Fokkersoog: Sarah Alki, Elitemerrie

(gepubliceerd in het weekblad "Draf&Rensport", nr. 11 van 2019, auteur Hans Huiberts)


Titel: Nieuwe Elitemerrie Sarah Alki

Sarah Alki is één van de 3 nieuwe Elitemerries, die we er in 2018 bij kregen. In de Breeders Special van 2009 stond een uitgebreid artikel over haar fokker Rinus Alkema en Durk Minkema beschreef de moederlijn van de Alki’s. In dit Fokkersoog een update.

De Fokker
De familie Alkema uit Medemblik fokt al jaren harddravers. Zijn vader had al harddravers en Rinus kocht in de jaren 70 als eerste paard Marion Fortuna, een dochter van de bekende kortebaancrack Wala, die hij enkele jaren eerder in zijn woonplaats de kortebaan had zien winnen. Met haar nazaten wordt nog steeds doorgefokt, en met succes. Rinus is op 18 oktober 2018 op 82-jarige leeftijd overleden. De paarden staan op naam van zijn vrouw C.(Tiny).M. Alkema-Roozendaal. Voor Rinus en Tiny was de fokkerij hun grote hobby. Ze fokten hun veulens zelf op en konden maximaal 2 fokmeries huisvesten.  Hun zoons Sander en Walter zijn meer van het koersen en zij doen dat onder de naam Alki Racing, soms samen met anderen, zoals bij de 3-jarige Jan Alki het geval is. 

Kortebaners
De familie Alkema heeft veel succes met fokmerries uit deze stam, waarvan sommige merries uitblinken op de kortebaan. In de stamboom staan de winsommen op de kortebaan erbij. Marion Fortuna wist er 2 te winnen, haar moeder Wala won 16 keer. Marion Fortuna bracht slechts 3 veulens en haar laatste, Zarah Alki, was een kortebaancrack, die 7 keer heeft gewonnen. Ook enkele andere dochters en kleindochters beheersten het kortebaanvak. Vreemd genoeg zijn er geen mannelijke Alki-uitblinkers over 300 meter. Zarah’s zoon Nozem Alki won wel tweemaal Alkmaar’s Viereneenhalve Kilometer.

Sarah Alki
Onze nieuwe Elitemerrie had een korte, maar succesvolle langebaancarrière. Als 2-jarige startte ze in 2 Stakeskoersen, die ze beide won. Ook in het volgende jaar deed ze het goed. Ze werd nipt tweede in de Merrie-Derby en 3e in de Merrie-Trofee met haar trainer Jeroen Engwerda. In januari 2004 behaalde ze een mooie 3e plaats op de door regen loodzwaar geworden piste van Vincennes. Daarna is ze vanwege een peesblessure niet meer gestart. Omdat de Alkema’s al twee fokmerries hadden (Lana Alki en Ombre du Lombart) hebben ze Sarah Alki voor twee jaar verhuurd aan de familie Iwema, vandaar de achternaam Flevo van Sarah’s eerste twee producten. Daarna kwam ze terug, toen haar moeder Lana was overleden. Bij de Alkema’s heeft ze 8 Alki’s gebracht, zie tabel. Vorig najaar verwierp ze haar veulen van Ringostar Treb en de familie beraadt zich over haar verdere toekomst.

Goed gefokt
Sarah’s vader Strausie is door Rinus Alkema vaak gebruikt en met succes. Hij was geen grootheid als koerspaard, maar wel uitstekend gefokt, zie de stamboom. De moederlijn van de Alki’s voert ons naar de in 1887 geboren merrie Santos, die ook de moeder is van niemand minder dan stamvader Peter the Great!

 


Onderstaand de producten van Sarah Alki per 1 maart 2019
Click HIER voor een actueel overzicht van de productie van deze Elite-merrie.

Passing


topper

Boven: Sarah Alki en Jeroen Engwerda op Wolvega d.d. 31 mei 2003.

topper

Boven: Safari Baldwin (links) wint de allereerste Merrie Derby,
vlak voor de favoriet Sarah Alki (nr.5).


Productie
Alle producten van Sarah Alki staan hierboven in een aparte tabel. We bespreken kort de puntenpakkers:

Alki Flevo (€ 100.000, 5 punten)
Winnaar van de Sweeps Trial en een Derby-selectiekoers. Werd als 5-jarige met een winsom van € 18.550 naar Zweden geëxporteerd. Daar heeft hij nog 11 koersen gewonnen. In 2014 verbleef hij enige tijd in Frankrijk, waar hij in 8 starts twee monté-koersen en € 30.000 wist te winnen.

Alki Flevo (van Super Arnie)

topper

Boven: Alki Flevo wint op 24-06-2014 in Zweden.

Babette Flevo (€ 14.000, 2 punten)
Zij was drie jaar lang redelijk succesvol in de koers en is al moeder van de Duits gefokte Ganymède-zoon Velten von Flevo, de winnaar van de Duitse Derby in 2019. Daarna volgen nog 3 jonge producten.

Babette Flevo (van Super Arnie)

Passing

Boven: De 3-jarige Babette Flevo met trainer Jeroen Engwerda in Groningen.

Passing

Boven: Hier wint Velten von Flevo met Rick Ebbinge de Duitse Derby van 2019 in 1.13,0.
Hij is een zoon van Babette Flevo, dus een kleinzoon van Elitemerrie Sarah Alki.

Dame Alki (€ 96.580, 5 punten)
Behoorde tot eind 2018 tot de top van ons land. Ze won een koers in Noorwegen, in België en haar record liep ze bij een overwinning in Zweden. In 2017 behaalde ze ook nog een goedbetaalde 2e en 3e plaats in montékoersen in Frankrijk. Op 23 november 2018 liep ze haar laatste koers in Wolvega, waarin ze 5e werd. Is nu uit training en als veelbelovende fokmerrie in bezit van Longway Breeding. Longway staat natuurlijk voor Langeweg en achter deze naam gaan schuil Hugo Langeweg jr, zijn vriendin Elke en Sander Alkema, die het nu dus ook in de fokkerij gaat proberen, natuurlijk met een Alki-telg. Ze zal worden gedekt door Prodigious, die goed past bij Super Arnie-dochters, bijvoorbeeld Indigious.

Dame Alki (van Super Arnie)

Passing

Boven: De klassevolle Dame Alki en Hugo Langeweg jr.

Elma Alki (€ 26.800, 3 punten)
Is nog steeds in training bij Rob de Vlieger. De vosmerrie begon al als 2-jarige en heeft vooral veel gewonnen op Alkmaar, op gras en monté met Susan Wiedijk. Ze heeft ook nog aan 30 kortebaanwedstrijden meegedaan en heeft er één kunnen winnen (’t Zand in 2015). Haar winsom op de kortebaan bedraagt € 3.000. Een succesvolle alleskunner.

Elma Alki (van Virgill Boko)

Passing

Boven: Elma Alki is van alle markten thuis. Hier wint ze te Emmeloord in 2018 met Susan Wiedijk.

Inez Alki (€ 7.000, 1 punt)
Zij was vorig jaar succesvol als 3-jarige. Ze won een Selectiekoers en werd 3e in de Merrie-Derby, gevolgd door een 4e plaats in Merrie Trofee. Een paar weken geleden maakte ze haar jaardebuut in Wolvega met een mooie zege, waardoor haar winsom boven de € 5.550 kwam en zij het eerste winsompunt voor haar moeder verdiende. Zij is in bezit van Sander Alkema en 3 vrienden, waarvan twee eigenaar zijn van Café ’t Zeepaardje te Medemblik, vandaar de naam van deze eigenarengroep. Zo heeft Sander meerdere eigenarencombinaties kunnen vormen, een mooie manier van risicospreiding en vooral van veel meer plezier.

Inez Alki (van From Above)

topper

Boven: Inez Alki en haar eigenaren, de mannen van Ecurie 't Zeepaardje.
V.l.n.r. Sander Alkema, Simon Ruiter, Jef Koomen en
rechts staat Jeffrey Oudejans van café 't Zeepaardje.
Inmiddels is deze merrie in training bij Hans Crebas in Zweden,
waar ze grote successen behaalt.
terug naar overzicht Fokkersogen