Verslag Fokkerij-excursie naar Normandië


De uitvals-basis: Het chique Hotel "Le Bellevue" in Villerville.


Met dit uitzicht op zee.


Onderstaande artikel van mede-reiziger Douwe Frerichs stond in zijn blad "Draf&rensport" nr 43-2013..

Dromen van Love You

Wat hebben Love You, Repeat Love, Prodigious, Ready Cash, Goetmals Wood, Reve the Beylev, Ganymede, So Lovely Girl, Magnificent Rodney, Sam Bourbon, Uniclove, Saxo de Vandel met elkaar gemeen? Ze zijn bepalend voor de Franse fokkerij. Nu, in de toekomst en in het verleden. En ze kregen de afgelopen week allemaal bezoek van een bus vol dromers vanuit Nederland. Want in tegenstelling tot eigenaren of trainers zijn de fokkers van dravers de eeuwige optimisten onder de paardensportbeoefenaars. Wegdromen is de maatstaf. Telkens weer opnieuw, bij een nieuw veulen of nu in Normandie oog in oog met Ready Cash of Love You.



Boven: Douwe Frerichs neemt (onder toeziend oog van Fred Lukje) een foto
van de crack Reve de Beylev, die zijn tanden laat zien.


De deelnemers
De deelnemers aan de trip: Chauffeur Jaap van der Veen en diens broer Harry, Jan Meinders, Dirk Koning, Titus en Willy de Wolff, Arthur en Thea Haks, Jaap en Dini Huiberts, Martin en Bets Janssen, Siem en Anneke de Jongh, Willem Otten en partner Babs, Rene Knipscheer, Jan Bruin, John van Nierop, Joyce van Manen, Gerard Koop, Adriaan Uit de Bosch en uw scribent kregen van de organisatoren Ab Zaman, Hans Huiberts en Fred Lukje een afwisselde tour gepresenteerd, die iedere dag van start ging vanuit het zeer charmante aan zee gesitueerde Hotel Bellevue in Villerville. Het was een gemeleerd gezelschap met nogal wat mensen die voor het eerst een kijkje in de keuken van de Franse drafsport gingen nemen. Maar toch nog wel wat fokkers op leeftijd. Ook deze tak van sport is toe aan verjonging. Rene Knipscheer was met zijn 42 jaar verreweg de benjamin. Hans Huiberts (zelf 64 jaar) zal zich de komende jaren moeten buigen over de vraag naar nieuw bloed, en dan hebben we het niet over nieuwe Franse of Amerikaanse dekhengsten. Het tweede probleem dat de vereniging zal moeten oplossen is de vrije val waarin het aantal Nederlandse veulenaangiften is gekomen. Over de oprichting van een Europees stamboek hoefde je in deze bus geen balletjes op te gooien. We bevonden ons tussen de harde kern van de Nederlandse draverfokkers: met namen als Medo, Fortuna, Renka en Vrijenesse.



Boven: Onderweg lekker lunchen met een wijntje in een drafsport-bistro.


Haras de la Brosse: Love You
Bij het bezoek aan Love You, bij Haras de la Brosse, kregen we trekjes van ware pelgrimgangers. Bij de Haras (een van zijn vier stoeterijen) van Jean-Pierrre Dubois kwam de groep ogen en oren te kort. De stoeterij ademt bepaald geen luxe uit. Stallen zijn zelfs wat vervallen, maar in een gebied als Normandie heeft alles wat oud is weer veel sfeer. De paarden hebben het hier super. Het landweggetje dat ons naar Love You voerde, leidde langs het kapitaal van Dubois, die op zijn 73e nog steeds met succes in de koers aan de weg timmert. Hij won dezelfde avond op Vincennes met Uvala een koers waarin een figurantenrol was weggelegd voor onze Caitlin Scott en Bibi Barosso. Jean Pierre kon de groep niet ontvangen, maar had dat volgens ' bedrijfsleider Fabrice Simon maar wat graag gedaan. De oude Ganymede bekeek ons van een afstandje. Hij is wat minder actief dan Goetmals Wood, de vader van Sam Bourbon, die imposant oogde. Voordat we bij ons hoofddoel Love You arriveerden, werd ook de inmiddels gepensioneerde Ganymede bekeken. Het is een paard met een enorm gespierde nek, precies als zijn vader Buvetier. Daarna vervolgde de tocht langs Prodigious, Sam Bourbon en zijn vader Goetmals Wood naar Repeat Love. De volle broer van Love You heeft volgens de bedrijfsleider een mooier exterieur, maar daar was lang niet iedereen het mee eens. Love You liet zich de onverwachte aandacht welgevallen. Het 10e dekseizoen zit erop. Zijn dekkingen à 22.000 euro leveren jaarlijks 2.200.000 miljoen euro op, exclusief een miljoen inkomsten van buitenlandse diensten. Love You is hot in Europa. Hij leverde dit jaar met Royal Dream en Nahar zowel de Prix d'Amérique als de Elitlopp-winnaar. De tarieven zijn naar boven bijgesteld. Love You fungeerde als middelpunt op de gezelschapfoto. Excursiedeelnemer Adriaan Uit de Bosch, van nature al een nuchter mens, werd er uiteindelijk wel wat melig van. Voor hem ging een langgekoesterde wens in vervulling: hij legde beslag op een keutel van Love You, die museumvrijwilliger Gerard Koop graag wilde toevoegen aan de collectie van het museum. Maar daar moest Adriaan nog even heel goed over nadenken. Uit de Bosch - zijn slagerij loopt momenteel beter dan hijzelf - bewoog zich na een heupoperatie nog voort met krukken. Hij vindt het allemaal prachtig en boeiend, maar blijft de Nederlandse fokkerij al jaren trouw. Niets Duits registeren en zeker geen Franse merrie. "De eigen fokkerij heeft nog steeds alles te bieden. We gebruiken het beste uit alle landen", zegt Adriaan met onder andere Clan en Eibert Vryenesse talloze mooie momenten beleefde, maar die ook op een bescheidener niveau volop van drafsport profiteert: Love You stond er schitterend bij en is volgens Ab Zaman na het beëindigen van zijn loopbaan als type alleen maar indrukwekkender geworden.



Boven: Poseren met het beste vaderpaard ter wereld, Love You.


Nieuwe aankopen
Op de eerste excursiedag was het middagdoel de veiling In Cabourg, waar nogal wat Nederlanders actief waren. Trainer Arnold Mollema bekeek op er nieuwe paarden voor het seizoen van Gagnes te koop waren: Het resulteerde in de aankoop van Argan de Vandel (v. Look de Star) en American Dreams (v. Phleygas). Ook Ron Kuiper, Bert Post en Toon Wilderbeek kochten koerspaarden voor hun Franse entrainementen. Namens de excursiegangers kochten John van Nierop en Jan Offenberg gezamenlijk de ruin Reveur de Relais (vrij vertaald `Dromer van de Rustplaats') voor een avonturenprijs. Een tonwinnaar die deze zomer nog won en die wellicht een aanwinst is voor de TF-koersen in eigen land, waar Franse dravers ouder dan 10 jaar ook welkom zijn.



Boven: Iedereen was er bij op de veiling van Cabourg, zoals Jan Offenberg en Mario van Dooyeweerd.
Op de achtergrond wordt Armold Mollema geïnterviewd door enkele reisgenoten.


Boven: Jan Bruin en Ab Zaman in een onderonsje met Heleen Krom.

Buitenverblijf van Reve de Beylev
Voorafgaand aan de veiling bezocht het gezelschap het zeer fraai in de heuvels van Deauville gesitueerde stal van de jonge trainer Pierre-Emmanuel Mary. Een schitterend complex, waar zo nu en dan de grote Reve de Beylev (record 1.09,5 / winsom 1 miljoen) van een paar weken rust en training komt genieten. Zijn eigenaren zijn ook de bezitters van de stal. "We kunnen hem hier erg goed op het strand trainen. Binnenkort gaat hij dan weer terug naar zijn trainer Sebastien Guarato", aldus Pierre-Emmanuel die voornamelijk tweejarigen traint, maar die ook een paar goede haververdieners bezit. Bitter noodzaak in Frankrijk, waar de meeste trainers de hobby van de fokkers voorfinancieren met een regeling dat ze 70 procent van het prijzengeld ontvangen, maar wel zelf de kosten voor de rekening nemen. Als je dan geen winnaars hebt, raakt het plezier er snel vanaf. Het bezoek van de fraaie stal was een alternatief voor een uitgevallen programmaonderdeel: het bezoek aan de volbloedstoeterij van de familie Head, waar we de vader en moeder van Treve zouden zien. Niet alles lukt in het soms wat stugge wereldje. Om pottenkijkers aan stal zit niet iedere trainer of stal verlegen. In dat kader was het bijzonder dat we op vrijdag toegang kregen tot zowel de stoeterij en de stal van Thierry Duvaldestin. Ab Zaman had het bezoek zorgvuldig voorbereid en was blij met de invitatie. "Zoiets is bijzonder. Ze zijn over het algemeen nogal terughoudend." Op Haras de la Sauvagere met een oud landhuis dat echter indrukwekkend werd gerestaureerd, werden we geleid langs het laboratorium en langs de hengsten Prince Gede, Uniclove en Saxo de Vandel. Maar ook een jaarling uit de combinatie Coktail Jet en de jaargangstopper Pearl Queen maakte indruk, evenals een uit de kluiten gewassen veulen van Timoko. Diens mede-eigenaar Jan Offenberg vertelde in Cabourg op de veiling dat Phillipe Allaire, de eigenaar van Ready Cash heeft voorgesteld dat zijn hengst de moeder van Timoko volgend jaar zal dekken en dat Timoko de moeder Ready Cash zal bedienen. "Dat gaan we dus doen." Partnerruil in de allerhoogste kringen. Na de stoeterij volgde een bezoek aan de stal van Duvaldestin waar zo'n 70 dravers een onderdak hebben. Je komt daar niet zomaar tussen met je paard. Uiteraard ging alle aandacht naar Ready Cash die onder de warmtelamp stond en even later achter een oude uitrijkar zijn rondjes maakte. De meest winnende Franse draver ooit lijkt geen voorkeursbehandeling te genieten. Een stalmedewerkster toonde ook Avila, de leider bij de 3 jarige merries en Swedishman, de favoriet voor de Finale van de Grand National de Trot. De nieuwste aanwinst aan stal is de laatste Italiaanse Derbywinnaar Pascia l'Est. Hij zal deze winter met Thierry aan de slag gaan op Vincennes. In een volgend verslag een complete impressie van bet systeem Duvaldestin.



Boven: Poseren met de crack Reve de Beylev op het Haras d'Epinay.


Boven: Op het entrainement van Thierry Duvaldestin hangen 4 kampioensdekens,
als deken aan de wand.


Boven: Thierry Duvaldestin helpt bij het inspannen van Ready Cash.


Boven: ... en helpt zijn crack op pad voor een rustig werkje.
Zelf gaat Thierry een ander paard snelwerken.


Boven: Ready Cash is klaar met zijn jogwerk.


Boven: ... en moet even drogen onder de rode lampen.


Boven: Ready Cash lacht met ons mee.


Haras de Fligny
We vervolgden de reis langs Haras de Fligny (in Almenêche) waar helaas de dit jaar sensationeel gestarte Quick Wood ontbrak, maar waar we Cornulier-winnaar Magnificient Rodney, Nuage de Lait en de beloftevolle So Lovely Girl konden zien. De laatste heeft natuurlijk een rare naam. Peter Strooper trainde de voormalige (?) Vibelzee-ster nog een poosje, maar een peesblessure betekende het einde van de loopbaan. In de fokkerij wordt veel ven hem verwacht. Hij is immers een exponent van 50 jaar Dubois-filosofie als zoon van Kaisy Dream uit een volle zuster van Love You. Op deze stal stond de koffie en de koude drankjes gastvrij gereed, maar we hadden haast wilden we Love You nog zien...



Boven: Op het Haras de Fligny poseert So Lovely Girl met
Douwe Frerichs, Joyce van Manen en John van Nierop,
die nog even met "de zaak" moet overleggen.


Prix des Eleveurs Néerlandais des Trotteurs
De zaterdag was ingeruimd voor een bezoek aan het Hippodrome van Caen. Dankzij zijn uitstekende Franse contacten had groepslid Fred Lukje (binnenkort actief als intermediair voor Nederlanders die (draf)zaken willen doen in Frankrijk) het voor elkaar gekregen dat de vijfde koers van het programma vernoemd was naar de Nederlandse fokkersvereniging. De Prix des Eleveurs Neerlandais des Trotteurs kende bovendien nog een Nederlandse inbreng in de vorm van Kesaco Phedo-dochter Ucozachinga van trainster Helena Krom. Het werd waarachter nog bijna een Nederlands onderonsje, maar ondanks een recordverbetering van 2 seconden moest de merrie genoegen nemen met een tweede plaats achter Une Perle d'Oscar met François Lecanu. De door onze vereniging uitgereikte cup met de grote oren belandde zodoende in Franse handen. De prijsuitreiking op het podium en de Equidia-interviews met onze bestuursleden leverde een stukje mooie promotie op voor de vereniging. De relatie tussen de Nederlandse en Franse sport is juist de laatste jaren verder geïntensiveerd dankzij de Trotteur Français-koersen en het feit dat steeds meer Nederlandse trainers zich hebben gevestigd in Normandie. We werden gastvrij ontvangen en kregen zelfs de gelegenheid geboden een koers mee te rijden vanuit de jurybus en een kijkje te nemen in de comité-toren.
Het hoofdnummer van de dag: de Grand Prix de Ville de Caen, is met zijn 4400 meter maar een klein stukje korter dan Europa's langste draverij de 4.5 km van Alkmaar. Op de prairie (zo luidt de bijnaam van de piste) van Caen meet een ronde bijna 2 kilometer en dus hoefde het ronde-bord van Lud van Brederode er niet aan te pas te komen. Het veld telde nogal wat grote namen waaronder die van Main Wise As van de familie Gerrits. Na zijn derde plaats in de Prix d'Amerique heeft de Italiaan weinig laten zien en dit leek weer zo'n prepkoersje te worden waarin de hengst met de ijzers eronder louter zou meelopen. Eenzelfde verhaal gold voor Texas Charm, die momenteel wordt gezien als een grote kanshebber in de komende Prix d'Amerique. Onbegrijpelijk dat de Franse bond hier geen maatregelen voor bedenkt en nog onbegrijpelijker dat we in eigen land de kwalificatieproeven met vage argumenten hebben gesloten voor koerspaarden. Juist in de proeven kunnen paarden nog even in het openbaar worden getest. Ondoordachte regelwijziging waar niemand iets aan wint. In Caen was de favorieteneer was dan ook weggelegd voor Global Manhattan en Soleil de Fosse die beide zonder ijzers aantraden. In de stromende regen werd het een bizarre boemelkoers waarin het tempo zelfs even naar 1.30 zakte. Het kwam uit op een sprint die Global Manhattan met Franck Nivard won voor de door het stek springende Racing Charm. De winnende tijd 1.19,9 lag vijf seconden boven het koersrecord van Robert Keeper die in 2011 van de 50 meter startvoordeel op Ready Cash profiteerde. Overigens deed Main Wise As het met een goede start en een vijfde plaats zeker niet onaardig. Hij komt er weer aan en dat is pal voor het Parijse herfstseizoen goed nieuws.



Boven: De Nederlandse gasten mochten in groepjes van 4 personen
meerijden met de bus van het draverij-comité op de drafbaan van Caen.


Boven: Voor de winnaar van de Prix des Eleveurs Neerlandais des Trotteurs
hadden we een grote beker met opschrift en een sierdeken
in de juiste (Frans-Nederlandse) kleuren meegenomen.


Boven: Allemaal met de winnaar op de foto bij de huldiging van
pikeur François Lecanu, die zijn beker vasthoudt.


Boven: Ter afsluiting van de reis wilde een aantal deelnemers nog wel wat gokken.
Dat deden ze na het laatste avondmaal, in het prachtige, chique Casino de Deauville.

Over drie jaar weer??






terug naar het Nieuws


© Copyright Fokkersvereniging