Fokkersoog: Saratoga Yankee, Elitemerrie

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 11 van 2018, de Breeders Special, auteur Hans Huiberts)


Titel: Het 'merk' Fortuna terug op de kaart


We hebben er weer een nieuwe Elitemerrie bij en wat voor een. Waar andere merries soms wel 15 producten nodig hadden om de eretitel te veroveren, heeft zij er slechts 4 nodig gehad. We hebben het over Fortuna’s stermerrie Saratoga Yankee, die we allemaal kennen als de moeder van 4 Nederlandse Fortuna’s: Broadway, Conway, Downtown en Freeway. Zij hebben hun moeder nu voldoende punten bezorgd voor de eretitel.

Elitemerries
Saratoga Yankee is onze 67-ste Elitemerrie. Dit predikaat is ingesteld in 1996 bij het 50-jarig bestaan van de Vereniging van Fokkers van Draverspaarden voor uitzonderlijk goed fokkende merries. Dravermerries geboren na 1946 waarmee in Nederland is gefokt komen hiervoor in aanmerking. Het eerste punt wordt verdiend als een product € 5.500 heeft gewonnen. Het volgende punt komt erbij als de winsom tweemaal zo hoog is geworden. En dat gaat zo door. Als de producten van een merrie 15 punten voor hun moeder hebben verdiend, krijgt zij de titel Elitemerrie. Alleen de Nederlandse producten tellen mee. We krijgen er jaarlijks wel 1 of 2 bij. Op de website van de Fokkervereniging (www.dutchtrotters.nl) staan ze allemaal met hun producten. Met al die buitenlandse winsommen is het wel moeilijk bij te houden, dus geef het even door als u met u merrie in aanmerking denkt te komen of een correctie heeft.

De Fokker
Degene die met Saratoga Yankee fokt is Toine Schoonderwoerd, die de sport en fokkerij met de paplepel heeft binnen gekregen. Hij fokte in het begin vooral voor eigen gebruik, maar gezien de aantallen worden de meeste fokproducten nu verkocht. Hij richt zich bij zijn fokkerij volledig op Noord-Amerika en daar heb ik met hem wel eens een discussie over gehad. Toine vindt dat een Fokkers-voorzitter geen voorkeur voor Frans-Amerikaans mag uitspreken. Daarentegen vind ik dat ik ‘mijn’ fokkers goed moet voorlichten over de tendensen in de fokkerij. Ik moet toegeven dat Toine het met zijn Amerikaanse fokkerij fantastisch doet. Met Love You fokte hij trouwens de beste Coktail Fortuna, die in Noorwegen zijn record van 1.10,4 heeft gelopen en inmiddels op een winsom van omgerekend ca. € 135.000 staat.
Een andere topfokmerrie is Nikita Fortuna, die moeder werd van o.a. de uitstekende Zvetlena Fortuna (€ 20.000), Andriy Fortuna ($ 124.000 in USA), Cyzarine Fortuna (€ 23.000 in België), Dmitrova Fortuna (€ 7000 in België), Flying Fortuna (€ 120.000 in Duitsland) en Galya Fortuna (€ 9.000 in Zweden). Nikita is, Europees beschouwd, ook een “Elite-merrie.
Toine wil eigenlijk met max. 5 merries fokken, maar doordat er “eigen Fortuna-merries“ zijn bijgekomen zijn het er nu 7. Hij gaat eind van het seizoen bekijken hoe hij weer op 5 kan komen. Dit zijn ze:
- Saratoga Yankee 1.12,8 (Yankee Glide u.d.v. Hickory Pride), dragend van Southwind Frank , wordt gedekt door Donato Hanover
- Nikita Fortuna 1.13,2 (Kameraad u.d.v. Speedy Somolli), leeg, wordt gedekt door Muscles Yankee
- She’s a Flirt 1.13,5 (Like A Prayer u.d.v. Vision's Pride), dragend van Explosive Matter, wordt gedekt door Explosive Matter
- Dimanche Fortuna 1.13,5 (Credit Winner u.d.v. Like A Prayer), dragend van Explosive Matter , wordt gedekt door Explosive Matter
- Jane O’Donnell recordloos (SJ's Photo u.d.v. Sierra Kosmos), dragend van Muscle Massive, wordt gedekt door Conway Fortuna
- Dmitrova Fortuna 1.15,0 (Diamond Way u.d.v. Kameraad), maiden merrie, wordt gedekt door Muscle Massive
- Freeway Fortuna 1.11,9 (Conway Hall u.d.v. Yankee Glide), maiden merrie, wordt gedekt door Southwind Frank
Alle veulens overwinteren in De Bilt bij de familie Schoonderwoerd buiten, met gelegenheid van landstallen om droog te kunnen staan/liggen en ze krijgen dagelijks hun portie krachtvoer en onbeperkt hooi. De meeste jaarlingen gaan naar de veiling. Daar zijn de Fortuna’s een gewild merk.Saratoga Yankee
Zij was een verdienstelijk koerspaard, dat als 2- en 3-jarige ruim $ 50.000 verdiende en als 4-jarige werd gedekt. Ze bracht eerst 3 producten voor de Yankee Farms voordat Toine Schoonderwoerd haar kon aanschaffen. Hij deed dat tijdens zijn jaarlijkse trip naar Harrisburg op advies van Jack de Jong. De merrie is toen in USA gebleven om af te veulen (Broadway Fortuna) en weer gedekt door Conway Hall. Vervolgens is ze dragend naar Nederland gekomen, waar Conway Fortuna is geboren. Daarna bracht ze Downtown Fortuna van Broadway Hall. Conway Hall was toen nog niet beschikbaar in Nederland. Schoonderwoerd wilde graag terug naar deze hengst en had intussen een dekaandeel van hem gekocht voor zijn fokmerrie, maar dat was alleen te gebruiken in USA. De toen lege Saratoga is in december 2010 weer teruggevlogen naar de USA en in 2011 gedekt door Conway Hall. Ze heeft daar geveuld in 2012 en is midden 2012 dragend van Conway Hall en samen met haar veulen Freeway Fortuna weer naar Nederland gekomen.
In de bijgaande tabel staan alle producten van deze merrie met hun winsommen. Ze heeft met haar 4 Nederlandse producten de benodigde 15 punten weten te behalen en dat is heel bijzonder. Drie van die vier hebben een record onder de 1.12. Twee van haar zoons staan live ter dekking. Toine Schoonderwoerd was vorig jaar van plan om Freeway Fortuna te laten insemineren met de in Utrecht aanwezige rietjes van de Muscle Hill-zoon Southwind Frank. Ze was toen zo in topvorm dat hij het een jaartje heeft uitgesteld en de rietjes heeft gebruikt voor haar moeder, die op 12 maart 2018 een hengstveulen heeft gekregen. Freeway koerste sindsdien met veel succes en zou in februari nog één koers lopen voordat ze zou worden geïnsemineerd met Southwind Frank-sperma. Dat werd de Prix de Juan les Pins op Vincennes op 12 febr. j.l., die ze met een spectaculaire eindsprint wist te winnen en waarmee ze haar winsom met € 20.000 Euro verhoogde. Toine vond het een geweldige ervaring om met een eigen gefokt en zelf getraind paard op Vincennes te winnen. “Het mooiste wat ik in de paarden heb mogen beleven!” Maar hij kwam niet op zijn eerdere besluit terug. Freeway Fortuna zien we niet meer terug in de baan, ze gaat de fokkerij in.

Bovenstaande gegevens zijn per 1 mei 2018. Voor aangepaste cijfers kunt kijken bij het overzicht van de Elitemerries.
Click HIER


topper

Boven: Met een vliegende eindsprint wint Freeway Fortuna in handen
van Matthieu Abrivard de Prix Juan les Pins op Vincennes d.d. 12-02-2018.


topper

Boven: Freeway Fortuna, Toine Schoonderwoerd en pikeur Abrivard worden gehuldigd op Vincennes.

Vader Yankee Glide
De vader van Saratoga Yankee is Yankee Glide en hij is dus de Broodmare-sire van haar kinderen. Deze kleine hengst is gefokt volgens de toenmalige Golden-Cross Valley Victory x een Speedy Crown-dochter. Hij won als 2-jarige het Peter Haughton Memorial en als 3-jarige het Zweig Memorial. In de Hambletonian won hij één van de 3 series, maar in de Finale werd hij een week later 10e. Hij deed het uitstekend als vaderpaard en scoorde met o.a. Passionate Glide, Glidemaster, Mystical Sunshine, Main Wise As, Manofmanymissions, Ken Warkentin, Il Villaggio en de Zweed Quid Pro Quo. Zijn dochters zijn zeer gewild als fokmerrie. We zien hem als grootvader van Hambo-winnaar Market Share, Lifetime Pursuit, Global Manhatten, Amaru Boko en zijn beste dochter Solveig ($ 930.000) is de moeder van de topmerrie Shake it Cerry ($ 2,7 milj.) en de uitstekende hengsten Dontyouforgetit, Uncle Lasse en Solvato, die elk meer dan een half miljoen Euro’s hebben gewonnen. In Nederland is hij de opa van Aida Boko, Diamond, Exceptional Boko, Davy Boko, Bewitched en de producten van Saratoga Yankee.

Moederskant
Op het eerste gezicht lijkt onderkant van de pedigree van Saratoga Yankee niet bijzonder. Haar moeder, grootmoeder en overgrootmoeder bleven recordloos en stammen ver uit de vorige eeuw, respectievelijk 1979,1957 en 1945. Maar we weten inmiddels dat dit van geen belang is, indien de kwaliteit maar goed is en dat is zo in dit geval! Vaak brengt een jonge hengst dan het beste in zulke merries naar boven.

Moederlijn
Haar stammoeder is Mambrino Beauty, maar de lijn is ook bekend als de Nervolo Belle-stam, die op basis van klassieke successen als de op twee na succesvolste familie van Noord-Amerika geldt, met bekende toppers als Napoletano, Kadabra, Snow White, Check Me Out, Self Possessed en Donato Hanover. Terwijl ook in Europa een leger aan cracks uit deze lijn is voortgekomen. Recente voorbeelden zijn o.a. Houston Laukko, Brioni, Camilla Highness, Bar Hopping, Indigious, Mack Grace SM en Bélina Josselyn. In Nederland goede paarden als Wellborn Dean, Elma Buitenzorg, Trenton Boko, Zjanti River, Zwaan’s Dean, Aida Boko, Bomba di Quattro, Davy Boko, Darcy River en nu dus ook de kinderen van Saratoga Yankee.

Yankee Duchess
De vader en de moeder van Saratoga Yankee komen uit dezelfde moederlijn. Yankee Duchess is namelijk de overgrootmoeder van haar vader Yankee Glide en tegelijk ook de moeder van haar moeder Yankee Scottie. De tak van Yankee Duchess geldt als een hele sterke en dat doet mij goed, want haar vader was niemand minder dan Duke of Lullwater, die in de jaren 60 van de vorige eeuw op hoge leeftijd naar Nederland werd gehaald door Piet Dijkhuis. Hij stond ter dekking bij Gerrit Brouwer in Purmerend. Ik heb de hengst daar nog zien dekken en mijn eerste draver was een zoon van hem, Noble Duke. Hij is ook de overgrootvader van Kailash, net als van Nikita Fortuna. De Duke werd 3e in de Hambletonian van 1952 en was voornaam gefokt als zoon van Volomite en Dutchess Hanover. Hij heeft goed gefokt, zowel in de USA als in Nederland. Hij was vader van de bekende dekhengst Duke of Decatur (vader van Kameraad) en in ons land bracht hij de tonwinnaars Karel Duke, Paarl D, Micky, Okos en Pannepieta. Het bloed van ‘onze’ Duke of Lullwater gaat via Yankee Duchess nog de hele wereld over. Zelf fokte zij goed, haar productie staat onder de stamboom. Haar zoon Yankee Bambino werd in 1975 tweede in de Hambletonian, achter Bonefish. Haar dochter Yankee Flight bracht Gratis Yankee, de  moeder van Yankee Glide en overgrootmoeder van de goede Caught My Eye. Haar recordloze dochter Yankee Bambi bracht de dekhengsten Yankee Yankee, TV Yankee en NY Yankee (vader van BWT Spirit). Bambi is ook grootmoeder van niemand minder dan Muscle Hill, die vorig jaar in onze Breeders Special is beschreven. Een volle zus van Bambino, Flight en Bambi is Yankee Scottie, de moeder van ‘onze’ Saratoga Yankee en ook van Yankee Windsong, op haar beurt de moeder van Triple Crown-winnaar Windsong’s Legacy.

Tenslotte
Onze nieuwe Elitemerrie is van topbloed uit Noord-Amerika en het is aan ambitieuze fokkers als Toine Schoonderwoerd te danken dat zulk bloed naar Nederland komt. Helaas heeft hij enkele jaren geleden moeten besluiten dat hij met zijn fokproducten qua afzetmogelijkheden beter af is in Duitsland, maar hij heeft me bezworen dat hij als eerste zal toehappen indien er in Nederland de mogelijkheid van een soort dubbele nationaliteit komt.

topper

Boven: Saratoga Yankee met haar veulen van 2008, Broadway Fortuna.

topper

Boven: Broadway Fortuna op latere leeftijd, op volle snelheid.


topper

Boven: Conway Fortuna (met Pierre Vercruysse in de kleuren van H. Langeweg jr)
wint de Prix d'Angouleme met een eerste prijs van 45.000 Euro!
in 1.12,4 over 2.100 meter.

topper

Boven: Saratoga Yankee met haar veulen van 2018. Het is haar 12e veulen, de 9e Fortuna.

topper

Boven: Het veulen van 2018 is een hengstveulen van Southwind Frank, hier 7 uur oud.
Zijn 1e naam wais Lyteway Fortuna en hij krijgt de Duitse nationaliteit.
Zijn naam is later door de nieuwe eigenaar veranderd in Lanzelot.
Alle hengstveulens van Toine Schoonderwoerd worden als
jaarling verkocht. Zo ook deze.


Hulpmiddelen/bronnen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen