Jaarlingenshow herleeft!!!

Op maandag 23 mei 2005 organiseerde de Fokkersvereniging een geslaagde excursie in Noord-Holland voor haar leden, maar ook voor niet-leden. Het eerste onderdeel was het entrainement van Patrick de Haan in Barsingerhorn, vlakbij Schagen, waar om 11:00 uur 22 deelnemers uit Friesland met een touringcar aankwamen en zich nog 8 mensen uit het westen bijvoegden. Na de ontvangst met koffie en cake, werden we rondgeleid door de "spreekstalmeester" (foto´s 1 & 2), kapper Bertus uit Schagen, die prachtig kon vertellen en goed op de hoogte was van de gang van zaken op het moderne entrainement. In ons bijzijn kreeg Santana Boko zwemtraining, nadat hij 's morgens eerst even naar stoeterij Cartouche was gebracht om vers sperma af te leveren (foto´s 3 & 4). Vanwege het volle programma moesten we na anderhalf uur al weer verder.


Na de lunch in het bekende restaurant "De Vriendschap" in Driehuizen werd de reis vervolgd naar Boko-Stables in de Starnmeer. Daar leidde de speciaal uit Zweden overgekomen John Bootsman ons rond en hij had al een drietal mooie en interessant gefokte jaarlingen geselecteerd om aan ons voor te brengen (foto´s 5 & 8). De bekende keurmeester Folkert van der Veen, die tot de deelnemers behoorde, hadden we bereid gevonden om de jaarlingen van commentaar te voorzien en uit te leggen waar hij op let bij een exterieurkeuring (foto´s 6 & 7). Allereerst zagen zagen we de Frans gefokte merrie Queenie Boko van Viking's Way uit de Franse klassemerrie Jane Square 1.14. Zij is op haar beurt van Cézio Josselyn uit Annette de Rozoy 1.15, een halfzus van Joker de Rozoy 1.13. Het volgende jaarling was de Nederlands gefokte Winipeg Boko van Pine Chip uit Hail Mary Boko, die ook al moeder van is van o.a. Ottey en Tito Boko en zelf voornaam gefokt als kleindochter van Armbro Flight. Als derde werd Whinchat Boko naar voren gebracht. Zij is Zweeds en zeer chique gefokt als dochter van Muscles Yankee en de topmerrie Monkey Ride, die als driejarige in 13 starts ongeslagen bleef. Deze Whinchat Boko is wat later geboren dan de andere twee, maar of ze daarom kleiner is, is maar de vraag. Het kan ook aan de genen liggen. Degenen, die het weten, mogen het zeggen. Feit is dat deze merrie al voor een aanzienlijk bedrag in Zweden is verkocht. We konden de jaarlingen rondom bekijken en ze gingen ook een stukje in draf. Stuk voor stuk waren dit prachtige merries, die volgens Folkert van der Veen wel een eerste premie zouden verdienen. Het was of de oude tijden van de Jaarlingenshow herleefden. Dit werd door iedereen zeer gewaardeerd. Het één voor één voorbrengen geeft natuurlijk een betere indruk van de dieren dan wanneer ze in een groep in het weiland lopen. De Fokkersvereniging zal proberen dit om vaker te doen.

Natuurlijk kregen we ook nog de buiten lopende groep jaarlingen (foto´s 9 & 10), de twee aanwezige dekhengsten Castleton Bass en Pim Wielinga en de merries met veulens te zien (foto 11). Allemaal paarden met fantastische afstammingen, waaronder de eerste veulens van Abano As (foto 12).

Te snel moesten we alweer verder voor het volgende bezoek, een paar kilometer verderop: Stoeterij Cartouche van Mart Bakker. Ook hier werden we gastvrij ontvangen. Na de rondleiding werden de hengsten Yankee Mustang (foto 13) en Southern Newton aan ons getoond, waarna voor de geïnteresseerden zojuist ontdooid diepvriessperma onder de microscoop te zien was en als vergelijking een druppeltje van het verse sperma (foto 14), dat Santana Boko enkele uren daarvoor had afgeleverd.

Daarmee was het kringetje van de excursie rond en vervolgden we onze weg naar het drafcentrum Alkmaar (foto 15), voor een uitgebreide "drafhap" en een negental mooie koersen met o.a. de topvijfjarigen Speedking Beemd en Starfighter LM als winnaars. Het was een zonnige, interessante en zeer aangename dag. Zo'n dag, die aan je hobby een extra dimensie geeft.

Gastheren bedankt!!
Hans Huiberts

© Copyright Fokkersvereniging 2005