Fokkersoog: Coktail Fortuna en Generaal Bianco

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 11 van 2018, de Breeders Special, auteur Hans Huiberts)


Titel: De Coktail en de Generaal

De vlaggendragers van de Nederlandse draverfokkerij in Zweden zijn de laatste tijd de ruins Generaal Bianco en Coktail Fortuna. We behandelen ze samen in één Fokkersoog, want ze zijn nauw verwant. Ze hebben dezelfde moederlijn en de ene moet zelfs oom zeggen tegen de ander. We zoeken het voor u uit.

Fokkers en vaders
De fokkers en de vaders van beide paarden zijn genoegzaam bekend. In de Breeders Special van 2016 stond een interview met Hans van der Horst (Bianco) en Toine Schoonderwoerd (Fortuna) kwam in de Breeders Special van 2018 nog uitvoerig ter sprake in het Fokkersoog over zijn Elitemerrie Saratoga Yankee (ook te vinden op deze website).
Vader Love You is al zo vaak besproken en de andere vader Ufo Kievitshof kreeg een uitgebreide Fokkersoog in de Breeders Special van 2018. We doen het deze keer anders en beginnen van achteren, omdat beide paarden dezelfde oorsprong hebben.

De Moederlijn
Het gaat om de voorname moederlijn van de in 1880 geboren Amerikaanse merrie Mamie. Haar meest winnende Amerikaanse afstammeling is de pacer Nihilator met 3 miljoen dollar. Dan volgt Sebastian K, die meer dan 2 miljoen Euro heeft verdiend. Amerikaanse miljonairs zijn o.a. Sugarcane Hanover, Define the World, Explosive Matter, Fresh Yankee en Banker Hall. In Europa zagen we Huxtable Hornline en Napoleon Bar. Het zijn er teveel om op te noemen. In Nederland zijn er al ruim 400 afstammelingen van Mamie geregistreerd en de meest winnende zijn Rise and Shine, Felix, Me Myself and I, Pan Fried, Yankee Rapida, Feline Boko, Udice Boko, Solo Fortuna en Jenkie Cup, die allemaal meer dan € 40.000 hebben gewonnen. En natuurlijk ook de nu besproken twee toppers. Onderweg in de moederlijn zien we nog Lady Leyburn (geb. 1903) staan en zij is de moeder van de hier in de jaren 30 gedekt hebbende Silladar. Hij is de vader van o.a. de Tourterelle-dochters Casindra en Domina.

Margaret Castleton
Een kleindochter van de genoemde Lady Leyburn is in de 1933 geboren Margaret Castleton. In die tijd waren er niet zoveel merries, die een mijlrecord liepen binnen de 2 minuten. Zij liep als 4-jarige 1.59¼ en ging meteen daarna de fokkerij in. Drie van haar producten liepen ook onder 2.00 en ze werd bekend als de “grand matriarch” van de Castleton Farm. Zij staat daarom in de Hall of Fame van het Harness Racing Museum. Zoals bekend kunnen ook recordloze (klein)dochters de goede genen van hun (groot)moeder doorgeven. Via de recordloze Victory Mite en Darn Vicky komen we bij de eveneens recordloze Wendy Rodney, die naar Duitsland werd geëxporteerd. Zij fokte goed. Van haar 14 producten kwamen er 9 in de baan. Twee zoons wonnen elk meer dan 200.000 DM: Quotient en Waranio. De recordloze dochter Nirena was van de Hairos II-zoon Gesell en zij werd moeder van o.a. het goede vaderpaard Niton (winsom 250.000 DM). Een andere dochter, Pemba, komt van de Star’s Pride-zoon Polaris en zij won ca. 60.000 DM. Zij werd moeder van slechts 3 producten: de ruin Hello Bill (van Speedy Count, 100.000 DM), de hengst Hello Crown (van Smokey Lobell, 200.000 DM) en diens volle zus Pem Lobell, die als 2-jarige 1.18,4 liep en ca. 11.000 DM verdiende. Smokey Lobell (van Speedy Crown uit Sophia Hanover) stond ter dekking in Duitsland en is een volle broer van Hambo-winnaar Steve Lobell. Zijn dochter Pem Lobell werd als fokmerrie aangekocht door Stoeterij November en op zich is dat al een aanbeveling. Haar productie staat onder de stamboom. De volle zussen Dalloah No en Grace November waren de beste. Laatstgenoemde heeft redelijk gefokt met 7 producten, die allemaal in de baan kwamen, met als beste Tyson November, een Coktail Jet-zoon, die in Zweden ca. € 44.000 verdiende.

Daloah No
Deze dochter van Pem Lobell was een uitstekende koersmerrie. Als 2-jarige won ze o.a. de Gold Cup en het Walter Heitmann-Rennen. Later ook de Buchmacher Springer Gold Cup. Haar andere bijzondere prestaties hebben we niet kunnen terugvinden, maar dat ze veel heeft gewonnen zien we wel aan haar winsom van bijna € 170.000. In haar tijd was dat ca. 350.000 DM. Ze liep haar record van 1.15,1 als 4-jarige. Haar fokker Michael Schröer van Stal November is met haar gaan fokken toen ze 5 jaar oud was. Ze heeft hem 6 Novembers gebracht, waarbij de crack Nelson November, de Duitse Derbywinnaar, die op latere leeftijd naar de USA is geëxporteerd en daar zijn winsom op ruim een half miljoen dollar heeft weten te brengen. Hij werd o.a. 2e in de Nat Ray Trot. Zijn volle zus, de recordloze Iduna November, is moeder geworden van de goede Italiaan Thor di Girifalco (1.12,4 - € 134.000).
In 2005 kon Toine Schoonderwoerd Dalloah No kopen, drachtig van Coktail Jet. Het jaar daarop bracht ze hem Zaskia Fortuna, die als 2-jarige met Frans van der Blonk tot de top van haar jaargang behoorde. Ze werd 3e in de Nazomer Stakes op Duindigt en won de Jofferprijs in 1.17,1. Dat waren haar enige starts in dat jaar. In de 2 jaren daarna is ze wel enkele malen gestart, maar heeft de belofte niet kunnen inlossen. Het volgende product van Dalloah No is Beloved Fortuna, een Love You-zoon, die weinig heeft gepresteerd. Daarna kwam diens volle broer Coktail Fortuna, waarover verderop meer. Als laatste kwam Dalloah Fortuna, een zoon van de Coktail Jet-zoon Naglo.

Zaskia Fortuna
Deze merrie kwam na haar koerscarrière in handen van fokker Hans van der Horst. Zij bracht als 6-jarige haar eerste product, een recordloze zoon van Elean Donon. De volgende was een voltreffer van Ufo Kievitshof, Generaal Bianco, waarover verderop meer. Vervolgens kwamen de Timoko-dochter Himoko Bianco en nog drie jonge producten, waarvan de laatste twee van Ufo Kievitshof zijn.

Coktail Fortuna
Deze vos werd op de jaarlingenveiling aangekocht door Flip van Dijk, die hem in training zette bij Frans van der Blonk. Als 2-jarige debuteerde hij al vroeg, op 31 juli, met een 2e plaats in de Zomer Stakes. Hij werd vervolgens 4e in een Wolvega-Stakes en 2e in de Jonkerprijs in 1.15,8, zijn laatste koers in dat jaar. Als 3-jarige kwam hij in training bij Hugo Langeweg en hij deed het redelijk, maar niet naar de verwachtingen. Hij won 2 koersen op Duindigt, waarbij de Selectiekoers voor de Derby, en werd 4e in de Derby. Als 4- en 5-jarige kwam hij in de lappenmand. Als 6-jarige kreeg men hem weer in orde. Hij won met Jaap van Rijn zes Premiumkoersen op rij in Wolvega en dat leverde totaal € 20.000 op. Daarna werd hij in de zomer van 2015 met een record van 1.14,4 en winsom van € 37.655 naar Noorwegen uitgevoerd. Daar behaalde de vosruin mooie successen voor trainer Tjomsland, maar sinds zijn overgang naar Robert Bergh in Zweden, in het najaar van 2017, is hij nog een klasse beter geworden. Hij won onlangs enkele series en op de zaterdag van het laatste Elitloppet-weekend ook de Finale van de Zilveren Divisie. De eerste prijs in de Finale bedroeg ca. € 31.000. De vosruin heeft nu een prachtig record van 1.10,2 en een winsom van ca. € 210.000 (t/m 12-09-2018).

topper

Boven: Coktail Fortuna met Jaap van Rijn op Victoria Park.

topper

Boven: Coktail Fortuna in close-up in Aby (Zweden).


Generaal Bianco
Zaskia Fortuna is een driekwart zus van Coktail Fortuna. Haar tweede product is Generaal Bianco, die op de jaarlingenveiling voor € 4.400 werd aangekocht door Rob de Vlieger, die hem later verkocht aan Michel de Bruin, van Merwestaal BV. Ook deze ruin debuteerde als 2-jarige, maar deed dat pas half november, in de Jonkerprijs, waarin hij door hinder foutief was. Een maand later verbeterde hij het Nederlands 2-jarigen-record naar 1.14,0 in de Breeders Crown. In het volgende jaar werd hij 3e in het Criterium, achter Goofy en Grift Jr, won een Stakes-koers op Duindigt, werd 3e in de Sweepstakes en, net als zijn oom Coktail Fortuna, 4e in de Derby. Daarna werd hij nog 2e achter Goofy in de Unitrotprijs, won opnieuw de Breeders Crown en sloot zijn succesvolle seizoen af met een 5e prijs in de Fokkers Trofee. Zijn winsom bedroeg toen ca. € 26.000. Hierna werd hij gecastreerd. Als 4-jarige kwam hij daardoor pas in mei 2017 uit in een koers in Duitsland, waarin hij ongeplaatst bleef. Daarna adviseerde trainer Rob de Vlieger de eigenaar om de ruin in Zweden in training te zetten bij Peter Untersteiner en daar kwam de Generaal op volle kracht, met een vliegend eindschot. In 9 Zweedse starts in de 2e helft van 2017 won hij 5 keer. Tussendoor was er nog een start in de GP von Deutschland, waarin hij knap 2e werd achter de Zweedse favoriet Diamanten, die steeds de kop had gehad. In dat Zweedse halve jaar totaliseerde de Generaal bijna € 125.000. Dit jaar is staat de teller na 3 zeges in Zweden en een 5e plaats in Kopenhagen (excuus: keelprobleem) al op zo’n 800.000 Kronen, iets meer dan € 80.000. Zijn totale winsom bedraagt nu zo’n € 230.000 (t/m 12-09-2018). Bij zijn fantastische zege in de Europamatch te Oslo in juni 2018 evenaarde hij met 1.11,8 over 2.100 m het koersrecord. Hij heeft nog maar één keer over 1.640 m gelopen, bij zijn Zweedse debuut, en liep toen zijn record van 1.11,7. Dat moet vast nog wel wat beter kunnen. (inmiddels 1.11,6 over 2.140 m).


topper

Boven: Generaal Bianco (nr.12) zegeviert met Rob de Vlieger in extremis
voor stalgenoot (dezelfde eigenaar Merwestaal) Galvani Boko met
Dion Tesselaar in de Breeders Crown 2-jarigen 2015
beide in een recordtijd van 1.14,0.

topper

Boven: Generaal Bianco (rechts met Rob de Vlieger) wint, ondanks
de felle slotaanval van Gigolo (R. Bakker) de Breeders Crown 2016
G 3-jarige hengsten en ruins.

topper

Boven: Generaal Bianco wint met grote voorsprong in Zweden in 2017.

topper

Boven: Generaal Bianco bij de huldiging
met zijn Zweedse trainer-rijder Peter Untersteiner.


Tenslotte
Deze twee paarden zijn gefokt volgens het bekende succesvolle principe van een sterke basis (moederlijn) en gebruik van verbeterende vaderpaarden. Beide dravers zijn nog in topvorm en moeten in staat worden geacht om nog veel prijzen te winnen. Misschien zelfs het Nederlands record (1.10,1) te verbeteren. We zijn heel benieuwd naar hun volgende prestaties. Natuurlijk hopen we ook op een start in de GP der Lage Landen en/of de Prijs der Giganten, zodat we met eigen ogen nog eens kunnen genieten van deze fantastische toppers van Nederlandse bodem. Dan kunnen hun fokkers ook nog een leuke fokpremie verdienen.Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen