Fokkersoog: Etonnant, winnaar Prix de Paris

(gepubliceerd in het vakblad "draf&rensport" nr. 9 d.d. 03-03-2021, auteur Hans Huiberts)

Titel: Etonnant is nu Timoko's beste


Tot voor kort was Dreammoko Timoko’s beste product, maar op 28 februari j.l. won
een andere zoon Etonnant de Grand Prix de Paris en hij werd door die mooie eerste prijs
van € 180.000 de meest winnende Timoko-zoon tot nu toe. Hij heeft al 8 ton gewonnen.

De koers
Gereden door Anthony Barrier nam Etonnant in deze koers over 4.150 meter voor de tribune al de kop, met nog 2 volle ronden van Vincennes te gaan. Hij won de koers eigenlijk gemakkelijk, aan 60 tegen 1. Favoriet Davidson du Pont werd na een kilometer uitgeschakeld wegens galopperen. Etonnant komt in een prachtige rij te staan van winnaars van deze Groep-1 koers vanaf 2000:
Galopin du Ravery – Gobernador – Général du Pommeau – Insert Gédé - Jag de Bellouet – Jardy – Jardy – Jardy – Orla Fun – Private Love - Prince Gédé – Maharajah – Roxane Grif – Ready Cash - Up and Quick - Up and Quick – Lionel – Bold Eagle – Bird Parker – Bélina Josselyn - Bélina Josselyn – Etonnant.

De fokker en eigenaar
De fokker is de heer Vigier. Richard Westerink staat  te boek als eigenaar, omdat hij het paard  voor zijn koerscarrière heeft gehuurd, net zoals hij indertijd met Timoko heeft gedaan. Eerder huurde hij ook al de volle zus van Etonnant, de uitstekende Douloureuse. Dit is in Frankrijk heel gebruikelijk: 70% van de winsom is voor de huurder en 30% voor de verhuurder, die verder geen kosten heeft en vaak ook nog de fokpremie van 12 % ontvangt.Boven: Etonnant is ook een heel goed monté-paard, de laatste tijd
geden door Anthony Barrier. Zij plaatsten zich o.a. in de Prix du Cornulier
2021 als 5e.


Boven: de 1,70m grote Etonnant bij het voorwerken voor de Prix de Paris 2021.


Boven: Etonnant verraste veel mensen met zijn superieure zege in de Prix de Paris 2021.


Boven: Op 19 mei 2021 verrast Etonnant opnieuw met een superieure zege. Nu in de Prix
des Ducs de Normandie 2021 op de 2 kilmeter lange baan van Caen. Hij nam na een paar
honderd meter de kop, onderhield een strak tempo en won ruim in een baanrecordtijd
van 1.10,4 over 2.450 meter. De tweede aankomende Davidson du Pont liep 1.10,7.
Eerste prijs bijna € 50.000 Euro. Zijn winsom bedraagt hierna € 914.400.
Waar liggen zijn grenzen?


Afstamming
Etonnant is een zoon van Timoko, die we niet verder hoeven toe te lichten. Over 2020 staat hij 7e in de statistiek van de vaderpaarden. Moeder Migraine was een uitstekend koerspaard, dat ruim 4 ton heeft gewonnen. Zij won de Prix du Président de la République (monté, Gr.1) en 4 Gr.2-koersen. Foktechisch was ze op het eerste gezicht een toevalsproduct, met weinig opvallende vaderpaarden en recordloze merries in haar stamboom. Maar kijk je iets verder weg, dan komt toch bron van de klasse tevoorschijn.


De moederlijn
De moederlijn is sterk. Etonnant’s vijfde moeder, Nouvelle d’Atout, is de stammoeder van veel toppaarden, zoals Uno Atout (1,6 miljoen), Noble Atout, Bugsy Malone, Roc Meslois, Ideal de l’Iton, Norginio en Opaline d’Atout. En recent ook Eridan en zijn zus Gunilla d’Atout, Dreammoko en in Zweden Who’s Who.  

Tenslotte
”Etonnant” is Frans voor “verbazingwekkend” en dat was hij op zondag 28 februari j.l. Het is een hengst met grote afmetingen (1,70m) en grote kwaliteiten, vooral een krachtpatser. Monté was hij vaak sterk (rec. 1.10,0), maar nu ook voor de kar over 4 kilometer in de Prix de Paris. Hopelijk gaan we nog vaak van hem genieten. We feliciteren Richard Westerink met dit mooie succes.Groep-1 moeders met Groep-1 producten

boven: De Franse crack Uranie doet een recordpoging in 1929.
Zij werd moeder van de Groep-1-winnaar Ogaden, maar veel belangrijker als vaderpaard
was haar andere zoon Kairos, de vader van Gélinotte en Hairos II.

Zo moeder, zo zoon?

Op de website van Le Trot (www.letrot.com) is op 7 maart 2021 een artikel verschenen over het bijzondere gegeven dat Etonnant een Groep-1 heeft gewonnen, net als zijn moeder Migraine, die de Prix du Président de la République (ook Groep-1) won. Er worden andere voorbeelden gegeven, waaruit blijkt dat dit tamelijk zeldzaam is.

- Ergoline (geb. 1889, winnares van 31 monté-koersen op rij) werd moeder van Bémécourt, winnaar van Saint-Leger des Trotteurs en de Derby de Rouen. Belangrijk vaderpaard.

- Uranie (geb. 1920, drievoudig winnares van de Prix d’Amérique) werd moeder van Ogaden, winnaar van de Prix de Paris. Belangrijk vaderpaard.

- Sa Bourbonnaise (geb. 1940, winnares van het Criterium der 4 en 5 Ans, Président, 2x Prix de Sélection, etc) werd moeder van Hermes D, de teruggestelde winnaar van het Criterium des 3 Ans, en van Jalna IV, winnares van de Prix Capucine en op haar beurt moeder van de wereldcrack Roquépine. Verder bracht Sa Bourbonnaise ook de crack Infante II. Zij werd 5e achter Hairos II in de Prix d’Amérique 1960, maar eindigde in die jaren ook vaak als 2e of 3e als beste Franse draver achter de ongenaakbare Jamin. Zij is de moeder van de succesvolle dekhengst Sabi Pas.

- Cancannière (geb. 1946, winnares de Prix d’Amérique, 2x Prix de Paris, etc) werd moeder van Nautilus G, winnaar van het Criterium des 4 Ans en de Gran Premio Europa

- Idumée (geb. 1952, winnares van de Prix des Elites) werd moeder van Gamélia, winnares van het Criterium des 3 Ans, het Criterium Continental en de Cornulier.

- Eleazar (geb. 1970, winnaar Prix d’Amérique, 2x Prix de France, 3x Prix de France, Elitloppet, etc.) is een zoon van Kerjacques en Quérida, winnares van het Criterium des Jeunes

- Jorky (geb. 1975, winnaar Prix de Paris, 4 Criteriums, Elitloppet, 2x GP der Lage Landen, etc.) is een zoon van Kerjacques en Vanina B, winnares van de Prix de France, Criterium des 5 ans en de Prix de l’Etoile.

- Dream with Me (geb. 1991, winnaar Prix de Paris, 2x Cornulier, Prix des Centaures) is een zoon van Tarras Boulba en Rangone, winnares van het Criterium Continental en de GP de l’UET.

- Giant Cat (geb. 1994, winnaar Prix de France, GP de l’UET, Oslo GP, etc.) is een zoon van Quito de Talonay en Pussy Cat, winnares van de Prix de France

- Jain de Beval (geb. 1997, winnaar Criteriums des 3 Ans, etc) is een zoon van Coktail Jet en Touta, winnares van de Prix d’Essais.

- Che Jénilou (geb. 2012, winnaar Saint-Leger des Trotteurs) is een zoon van Goetmals Wood en Pirogue Jénilou, winnares van het Criterium des 4 Ans.


Met Etonnant en zijn moeder erbij zijn dat in ruim 100 jaar tijd slechts 12 voorbeelden van Groep-1 moeders met Groep-1 kinderen. Dus tamelijk zeldzaam.


(tot zover het vertaalde artikel van Le Trot)


Hulpmiddelen/bronnen:
- website Le Ttot (www.letrot.fr)

Voor het Fokkersoog over:
- Etonnant's vader Timoko: Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen