Fokmerrie van de maand:

Vanaf 20 april 2010 kiest het bestuur van de Fokkersvereniging een (of meer) fokmerrie(s) van de maand. In het algemeen zal dit een merrie zijn waarvan één of meer producten een bijzondere prestatie hebben geleverd, denk aan de Derby- of de Gouden Zweepwinnaar.

Fokmerrie(s) van juni 2010:

1. Tassel Tara

Glorieus winnaar van de Gouden Zweep 2010 werd Venividivici Joe, één van onze trouwste en beste inlanders van dit moment. De zwartbruine ruin heeft Zweedse ouders: Paul Trot en Tassel Tara. Beide waren zowel in het Zweedse deel als in het daarop volgende Nederlandse deel van hun koerscarrière succesvol bij Hugo Langeweg en vervullen nu hun rol in de Nederlandse fokkerij. Behalve van Venividivici Joe is Paul Trot ook vader van cracks als Starfighter LM en Simmie Rider.

Op deze foto van Mariel Begheyn staat Tassel Tara met haar merrieveulen van dit jaar, Didgeridoo Joe, die een volle zus is van Venividivici Joe. Tassel Tara was een goed koerspaard met een record van 1.14,6 en een winsom van € 25.687, waarvan 10.500 in Zweden. Ze won in Zweden 9 maal uit 44 starts. In Nederland ze koerste van maart 2000 t/m eind december 2001 en wist hier 9 maal uit 31 starts te winnen. Haar record van 1.14,6 over 1.609 m liep ze op 23-09-2001 op Duindigt in handen van Ruud Pools.

Fokproducten van Tassel Tara:
2003: Venividivici Joe, zw.br.r. v. Paul Trot, 1.13,6 - € 196.428 - 25 ovw. uit 56 starts
2004: Why Kidding Joe, br. h.v. Armbro Trick, 1.19,3 - € 1.120 - 1 ovw. uit 3 starts
2005: Yerita Joe, br.m.v. In Love With You, 2 starts geen record
2006: gust
2007: Arrivederci Joe, d.br.m.v. And Arifant, nog niet gestart
2008: ???
2009: ???
2010: Didgeridoo Joe, zw. m. v. Paul Trot

Afstamming van Tassel Tara:
Tassel Tara (1.14,6) is een dochter van de goedgefokte Kosar (Speedy Somolli u.d.v. Beat the Clock) uit:
Adelaine d'Hilly (1.20,4 - 0 ovw. uit 9 starts) van Idéal du Gazeau uit:
Erva Min (1.16,6 - 15 ovw. uit 48 starts) van Buckeye Count uit:
Erva Nibs (1.18,8 - 33 ovw. uit 60 starts) van Scotch Nibs uit:
Minerva (1.19,6 - 44 ovw. uit 133 starts) van Whitney Hanover uit:
Venus (1.24,5 - 14 ovw. uit 125 starts) van Mr. McElwyn uit:
Duchess (geb. 1928, USA, rec. 1.18,3) van McGregor the Great uit:
Molema (geb. 1918, USA) van Moko uit:
Palema (geb. 1903, USA) van Bingen uit:
Nancy Hanks (1.17,1 wereldrecordhoudster) van Happy Medium

Dit is een moederlijn met goede koers- en fokmerries.
Adelaine d'Hilly is een dochter van de Franse Wereldkampioen Idéal du Gazeau, waardoor Tassel Tara een kwart Frans bloed voert.
Erva Min is een dochter van Buckeye Count, de volle broer van Speedy Count.
Erva Nibs is moeder van de ons bekende Meteor Nibs. Haar vader Scotch Nibs was een kleinzoon van wereldrecordhoudster Rosalind.
Minerva is moeder van de bekende Zweedse dekhengst Speedy Min.
Molema is een volle zus van Lema Moko, op haar beurt moeder, resp. grootmoeder van de hier bekende dekhengsten Locomotive en Lord Scotch.
Palema's moeder, Nancy Hanks, was van 1892 t/m 1894 wereldrecordhoudster. Van Nancy Hanks staan op de website van het Archief NDR enkele mooie oude prenten en een korte beschrijving.

Voor de overwinning van Venividivici Joe in de Gouden Zweep is zijn fokker Klaas Barnhoorn een ereprijs tegoed van de Fokkersvereniging en deze zal tijdens onze Jaarvergadering in 2011 worden uitgereikt.


2. Apocalypse Now

In onze Breeders Special van februari 2010 was de Duitse hengst Nu Pagadi de rode draad. Hij is onze inspiratiebron voor de toekomst omdat met hem duidelijk is geworden, dat het mogelijk is om ook uit oude Nederlandse lijnen een wereldtopper te fokken. Met meer dan gewone belangstelling volgden we daarom de Zweedse Elitloppet op 31 mei j.l., omdat Nu Pagadi daarin startte. Hij is niet zo'n snelle vertrekker en moest in de tweede fase van de koers erg veel werk verzetten tegen de top van Europa en de USA. "Ons" paard heeft het fantastisch gedaan. Zowel in de serie als in de finale ging hij na een halve ronde driedik buitenom naar voren en belandde in het dodenspoor. Hij verslapte niet, maar werd op het laatst op speed geklopt. Derde in de Serie en vierde in de Finale was het resultaat, waarbij hij in de Finale een nieuw persoonlijk record van 1.10,9 liep. Twee weken later, op 13 juni, won hij met groot vertoon van macht in Denemarken de Copenhagen Cup, een onderdeel van het Europees Circuit. Hij is pas 5 jaar oud en volgend jaar misschien sterk genoeg voor de Prix d'Amérique? We zullen hem blijven volgen.
Nu Pagadi is een zoon van Love You uit de Duitse klassemerrie Noblesse Oblige 1.13,0. Deze laatste (en ook haar moeder) is gefokt door de Fries Alle Loman en zijn verhaal is te lezen in de Breeders Special. Noblesse Oblige is van Armbro Kaiser uit de Nederlandse merrie Apocalypse Now, van Heres uit Jessie Pepper, van Sceptre uit Wiebeline Wip, van The Saint uit Auguste Norton, van Norton B uit de Amerikaanse import-merrie Cheerful Volo, waarmee de moederlijn in Nederland rond 1930 is begonnen. In het Kerstnummer van het Zweedse blad Travronden werd de Nederlandse oorsprong van Nu Pagadi uitvoerig beschreven en daar mogen we best een beetje trots op zijn. Durk Minkema beschreef deze moederlijn in onze Breeders Special, waarbij bleek dat er nog met veel merries uit deze lijn in Nederland en Duitsland wordt gefokt. En met veel succes. Dat moet onze fokkers toch vertrouwen in de toekomst geven, denken we. Vandaar dat we de Nederlandse grootmoeder van Nu Pagadi tot fokmerrie van de maand juni hebben benoemd en met haar eren wij de voorname moederlijn van Cheerful Volo, Auguste Norton, Wiebeline Wip, Jessie Pepper, elitemerrie Udi Pepper, etc.

Apocalypse Now

Apocalypse Now was een goed koerspaard dat vooral op jonge leeftijd succesvol was. Ze won de Prijs der Tweejarigen en haar afdeling van de Grote Prijs der Vaderpaarden als 2- en 3-jarige. Verder was ze tweede in de Jofferprijs, derde in de Productendraverij, vierde in de Sweepstakes. Haar fokker Alle Loman ging met haar fokken en zij bracht hem een aantal uitstekende (Duitse) producten, waaronder Corrie Kort (winsom € 65.000) en Noblesse Oblige (winsom € 60.000). Laatstgenoemde verkocht hij voor 250.000 D-mark (zie onze Breeders Special) aan een Duitse eigenaar en deze merrie werd de moeder van Nu Pagadi.
Apocalypse Now is nu 27 jaar oud en nog steeds fit. De dochters van Heres zijn taaie rakkers. Alle Loman geeft zijn lievelingsmerrie een mooie oude dag in Tjechië.


vorige fokmerries van de maand:

maand fokmerrie vd maand vader moeder moederlijn bekijk pagina
apr/mei 2010 Armbro Legacy Balanced Image Amrbro Ermine Armbro Flight Armbro Legacy
apr/mei 2010 Wishfull Fortuna Carlos Pluto Gainer Papenh. Narrenkappe-stam Wishfull
           

veulens van de week in het blad Draf&Rensport:

bladnr

veulen vd week vader moeder moederlijn fokker

24

Dexter Pegasus Boko Rosemarie S Tourterelle Annette en Fré Pots

23

Diego M Boko Cantab Hall Ineke P Boko Dillcisco Boko Stables Sweden

22

Denise Petnic Ufo Kievitshof Lidya Crown Finnoise (Fr.) Gebr. van Opzeeland

21

Diederik M Sijb Boko Trijntje M Windspiel (D) F. Marinus

20

De Lover Boy Open the Sky Keetje Tippel W Petrosia Piet van den Oord

19

Didgeridoo Joe Paul Trot Tassel Tara Zweeds Klaas Barnhoorn

18

Daylight Power Passing Renka Unlimited Power Zweeds W. van der Zwaan

17

Diamond Star Goetmals Wood Whisper Boko Heidi Rodney (usa) Blijham Onr.Goed

16

Djerba Oldeson Ready Cash Trond's Mari Zweeds H. Dragt

We vinden dit initiatief van een "Veulen van de Week" in het blad Draf&Rensport erg goed, want dit geeft de Ned. fokkers en fokkerij weer een stimulans. We zijn daar de redactie van het blad zeer erkentelijk voor. Wilt u een stukje nog eens teruglezen, dan moet u de oude nummers nog eens opslaan, dus voorlopig geen oude boekjes weggooien (of abonnee worden)!© Copyright Fokkersvereniging 2010