Fokkersoog: Gala dei Bessi, Elitemerrie

(gepubliceerd in het weekblad "Draf&Rensport", nr. 10 van 2019, auteur Hans Huiberts)


Titel: Nieuwe Elitemerrie Gala dei Bessi

Gala dei Bessi is één van de 3 nieuwe Elitemerries, die we er in 2018 bij kregen. Zij is een paar jaar geleden uitvoerig beschreven in Fokkersogen over haar kinderen Bewitched (Sweepstakes-winnares) en Diamond (4-jarigen Derby). Dat kunt u nog eens teruglezen op deze website. We volstaan met een beschrijving van haar producten, die in de aparte tabel staan vermeld. Gala heeft slechts 3 NL-producten nodig gehad om de benodigde 15 punten voor de titel Elitemerrie te behalen.

Gala dei Bessi
Stal Amsterdam heeft Gala dei Bessi als jaarling in Italië aangeschaft en ze kreeg een korte succesvolle koerscarrière bij Hugo Langeweg. Ze won 11 van haar 18 starts. De eerste 3 producten zijn gefokt door Stal Amsterdam. De volgende producten door de combinatie Boko-Flevo, maar omdat deze niet NL zijn gefokt, tellen hun winsommen niet mee in de puntentelling voor de titel Elitemerrie.

Goed gefokt
Gala's vader Yankee Glide wordt wereldwijd gezien als een verbeteraar en zijn dochters zijn gewild als fokmerrie. Gala's moeder is een halfzus van de Zweedse Elithengst Super Arnie.

 


topper

Boven: Gala dei Bessi was een seriewinnaar bij stal Langeweg.
ze ging vroeg naar de fokkerij.


Onderstaand de producten van Gala dei Bessi per 1 maart 2019
Click HIER voor een actueel overzicht van de productie van deze Elite-merrie.

Passing


Productie
Alle producten van Gala dei Bessi staan hierboven in een aparte tabel. We bespreken kort de puntenpakkers:

Bewitched (€ 66.400, 4 punten)
Gala’s eerste product Bewitched was een kleine klassevolle koersmerrie, die vooral opviel met haar zeges in de Sweepstakes en de merrie-afdeling van de Ulf Thorenssens Minnelop in 2011 in Noorwegen. Ze won nog 3 koersen als 4-jarige (waarbij een in Zweden in 1.12,1) en ging als 5-jarige de fokkerij in. Ze bracht het jaar daarop voor Klaas Redder de beste Hambo Transs R (v. Love You) en daarna nog 2 jongere producten.

Bewitched (van Cantab Hall)

topper

Boven: Bewitched wint hier in Noorwegen de merrie-afdeling
van de Ulf Thoressens Minnelop 2011.

Capone (ca. € 50.000, 4 punten, van Andover Hall)
Met de koers van de Zweedse kroon van enkele jaren terug heeft hij ruim een halve ton verdiend. Hij was als 3-jarige nog niet sterk genoeg voor de NL-Klassiekers. Als 4-jarige behaalde hij in 5 starts 4 plaatsgelden, alvorens hij met een winsom van € 7.500 naar Zweden werd geëxporteerd. Daar heeft hij in 6 jaar tijd nog ruim € 40.000 erbij verdiend.

Diamond (€ 337.804, 7 punten)
Diamond is één van onze huidige toppers. Na een succesvolle carrière in Nederland, waarin hij o.a. de 4-jarigen Derby won,  staat hij nu in Frankrijk in training op een dependance van trainer Paul Hagoort, met Hiltje Tjalsma als vaste verzorgster. Daar heeft de ruin al meer dan een kwart miljoen Euro verdiend. Over hem is een Fokkersoog verschenen op deze website: click HIER
Hij staat ook met een eigen pagina bij de BN-ers in de Hall of Fame op www.archiefndr.nl.

Diamond (van Classic Photo)

boven: de grote Diamond (Robin Bakker) wint de 4-jarigen Derby te Wolvega.

Duits en Zweeds
Na deze eerste producten verkocht Stal Amsterdam haar fokmerrie aan de combinatie Boko/Flevo. Deze fokten eerst 3 Duitse producten, waarvan Gaia F Boko verreweg de beste was. Zij is net als Bewitched nu fokmerrie van Klaas Redder. Frances F Boko is in bezit van Marion Jauss, die er in 2016 en 2017 een veulen uit fokte. Als laatste bracht Gala dei Bessi de hengstveulens Kuyt F Boko en Lochran F Boko, die Zweeds zijn gemaakt. De merrie stierf bij de geboorte van haar laatstgenoemde veulen, dat bij een andere merrie is opgegroeid.terug naar overzicht Fokkersogen