Ready Cash (links) en Commander Crow


Hoe fok je een supercrack?

door Hans Huiberts

datum 18 april 2013


Black Caviar gestopt
In heel de renwereld en ook daarbuiten was men de afgelopen jaren in de ban van een Australische Volbloedmerrie die vanaf het begin van haar carrière ongeslagen bleef. Met haar aantal overwinningen steeg haar aantal fans exponentieel en galmde haar naam steeds luider over de wereld. Ook in Europa werd ze een idool, zeker toen ze in 2012 naar Engeland kwam om daar ook te winnen. Vorig jaar was er sprake van dat er een einde zou komen aan haar koerscarrière, maar ze bleek later weer in topvorm en ging weer winnen. Bij elke koers stond het leven in Australië even stil en waren alle ogen op haar gericht: Black Caviar! Tijdens onze winter is het in Australië zomer en afgelopen maanden won de inmiddels 6-jarige merrie nog 3 koersen. Begin april haar 25-ste op rij! Kort hierna werd na een medisch onderzoek besloten om haar carrière te beëindigen en haar te laten dekken. Ze werd van 2010 tot 2013 algemeen als de beste sprinter ter wereld beschouwd. Ze won van alle hengsten!

Wereldberoemde paarden
Wat moet het fantastisch zijn om zo'n paard te hebben gefokt. Daar droomt iedere fokker toch van?
En dat hoeft niet eens een Volbloed te zijn. Er zijn ook dravers geweest, die een absolute sterrenstatus hebben behaald: Bellino II, Roquépine, Une de Mai, Moni Maker, Varenne, Jag de Bellouet, Victory Tilly, Ina Scott, etc. En bij ons Quicksilvers S, Henri en Jojo, Yellowa en Action Skoatter. En wat dacht je van Ourasi die tot het einde van zijn leven als een idool werd vereerd en na zijn overlijden begin dit jaar uitgebreid in heel Europa werd herdacht.

Kansen
De Volbloedfokkerij is heel elitair en conservatief. KI is daar verboden, merries moeten bij de hengst op bezoek en live gedekt. Goede fokdieren zijn onbetaalbaar en dekgelden astronomisch hoog. Een Black Caviar fokker is voor weinigen weggelegd.
Wat voor de Volbloedfokkerij geldt, geldt in mindere mate voor de Franse Draverfokkerij. Maar ook hier krijgt men te maken met beperkende Franse regels. Merries moeten op bezoek bij de hengst van keuze (KI mag wel) en aan fokmerries worden minimum-eisen gesteld. Goede fokmerries zijn heel duur en vaak onbereikbaar.
Hoe anders is dat in de rest van de draverswereld en zeker in Nederland. Bij ons is KI wel toegestaan en zijn dekhengsten van heel de drafwereld beschikbaar. Voor de beste Franse dekhengsten geldt een speciaal tarief, vaak minder dan de helft van wat men in Frankrijk betaalt. Bovendien zijn bij ons fokmerries van wereldbloed te koop voor zeer weinig geld. Door fokkers als John Bootsman (Boko), Jacques Zuydervliet (Groenhof), Aad van Schie (River), John Wolters (Limburgia), Toine Schoonderwoerd (Fortuna), en andere zijn hier in de loop der jaren hele goede (en dure) Amerikaanse fokmerries geïmporteerd, waarvan de dochters en kleindochters nu voor iedereen beschikbaar komen. Bovendien zijn in Nederland in de afgelopen jaren hele goede, dure dekhengsten gebruikt, die als fantastische pères-de-mères te boek staan. Hun dochters komen nu beschikbaar voor de fokkerij. Er is weinig vraag naar fokmerries in Nederland en ze zijn daarom vaak te koop voor een prikkie. Soms worden ze weggegeven. Uit Italië komen ook vele topgefokte fokmerries voor weinig geld beschikbaar, nu de economische crisis daar volop is losgebarsten. Let goed op en grijp je kans! Ververs of verbeter jouw merriebestand of begin een nieuw draverfokkerijtje. Avontuurlijk, uitdagend en, als je het goed doet, ook nog lucratief door de fokpremies en de goede prijzen die voor topgefokte jaarlingen worden betaald! En misschien win je wel de Triple Crown-bonus!

Het is gewoon mogelijk
Waar we vroeger alleen maar van durfden te dromen in Nederland, een Europese topdraver fokken, is dat nu gewoon mogelijk geworden. Koop voor weinig geld een heel goed gefokte fokmerrie, kies een van de beste hengsten ter wereld uit, fok het veulen optimaal op en je hebt net zoveel kans als alle topfokkers in de wereld om een topdraver te fokken. Ga voor het hoogste, ga voor de Derby en ook voor de Elitloppet en de Prix d'Amérique. Het kan nu! Fok een Commander Crow!

Zoek je een hobby? Iets leukers dan dit is er haast niet! Vind je het te duur? Doe het met een paar vrienden of familie!

Nooit was een draver fokken zo leuk als nu!!
Profiteer ervan en grijp je kans!!


terug naar het Nieuws


© Copyright Fokkersvereniging