Fokkersoog: Iris Baldwin, winnares van de Merrie-Derby en de Merrie-Trofee

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 42 van 2018, auteur Hans Huiberts)


Titel: Ideaal, de Derbywinnaar uit Workum

In 2003 won Safari Baldwin de allereerste Merrie-Derby en ze klopte toen Sarah Alki. Vijftien jaar later, herhaalde zich dit stukje geschiedenis min of meer: Iris Baldwin klopte Inez Alki, die 3e werd. We duiken in de afstamming van de Baldwin-merries. De Alki’s komen later ook aan de beurt, want Sarah Alki behoort sinds kort tot de Elite-merries.


De Koers
De uitslag van de Merrie-Derby 2018 wordt getoond in de bijgevoegde tabel. Ook de cote-eventueel staat erbij. Foutief waren Ilja Medo (cote 15/1) en Ici Sofi (cote 18/1). De favorieten Iris Baldwin en Inez Alki werden resp. 1e en 3e (na een startfout) en daartussen de grote outsider Immortality.  Laatstgenoemde stamt af van de bekende fokmerrie Alkestis. Een merrie uit deze tak, genaamd Dakadvies, heeft 5 producten gebracht in Duitsland en een aantal jaren geleden is haar dochter Ultimate Lady 1.13,4 hier geïmporteerd en inmiddels fokte Jeroen Engwerda er al Gustafson, Hurricane en Immortality uit. Zo is een hier al uitgestorven moederlijn toch weer teruggekomen. De eerste 3 aankomende merries hebben een oude Nederlandse moederlijn. De 6 vaders zijn redelijk geprijsde en goede vaderpaarden. Het hoeft blijkbaar niet zo heel duur te zijn. Als de moeders maar goed zijn…….


De Fokker
Albert Ebbinge fokt al ruim 40 jaar harddravers. Er stond een uitgebreid artikel over hem in de Breeders Special van 2004. Daarin lazen we dat de achternaam Baldwin van al zijn fokpoducten afkomstig is van de stammoeder Emma Baldwin van Albert’s eerste fokmerrie Monique Belwin. Na de eerste decennia vond hij toen Safari Baldwin zijn beste fokproduct. Zij won de allereerste Merrie-Derby in 2003 en is de grootmoeder van Iris Baldwin. Op de website van de SNDR staan nu 66 harddravers met de achternaam Baldwin, gefokt door Ebbinge. Jaarlijks fokte hij 1 tot 3 veulens, die meestal de baan wel halen en successen boeken. Met hulp van zijn vrouw Johanna worden de paarden goed verzorgd en dat werpt vruchten af. Afgelopen jaren fokte hij 3 goede dravers uit de Duitse merrie Hit Parade (van Buvetier d’Aunou): George (1.15,6), Havana (1.15,3) en Ivo Baldwin (1.16,4). Van deze fokmerrie heeft hij inmiddels afscheid genomen.
Naast de moeder van Iris Baldwin fokt Albert nu ook al langere tijd met Tanja de Bruin (van Dante Buitenzorg uit Heidi H, uit de Barke-stam), die al 11 Baldwins heeft gebracht. Van de 8 startgerechtigde kwamen er al 7 in de baan, waarbij de beste Cuby Baldwin en Floris Baldwin. Laatstgenoemde is eind 2017 geëxporteerd naar Noorwegen, waar hij dit voorjaar seriewinnaar werd. Hij heeft inmiddels een record van 1.10,4 en een winsom van ca. € 77.000. Zijn halfzus Kelly Baldwin werd onlangs in Wolvega voor € 4.000 aangekocht door Henk Hamming. Op de kortebaan maakt dit jaar halfbroer Hero Baldwin furore. Hij staat nu tweede bij de Nederlands gefokte paarden in het jaarklassement qua aantal punten. Wanneer hij die plek weet te behouden krijgt zijn fokker aan het einde van het seizoen een fokpremie van € 200, beschikbaar gesteld door de Fokkersvereniging. Het is dit jaar voor het eerst dat ook op de Kortebaan fokpremies beschikbaar komen en dat willen we zien te continueren. U kunt de tussenstanden volgen op de website van de Fokkersvereniging.


Iris Baldwin
Zij werd beleerd bij Henk Hamming en is daarna weer bij haar fokker het land in gegaan. In november 2017 kwam ze in training bij Jeroen Engwerda en hij kwalificeerde haar als 3-jarige op 16 mei in 1.19,9 op Duindigt. Zij debuteerde in handen van Albert’s zoon Rick Ebbinge met een tweede plaats in Groningen, waar ze twee weken later haar eerste overwinning wist te behalen. Ze startte niet in de Sweepstakes. Eind juni werd ze op Duindigt in 1.17,2 tweede achter Indy Lady, vóór Ideaal en Irish Steel. In de Selectiekoers voor de Merrie-Derby werd Iris nog geklopt door Inez Alki, maar in de Klassieker over 2.600 m draaide zij de rollen om. In de Grote Unitrot-Prijs kon ze zich na een moeilijke koers net niet plaatsen. Het leverde haar wel een mooi nieuw record op van 1.15,6. Op 10 oktober j.l. werd ze keurig tweede in de Breeders Crown achter Isabella JE, waarbij ze haar record evenaarde. In de Merrie-Trofee draaide Iris Baldwin de rollen om door Isabella JE met een felle eindsprint te verslaan in de Merrie-Trofee.

topper

Boven: Iris Baldwin (Rick Ebbinge) wint op 14 juni 2018
een gewone koers te Groningen.

topper

Boven: De huldiging met rechts naast Rick zijn trotse ouders.

topper

Boven: Iris Baldwin en Rick Ebbinge na hun triomf in de Merrie Derby
bezig met de ereronde.

topper

Boven: Iris Baldwin (links met Rick Ebbinge) wint nipt de Merrie Trofee
voor Isabella JE (rechts). 3e Immortality (bijna onzichtbaar achter Isabella),
4e Inez Alki (links van Isabella). Met nr.6 zien we Impress Hil, die 6e
werd achter de onzichtbare Iowa River (5e).


Vader Virgill Boko
Hem bespraken we al 6 keer eerder in een Fokkersoog, het laatst bij Feline Boko, begin 2017. Hij doet het uitstekend als vaderpaard. Hij brengt ondanks kleine jaargangen elk jaar goede paarden, vooral merries. Ook de tweede aankomende in de Derby, Isabella JE, is een dochter van hem. In de Yearling Sale 2018 te Wolvega bleek de vraagprijs van € 8.000 voor een aandeel van 20 % in Virgill Boko te veel gevraagd. De hengst bleef in bezit van John Bootsman.


topper

Boven: De vader van Iris Baldwin, Virgill Boko.


Moeder Bordeaux Baldwin
Zij was niet vroegrijp en begon als 3-jarige, met 3 koersen in juli 2011, waarbij ze voor trainer Bas Crebas 2e en 3e werd. Daarna kwam ze bijna 1 jaar niet aan de start. In 2012 en 2013 liep ze voor trainer Henk Hamming nog 28 koersen, vooral op de kleine banen en grasbanen. Driemaal wist ze op een grasbaan te winnen en met 18 plaatsgelden erbij kwam ze tot een winsom van € 4.910. Als 5-jarige ging ze de fokkerij in en een jaar later werd Iris Baldwin geboren. Vervolgens kwam Jack Baldwin, die vorig jaar voor € 3.000 is aangekocht door Stal Payday en zich al heeft gekwalificeerd in 1.22,1. Onlangs werd halfzus Kate Baldwin in Wolvega voor € 4.000 aangekocht door agent Dion Tesselaar. Bordeaux Baldwin is nu drachtig van Ringostar Treb.

Père-de-mère
De vader van moeder Bordeaux Baldwin is de Duitse hengst Zerberus, een mooie grote hengst, die zijn formaat (stokmaat 1,67 m) van zijn vader Tenor de Baune heeft gekregen. Zijn moeder Three Troikas was een goed koerspaard en een uitstekende fokmerrie. Haar 4e moeder is Kameradschaft, die tevens de grootmoeder is van Kameraad. Zerberus was een Europese crack. Hij won 29 van zijn 88 koersen, in Duitsland, Zweden en Frankrijk. waaronder het Europees Kampioenschap der 3-jarigen in Caen en het Deutsches Criterium der Vierjahrigen. Hij dekte in Zweden en bracht daar 362 producten met als beste Sissel Godiva (ca. € 270.000) en Xanthos Crown  (ca. € 230.000). In ons land bracht hij 40 producten, waarvan er slechts 18 in de baan kwamen, met als beste Wicky de Viking, Cuby Baldwin en Winsome Bo Bo.

Grootmoeder Safari Baldwin
Safari Baldwin kwam als 2-jarige eind juli al uit voor trainer Bas Crebas. In 6 koersen werd ze 3e in de Zomer Stakes en 3e in de Najaars Stakes. In de Klassiekers was ze ongeplaatst. Als 3-jarige ging het beter. Van haar 11 koersen won ze alleen de Selectiekoers en de Merrie-Derby, maar ze liep zich wel vaak in de prijzen, zoals 4e  in de Sweepstakes en 4e in de Merrie-Trofee. In Recklinghausen liep ze haar record van 1.14,3. Haar laatste koers in dat jaar was de merrie-afdeling van de GP Orsi Magnelli, waarin ze ongeplaatst eindigde in 1.14,6. Als 4-jarige is ze niet meer gestart en ging ze met een mooie winsom de fokkerij in. Ze bracht 5 producten, waarvan er twee als koerspaard een voldoende kregen, zie het lijstje onder de stamboom. Safari kreeg een mooie oude dag bij de familie Ebbinge, maar tot hun grote spijt hebben ze haar niet zo lang geleden op 18-jarige leeftijd moeten laten inslapen wegens een plotseling opgekomen blindheid.
 

topper

Boven: Safari Baldwin (links met Bas Crebas) wint de allereerste Merrie Derby,
voor de favoriet Sarah Alki (rechts met Jeroen Engwerda),
Sherien Groenhof (achter Safari), 4e Super Fanatic en 5e Sammy Jo A (rechts met Tom).

topper

Boven: Safari Baldwin en aanhang worden gehuldigd
na de overwinning in de Merrie-Derby.

topper

Boven: Safari Baldwin als fokmerrie in 2004,
met haar fokker/eigenaar Albert Ebbinge.

De moederlijn van Iris
We bespraken deze moederlijn al begin 2017 bij Feline Boko. In Noord-Amerika is van deze moederlijn niets meer over, dus we beginnen met de in 1934 door Hennie de Vries en zijn zoon Buddy geïmporteerde merrie Bertha E, die in 1927 was geboren en een voor die tijd snel record had van 1.18,9. Toen ze de merrie kochten op een Sales, stond op haar boxdeur geschreven dat ze een halve mijl in een minuut kon afleggen. Dat bleek in Nederland te kloppen: ze was supersnel, maar tevens stapelgek. In het boek “Dravend door de tijd” staan nog meer mooie anekdotes over de familie De Vries en hun paarden. Voordat Bertha E in 1941 met haar veulen naar Duitsland werd verkocht, had ze het jaar daarvoor al Hanover Bertha gebracht, die de stammoeder is geworden van een hele serie toppaarden. Zelf  heeft zij niet gekoerst vanwege een beroerte als 3-jarige. Die pech compenseerde ze volledig in de fokkerij. Ze bracht om te beginnen de Europese crack Mac Kinley en de goede Notekraker S en daarna nog 7 andere nuttige koerspaarden. Slechts één veulen kwam niet in de baan. In de nafok zien we een hele serie toppers als Jojo Buitenzorg, Eibert en Clan Vryenesse, Gazeau Skoatter, Jaspis du Bois, Robin Buitenzorg, Illya Kuryakin, Kaliman, Dex Beuckenswijk en ga zo maar door. Een kleindochter van Hanover Bertha, Fan Dancer, had een korte koerscarrière,  maar een lange fokcarrière met 17 producten, waarbij de uitstekende Prizefighter en Never Worry. Ook haar dochters Red Silks en Mexically Rose waren goede koerspaarden. Laatstgenoemde is de grootmoeder van Macabre Meadow en zijn halfzus Fiona Crown, die rechtsonder in de stamboom staat met haar productie. Van haar stamt Iris Baldwin af. Ook de Derby-tweede Isabella JE stamt af van de hierboven genoemde Fan Dancer, net als de Duitse Derbywinnaar Zar As en zijn moeder Zarina, Sheriff As, Red Diamond en Yos JE, die allemaal meer dan € 50.000 wisten te winnen. Een goede tak van de Bertha E-stam.

Tenslotte
Iris Baldwin komt uit één van de meest fameuze moederlijnen van Nederland, waarvan ook in Duitsland een sterke tak loopt. Met behulp van goede vaderpaarden kunnen uit zulke moederlijnen nog altijd Klassieke winnaars voortkomen. Daar zijn dit jaar Isabella JE en Iris Baldwin het harddravende bewijs van.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen