Fokkersoog: Innovation Love, winnaar 4-jarigen Derby

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 45 van 2019, auteur Hans Huiberts)


Titel: De Derbywinnaar Innovation Love


In deze Fokkersoog bestuderen we de stamboom van 4-jarigen Derby-winnaar Innovation Love. Alweer een succesvol Love You product, maar het meest bijzondere aan zijn stamboom is de moederlijn. Zijn moeder is een snelle Zweedse Boko-merrie, die afstamt van Armbro Flight.

De Koers
De volledige uitslag met de fokgegevens van de Vierjarigen Derby staat in de bijgevoegde tabel. Innovation Love bepaalde van start af het tempo en gaf de 5 andere deelnemers geen kans. De tweede favoriet Indy Flevo kon vanuit het dodenspoor niet doorzetten. Isabella JE ging binnendoor naar de 3e plek, maar had bij enkele paaltjes afgesneden en verdween daarom uit de uitslag.
Let op: records en winsommen t/m oktober 2019.


Innovation Love
Hij werd laat in het jaar geboren, pas op 21 juni, en bleef in bezit van zijn fokker. Hij kwam in training bij Paul Hagoort en rijder van dienst was meestal  Robin Bakker. Als 2-jarige miste de hengst nog kracht en hij kwam moeilijk de bochten door, met fouten als gevolg. In 4 starts werd hij 4e en 2e (in 1.15,2). Hierna werd hij gecastreerd. Als 3-jarige ging het al veel beter, maar hij bleef toch wat wisselvalig. Hij won het Criterium, maar in Groningen ging het tijdens de Sweepstakes mis. Hij werd favoriet voor de Derby vanwege twee mooie zeges in Wolvega en een 4e plaats in Zweden in 1.11,6. Maar Duindigt lag hem niet en in de Derby sprong hij als koppaard weg. Daarna won hij in Wolvega en werd hij 2e achter Incredible DrPol in de Fokkers Trofee. Dit jaar begon hij met twee uitschakelingen in het voorjaar, maar daarna ging er weinig mis en toonde hij zich de beste van zijn jaargang, met als hoogtepunten de Vierjarigen Derby en de Breeders Crown. In het buitenland werd hij 2e in Denemarken (1.11,8) en 3e in Frankrijk (1.12,7). Na de Finale van de 4-jarigen Challenge, waarin hij werd uitgeschakeld, is hij op winterrust gegaan.

topper

Boven: Innovation Love wint op 20 juli 2018 met Danny Brouwer.

topper

Boven: Innovation Love (R. Bakker) heeft de koers onder controle en
wint voor Isabella JE (nr.5 met D. Hof) het Criterium der 3-jarigen 2018.

import

Boven: Robin Bakker kijkt achter de oppermachtige Innovation Love om
waar de rest blijft in de Derby der 4-jarigen.

import

Boven: Robin Bakker en fokker-eigenaar Leo Schalkoort feliciteren elkaar
na de zege in de Derby der 4-jarigen. Tussen hen in Leo's schoonzoon
Ruud Bijl, die ook een groot drafsportliefhebber is geworden.

Vader Love You
Over Innovation’s vader kunnen we kort zijn, want Love You is als één van de beste vaderpaarden ter wereld al vaak beschreven, ook in de Fokkersogen en in de Breeders Specials. In bijna elke NL-jaargang had hij toppers: Your Love Lois, Zorba Oldeson, Avanti LM, Andre W, Berry’s Boy, Hambo Transs R, etc. Met Coktail Fortuna heeft hij nu het snelste (1.09,7) NL-product ooit.  Ook als Père-de-mère is hij zeer succesvol. We hoeven maar te noemen Bold Eagle, Face Time Bourbon en Fabulous Wood.

Derby

Boven: Vader Love You in koersconditie.


Moeder Adena Boko
Deze Zweeds geboren merrie kwam in training bij Stig H Johansson en was een goed koerspaard. Ze liep van haar 3e t/m 6e jaar 59 koersen waarvan ze er 7 wist te winnen. Haar best betaalde prestatie (SEK 100.000) was de zege in de Breeders Crown-serie voor 3-jarige merries. Haar record van 1.12,1 liep ze als 5-jarige bij een zege op Solvalla. Haar totale winsom bedraagt ca. € 100.000. Daarna kwam ze als fokmerrie weer bij Boko Stables terug en bij de verkoop aan Leo Schalkoort bleef haar eerste (Zweedse) veulen Herrera Boko in bezit van John Bootsman. Die heeft inmiddels een mooie winsom en een prachtig record. Zijn volle broertje Kilimanjaro heeft als 2-jarige zijn klasse al getoond. Eind september won hij bij zijn koersdebuut de Herfst-Stakes. Twee weken later werd hij tweede in de halve Finale van de Breeders Course en op 26 oktober 4e in de Finale te Jägersro. Na hem heeft Adena Boko nog 2 producten van Love You gebracht. Op dit moment is ze niet drachtig.


Broodmare-Sire
Pearsall Hanover was als 2-jarige 3e in twee Stakeskoersen. In het volgende jaar won hij o.a. de Dexter Cup en de NJ Sire Stake. De kleine hengst (1,55 m) stond vanaf 2000 ter dekking op de Menhammar Stoeterij in Zweden, waar hij in 10 jaar  tijd zo’n 400 producten heeft gebracht, waarvan er 258 prijzengeld hebben verdiend. Een startpercentage van 64%. Verreweg zijn beste is Conny Lobell uit zijn  eerste jaargang, met een winsom van ca. 1,4 miljoen Euro. Daarna volgen Simb Chaplin met € 600.000 en Youana met € 320.000. De moeder van Pearsall Hanover bracht nog 8 andere kinderen, waarvan alleen Polyester Hanover ($ 108.000) een ruime voldoende scoorde. Ze heeft als grootmoeder de goedfokkende Bedell, moeder van o.a. Donerail, Gramola enTurbo Thrust.

Père-de-Grandmère
Vader van de grootmoeder is de uitstekende Meadow Road, die vooral aan moederszijde een toevoegende waarde heeft. Hij is de broodmare-sire van o.a. Mr Muscleman en Malabar Man,


De Moederlijn van Innovation Love
Zijn moederlijn met stamnummer U4 wordt genoemd naar de in 1861 in de USA geboren merrie Jessie Pepper. Ik heb de vertakkingen uitgebreid behandeld bij de bespreking van Goofy Greenwood. Dat verhaal is ook te vinden op deze website. We beperken ons hier tot de naaste familie.


Armbro Flight
Deze 5e moeder van onze hoofdpersoon is een dochter van Hambo-winnares Helicopter. Armbro Flight won in 1965 de derde heat van de Hambletonian en moest daarna nog een vierde heat lopen tegen de twee andere winnaars. Ze werd daarin met een neusje geklopt door Egyptian Candor en Short Stop werd derde. Als 2- en 3-jarige won ze nog een aantal belangrijke Stakes koersen en als 4-jarige zelfs het Wereldkampioenschap (The International Trot), waarin ze niemand minder dan Roquépine wist te kloppen. Haar winsom bedroeg het voor die tijd gigantische bedrag van een half miljoen dollar. Ook in de fokkerij deed ze van zich spreken. De 13e van haar 14 producten was Hambo-winnaar Armbro Goal. Daarnaast bracht ze nog de uitstekende merries Armbro Ermine ($ 284.000) en Armbro Regina ($ 150.000). Haar zoon Armbro Ted ($ 17.000) kwam naar Nederland en bracht hier Koko Dijkhoeve en Ian Zorgwijk. Flight’s beste dochter Ermine won de Kentucky Futurity en was tweede in de Breeders Crown. In de fokkerij viel ze tegen met 10 producten, waarvan er slechts één een voldoende haalde, maar zij is wel de overgrootmoeder van de meest winnende draver uit deze moederlijn en op één (Moni Maker) na van de USA, Arch Madness ($ 4.800.000). Armbro Ermine’s dochter Armbro Legacy liep als pacer een km.tijd van 1.13,7 en won slechts $ 10.000. Zij werd door Aad van Schie naar Nederland gehaald en schopte het hier tot Elite-fokmerrie, vooral door haar zoon Optimistic.

boven: Armbro Flight klopt Roquépine in het Wereldkampioenschap in 1966.


Armbro Regina
Deze crack is de 4e moeder van Innovation Love. Net als haar zus Ermine viel zij erg tegen als fokmerrie.  In haar nafok staan echter geweldige paarden als Father Patrick, Pastor Stephen, Chocolatier, Sugar Trader, etc. John Bootsman is gek op dit soort en fokte uit deze moederlijn o.a. Yarrah Boko, Evin Boko, Zola Boko, Aristocat Boko, Hevin Boko, onze Derbywinnares Yucca Boko en Ottey Boko. Yarrah en Zola zijn zoons van Big Blue Kitten, de halfzus van Adena Boko.


Tenslotte
Wat is fokken toch leuk als je zulke successen hebt als de enthousiaste Leo Schalkoort. Maar hij heeft ook tegenslag gehad met zijn vorig jaar aangeschafte fokmerrie Frisia CR. Dat hoort er ook bij. Vooruitkijken is het credo en dat is met paarden als Innovation Love en Kilimanjaro erg leuk. Ik wens het koppel Schalkoort/Hagoort nog veel succes.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)


Voor een Fpkkersoog over zijn moeder, Elitemerrie Adena Boko: Click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen