Fokkersoog: Durk M Boko 2-voudig Gouden Zweep-winnaar 2017-2018

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 29 van 2018, auteur Hans Huiberts)


Titel: Durk M Boko, Gouden Zweep-winnaar

John Bootsman vernoemt zijn fokproducten soms naar bekende voetballers of naar vrienden. In 2010 was de D aan de beurt en werd er een hengstje naar Durk Minkema vernoemd. Jammer genoeg heeft deze fokkerij-expert, aan wie onze sport en fokkerij zoveel te danken heeft, de successen van zijn naamgenoot niet mogen meemaken. Hij zou trots zijn geweest.

De Gouden Zwepen van 2017 en 2018
De uitslagen van de laatste twee Gouden Zweep-afleveringen staan in de onderstaande tabel. Vorig jaar moest Durk hard lopen om het eindschot van Caen Oldeson te kunnen pareren. Toen was hij een outsider en dit jaar de favoriet, die na een wandeltempo net op tijd vrijkwam om met een vlammende eindsprint Fabio Bianco te kloppen. Opvallend is dat in beide koersen 3 van de 5 prijswinnaars een oude NL-moederlijn hebben.

 Durk M Boko
Durk Minkema was voorzitter van de Fokkersvereniging van 1987 tot 1997. John Bootsman zat al 3 jaar in het bestuur toen hij de voorzittershamer van Minkema overnam. Beide mannen waren bevriend en John noemt Mink “zijn grote voorbeeld”. Op 13 juli 2010 overleed Minkema. Twee maanden tevoren, op 12 mei, werd bij Boko Stables een hengstveulen geboren, dat door John Durk M Boko werd genoemd en hij heeft “de blijde boodschap” met foto’s, afstamming en de naamgeving nog tijdig in Zeist aan de zieke Minkema kunnen tonen.
Het hengstje werd als jaarling gekocht door Flip van Dijk bij de 2Companions Sale voor € 18.000 en op diezelfde veiling kocht hij ook Fabio Bianco. Deze man lijkt wel een neus voor goede paarden te hebben. Drie jaar eerder zocht hij Coktail Fortuna uit. Zijn paarden kwamen in training bij Frans en Andries v.d. Blonk. Durk M Boko was groot en lang niet sterk genoeg. Het duurde Flip wat te lang en hij bood de hengst als 3-jarige op Duindigt te koop aan. Broer Huug kreeg er lucht van en nam het paard over. Hij werd gecastreerd en kreeg de tijd. Daarna begon Huug hem zelf rustig op te trainen. Hij debuteerde pas als 4-jarige in september, won meteen en 3 weken later opnieuw, waarna hij weer op rust ging. Als 5-jarige won hij 2 keer in 15 starts en als 6-jarige 3 keer in 12 starts. Hij had toen een record van 1.15,2. Vorig jaar, als 7-jarige, was hij opeens een klasse beter en sloot hij aan bij de vaderlandse top. Hij liep in het voorjaar 1.13,3 over 1.609 m op Duindigt en een week later dezelfde tijd in Wolvega over 2.100 m. Twee maanden later won hij zijn eerste Gouden Zweep. In zijn 11 starts van 2017 wist hij 5 keer te winnen en driemaal 2e te worden.
In 2018 werd hij 6e bij zijn jaardebuut, maar hij won de volgende 4 koersen, waarbij opnieuw de Gouden Zweep. In de GP der Lage Landen werd hij eervol 6e, terwijl zijn halfbroer Camilo Boko achterin eindigde. Wel bijzonder dat een fokmerrie 2 producten in zo’n topnummer aan de start heeft.

topper

Boven: GZ 2017: Durk M Boko (met Frans van der Blonk) heeft een gaatje
gevonden en sprint naar de zege. Caen Oldeson (links) komt ook
met zijn befaamde eindsprint opzetten, maar kan Durk niet bereiken.

topper

Boven: De huldiging van Durk M Boko na zijn zege in de GZ 2017.
Hij wordt vastgehouden door Frans van der Blonk en zijn oomzegger
Thomas Bos. Rechts de eigenaren, de gebroeders Van Dijk
(Huug, die de ereprijs omhoog houdt en Flip), naast Frans staat de
loco-burgemeester van Wassenaar, mevr. Inge Zweerts-de Jong, die de
Zweep heeft uitgereikt. Daarnaast de (schoon-)familie van
Frans (de Van Ooyen-Geersen-tak).

topper

Boven: GZ 2018: Durk M Boko (nr. 3 met Frans van der Blonk) heeft
opnieuw een gaatje gevonden en sprint aan de buitenkant naar de zege.
Mede-favoriet Fabio Bianco (nr. 7) had lang de leiding en leek te
gaan winnen, maar de finishfoto wees anders uit.
De andere mede-favoriet Flavius (nr. 6) wordt 3e.

topper

Boven: Durk M Boko behaalde in 2018 nog 2 overwinningen
met zijn 82-jarige eigenaar Huug van Dijk.
Hier winnen ze op Duindigt d.d. 22 april 2018.

Vader From Above
Hij was de beste van zijn jaargang in Zweden en won als 3-jarige het Kriterium, als 4-jarige de Derby en als 5-jarige de Elitloppet. Niet lang daarna kreeg hij een blessure. In 2004 werd hij als 6-jarige ter dekking gesteld en zijn oudste producten zijn nu 13 jaar oud. Daarbij zit de jaargangstopper Marshland (1.10,5 - € 600.000), die nog steeds zijn meest winnende zoon is. Daarna volgen Quick Fix (1.09,9 - € 500.000), Probo OP (It., 1.10,7 - € 490.000) en Orecchietti (1.09,5 - € 470.000). Zijn meest winnende dochter is Timbal (1.12,4 - € 270.000).
From Above heeft een prachtige pedigree en is een mooie compacte hengst met een schofthoogte van 1.59 m. Hij is een zoon van de Elithengst Zoot Suit en dus een kleinzoon van de onvolprezen Nevele Pride. Zijn moeder is Elite-fokmerrie. Zijn grootmoeder Super Nice was een topper als koerspaard en zij is een kleindochter van een andere topmerrie, Panty Raid. Zij stammen af van de merrie Expresson, net als de miljonairs Uconn Don, Elusive Desire, Giant Victory en Kosar, en verder Tagliabue, Herschel Walker, Lola's Express, Super Juan, Bonefish, Pink Diamond, Express Pride, etc.

topper

Boven: De vader van Durk M Boko, From Above.


Moeder Vivian Boko
John Bootsman kocht Durk M's grootmoeder Lost Lady nadat ze in de USA al 3 uitstekende producten had gebracht. Deze merrie was, net als haar moeder, een goed koerspaard geweest en kwam uit dezelfde moederlijn als Moni Maker. Zo’n merrie wilde John wel inlijven in zijn stal. Ze bracht hem in Zweden 6 Boko’s, waarbij geen echte grootheden zaten. Haar productie staat onder de stamboom. De recordloze dochter Ulexia Boko is al moeder van AJ’s Baby ($ 279.000) en Photomania ($ 103.000). Uit Vivian Boko fokte John eerst in Nederland de broers Camilo en Durk M, waarna ze weer naar Zweden ging, waar ze 3 dochters bracht. In 2014 is Vivian Boko aan Huug van Dijk verkocht, met merrieveulen Hustler Boko erbij, een volle zus van Durk M Boko, die toen nog niet was gestart. Hustler had wel talent, maar ook een probleem, waardoor het geen koerspaard is geworden. Vivian was leeg toen Huug haar kocht en daarna heeft hij nog 3 veulens met haar gefokt. Het zijn grote paarden, waar hij rustig mee aan doet. Huug geeft zijn paarden de tijd en heeft geen haast. Hij wordt vast 100 jaar oud en zo moet je ook in het leven staan. Dit voorjaar is Vivian gedekt door Yeovani Boko.

Broodmare-sire
De vader van de moeder is Enjoy Lavec, een goed gefokte en goed fokkende hengst. Zijn grootmoeder Matina Hanover is de moeder van Mack Lobell en tevens de 4e moeder van Readly Express en Hannelore Hanover. Enjoy Lavec won als 2-jarige het Peter Haughton Memorial en een jaar later vestigde hij een wereldrecord in de World Trotting Derby. Hij is de vader van de vroegere wereldrecordhouder Enough Talk en nog een tweetal Amerikaanse miljonairs. In Zweden zijn Glen Kronos, Lavec Kronos en Red Hot Dynamite de meest winnende. In ons land is Constantia River de beste. Als broodmare-sire is hij ook succesvol. Zijn dochter Gala Dream is de moeder van Father Patrick en Pastor Stephen. Ook de Zweedse Smilin Eli en Orione Spin, de Duitse crack Cash Hanover en onze Come on Scott zijn kleinkinderen van hem.

De moederlijn van Durk M
Deze moederlijn bespraken we al eerder in 2014 bij Danae F Boko. Uit de moederlijn van Nelly (nr. U16) komen o.a. Moni Maker, Speedy Count, Delmonica Hanover, Park Avenue Joe, Yourworstnightmare en vele andere cracks. De zesde moeder van Durk M Boko is Claire Sampson, die we eind jaren ‘60 in Nederland al leerden kennen als moeder van de importhengst Florisam 1.18,4, die ter dekking stond bij Jaap Zuyderduin. Hij had weinig verdiend, maar werd om zijn moeder beperkt goedgekeurd. Hij fokte goed en zijn beste producten waren Praeses Hanover (fl. 49.200), Marcel Regina (fl. 48.600), Jeannine D (fl. 42.700) en Paulien Maaldrift (fl. 32.400).
Claire Sampson was een goed koerspaard met een record van 1.14,9. Ze werd vooral bekend als bronmoeder van vele uitstekende harddravers met als vaandeldraagster de wondermerrie Moni Maker 1.09,7 van wie Claire Sampson de vijfde moeder is. We kunnen het ook anders uitleggen: De overgrootmoeders van Moni Maker en Danae F Boko en de bet-overgrootmoeder van Durk M Boko (resp. Noble Nan, Noble Image en Noble Fanny) hebben precies hetzelfde bloed, nl. van Noble Victory uit resp. Floriclaire, Claircan en Aunt Fanny, die volle zusters waren (van Florican uit Claire Sampson).
Van laatstgenoemde stammen ook af de Zweedse toppers Panne de Moteur, Nordin Hanover, Rae Boko, Mostly Super, Skully Gully, Le Cannibale, etc. In de USA naast Moni Maker ook nog een viertal miljonairs. In Nederland zijn de meest winnende Teaser Elegance, Danae F Boko, Bloom Boko, Adonis Boko, Edson Boko, Edna Boko, Conway Boko, Brazil Elegance, Frankie Lobell en de halfboers Camilo en Durk M Boko. Een hoog Boko-gehalte!
De bemoeienis van John Bootsman met deze moederlijn begon al ver vóór Moni Maker. Hij kocht in 1989 op een jaarlingenveiling in de USA voor $ 150.000 de merrie Noellyn Hanover, een dochter van Super Bowl en bovengenoemde Noble Image. John hernoemde zijn jaarlingmerrie tot Frances Jet Boko en beleefde grote successen met haar. Als tweejarige won ze verschillende Sire-Stakes, vaak gereden door Hugo Langeweg. Na haar tweejarigenseizoen overleed de merrie helaas aan de gevolgen van een zeldzame ziekte. Als pleister op de wonde keerde de verzekeringsmij. een fors bedrag uit en John kocht vervolgens haar één jaar oudere volle zuster Nicolette Hanover als fokmerrie. Daaruit fokte hij Jet Frances Boko, die een winrecord liep van 1.12,0 en $ 180.000 won. Beter nog was de in Zweden geboren Rae Boko, die als 2-, 3- en 4-jarige de beste merrie van haar jaargang was. Nicolette bracht ook nog Mae Jean Boko (1.12,8 - ca. € 88.000). Andere goede Boko’s uit deze moederlijn zijn Djali Boko (ca. € 200.000) en Aron Boko (ca. € 78.000). Opvallend zijn de vele uitstekende koersmerries in deze moederlijn.

Tenslotte
De stamboom van Durk M Boko lijkt misschien wat ouderwets, maar dat maakt niets uit, getuige zijn prestaties. Deze zuiver Amerikaanse pedigree zal Durk Minkema wel hebben bevallen. De inmiddels 8-jarige ruin hoort bij onze topklasse en heeft tot nu toe nog maar 46 koersen gelopen. Daarvan heeft hij er 16 gewonnen. Volgens Huug “is de dokter er nog nooit bij geweest”. We rekenen erop dat de ruin nog een tijdje door zal gaan, net zoals zijn nu 81-jarige eigenaar, die dit jaar als amateurrijder twee koersen met zijn paard wist te winnen. Daar geniet Huug van Dijk met volle teugen van en wij genieten met hem mee. Nog veel succes gewenst!


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen