Fokkersoog: High Five Renka, winnares merrie Trofee

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 52 van 2017, auteur Hans Huiberts)


Titel: Een High Five in de Merrie Trofee


High Five Renka doet al twee seizoenen goed mee in de merriekoersen van haar jaargang. Na veel klasseringen zette zij in de Merrie Trofee voorlopig de kroon op haar werk. Ook haar moeder verdient een compliment, want enkele van haar andere producten doen het dit jaar heel goed. Ze komen uit een uitstekende Amerikaanse moederlijn.

 
 


De koers
In de Merrie Trofee was Hingis Transs R de favoriet, maar in deze jaargang zijn de merries achter de topper Hillary Queen aan elkaar gewaagd. Dat tonen de uitslagen van de merrie-koersen aan. Steeds dezelfde 6 merries, maar het koersverloop en de vorm van de dag lijken de uitslagen te bepalen. In deze koers had High Five Renka de hele weg met Rick Ebbinge de kop en ze won met 2 lengtes voordeel. De Merrie Derby-winnares werd tweede, voor de favoriet en Sweepstakes-winnares Highspeed Aresy.

De fokkers
René Knipscheer heeft de paardenbacil van zijn vader Jan gekregen. Zij fokken apart, maar voor hun gevoel ook samen, want het is een hechte familie. Beide fokkers gebruiken het merk Renka, die is gevormd uit de beginletters van de kinderen Knipscheer, René en Karin. Hun grote succesnummer was natuurlijk Passing Renka, maar ook Speedy Renka en Titus Renka wisten op Vincennes te winnen. Verder werd Speeding Renka 3e in de Derby van 2003 en Very Fast Renka knap 2e in de Derby van 2006. De Franse paarden Columbo Renka en Titus Renka wonnen beide ook al meer dan € 50.000. Jan Knipscheer bouwt zijn fokkerij af, hij heeft nu nog één Franse fokmerrie. René heeft momenteel 4 Franse en 4 Nederlandse fokmerries. Door ook Frans te fokken maakt hij zijn hele fokkerij redelijk kostenneutraal, want de goede prijzen voor Franse jaarlingen compenseren voor de Nederlandse. Toch wil hij geleidelijk wat gaan minderen qua aantal fokmerries. Hij heeft als directeur van Knipscheer Infrastructuur BV een druk leven. Zijn vriendin Sandy Zwart heeft een dagtaak aan het verzorgen van de paarden. Het gaat haar goed af, want ze werkte haar hele leven al met dravers, o.a. bij Luut Dooper en Cees Kamminga. In het geval van High Five Renka zijn er meer fokkers betrokken, zie verderop.

High Five Renka
De nog jonge Johan van der Wal werkt als leerling-pikeur bij Jeroen Engwerda. Zijn vader heeft een grote fouragehandel in Creil. Samen met Jeroen ging Johan de merrie High Five Renka beoordelen op de Unitrot veiling 2015 en hij had het laatste bod met € 4.500. De merrie begon als 2-jarige op 30 oktober met een zege in een Stakes-koers en liep daarna alleen nog in de Breeders Crown, waarin ze 2e werd achter Hayley Jet. In 2017 begint ze met twee 3e plaatsen in de Trial en de Sweepstakes. Na een 4e plaats in een Stakes wordt ze 2e in de Selectie voor de Merrie-Derby, waarin ze wordt uitgeschakeld. Er volgen weer twee 3e plaatsen, nu in de Unitrot-Prijs en de Breeders Crown, waarna ze haar seizoen succesvol afsluit met een glorieuze overwinning in de Merrie Trofee.


topper

Boven: De pas geboren High Five Renka staat nog wat onwennig op de gang.

topper

Boven: High Five Renka met haar bezorgde moeder Ulriek Ravestein.

topper

Boven: High Five Renka (links) als veulen met haar moeder bij Flevo-farm.

topper

Boven: High Five Renka (links) als half jaar oud veulen.

4 foto's hierboven: eigen foto's René Knipscheer

topper

Boven: High Five Renka wint bij haar debuut als 2-jarige op Duindigt
eind oktober de tweejarigen Stakes in 1.16,5.

(foto van Team Huybers)

topper

Boven: High Five Renka na haar zege in de tweejarigen Stakes.

(foto van Team Huybers)

topper

Boven: High Five Renka wint de Merrie Trofee 2017, voor Haley Vredebest (smalle bles),
Hingis Transs R (midden), en Highspeed Aresy (links).

(foto van Team Huybers)

topper

Boven: High Five Renka wint met ruime voorsprong de Merrie Trofee 2017.
(foto De Doordravertjes)

topper

Boven: High Five Renka na de Merrie Trofee 2017
(foto De Doordravertjes)

topper

Boven: Bij de huldiging van High Five Renka na haar zege in de Merrie-Trofee
werd de ereprijs voor fokker René Knipscheer in ontvangst genomen door zijn vader Jan.
Het bestuur van de Fokkersvereniging reikte hem uit. Alleen bestuurslid Arie van Bellen ontbrak.

(foto van Team Huybers)


Vader Offshore Dream
We bespraken hem al eerder als vader van Caen Oldeson en Easytowin. Deze kleine Fransman maakte zich onsterfelijk door tweemaal de Prix d’Amérique te winnen, in 2007 en 2008, als 5- en 6-jarige. Dat leverde ruim meer dan 1 miljoen Euro aan winsom op. Hij won ook het Criterium Continental 2006 en het Europees Kampioenschap der 5-jarigen. Andere aansprekende overwinningen heeft hij niet. Hij werd wel tweede in het Criterium des 5 Ans en derde in de Elitloppet van 2009. Zijn vader Rêve d’Udon won een half miljoen Euro meer, werd Wereldkampioen, maar kon de Prix d’Amérique niet winnen. Hij heeft een Franse vaderlijn als zoon van Ejakval. De moeder van Offshore Dream is Française Enfilade, een dochter van de Speedy Somolli-zoon Tarass Boulba en de Amerikaanse Tableau, die een kleindochter is van Somolli. Als vaderpaard valt Offshore Dream in Frankrijk tegen. Dat is ook te zien aan het verloop van zijn veulengeld, dat is gezakt van € 10.000 naar de helft. Buiten Frankrijk heeft de hengst een aantal goede producten gebracht zoals de Zweedse topmerries Red Red Red, Backfire en Face’em, de Deense hengst Repay Merci, de Duitsers Sir Michel, Bea Kievitshof en Bonne Aparte en in ons land Caen Oldeson, Capitole, Barack Flevo, Bonne Affaire, Butchers Dream, Gentleman, Easytowin en High Five Renka.

boven: Vader Offshore Dream kreeg in 2010 bezoek van een 25-tal Nederlandse fokkers.

Moeder Ulriek Ravestein
Zij werd gefokt door Gideon Hoogstrate, naar wie later haar zoon Gideon H Renka is vernoemd. Ze was een goed koerspaard voor trainer Jeroen Engwerda en de eigenaar was Stal Jungle’s Dream, een 4-koppige eigenaren-groep bestaand uit Theo de Vree, Gideon Hoogstrate, Piet de Jong en zijn zoon Willem de Jong, allemaal oude rotten in de sport. Als 3-jarige werd Ulriek 4e in de Sweepstakes en won ze de Selectie voor de Merrie-Derby, waarin ze 4e werd. Als 4-jarige won ze het Van Wickevoort in handen van Ronald de Beer, vóór Tennessie Forest. In dat jaar won ze ook de Grote Kerstprijs. Na haar carrière is een andere, nu 5 koppige eigenaren-groep, bestaande uit Theo de Vree, Piet de Jong, René Knipscheer, hoefsmid Wigle Visser en Jeroen Engwerda, met haar gaan fokken en de resultaten staan in de tabel. Ulriek Ravestein stond op naam van René en bij hem op stal, en hij mocht de achternaam Renka aan de fokproducten geven. De 4 anderen bedachten de voornaam. De eerste was geen grootheid. De tweede was een hele mooie grote talentvolle Love You-zoon. Door een ernstig ongeluk in de training liep hij diverse fracturen op. Hij kon niet geopereerd worden en men heeft hem moeten laten inslapen. El Passa Renka en Gideon H Renka zijn de laatste tijd succesvol. Recent heeft René Knipscheer El Passa Renka van Stal Jungle’s Dream overgenomen als toekomstige fokmerrie. Hij wilde graag nog een dochter van Passing Renka als fokmerrie hebben, dus ondanks een sanering qua merriebestand is er ook weer één bij gekomen. Vanwege haar vader en moeder kon hij deze kans niet voorbij laten gaan. De familie Zwaan uit Ter Idzard kocht het 4e product Flirt Renka op de Unitrot veiling. Ze bleek veel snelheid te hebben maar kreeg luchtproblemen en ze zijn met haar gestopt. De 7e Ilclassico Renka is bij Unitrot verkocht voor € 8.250 verkocht aan Stal Payday en hij maakte in 2017 als 2-jarige furore met een 3e plaats in de Jonkerpijs, winst in de Productendraverij en een 3e plaats in de BC.
De koper van nr. 8, Jungle Renka, trok zich op de recente EMTA Jaarlingenveiling terug, men ontkende het gedane laatste bod. Toen heeft René de merrie zelf in training gezet en Stal Jungle’s Dream heeft inmiddels 50% van haar gekocht. Ze loopt heel mooi voor de kar en lijkt een talent. Hopelijk krijgt Stal Jungle’s Dream ook met deze dochter veel succes. Zij wilden afscheid nemen van haar moeder en hebben Ulriek Ravestein onlangs verkocht aan Gerard Jetten. De brave merrie krijgt daar weer nieuwe kansen.

topper

Boven: Wickevoort Crommelin Memoriaal 2006:
Ulriek Ravestein (links met Ronald de Beer) behaalt klassieke roem.
Tennessie Forest (rechts) wordt dichtbij tweede.

Broodmare-Sire
Mondo Joe werd door Hennie Grift geïmporteerd voor rekening van Gideon Hoogstrate. Hij heeft een mooie carrière gemaakt, won het Kampioenschap der 5-jarigen in 1995 en het Sprintkampioenschap van Duindigt in 1996. Hij won ruim 3 ton aan guldens. Met zijn stokmaat van 1,66 m was hij veel groter dan zijn vader Valley Victory. Zijn moeder is de goed gefokte en goed fokkende Barnard Lobell. Mondo Joe is vader van 132 producten, waarvan er 80 zijn gestart, met als beste Tornado Joe, Pacific Valley en Rowdy Joe Boko. Hij is moeder’s vader van Wim Robel, Excelent Love en High Five Renka.


Moederlijn van High Five Renka
Deze moederlijn heb ik in 2011 al besproken in een Fokkersoog over Bambi Boko. Het begint in Amerika met de merrie Nell, die een product was van de hengst Hiatoga uit een dochter van hem. Dus de vader en moeder’s vader zijn dezelfde. Uit een bepaalde tak van deze moederlijn komt SJ’s Photo voort, maar de belangrijkste tak loopt via de merrie hieronder.

6e moeder Honor Bright
Deze merrie in 1947 geboren merrie had een voor die tijd goed record van 1.15,0 en een winsom van $ 40.000. Ze bracht 16 producten waarvan er 11 in de baan kwamen met als beste de volle zussen Elaine Rodney ($ 387.000) en Lumber Along ($ 111.000). Eerstgenoemde was een crack, die naar Europa kwam. Als achtjarige eindigde ze in de Prix d'Amérique van 1965 als tweede achter de fameuze Ozo, die ze met een vliegende eindsprint bijna wist te kloppen. Twee weken later won ze de Prix de France, die ze een jaar eerder ook al had gewonnen, en legde daarmee de basis voor de eerste plaats in het Europese Circuit van 1965.  Zij werd in Italië moeder van 7 producten, waarbij 5 dekhengsten, te weten Spark Hanover, Top Hanover, Udet Hanover, Abido en Evento. Udet en Evento dekten ook in ons land. Haar zus Lumber Along fokte ook goed. Een van haar dochters, Lumber Princess, kwam op latere leeftijd naar Nederland en bracht hier o.a. Useful Prince ($ 42.000) en Vicky Sypestein ($ 20.000). Een volle broer van Elaine Rodney en Lumber Along was Square Deal ($ 42.000) die hier nog enkele jaren heeft gedekt. Hij is o.a. de vader van de moeders van Count of Holland en Fanatic Wish. Via een andere dochter is Honor Bright overgrootmoeder van de topmerrie Fancy Crown.

5e moeder Tosca
Een andere dochter van Honor Bright was Tosca (van Speedster). Geen grootheid als koerspaard, maar wel een goede fokmerrie met 15 producten, waarvan er 10 met succes zijn gestart, met als beste de bekende Keystone Triton ($ 469.000) en Dr Guilotine ($ 217.000). Een andere zoon was Gouge ($ 85.000), die in ons land heeft gedekt, hij is de vader van Floris Bos.

4e moeder Pert Flirt
Een dochter van Tosca is Pert Flirt. Zij had 13 producten waarvan er 6 zijn gestart zonder grootse daden. Dat viel tegen, maar haar recordloze dochter Intercontinental maakte veel goed met Hambo-winnares Continentalvictory en de toppers Victory Abroad, Stand Strong, Greatest Victory en LV Glory Bound. Het laatste product Pert Flirt was de Duitser Flirt d’Aunou. Haar dochter Pertinent Rose kwam in 1995 ook naar Duitsland en zij is de 3e moeder van High Five Renka. Haar productie staat rechts onderaan bij de afstamming. Ze heeft niet goed gefokt en ook de grootmoeder van High Five Renka is tegengevallen. Haar beste product is Ulriek Ravestein en die blinkt, na een goede koerscarrière, nu ook als fokmerrie uit.
 

Tenslotte
De moederlijn van High Five Renka heeft hele goede dravers voortgebracht, vooral ook uitstekende merries. In het Fokkersoog over Bambi Boko eindigde ik met: ‘Fokmerries, die van Honor Bright en Lumber Along afstammen, zijn gewild over de hele drafsportwereld en in Nederland hebben we inmiddels al een aardige verzameling.’ Daar komen over enige tijd  El Passa Renka en High Five Renka bij als potentiële topfokmerries. Maar voorlopig volgen we eerst ze nog in de koers.


Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen