Fokkersoog:
NANCY NOBO, Elitemerrie,
vooral dankzij Eliot Charisma

eerder gepubliceerd in de Breeders Special van het vakblad "Draf&Rensport"
nr. 11, d.d. 14-03-2024

door Hans Huiberts

In de Breeders Special 2024 werden 5 nieuwe Elitemerries besproken.
Sinds 2023 gelden de nieuwe regels voor de Elitemerrie-punten.
De Kortebaan-winsommen tellen nu mee bij de puntentelling.
Nancy Nobo is één van de (weinige) merries die hierdoor Elitemerrie zijn geworden.

Het Internationale Computer Stamboek
Onze vriend Gerard ter Schure heeft een programmaatje ontwikkeld waarmee hij snel in zijn database de Elitepunten per fokmerrie kan optellen en daarmee een lijst van fokmerries kan samenstellen met bijv. meer dan 10 punten. Op een andere (handmatige) manier de potentiële Elitemerries opzoeken is ondoenlijk, zeker doordat de SNDR de winsommen van de geëxporteerde paarden niet bijhoudt. Dat doet Gerard wel! De nieuwe methode om ook de KB-winsommen mee te laten tellen is hierin niet verwerkt, dus dat moeten we op intuïtie doen. Maar dat lukt wel en wanneer u denkt dat we iets over het hoofd zien, laat het ons aub weten.

5 Nieuwe Elitemerries
In het afgelopen jaar 2023 hebben 5 fokmerries voldoende punten gehaald voor de titel. Twee daarvan (Sun van de Lente en Zaskia Fortuna) hebben het al gered met alleen LB-geld, de andere drie hebben door bijtelling van KB-geld de titel verdiend. Twee daarvan (Promise Groenhof en Ulriek Ravestein) zouden de titel zonder KB-geld in de toekomst ook wel hebben gewonnen met hun nog koersende producten. Alleen Nancy Nobo heeft geen jonge producten meer en heeft de titel te danken aan de hoge winsom van Eliot Charisma op de kortebaan, die trouwens op de langebaan ook al 2 punten heeft verdiend.

Nancy Nobo's productie
Nancy Nobo heeft jaar op jaar 10 producten voortgebracht van allemaal verschillende vaderpaarden. Ze bracht 8 dochters en verreweg de beste zijn de twee ruins Cesar en Eliot Charisma. Cesar heeft zijn laatste koers gelopen op 2-8-2023, als 14-jarige. Hij was in Belgisch bezit en koerste daar succesvol. In 130 starts heeft hij 17 keer gewonnen en bijna 50.000 verdiend. Op de kortebaan heeft hij € 10.575 verdiend, maar dat leverde zijn moeder geen extra punten op. Eliot Charisma heeft eind 2023 zijn carrière beëindigd. Hij blonk vooral uit op de kleine banen (19 zeges) en de kortebaan (11 zeges). Hij verdiende op de kortebaan het aanzienlijke bedrag van ruim € 33.000 en dat leverde zijn moeder 2 extra Elite-punten op, waardoor zij de titel behaalde.

import

 

Stamboom Nancy Nobo

import


Afstamming Nancy Nobo
Haar stammoeder is de Franse merrie Reine des Prés en haar overgrootmoeder Iris Hanover P is ook Elitemerrie. Zij is de moeder van o.a. Tantieme, United Power, Zorba ter Lune en Golddream S, die bedragen tussen 40.000 en 70.000 Euro hebben verdiend. Ook Bram Kooy’s Derbywinnaar Time Out stamt af van Iris Hanover P.
Nancy Nobo had de schimmelkleur geërfd van haar grootvader Gallant Prince. We hebben haar afstamming besproken in een Fokkersoog over haar succesvolle zoon Eliot Charisma, in de Kortebaan-Special 2023. Het artikel staat ook op deze website. De fokker van al haar producten is Tijmen Krijnen, die eind 2021 op 82-jarige leeftijd is overleden, kort daarna gevolgd door zijn vrouw Catharina. Hun naam zingt nog steeds rond op de drafbanen, want de Charisma’s zijn de laatste tijd zeer succesvol.

Verwijzing
Voor het Fokkersoog over Eliot Charisma:
Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen

terug naar het Nieuws