Fokkersoog: John King Boko, Derbywinnaar

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 37 van 2019, auteur Hans Huiberts)


Titel: De Derbywinnaar bekeken

De Derby-winnaar wordt zoals gebruikelijk geëerd met een bespreking van zijn afstamming in een Fokkersoog. Al was het alleen maar om het paard beter te leren kennen. Zeg me wie je bent, wie is je vader en wie is je moeder? Zoals vaker in het verleden is gebeurd gaat het deze keer weer om een Boko-product met een volledige Amerikaanse afstamming.

De koers
Het was weer een geslaagde dag met warm weer en veel publiek. Gelukkig verliep de koers zonder incidenten. De snel met nr. 1 gestarte Jonah Vredebest gaf de kop over aan Jewel Star. Vervolgens ging de leiding over naar Jank Summerland  en John King Boko, die de koers verder maakte. Jonah kwam aan de reling steeds verder achterin te liggen. Na de laatste bocht kwam ze vrij en eindigde supersnel, met een halslengte achterstand op winnaar John King Boko, die het zware kopwerk had gedaan. Er waren 4 favorieten bij de toto met cotes tussen 3 en 5 Euro. Jank Summerland (cote 3,30) kwam op de laatste rechte lijn dreigend opzetten, maar sprong weg. Ook een andere favoriet, Jewel Star (aan 4,80), werd uitgeschakeld. Jo Jo Harley werd dichtbij derde. Voor de revanche kijken we nu al uit naar de Fokkers Trofee op 1 november. De Triple Crown is dit jaar voor geen enkel paard meer haalbaar, dus de dikke pot blijft weer een jaar staan. In onderstaande tabel staat de uitslag met de afstammingen en de fokkers.Let op: records en winsommen t/m augustus 2019.

 
De Fokker
Over John Bootsman is al veel geschreven, maar door de grote schaal waarop hij met zijn fokkerij bezig is, is er altijd wel wat nieuws te melden. Zeker als we weer één van zijn fokproducten bespreken. Door verrekening van een schuld kwam John begin 2016 in Kentucky in bezit van JC Josie, destijds drachtig van Yankee Glide. Nadat een paar maanden later haar veulen was geboren heeft John de merrie in de USA laten dekken door Swan For All alvorens haar met veulen te voet naar Nederland te halen. Daardoor kon het veulen aan de NL-nationaliteit krijgen. John gaf hem de naam John King Boko, vernoemd naar zijn vriend John Koning, die in dat jaar 2016 ernstig ziek was. Inmiddels is deze vriend genezen en hij was op Duindigt aanwezig bij de Derby-zege van zijn naamgenoot. Boko Stables noteerde haar 10e NL-Derby-zege. Helaas heeft Klaas Bootsman dit niet meer kunnen meemaken. Voor eigenaar Leendert Gerrits was het de eerste NL-Derby overwinning ooit. Hij heeft er lang op moeten wachten en kreeg een soort van revanche voor zijn in 2005 teruggestelde Uriah Boko.

John King Boko
Hij werd als jaarling gekocht door Leendert Gerrits en kwam in training bij Hugo Langeweg jr. Doordat hij er nog niet helemaal klaar voor was werd het tot nu toe een beetje “alles of niets” met deze hengst. Bij zijn late debuut, half juni van dit jaar, werd hij uitgeschakeld en vervolgens won hij knap in 1.15,4 op VPW. In de Selectiekoers ging het bij de start mis en in die koers maakte hij door hinder ook nog een fout. Gelukkig voor zijn omgeving werd hij niet uitgeschakeld, waardoor hij 10 dagen later de Derby kon winnen in de knappe tijd van 1.16,1. Alleen Clint W Boko was ooit sneller met 1.15,7. De hengst heeft zijn kwaliteit bewezen en krijgt nu even rust.

Derby

Boven: John King Boko (nr.4) gaat naar de zege in de Derby, voor
de snel opkomende Jonah Vredebest (nr.1), Jo Jo Harley en Jack Hanover (links).
(foto: www.huybers.com)

Derby

Boven: Derby 2019: Jonah Vredebest komt aan de reling steeds dichterbij,
maar John King Boko houdt stand.
(foto: www.doordraven.nl)

Derby

Boven: Eigenaar Leendert Gerrits bedankt zijn John King Boko.
eindelijk een Derby-winnaar!
(foto: www.doordraven.nl)

Vader Yankee Glide
De vader van John King Boko is Yankee Glide. Deze kleine hengst is gefokt volgens de toenmalige Golden-Cross: Valley Victory x Speedy Crown-dochter. Hij won als 2-jarige het Peter Haughton Memorial en als 3-jarige het Zweig Memorial. In de Hambletonian won hij één van de 3 series, maar in de Finale werd hij een week later 10e. Hij heeft het als vaderpaard uitstekend gedaan. Hij bracht al 9 miljonairs en 250 producten met winsommen van meer dan $ 100.000. Hij scoorde met o.a. Passionate Glide, Glidemaster, Mystical Sunshine, Manofmanymissions, Ken Warkentin, Il Villaggio, de Italianen Main Wise As en Vivid Wise As en de Zweed Quid Pro Quo. Zijn dochters zijn zeer gewild als fokmerrie. We zien hem als grootvader van Hambo-winnaar Market Share, Lifetime Pursuit, Global Manhatten, Amaru/Inti Boko en zijn beste dochter Solveig ($ 930.000) is de moeder van de topmerrie Shake it Cerry ($ 2,7 milj.) en de uitstekende hengsten Dontyouforgetit, Uncle Lasse en Solvato, die elk meer dan een half miljoen Euro’s hebben gewonnen, en Peter ter Borgh’s Jimmy William. In Nederland is Yankee Glide de opa van o.a. Aida Boko, Diamond, Exceptional Boko, Davy Boko, Bewitched en Conway/Broadway Fortuna. Inmiddels krijgt de 25-jaar Yankee Glide een rustige oude dag bij Kentuckiana Farms.

Derby

Boven: Vader Yankee Glide.

Moeder JC Josie
Zij was een goed koerspaard, dat meedeed op 2-, 3- en 4-jarige leeftijd en een mooie winsom opbouwde. Ze heeft een goed record van 1.11,7 en dat maakte haar interessant genoeg om het Boko-fokmerriebestand aan te vullen. Dat vertrouwen heeft ze beloond met een Derby-winnaar. De nu 2-jarige Kattuso Boko is ook gekocht door Gerrits en staat in training bij Erwin Bot. Hij heeft als 2-jarige 1.15,6 gelopen en $ 5.573 verdiend. Halfzus Lezia Boko werd tijdens de recente veiling in Wolvega voor € 8.500 ook verkocht aan Gerrits Recycling BV.

Moeders vader
Dit is de Amerikaanse voshengst American Native. Hij was geen grote crack, maar wel een goede broodverdiener met een winsom van ruim $ 400.000, waarvan $ 195.000 als 3-jarige. Hij is op kleine schaal in de fokkerij gebruikt, met als meest winnende product Trot Fudge Sundae met $ 413.000. Zijn stamboom is degelijk Amerikaans, met bekende namen uit het verleden. Niet modern dus.

Moederlijn van John King Boko
De moederlijn van gaat terug op Mambrino Beauty, die door de website classicfamilies.com genummerd is met U3. De lage nummering duidt op een moederlijn met veel nakomelingen, die met z’n allen veel klassieke koersen hebben gewonnen. Zo ook met deze moederlijn. Bekende namen zijn Muscle Hill, Donato Hanover, Napoletano, Corleone Kosmos, Check Me Out, Kadabra en Windsong’s Legacy, die allen meer dan 1,5 miljoen dollar hebben verdiend. In Europa zien we de Euro-miljonairs Bélina Josselyn, Mack Grace SM, Brioni, Houston Laukko en Uza Josselyn. De meest winnende NL-gefokte deavers uit deze moederlijn zijn Valdez, Aida Boko en Conway Fortuna.
De bet-overgrootmoeder van John King Boko, Velvet Count, bracht een 7-tal nuttige koerspaarden met als beste de merrie Velvet Jade (1.14,2 - $ 115.000). Haar halfzus Velvet Touch volgde met $ 58.350. Zij staat met haar beste producten rechtsonder in de stamboom als overgrootmoeder van John King Boko.
Yankee Glide komt uit dezelfde moederlijn. De gemeenschappelijke stammoeder van John King Boko’s vader en moeder is Volga E, 8 generaties terug.

Tenslotte
Douwe Frerichs schreef in zijn verslag al dat met de overwinning van John King Boko de cirkel in vele opzichten rond is. Ik feliciteer alle betrokkenen, fokker John Bootsman met zijn 10e Derbyzege, trainer/rijder Hugo Langeweg junior met zijn 7e, verzorgster Naomi (die we ook al eerder bij huldigingen zagen) en vooral eigenaar Leendert Gerrits, die met zijn familie vele tientallen jaren op zijn eerste NL-Derby-zege heeft moeten wachten. Ik hoop voor de vaderlandse fokkerij, dat het zoet van deze overwinning naar meer smaakt en dat er nog een cirkel volgt. De Nederlandse Derby winnen is toch het leukste? De Zweedse Derby mag dan qua dotering 40 keer zoveel waard zijn, maar je hebt ook 40 keer zo weinig kans. Het plezier en de voldoening bij het winnen is in eigen land echter minstens zo groot.Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen