Fokkersoog: Highspeed Aresy, winnares Sweepstakes

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 10 van 2018, auteur Hans Huiberts)


Titel: Telg uit belangrijkste moederlijn


U bent nog de bespreking van de Sweepstakes-winnares 2017 van ons tegoed. De voornaam gefokte winnares Highspeed Aresy wist daarna niet meer te winnen, maar zich wel steeds te plaatsen in de andere (merrie-)klassiekers. Zij is een telg uit onze belangrijkste moederlijn, namelijk die van Tourterelle, en haar moeder was tweevoudig Kampioen van Nederland.

 
 

De Sweepstakes
In de merrie-afdeling van de Sweepstakes 2017 gingen slechts 7 paarden van start. Twee daarvan sprongen en werden uitgeschakeld, Howie Star en Hertogin Fanatic. De 5 overgebleven gingen in de eerste ronde in een boemeltempo, met de favoriete Hingis Transs R op kop en Highspeed Aresy in het dodenspoor. Door het lage tempo kon laatstgenoemde haar speed bewaren en ze vloog op het laatste stuk de andere voorbij, net als indertijd haar moeder deed in haar topkoersen. Voor rijder Ruud Pools was dit zijn eerste Sweepstakes overwinning en voor trainster Caroline Aalbers haar eerste klassieker. Voor de afstamming en fokkers van de prijswinnaars, zie de tabel.

De Fokker
Achter Stal Aresy gaat de nu 85-jarige Jacques de Jong uit Voorburg schuil en hij doet dat samen met zijn kinderen, waarvan met name Astrid veel tijd aan de paarden besteed. De naam Aresy is een samenstelling van de eerste letters van de namen van zijn 5 kinderen: Astrid, Ruud, Eric, Sandra en Yvonne. De Jong kocht in de jaren 80 al paarden van o.a. Piet Vergeer en stalde ze bij Carel Roodenrijs, maar hij is pas in 1998 op kleine schaal gaan fokken. Hij had ook nog de Sweepstakes-winnares 2003 Zuper Queen Pine in bezit, maar zij is na haar koerscarrière verkocht. De paarden onder de stamboom met de naam Aresy zijn z’n enige vier fokproducten en dat is dus een buitengewoon goed resultaat, met een Jonkerprijswinnaar, een tweevoudig Kampioene van Nederland en een Sweepstakes-winnares.

Highspeed Aresy
Ze begon als 2-jarige haar carrière bij Jan van Dooyeweerd, die ook haar moeder in training had. Ze debuteerde op 30 oktober en werd 2e achter High Five Renka, gevolgd door een 3e plaats in de Jofferprijs. In de Productendraverij werd ze uitgeschakeld. In de winter verhuisde na goed overleg naar Caroline Aalbers. In het voorjaar liep ze 3 koersen zonder succes, waarbij ze 6e werd in de Breeders Couse in haar recordtijd van 1.15,2. Daarna werd ze 4e in de Sweeps Trial en won ze 2 weken later de Sweepstakes. Vervolgens beliep ze plaatsgelden in de Selectiekoers (3e), de Merrie-Derby (5e), de Breeders Crown (4e) en de Merrie Trofee (4e). De merrie is daarna op rust gezet bij Alie Luitjes, waar ze haar moeder weer ontmoette.

topper

Boven: Highspeed Aresy (R. Pools) behoudt voordeel op de
onzichtbare Hingis Transs R en High Five Renka (nr.1) en
wint de Sweepstakes Merries.

(foto Wim Huybers)

topper

Boven: V.l.n.r. moeder Speedy Aresy, Alie Luitjes en
dochter Highspeed Aresy, in februari 2018.
Moeder beleeft een mooie oude dag bij Alie,
dochter Highspeed was er voor winterrust,
na haar succesvolle 3-jarigen seizoen.

(foto: Astrid de Jong)

Vader Cantab Hall
Als 2-jarige was hij ongeslagen in 10 starts. Als 3-jarige won hij in 2004 de American National Stake en was hij tweede in de Hambletonian (achter Windsong's Legacy), de Yonkers Trot en World Trotting Derby. Zo heeft hij een hoge winsom vergaard. Hij is subliem gefokt als zoon van Self Possessed uit een volle zus van de Hall-brothers, die zelf ook een uitstekende koersmerrie was. Cantab Hall doet als vaderpaard al jaren mee in de top van de USA. Zijn grootverdieners zijn Father Patrick ($ 2.558.000), Wild Honey (€ 1.403.000) en Explosive Matter ($ 1.510.000). Ook Uncle Peter, Lifetime Pursuit, Pastor Stephen en Il Sogno Dream hebben meer dan 1 miljoen dollar verdiend. In Zweden zien we Tamla Celeber, Delicious en Volstead. In Nederland heeft hij tot nu toe 10 producten, waarbij Contador (€ 53.000), Bloom Boko (€ 66.000), Bewitched (€ 66.000), Becky Dragon (€ 23.000), Guy Fanatic (€ 12.000), Heart of Steel (€ 8.200) en Highspeed Aresy. Een uitstekend resultaat.

Moeder Speedy Aresy
De als jong paard nogal wispelturige Speedy Aresy was van haar 3e tot en met haar 6e jaar een nuttige broodverdiender bij trainer Jan F. van Dooyeweerd. Als 7-jarige stootte ze door naar de top. Ze won met haar trainer o.a. het Kampioenschap van Nederland met een vliegende eindsprint. In Frankrijk won ze twee koersen en werd 2 keer 2e. Het volgende jaar herhaalde ze dit hele kunststuk. Als 9-jarige werd ze nog wel 2e in het Kampioenschap der NL-paarden, maar daarna kreeg ze een blessure en was haar carrière voorbij. In totaal behaalde ze in 93 starts 23 overwinningen in Nederland en 4 in Frankrijk. Winsom in Nederland € 56.000 en in Frankrijk € 81.000. In de fokkerij is haar eerste veulen gestorven. De tweede Gentle Aresy kon niet koersen door een lichamelijk probleem en is nu fokmerrie bij Adriaan Uit de bosch. Na Highspeed Aresy heeft men haar moeder Speedy niet drachtig kunnen krijgen met diepvries sperma van Pastor Stephen en vorig jaar ook niet met vers van Russel. Zij is een lastige tante, die moeilijk van huis wil. Thuis is voor haar de stal van Alie Luitjes. Toch gaan ze het in 2018 weer een keer proberen, misschien wel bij de buurman.

topper

Boven: Kampioenschap van Nederland 2007: Speedy Aresy spurt
met een geweldige eindsprint naar de overwinning.

(foto Wim Huybers)

Broodmare-sire
De vader van moeder Speedy Aresy is de Noorse hengst Gentle Star. Een hengst met een prachtige staat van dienst. Hij won als 3-jarige het Kriterium, als 4-jarige de Derby en Solvalla’s GP, als 5-jarige Solvalla’s Jubileums Pokal, de Aby GP en de Forus Open. Hij won 32 van zijn 43 koersen. We kennen hem als vader van Spring Erom, Spring Ray, Gentleman, Riva del Sole en natuurlijk onze Speedy Aresy, die zijn meest winnende product buiten Scadinavië is. Als moeder’s vader staat hij te boek bij Flavius Boko en Highspeed Aresy.


De moederlijn
De moederlijn van Highspeed Aresy gaat via YY terug op de beste stammoeder van Nederland, Tourterelle, die dus nog steeds actueel blijft, ondanks de vele uitstekende fokmerries, die in laatste jaren in Nederland zijn geïmporteerd. YY was een goed koerspaard, net als haar zusters Zora, Baroline en Casindra en haar broer Xuthus, Derbywinnaar net als Zora. Allemaal producten van de Amerikaanse klassehengst Judge Scott en de Franse merrie Tourterelle. In die tijd was de Frans-Amerikaanse fokrichting al succesvol.
YY 1.27,1 had 2 zoons en 4 dochters. Het waren geen grootheden en Ortolaan S 1.26,5 was de beste. Van de YY’s dochters fokte Lorre S wel aardig, maar Ortolaan S deed het veel beter als moeder van de snelle YYV (1.17,5), Kolibri (1.17,4) en Lepelaar (1.18,3). Ortolaan's dochters en hun nafok hebben totaal 19 tonwinnaars (in guldens) geleverd, waarmee de tak van YY zich uiteindelijk toch heeft gerevancheerd. In het begin waren Baroline (Quicksilver S, El Hadie, Troubadour S), Casindra (Lido Buitenzorg, Nico Kid, Nubar van Echten, Pyreus Berkenhof, Tony Vitesse) en vooral Zora (Remi Star, Udo Quick, Yellowa, Zora Volomon, Kailash, Andre W, etc.) de blikvangers, maar nu heeft YY meer halve eurotonners opgeleverd dan Zora (18 stuks), Baroline (10 stuks) ) en Casindra (10 stuks). We hebben de dochters van Ortolaan S voor u uitgesplitst qua eurotonners in volgorde van geboortejaar, zodat u kunt zien welke de meest actuele is. Het getal erachter geeft het totale aantal nakomelingen aan.
- Zamorina V (8 uit 261): Snel E, Kim Wielinga, Koos van Camstra, Leen van Camstra, Wout Wielinga, Cornelia Unia, Explosive Lane en Banker Transs R (plus de Duitsers Ego Sum, Stefan Transs en Bank of Cornjum)
- YYV (5 uit 125): Digitalis, Esperanza Guapa, Go For One, Nick Hunter en Wellington
- Cassandra V (3 uit 82): Uranis ter Lune, Duncan Crown en Greatest Secret
- High Society (2 uit 128): Torro Ashton en Sally Ashton
- Kolibri (1 uit 57): Speedy Aresy
Kolibri was een goed koerspaard dat ruim 81.000 gulden won. Ze werd moeder van 12 producten, waarvan er 11 in de baan kwamen, geen grootheden, maar nuttige koerspaarden zoals Ydeltuit K (Hfl. 35.000) en Desiree K (Hfl. 26.500), de overgrootmoeder van Highspeed Aresy. De laatste 5 producten van Kolibri kregen de achternaam Kingly. Dit waren leuke koerspaarden, maar zij kwamen niet boven de 20.000 gulden winsom uit. Verder zien we in deze lijn ook de Duitser Marc Burgerheide (€ 129.000). Hij is een zoon van Renske Wielinga, een dochter van Desiree K, zie stamboom. Laura Wielinga is ook moeder van Jonkerprijswinnaar Royal Aresy, die als 2- en 3-jarige een korte, maar goede carrière had. Bij de geboorte van haar 3e veulen is ze gestorven. In Nederland is de tak van Kolibri bijna uitgestorven en het voortbestaan hangt nu vooral af van Gentle Aresy en Highspeed Aresy.

Resumé
Bepaalde oude Nederlandse moederlijnen blijven het gewoon goed doen. Ondanks dat het aantal producten fors afneemt blijft de in 1919 geboren Tourterelle onze belangrijkste stammoeder. Highspeed Aresy is daar weer een telg van. In de laatste 3 generaties zijn goedfokkende Amerikaanse hengsten gebruikt en daarvoor zit Heres, als vader van overgrootmoeder Desiree K. De oude bloed van Laura Wielinga is opgewaardeerd met goede hengsten als Gentle Star en Cantab Hall, maar de belangrijkste bijdrage komt van moeder Speedy Aresy, de voormalige Kampioen van Nederland. We zijn benieuwd hoe het verder zal gaan met Highspeed Aresy, eerst als koerspaard en later als fokmerrie. Hopelijk laat ze de stam van YY voortleven.

Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen