Fokkersoog: Hugo Lobell, winnaar 4-jarigen Derby 2018

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 40 van 2018, auteur Hans Huiberts)


Titel: Revanche kwam in de 4-jarigen Derby

Arie van Bellen is onze Mister-Derby van de laatste jaren. In 2009 won zijn eerste fokproduct Zoran Lobell de Derby. Maar zijn eerste eigen draver Wichita River won reeds in 2007 de Merrie-Derby en heeft met haar producten nu al 3 verschillende Derby-winnaars gebracht. In 2013 won Derby Lobell de Merrie-Derby, in 2014 won Erwin Lobell de 3-jarigen Derby en onlangs won Hugo Lobell de 4-jarigen Derby. Zij komen van 3 verschillende Franse vaders. Tijd voor een update.

Dotering
De eerste prijs in deze belangrijkste Klassieker voor onze 4-jarigen bedroeg dit jaar slechts € 8.100. Vijf jaar geleden ontving de winnaar nog € 25.000 en sindsdien is het geleidelijk weggezakt tot dit schamele niveau. Oorzaak: de kleinere jaargangen en de vele exports. Mensen uit de regio Wolvega hebben jaren geleden gepoogd om de 3-jarigen Derby van Duindigt weg te kapen, met een gegarandeerde dotering van € 100.000. Terecht is dat niet gebeurd. Zou het niet mooi zijn wanneer zij de 4-jarigen Derby adopteren en deze qua prijzengeld nog belangrijker maken dan de Duindigt-Derby? Dan krijgen we de Zweedse formule en daar zal niemand bezwaar tegen hebben. Dan worden onze goede 4-jarigen ook minder snel geëxporteerd, lijkt me. Ik heb al eens gepleit voor het qua inlegrondes uit elkaar halen van de beide Derby’s. Dan kunnen de doteringen van beide Klassiekers een stuk omhoog gaan. Een Derby moet de hoogst gedoteerde Klassieker zijn!

De koers
Er namen deze keer slechts 6 paarden deel. De wel aangegeven Hooters USA bleef op stal, vanwege een start 3 dagen later op Vincennes in de halve Finale van de GP de l’UET, waarin hij knap 3e werd. Hugo Lobell was in de Derby met een cote-eventueel van 1,30 zwaar favoriet, gevolgd door Hillary Queen (4,60) en Hasta la Vista (9,60). Hugo won met een straatlengte voorsprong. De uitslag staat in bijgaande tabel, met de afstamming en de fokkers erbij. Bij de vaders zien 3 Frans-Amerikanen en 3 zuivere Amerikanen. Drie van de zes paarden in deze Derby komen uit oude Nederlandse moederlijnen. Ook qua geslacht was het in deze koers keurig verdeeld.  


De Fokker
Arie van Bellen heeft drie koerspaarden in Nederland. Vizira Mil bij Hugo Langeweg is als dochter van Muscle Hill uit een prachtige moederlijn een toekomstige fokmerrie. In die stal staat ook Je t’Aime Lobell (volle zus van Derby Lobell), die misschien wel gaat meedoen aan de tweejarigen-Derby. Daarnaast natuurlijk Hugo Lobell bij Jeroen Engwerda. In Frankrijk traint Ronnie Kuiper inmiddels de fokproducten van Arie, Dietje Labelle (1.13.3 - € 56.000) en haar broertje Et Pour Deux TF (€ 2.600 euro). Zij zijn de enige twee producten uit een interessante Franse moederlijn waarmee Arie is gestopt, met dien verstande dat Dietje natuurlijk een kans krijgt.
Arie heeft als hobby het bestuderen van bloedlijnen en het toepassen van zijn visie op zijn fokkerij. Verder maakt hij altijd gerichte keuzes wat betreft opfok, keuze van de trainer en carrière-planning. Sinds kort verkoopt hij ook hengsten vanuit zijn fokkerij, om met de opbrengsten de hele winkel aan de gang te kunnen houden. “Ik hanteer vaste prijzen voor serieuze kopers omdat ik geloof dat mijn producten indien ze gezond blijven altijd bovenin mee zullen doen. Ik ben er inmiddels twee kwijt, dat is wel even wennen, maar naar goede eigenaren en goede trainers”, aldus de fokker.
Arie tracht door selecteren ongeveer een vijftal stammen te ontwikkelen met een bepaalde kwaliteit van alle nakomelingen. Stam 1 is natuurlijk die van Wichita River. Zij heeft een hengstjaarling van Conway Hall die naar Jeroen Engwerda gaat en een hengstveulen van Bird Parker. Ze is drachtig van Prodigious, dat wordt dus een volle zus of broer van Hugo Lobell.
Dochter Derby Lobell heeft een groot hengstjaarling van Muscle Mass (gaat naar stal Langweg) en een veulen van Ready Cash. Ook zij is drachtig van Prodigious. Alle fokmerries staan in principe in de Orne in Normandië, bij Haras des Dorrells.
Stam 2 is die van o.a. Robert Bi en Oasis Bi. De merries Transsamerica As (van Cantab Hall) en Urcana As (van Conway Hall) hebben dezelfde moeder en ieder een veulen van Russel November. Een stam die zich nog helemaal zal moeten bewijzen.
Stam 3 heeft Vigne de l’Ecorce als stammoeder. Zij heeft het bij stal Engwerda geweldig gedaan (bijna 50.000 euro winsom en een record van 1.13.3). Vigne heeft een tweejarig hengstje Henri Lobell (Offshore Dream), een merrieveulen van Orlando Vici (Isa Labelle) en is drachtig van Password.
Dietje en Vizira krijgen dus ook een kans als stammoeder. Er zijn dus maar twee smaken voor Arie: Nederland en Frankrijk. Hij spreekt goed Frans en heeft zelf een kleine boerderij in Frankrijk. Zeker zes keer per jaar onderneemt hij korte trips naar Normandië, altijd met kleurrijk hippisch georiënteerd gezelschap. Dat is voor hem ook belangrijk: de gezelligheid rond onze sport. Hij “vergadert” regelmatig met zijn trainers en andere bekenden en partners. Als liefhebber onderneemt hij naast zijn fokkerij ook de nodige avonturen. Te noemen zijn z’n renpaard Captain Gerald die hij samen met John Smit bezit. Of zijn deeltje in Jesse Schermer bij Rob van Toor. Met belangstelling volgt hij de vorderingen van Erwin Lobell, die door John Smith en Carel Roodenrijs op Duindigt langzaam weer op niveau gebracht wordt, met name voor leuke monte-koersen met John’s dochter Kelly. Op de veiling te Wolvega heeft Arie naar het schijnt een deeltje verworven in een broer van Duke of Greenwood, maar hoe precies en met wie weet hij niet meer. Er zal binnenkort wel “vergaderd” worden. Tenslotte Duindigt. Arie probeert om met een grote boog om mensen als Gerard Koop en John van Nierop heen te lopen, maar is natuurlijk toch weer gezwicht voor ondersteuning van het o zo wankele seizoen 2018. Zichtbaar is bijvoorbeeld het door hem gesponsorde team dat reportages maakt en analyses geeft, uitgezonden via de beelden vanaf Duindigt.

Hugo Lobell
In 2014 vernoemde hij Wichita’s veulen naar Hugo Langeweg sr, maar zette hem bij Jeroen Engwerda in training. Zijn debuut werd verlaat door een probleem met een cyste in zijn achterknie. Daar zit nu een plastic pin in. Hij werd ook nog gecastreerd en debuteerde daardoor pas op 9 juli 2017. Hij deed dat winnend in 1.15,6 en stelde daarmee meteen zijn kandidatuur voor de Derby, nog versterkt door twee volgende zeges in een Stakeskoers en de Selectiekoers. Zijn grote tegenstrever in de Derby leek HamboTranss R. We weten hoe het afliep. Hugo Lobell sprong in de laatste rechte lijn weg, Hambo werd na een lastig parcours 4e en Hooters USA won de koers. Daarna wint Hugo Lobell in Wolvega een Premiumkoers, wordt 2e in de Breeders Crown achter Hooters USA en wordt uitgeschakeld in de Fokkers Trofee. Hij sluit het jaar af met twee zeges in Premiumkoersen. In 2018 start hij niet in het Sprintkampioenschap en mist daardoor de kans op de Triple Crown. Hij begint half mei met een zege in het Criterium, waarin hij Hooters USA klopt. Een volgende start in Noorwegen levert een mooie tweede plaats op en een nieuw record van 1.12,7. In de maand september wint Hugo Lobell zowel de halve finale als de finale van de 4-jarigen Derby. De ruin heeft 9 van zijn 13 koersen gewonnen en is nu op zijn best. We zijn benieuwd naar het vervolg. Hij staat ingeschreven in oktober in Hamburg en zal daarnaast in principe meedoen aan de Breeders Crown in Wolvega. Hij start niet vaak omdat hij na de zeer geslaagde operatie in zijn knie ook last heeft van een vergelijkbare cyste in de andere achterknie. Mogelijk zal deze ook moeten worden behandeld.
(naschrift: Na de Vierjarigen Derby werd Hugo 2e in de Deutschland Cup (in 1.13,3 achter Mister Ed Heldia te Hamburg, 2e prijs € 12.500) en won hij te Wolvega de 4-jarigen Challenge en de Breeders Crown. Jaarverdienste in 2018 € 45.000 en totale winsom bijna € 58.000.)

topper

Boven: Hugo Lobell (met Rick Ebbinge) wint de Derby selectiekoers.

topper

Boven: Hugo Lobell (Rick Ebbinge) slaat de aanval van Hillary Queen (Robin Bakker) af
en wint de 4-jarigen Derby.

topper

Boven: Hugo Lobell en Rick Ebbinge worden gehuldigd na hun zege in de 4-jarigen Derby.
Trainer Jeroen Engwerd en eigenaar Arie van Bellen delen in de eer.

topper

Boven: Hugo Lobell met zijn welverdiende sierdeken.

Vader Prodigious
Hem bespreek ik voor het eerst in een Fokkersoog, want Hugo Lobell is zijn eerste Klassieke winnaar in Nederland. In Frankrijk staat de hengst al jaren in de top. In 2015 was hij kampioen en in de jaren daarna 3e en 2e. Tot en met 5 augustus van dit jaar stond hij 3e achter Ready Cash en zijn vader Goetmals Wood. Prodigious is een goed gebouwde hengst met een stokmaat van 1,64 m. Zijn meest winnende producten in Frankrijk zijn Vision Intense, Carat Williams, Viking Blue, Virgious du Maza, Cavaleria en Coup Droit, die allen tussen € 900.000 en (bijna) € 500.000 hebben gewonnen. Hij mist nog een paar grote cracks, maar gezien het feit dat hij in de top-3 van zijn land staat, brengt hij gemiddeld een goed paard. In Duitsland zijn de crack Indigious en de door Michel de Bruin gefokte Happy Steel zijn beste producten. In Nederland heeft hij slechts 12 startgerechtigde kinderen, waarvan er 9 in de baan zijn gekomen, met als beste Camilo Boko, Cesar Charisma en Hugo Lobell. Prodigious is een tophengst. Hij werd dit jaar aangeboden door Flevofarm met een veulengeld van ca. € 4.000.

topper

Boven: De trotse vader van Hugo Lobell, Prodigious.

Moeder Wichita River
Haar hebben we in 2014 uitvoerig beschreven in het Fokkersoog over Derby Lobell en Erwin Lobell. Het heeft weinig zin om dat allemaal te herhalen. U kunt het nog eens nalezen op de website van de Fokkersvereniging (www.dutchtrotters.nl) onder de Fokkersogen. Kort gezegd komt het op het volgende neer. Wichita River was vroegrijp en liep als tweejarige twee koersen, de Jofferprijs (1e) en de Productendraverij (2e).  Als 3-jarige won ze o.a. de Merrie-Derby en de Merrie-Fokkers Trofee. Als 4-jarige kon ze niet meer winnen, maar werd nog wel tweede in de halve Finale van de Vierjarigen-Derby. Haar producten staan in de tabel onder de stamboom. Freddie is als enige niet gestart. Hij sloeg als veulen over de kop in het weiland en heeft toen enkele wervels beschadigd. Dit bleek een koerscarrière in de weg te staan en de ruin is nu gezelschapspaard. De andere 3 startgerechtigde paarden hebben een Derby gewonnen en terecht heeft Wichita de eretitel KLASSIEK.

boven: Moeder Wichita River
Winnares van de Jofferprijs en de Merrie-Derby.

Broodmare-sire
Ook General November is in 2014 besproken bij zijn kleindochter Derby Lobell. Hij was een uitstekend koerspaard dat dominant was in zijn Duitse jaargang en daarna ook in Europa succesvol was. Als zoon van Valley Victory uit een volle zus van de bekende hengsten Florida Pro en Florida Sun is hij goed gefokt. Als vaderpaard viel General November niet altijd mee. Toch bracht hij enkele toppers als Russel November, Orso November, Paul November en Threestarlimburgia. In Nederland bracht hij 83 producten, waarvan er slechts 45 in de baan zijn gekomen. De beste zijn Titus Renka, de zusjes Tennessee en Wichita River, Tornado Medo en Zico H Limburgia, die tussen € 50.000 en € 25.000 hebben gewonnen.
Als moeder’s vader is General November nog niet zo lang actief en de meest winnende kleinkinderen zijn de Zweedse merrie Soho (€ 150.000), de Deen Yozhik ($ 112.000),de Italiaan Obey Kronos (€ 97.000), de Zweed Zizou Boko en de Nederlanders Zorro Idzarda, Zenyatta, Everton, Elliott River, Derby Lobell, Erwin Lobell en Hugo Lobell.

Moederlijn
We vatten het nog even kort samen. De moederlijn van Hugo Lobell begint bij de in de 19e eeuw geboren Amerikaanse merrie Kit en loopt via Earl’s Princess Martha, die in 1938 tweede werd in de Hambletonian. Zij werd moeder van de cracks Rodney en Egan Hanover. Alleen met hun halfzuster Burma Hanover is doorgefokt. Zij kreeg 2 dochters, waarvan de in 1958 geboren Hoot Yankee 1.21,9 de naamgeefster werd van een groot aantal Yankee-paarden in deze lijn zoals Muscles Yankee, Yankee Paco, Defiant Yankee,Yankee Predator, Smokin’ Yankee, Rowdy Yankee, Must Be Rambo en Yankee Mustang. De merrie Mod Yankee bracht 16 producten, waarvan er slechts één niet in de baan kwam. De beste qua winsom waren Yankee Tornado (1.13,3 - $ 206.000), Yankee Cougar (1.15,2 - $ 109.666) en Sundown Yankee (1.13,7 - € 73.143). Cougar stond in Duitsland ter dekking en de beide andere in Nederland. Mod Yankee had 8 dochters, waar o.a. de dollar-miljonair PilgrimsTaj en Mollema’s Unforgettable uit voortkomen. Eén van die dochters, Flaming Yankee, staat met al haar producten in de tabel. Zij bracht naast de crack Federal Yankee ook nog Yankee Ryder, die enige tijd bij Gerard van Eykelenborg in training heeft gestaan. De hengst heeft hier ook nog gedekt en van zijn 10 Nederlandse producten was Profiler (1.15,4 - € 20.650) verreweg de beste. Zijn halfzusters Ate the Towel en Yankee Frisco brachten al voort Reinvent, Up Front Larry, Fashion Athena en Yankee Frenzy, die alle meer dan $ 200.000 hebben gewonnen.
We gaan verder met een andere halfzus,Glamorous Yankee, die door Aad van Schie werd geïmporteerd. Zij bracht 9 producten, waarvan 3 toppers (zie de tabel). De eerste topper was Tennessee River, winnares van de Jofferprijs en de Sweepstakes. Zij heeft inmiddels 4 startgerechtigde producten, waarvan Elliott River tot nu toe de beste lijkt. De volgende crack was Unbounded River, die de Jonkerprijs won en daarna vaak achter Uriah Boko in de prijzen viel. Later heeft hij veel geld gewonnen in Frankrijk en hij werd daar een monté-specialist. Als 8-jarige ging hij naar Canada, waar hij nog ca. $ 120.000 aan zijn toch al aanzienlijke winsom wist toe te voegen. De derde topper is Wichita River, die we hierboven al hebben besproken.

Tenslotte
We zijn benieuwd naar het vervolg van de carrière van Hugo Lobell en natuurlijk ook naar de verdere productie van zijn moeder Wichita River. Misschien tovert ze nog een Derby-winnaar tevoorschijn. Maar ze krijgt wel concurrentie van haar dochter Derby Lobell, die dit jaar een veulen bracht van Ready Cash. Arie van Bellen blijft gelukkig NL-fokken en dat tekent zijn grenzeloos vertrouwen in de toekomst van onze sport. De Nederlandse drafsport heeft dringend meer van zulke fokkers nodig.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen