Fokkersoog: Incredible DrPol, winnaar Fokkers Trofee 2018

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 46 van 2018, auteur Hans Huiberts)


Titel: Een Incredible Fokkers Trofee

In de Fokkers Trofee leek de favoriet te gaan winnen, maar als een duveltje uit een doosje stoof de ongelofelijke Dr Pol binnendoor. Hij heeft daarmee een beschrijving in een Fokkersoog verdiend. Zijn Amerikaanse afstamming brengt ons bij oude bekenden.

De dotering
De eerste Fokkers Trofee in 1992 was met een eerste prijs van 125.000 gulden toen de hoogst gedoteerde koers van Nederland ooit. Dat is wel anders geworden, met nu slechts € 7.000. Net als de andere Klassieke koersen vereisen de Fokkers- en Merrie Trofee een hogere dotering. Het zal in de toekomst wel beter worden doordat het aantal veulengeboorten aan het stijgen is. Maar een door de SNDR en/of de baanvereniging gegarandeerde minimale dotering zou goed helpen om de fokkers vertrouwen te geven. Na Duitsland lijkt nu Zweden het nieuwe ‘beloofde land’ voor een aantal NL-fokkers. We weten waarmee we moeten concurreren en ook wat ons te doen staat: hogere doteringen in de Klassiekers en fokpremies voor buitenlands prijzengeld. Aan dit laatste wordt gewerkt!

De Koers
De uitslag van de Fokkers Trofee 2018 wordt getoond in de bijgevoegde tabel. Ook de cote-eventueel staat erbij. Helaas kwam de Derby-winnaar Ideaal wegens een blessure niet aan de start en met de Derby-tweede Isabella JE had men voor de Merrie Trofee gekozen. Groot favoriet was Innovation Love en hij had de kop vanaf het begin tot vlak voor de finish. Toen hij wat naar buiten liep, kon Incredible DrPol binnendoor en met een felle sprint won hij de koers. Voor zijn aanhang, de familie Plug en de fokkers, en ook voor gast-pikeur Dion Tesselaar was dit letterlijk Incredible. Wat een ontlading bij de huldiging. Het winnen van een Klassieker heeft toch veel impact, ondanks de lage dotering. Voor de aanhang van de geklopte favoriet was het ietwat teleurstellend. Na de Sweepstakes en de Derby hadden zij ook al en kater. In andere koersen liet hun hengst zijn grote klasse zien, tot in Zweden toe. Hij komt nog wel eens aan de beurt. De derde aankomende Indy Flevo is de laatste maanden verbeterd. Hij werd al 2e in de Unitrot-koers. De vierde aankomende Indian Fanatic werd 5e in de Derby. Wie uiteindelijk de beste van deze jaargang is, zal nog moeten blijken.

De Fokkers
In de Breeders Special van 2015 stond een interview met Jacob van der Pol  en ook Rommert Buren kwam aan het woord. Zij hadden toen samen de moeder van DrPol in bezit en zijn beide fokker van de Fokkers Trofee-winnaar. Inmiddels gaan de twee fokkers hun eigen weg, maar fokkers blijven voor eeuwig met hun eerdere fokproducten verbonden.
Jacob van der Pol fokt nu zelf met 4 merries: Eternity Rex (gust), Holiday in the Sun (drachtig van Jimmy William), Gimoko Polly (drachtig van Caen Oldeson) en Giza (drachtig van Walner). Verder heeft hij nog 6 fokmerries samen met Boko Stables.
De veulens van 2018 zijn een NL-hengst van Robert Bi uit Holiday in the Sun, een NL-merrie van Muscle Hill uit Eternity Rex en een ZW-hengst van Creatine uit M.T. Alissa
De 2018-veulens samen met Boko Stables zijn:
NL-merrie van Virgill Boko uit Uncommon Boko, NL-hengst van Broadway Hall uit U.Dance Lavec, ZW-hengst van Zola Boko uit Florence Boko en ZW-merrie van Broadway Hall uit Nicole.
Rommert Buren heeft zijn vizier nu op Italië gericht, waar hij 2 fokmerries heeft staan. Vata dei Bessi, de volle zus van Gala dei Bessi, was vorig jaar leeg en is nu drachtig van Ideale Luis. De andere merrie is Malice Bi (van Lemon Dra), die drachtig is van Napoleon Bar. Verder heeft Rommert nog een derde deel in een veulen van Robert Bi uit de Varenne-dochter Istorias.

Incredible DrPol
Vaak gaf Jacob van de Pol zijn fokproducten de achternaam Polly mee. Toen hij met Rommert Buren een veulen fokte kwamen ze tot een leuk compromis. Het hengstje werd vernoemd naar de wereldberoemde Drentse dierenarts Dr. Pol, die in de USA een praktijk heeft en in de TV-serie ‘The Incredible Dr Pol’ wordt gevolgd via de zender National Geographic. Als jaarling is hij bij Unitrot voor € 3.400 gekocht door hoefsmid Rico Plug, die zijn paarden op Duindigt traint, samen met zijn vader. Rico bezit ook de halfzus Dom Perrignon. De zwartbruine hengst kwalificeerde zich pas op 13 juli van dit jaar in handen van Jos Oorthuijsen. In zijn eerste koers werd hij 5e, net als in de Derby-Selectie. In de Derby werd hij knap 4e. Een maand later werd hij 7e in de Grote Unitrot-prijs en weer een maand later won hij de Fokkers Trofee. De hengst heeft de tijd gekregen, heeft weinig gekoerst en is meteen op winterrust gegaan. We kijken uit naar het vervolg.

topper

Boven: Wat een stunt. Incredible DrPol kan zomaar binnendoor bij de grote favoriet Innovation Love
en hij wint de Fokkers Trofee in handen van Dion Tesselaar.

topper

Boven: Incredible DrPol en gast-pikeur Dion Tesselaar na hun zege in de Fokkers Trofee,
in aanwezigheid van eigenaar Rico Plug (2e van links), zijn vader (links naast het paard)
en fokker Jacob van der Pol staat tussen hen in. Naast de vrouwelijke aanhang zien we nog
3 bestuursleden van de Fokkersvereniging, Hans Huiberts, Ab Zaman en Jopie van Doleweerd.

Vader Pastor Stephen
Hij is een volle broer van Father Patrick, die 2,5 miljoen dollar heeft gewonnen, maar zelf behoorde hij ook bij de top van zijn jaargang met een winsom van ruim een miljoen. Dit had meer kunnen zijn als hij als 2-jarige niet als eerste aankomende in het Peter Haughton Memorial was uitgeschakeld wegens hinderen. Een blessure in september van zijn 3e jaar maakte een voortijdig einde aan zijn koerscarrière. Hij werd 5e in de Hambo van 2011. Hun moeder is een Enjoy Lavec-dochter, die afstamt van de fameuze merries Armbro Flight en Helicopter. Pastor Stephen is een mooie grote hengst met een schofthoogte van 1,66 m. Sinds 2012 staat hij in Zweden ter dekking, waar hij nog geen echte crack heeft voortgebracht. Zijn meest winnende product is de bijzonder genaamde Son of God (SEK 1,5 miljoen), gevolgd door Holy Water met 1 miljoen SEK (delen door 10 voor €). In ons NL-stamboek staan naast Incredible DrPol nog 2 I-tjes en 2 J-tjes, die nog niet zijn gestart.

topper

Boven: De trotse vader van Incredible DrPol, Pastor Stephen.

Moeder Challenge Stradale
Deze goed gefokte Duitse merrie bracht er in de koers weinig van terecht, maar revancheerde zich als fokmerrie in Nederland. Haar eerste product Bellagio werd als 2-jarige met een winsom van € 875 door haar fokker Fred Handelaar naar Zweden verkocht en heeft daar nog bijna € 4.000 verdiend. Het tweede product Change me Never werd als 2-jarige 5e in de Duitse Preis des Winterfavoriten 2011 en een jaar later 3e in onze Merrie-Derby. Ze won later een 3-jarigen Stakes. De derde Dom Perrignon is gefokt door Jan Stins en in bezit van de familie Plug. Zij was een goed koerspaard, dat o.a. in Berlijn de Finale van de Shooringstar-Cup won, met een 1e prijs van € 7.000. De vijfde, Gimoko Polly, is nog in bezit van haar fokker. Zij leek als koerspaard op de goede weg, maar is sinds dit jaar fokmerrie. Het laatste product Jcelsalvadorrocks (Johan Cruijf El Salvador) werd in 2017 bij de EMTA-veiling voor slechts € 1.000 verkocht aan Frans Wildhagen.

Broodmare-sire
Dit is de Supergill-zoon Malabar Man. De Hambo-1997-winner zegevierde 26 keer in 31 starts en won totaal $ 2.144.000. Zijn moeder (v. Meadow Road) had 8 producten, waarvan 4 winnaars in 2.00. Zijn eerste jaargang stamt uit 1999. Zijn beste product is de Zweed Malabar Circle As (€ 1.450.000) en in de USA wonnen de merrie Horable Daughter en de hengst Elegant Man, bijna een miljoen dollar. Zijn zoon Power to Charm dekt in Zweden. Malabar Man is in 2011 gestorven. Hij leeft voort via zijn dochters, die in Noord-Amerika al 5 miljonairs voortbrachten, waarvan de ruin Obrigado met $ 1.730.000 de meest winnende is. In Nederland is hij de broodmare-sire van o.a. Constantia River, Balanced Budget en de kinderen van Challenge Stradale.

Moederlijn
In de USA lijkt de tak van de Minnie (moederlijn U51) van minder belang geworden, maar je weet het nooit. In de tweede helft van de vorige eeuw telde hij nog volop mee. Bij de merrie Volo AC gaat de oude liefhebbers een lichtje branden. Haar zoon AC’s Viking was een crack, die de Hambo van 1962 won en op latere leeftijd ook de fameuze Yonkers Trot. Zijn volle broer Volo Mon dekte in Duitsland en werd ook voor NL-meries gebruikt. Hij bracht hier 8 producten, waarbij de goede Iris Volo, Ilina, Jacques, Junior Volomon en Jorno Beroona. Volo Mon’s volle zus Hoot’s Lass zag bijna al haar 6 producten naar Europa vertrekken. Zoon Amastar dekte in Duitsland, dochter Rewarded ging naar Zweden en St Lucy, Betty Post en Brogan naar Nederland. Laatstgenoemde stond ter dekking bij Buitenzorg en fokte heel goed: Argos Liesbos, Abrogan Veha, Yick-, Serge- en Robin Buitenzorg, Volo Prise, Sam Avon, Wanda Volo, etc.
Een andere dochter van Volo AC, AC’s Wonder, werd moeder van (gedeeld) Hambo 1989-winnaar Probe, die later in Italië dekte. Uit deze tak van de moederlijn zien we ook telgen in Italië en Denemarken.
De Volo AC-dochter AC’s Nancy bracht de goede Super Mon, die na zijn koerscarrière naar Zweden ging en daar goed fokte. Zijn volle zus, Super Marianne bracht de uitstekende Mr Novak, die ook als dekhengst naar Zweden vertrok. Zij is ook de 4e moeder van de Zweedse topmerrie Denim Boko 1.10,7. AC’s Nancy is tevens de moeder van High Kick, die als overgrootmoeder van Incredible DrPol rechtsonder in zijn stamboom staat met haar producten.

Andere takken
De Nederlandse stammoeder Barke is een nicht van Volo Mae, de moeder van Volo AC. Hun moeders waren halfzussen. Ook in België loopt nog een tak van deze moederlijn, want ook de crack Gosip Sidney gaat terug op Minnie U52.

Tenslotte
De moederlijn van Minnie (U52) is wijd vertakt over Noord-Amerika en Europa. In de tweede helft van de vorige eeuw was dit bloed aan onze kant van de oceaan heel populair en misschien heeft dat tot een aderlating aan de andere kant geleid. Denim Boko’s Amerikaanse moeder heeft een record van 1.10,5 en werd door John Bootsman naar Zweden gehaald. Zulke merries kunnen een moederlijn weer doen opleven, net zoals hier de Duitse Challenge Stardale heeft gedaan met haar Incredible DrPol en zijn zussen.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen