Fokkersoog: Derbywinnaar 2018: Ideaal

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 37 van 2018, auteur Hans Huiberts)


Titel: Ideaal, de Derbywinnaar uit Workum

De Derby-winnaar wordt zoals gebruikelijk geëerd met een bespreking van zijn afstamming in een Fokkersoog. Deze keer gaat het om een telg uit onze beste moederlijn, die wel weer eens een Derby-winnaar kon gebruiken. Niet alleen de winnende fokker, eigenaar, trainer en rijder komen in de geschiedenisboeken van onze sport te staan, maar ook het paard, zijn vader, moeder en verdere familie delen in de ‘klassieke roem’ die aan de Derby kleeft. Er hangt dus nogal wat vanaf en daarom is het zo jammer als er in zo’n koers incidenten zijn. Toch is er op de grandioze prestatie van winnaar Ideaal weinig af te dingen en ik feliciteer alle betrokkenen langs deze weg.

De koers
Gezien opkomst van het talrijke publiek, de spanning vooraf en de emoties van de deelnemers na de koers, is de Derby de meest gewilde koers van Nederland, die bovendien echt op Duindigt thuishoort. Het is een grote reünie en je ziet er mensen die bijna nooit meer op de koers komen. We hopen dat we nog jaren van dit unieke schouwspel kunnen genieten, liefst zonder koersincident. De aan kop gaande favoriet Innovation Love ging vóór de voorlaatste bocht al niet zo goed meer en de op zijn rug gaande Dicky Hof ging met Isabella JE al naast hem rijden, waardoor hij aan de overkant geen last had van de stilgezette favoriet. Ook de daarachter liggende Ideaal kon de ravage ontwijken. De anderen helaas niet. Ilclassico Renka werd nog knap 3e en we zullen nooit weten of hij bij een normaal koersverloop de eerste twee had kunnen kloppen. Voor de revanche kijken we nu al uit naar de Fokkers Trofee. De Triple Crown is dit jaar voor geen enkel paard meer haalbaar, dus de dikke pot blijft weer een jaar staan. In een aparte tabel staat de uitslag met de afstammingen en de fokkers. De oude Nederlandse moederlijnen hebben het weer goed gedaan.
 


De Fokker
In de Breeders Special van 2011 stond een leuk artikel over Doeke Couperus. Hij fokt al dravers sinds 1980, maar hij was in het begin niet erg succesvol, volgens eigen zeggen door pech en gebrek aan kennis. Dat veranderde toen hij de merrie Joan Furniture (uit de Tourterelle-Zora-stam) had gekocht en haar had laten dekken door zijn favoriete dekhengst van die tijd, Castleton Bas. Die kruising bracht hem (en ons) Victor Bas, één van de betere paarden van de V-2003-jaargang. Hij behaalde een winsom van bijna € 61.000, waarvan € 37.000 met fokpremies beloond in Nederland. Sinds dat artikel uit 2011 fokte Doeke ook met de Amerikaanse merrie Flash Hanover (1.14,8 als 2-jarige), die om te beginnen al de goede Yankee Rapida (Troost-Derby-winnares en ca. € 60.000 in Noorwegen) had gebracht, maar verder voor stal Rapida wat heeft teleurgesteld. Doeke fokte uit haar eerst Fresco 1.20,4 en daarna de hengst Gento, die nu ruim € 52.000 heeft verdiend, waarvan € 20.000 in Nederland. Als Gento en misschien ook Ideaal in de komende jaren in het buitenland nog prijzen behalen, zal de Fokkersvereniging voor wat fokpremies zorgen. Na Gento volgden nog zijn halfbroers Jawis en Kesper, die binnenkort in Wolvega op de veiling komt. De andere fokmerrie, Mary van Camstra, fokte teleurstellend voor Doeke (zie stamboom), maar uit haar dochter fokte hij nu toch een Derby-winnaar! Op dit moment fokt hij met Barreltje (drachtig van Classic Photo) en met Cindy Wielinga, die vorig jaar een merrieveulen van Virgill Boko heeft gebracht en dit jaar een hengstje van Quite Easy. Aardig is nog om te vermelden is dat de Merrie-Derby-winnares Iris Baldwin als jaarling is opgegroeid bij Doeke Couperus. Is de Friese/Groningse klei voor Nederland wat Normandië is voor Frankrijk? Daar lijkt wat van waar, al zullen de Zuid-Limburgers het hiermee niet eens zijn.

Ideaal
Ideaal werd te koop aangeboden op de Unitrot-veiling van 2016. Hij werd voor € 2.800 gekocht door de als agent optredende Patrick de Haan, die er een groepje eigenaren voor wist te interesseren: de M.T.N. Stables, bestaande uit Martin Blankendaal, Kees van Winden, Kees Bom, Joop Christiaanse en Patrick zelf. Twee jaar eerder had Patrick voor dezelfde groep het jaarling Gento aangekocht van dezelfde fokker. Ideaal debuteerde op 22 april j.l. met een 2e plaats achter Ivar. Daarna werd hij 6e in het Criterium, 3e in een gewone koers achter Indy Lady en Iris Baldwin en 4e in de Derby-Selectiekoers, waarmee hij het eerste gelid veilig stelde. Hij heeft dus vóór de Derby slechts 4 koersen gelopen, maar toonde daarin wel zijn kwaliteiten, speciaal in de Selectiekoers. In de Derby zagen de echte Ideaal.

topper

Boven: Ideaal (links) ligt hier nog iets achter op Isabella JE in de Derby-eindstrijd.

topper

Boven: Net voorbij de finish zien we aan de wielen dat Ideaal met Patrick de Haan
Isabella JE met een neusje heeft geklopt.

topper

Boven: Patrick is blij en trots met zijn Ideaal.

topper

Boven: SNDR-voorzitter Paul Mulder reikt de beker uit. Tussen Patrick en Ideaal
zien we een glunderende mede-eigenaar Martin Blankendaal.
De trotse fokker Doeke Couperus staat in het midden achteraan.


Vader Make it Happen Deze in 2005 geboren hengst is goed gefokt en heeft ook in Europa bekende familieleden. Hij is een volle broer van de kleine crack Wishing Stone, die zijn Amerikaanse carrière in Europa een succesvol vervolg gaf. Make it Happen is net als zijn broer niet groot (1,57 m), maar wel goed gebouwd. Hun grootmoeder Making Miracles is een volle zus van de hier bekende Frisian Dragon en zij zijn producten van de kruising van Prakas met Davidia Hanover, die als 4-jarige de Prijs der Giganten won in 1986 en in haar carrière $ 1.108.000 won. Tjalco de Witte kocht Davidia’s eerste product en doopte hem om tot Frisian Dragon. Hij liep in zijn geboorteland wel zijn record van 1.15,4 in een time-trial, maar verdiende er niets. Als 4-jarige kwam hij naar Nederland en werd hier een leuk koerspaard, dat het in 4 koersjaren tot een winsom bracht van 33.000 gulden. Daarna werd hij ter dekking gesteld en bracht 90 producten, waarvan de helft in de baan kwam, met als beste Playboy Butcher (Hfl. 200.000), Us Wowie (Hfl. 65.000), Orchidee Hendrika, Orsini Dragen en Tibor Sammer.
Davidia Hanover bracht eerst 6 producten van de min of meer geflopte dekhengsten Prakas en Harmonious, waarvan Frisian Dragon één van de beste was. Daarna kwamen nog 4 producten van betere hengsten. Twee dochters van Balanced Image wonnen beide meer dan $ 200.000.
Davidia’s achterkleinzoon Make it Happen was een van de toppers in zijn jaargang. Hij won als 2-jarige $ 275.000 en een jaar later $ 675.000. In de Hambletonian werd hij 3e achter Deweycheatumnhowe en Crazed. Het jaar daarop werd hij in Zweden ter dekking gesteld en in zijn eerste jaargang (2010) had hij meteen de Derby-winnaar Poochai. Deze hengst is nog steeds zijn meestwinnende product met omgerekend € 550.000 winsom. Zenith Brick (geb. 2011) en Gareth Boko (geb. 2013) volgen met ca. € 350.000 winsom. In de Zweedse vaderpaardenstatistieken eindigde Make it Happen vorig jaar als 15e.  In Nederland heeft hij 18 startgerechtigde producten, met als beste Fonso Boko (€ 28.000), Excellent Legume (€ 23.000), Ervin Boko (€ 22.000) en Ideaal.


topper

Boven: De vader van Ideaal, Make it Happen.

Moeder Beralda
Zij debuteerde pas als 4-jarige en werd toen 3e met Jeroen Engwerda in 1.17,8 op Wolvega. Een maand later werd ze 5e op dezelfde baan en dat was haar laatste koers. Meteen daarna ging ze de fokkerij in. Als 5-jarige kreeg ze haar eerste veulen, de merrie Geniaal, die nagenoeg dezelfde korte carrière had als haar moeder. De volgende was de ruin Herbert, die in 5 starts nog geen Euro kon verdienen, maar nog wel koerst voor Eelke Kruis. Daarna kwam Ideaal, die voor zijn fokker alles heeft goed gemaakt. In de volgende 3 jaren bleef Beralda twee keer gust en vergooide afgelopen december een veulen van Classic Photo, waarna Doeke Couperus heeft besloten om haar op te ruimen.

Moeders vader
De Père-de-mère is de Amerikaan Castleton Bass. We bespraken hem al eens uitvoerig in 2010 als vader van Jofferprijs-winnares Balance Fanatic. Als tweejarige startte hij vijf keer in de USA en werd o.a. derde in de New Jersey Sire Stake Final, waarbij hij zijn record liep van 1.12,2. Zijn jaarwinsom bedroeg ca. $ 8.000. Daarna werd hij door Hennie Grift naar Nederland gehaald voor rekening van Hoogstrate B.V. en moest als buitenlander zijn heil vooral buiten ons land zoeken. Dat lukte goed. Hij won als 3-jarige o.a. de 3-Year Open Elite op Solvalla in 1.14,8 over 1.609 m met een eerste prijs van € 17.000. Nog sneller ging hij in Axevalla waar hij won in 1.13,4. Als 4-jarige won hij viermaal uit 14 starts en als 5-jarige driemaal uit 14 starts. Zijn winsom bedroeg Hfl. 265.000 (€ 121.700).
Castleton Bass is fantastisch gefokt als zoon van Supergill en Gutsy Lobell, die één van de beste tweejarigen van haar jaargang was. Volle broers van Castleton Bass zijn Supergrit (1.10,4 - $ 1.487.000) en Gutsy Cast (1.11,4 - $ 226.000).  Hij dekte voor het eerst in 2001 en is vader van o.m. Paxmen, Victor Bas, Vaya Isola Bella, Virginia Victory, Wennemars, Wout Wielinga, Youp Lucswolle, Zander, Bronsvlinder, Bas J en Ciske de Rat. Er is tot nu toe weinig met zijn dochters gefokt en als moeders vader zien we hem bij Falcao Boko, Guy Fanatic, Guy Pomponne, Ids Boko en daar is nu Ideaal bijgekomen.


topper

Boven: De moeders-vader van Ideaal: Castleton Bass, hier met zij trainer Hennie Grift.

Moederlijn van Ideaal
De moederlijn van Ideaal leest als een boek, dat we al vaker hebben gelezen. Zijn overgrootmoeder is de Elitemerrie Ada van Cornjum en zij kwam al eerder in Fokkersogen ter sprake als de grootmoeder van Alou van Camstra en Cornelia Unia. Allemaal telgen uit onze grootste moederlijn Tourterelle, die ook werd behandeld bij Andre W en een half jaar geleden bij Speedy Aresi. Je zou denken dat deze moederlijn nog springlevend is, maar dat is niet zo. De aantallen veulens uit de laatste 2 jaren (2016 en 2017) zijn voor de YY-tak vijf, voor Zora drie, Baroline twee en van de tak van Casindra dateren de laatste veulens uit 2010. Het lijkt langzaam uit te sterven, maar toch is het mogelijk dat er door één enkele merrie een opleving komt. Dat hebben we gezien aan Ada van Cornjum, die voor het grootste deel verantwoordelijk is voor de opleving van YY-tak van Tourterelle en nu zelfs heeft gezorgd voor een nieuwe Derby-winnaar in deze familie.  De halfzus van Ideaal, Geniaal, heeft dit jaar voor Stal Twiko een veulen gebracht van Clint W Boko en Doeke Couperus fokt met Cindy Wielinga, die van Ada’s zus Vera van Cornjum afstamt. Verder komen er nog wel enkele fokmerries uit deze moederlijn bij, dus er is nog hoop.

Tenslotte
In het artikel van 7 jaar geleden zei Doeke Couperus: “Iedere kleine fokker zou eens een goed paard moeten fokken, zoals ik nu met Victor Bas. Dan krijg je vertrouwen en ga je weer investeren in jouw fokkerij. Je koopt er merries bij en gaat naar duurdere hengsten.” Dat heeft hem nu wel een Derby-winnaar opgeleverd. We zijn benieuwd naar de verdere carrière van Ideaal en ook naar hoe Doeke de verdiende fokpremies gaat investeren!

Helaas is Ideaal wegens een blessure niet in de Fokkers Trofee gestart. We zijn benieuwd naar het vervolg van zijn carrière in 2019.Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen