Fokkersoog: Hillary Queen, winnares Fokkers Trofee

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 48 van 2017, auteur Hans Huiberts)


Titel: De beste merrie van haar generatie


Eindelijk won weer eens een merrie de Fokkers Trofee. Er gingen al goede berichten rond over Hillary Queen en zij wist in de Derby-revanche de Derby-winnaar te kloppen. Zij is weer een exponent van de Frans-Amerikaanse fokrichting, maar met een oude Nederlandse moederlijn als basis. Haar overgrootmoeder is de Sweepstakes-winnares uit 1986, Annemarie Hazela(ar).

 
 

De Fokkers Trofee 2017
De Fokkers Trofee was niet helemaal de Derby-revanche, want de Derby-favoriet Hambo Transs R ontbrak helaas. Favoriet in deze koers was Hugo Lobell, voor 1,90 aan de cote, maar hij sprong in de eerste bocht jammerlijk weg, met uitschakeling als gevolg. Derby-winnaar Hooters USA werd gereden door de Zweed C. Eriksson, omdat vaste rijder Hugo Langeweg jr. vanwege heuglijke privé-omstandigheden (bevalling) afwezig was. Eriksson nam de kop met Hillary Queen op zijn rug. Op het laatste stuk nam de merrie gemakkelijk over, tot grote vreugde van eigenaar Maurice van Leeuwen. In uitslag-tabel zien we dat de eerste vijf allemaal uit oude NL-moederlijnen komen. Spendic komt 2 keer als père-de-mère tevoorschijn en Bertha E tweemaal als stammoeder.

De Fokker
Fokker Jean Huls kwam als klein jongetje vaak bij zijn peetoom Sjeng Hendrikx en hij wilde niets anders dan in de paarden. Als 17-jarige werd hij leerlingpikeur bij zijn oom. Na 8 koersen te hebben gewonnen stopte hij ermee en ging hij aan de slag bij zijn vader, die een boerderij had. Begin jaren 80 heeft Jean de koeien ingeruild voor harddravers en hij begon een opfokbedrijf met trainingsfaciliteiten. Het heet terecht Heuvelland, want geen weiland is vlak op het uitgestrekte terrein van zo’n 25 hectare. Het lijkt een goede plek voor veulens om op te groeien. Jean fokt op voor klanten, onder andere Maurice van Leeuwen, die het jaarling Diamond van hem kocht en later ook de beide veulens van Banja Sue, Gentleman en Hillary Queen. Jean heeft zelf ook een aantal fokmerries en is heel succesvol als fokker. Hij is vooral gericht op de Duitse en Franse fokkerij en heeft een aantal TF’s in het Nederlandse stamboek gezet. Zijn bekendste fokproducten zijn King of the World (230k),  Zenyatta  (120k), Jag Heuvelland (66k), Sir Mathijs (60k), Dreambreaker (60k), Sir Michel (42k), Lady Vera (35k), We get him (35k), Bonne Affaire (33k), Bonaparte (29k), Mister F Daag (28k), Ave Brigitte (22k), Skyfall (21k) en natuurlijk Hillary Queen.

Hillary Queen
Na een kwalificatie in 1.16,6 op 29 april 2017 debuteert Hillary op Victoria Park met een zege in 1.14,8. Ze heeft haar visitekaartje meteen afgegeven. Na een 2e plaats op dezelfde baan in bijna dezelfde tijd, wint ze tweemaal op Duindigt, waarbij een Stakeskoers. In de Derby Selectie wordt ze vervolgens tweede achter Hugo Lobell en ook in de Derby wordt ze 2e, nu achter Hooters USA. Vier weken later start ze op Vincennes en eindigt als 8e in de knappe tijd van 1.15,9 over 2.700 m, na een grote gallopade aan de start. Ze beëindigt haar 3-jarigenseizoen met twee zeges te Wolvega: de Alko Bijkerk Bokaal en de Fokkers Trofee. In 9 starts heeft ze 5 keer gewonnen en drie tweede plaatsen behaald. De merrie geniet nu van een welverdiende rust bij haar fokker in het Limburgse heuvelland.


topper

Boven: Hillary Queen liep als jaarling altijd voorop,
zoals hier op de heuvel bij het kasteel van Mheer (links).
(foto Jean Huls)

topper

Boven: Hillary Queen (R. Bakker) pakt de overwinning in Duindigt's
3-jarigen Stakes 2017 merries, voor Hayley Jet (J. van Rijn).
foto: Team Huybers (www.huybers.com)

topper

Boven: Hillary Queen (Robin Bakker) in het voorwerk voor de Fokkers Trofee 2017.
(foto de Doordravertjes)

topper

Boven: Hillary Queen (Robin Bakker) wint de Fokkers Trofee 2017,
voor Derbywinnaar Hooters USA (C. Eriksson).
foto: Team Huybers (www.huybers.com)

topper

Boven: Hillary Queen is na een succesvol seizoen in 2017 voor de wintermaanden
weer terug bij haar fokker Jean Huls in de Limburgse heuvels,
om van een welverdiende rust te genieten.
(foto via Jean Huls)

Vader Quick Wood
Quick Wood is een Love You-zoon uit de semi-klassieke merrie Dira, die één van de beste merries uit haar jaargang was, met een aantal overwinningen in Groep-II koersen, zoals de Prix Roquépine en Masina. Quick Wood was met zijn winsom van € 330.000 voor Franse begrippen een redelijk koerspaard, maar hij viel niet op in de bekende koersen. Als vaderpaard is hij in Frankrijk weinig succesvol en hij staat op dit moment op de 72-ste plaats in de statistiek van 2017. Buiten Frankrijk is hij wel opgevallen, zoals in Duitsland met zijn Derby-winnaar Tiger Woods As en de uitstekende merrie Mustang’s Sally. In Nederland heeft hij 25 producten van 2 jaar en ouder, waarbij Eagle’s Flight, Gustafson, Gideon H Renka, Hold Me Quick, Hillary Queen en de uitstekende 2-jarige Ivanhoe Charisma.

Moeder Banja Sue
Ze heeft Duitse ouders, maar fokker J. Hogervorst heeft Banja Sue en haar oudere zus in het Nederlandse stamboek gezet. Banja Sue was een goede 2-jarige. In Wolvega was ze er tweemaal niet succesvol, maar op Duindigt wel, met een zege in een gewone koers en twee 3e plaatsen in de Nazomer Stakes en in de Najaars Stakes. Ze stond toen in training bij Hugo junior. Als 3-jarige startte ze 5 keer zonder succes. De laatste keer in de Merrie Derby Selectiekoers, waarna haar carrière is beëindigd. Het volgende jaar is ze gedekt en in 2013 werd Gentleman geboren (die € 8.000 in Zweden heeft gewonnen). Hij werd een jaar later gevolgd door Hillary Queen, waarna Jean Huls moeder Banja Sue heeft verkocht. Iets waar hij nu spijt van heeft.

Broodmare-sire
Dit is Freiherr As, de Europese crack van Arnold Mollema. Deze Diamond Way-zoon was zeer succesvol vanaf zijn 3e tot en met zijn 9e jaar in Duitsland en daarbuiten vooral in Italië. Anderhalf miljoen Euro verdient een Duitse draver niet zomaar. Zijn moeder bracht nog 7 andere producten van Diamond Way, waarvan er 5 in de baan kwamen, die lang niet zo succesvol waren als hun volle broer.
In Duitsland bracht Freiherr As van 2004 t/m 2014 34 producten, waarvan er 21 zijn gestart, met als beste Yankee Elmo (€ 70.000), Red Phoenix (€ 25.500) en Velten Versace (€ 17.500). In Nederland in dezelfde periode 47 producten, waarvan er 34 zijn gestart, met als beste Yombo Yob (€ 80.000 in Noorwegen), Yke Heikant (€ 44.000), Zioletta D (€ 35.000), Bon Amie ST (€ 25.000) en Wild Chestnut (€ 24.000).

Père-de-Grandmère
Grootmoeder Peggy Sue Heikant is een dochter van de Mollema-hengst Construction, een zoon van Super Bowl uit een Speedy Somolli-dochter. Hij koerste redelijk succesvol van zijn 3e t/m zijn 7e jaar en bracht het tot een winsom van € 145.000. Hij bracht hier 34 producten, waarvan er 18 zijn gestart, met als beste Sir Joop (€ 71.500), Urban Hanover (€ 33.000) en Pay me Back (€ 32.500).
De vader van overgrootmoeder Annemarie Hazela is niemand minder dan ons aller Heres. Nee, dit is geen tikfout. De door de heren Stassen gewenste naam Annemarie Hazelaar heeft 2 letters teveel. Maximaal 16 is de norm.

Nederlandse moederlijn
De moederlijn begint in ons land met de in 1936 uit Duitsland geïmporteerde merrie Mixerin. Zij was een dochter van de recordloze Amerikaanse merrie May Axe en bracht hier 7 zoons, waarvan Harrie Scot, Myrtilus en Romeo Spencer de beste waren. Van haar 6 dochters is met 4 doorgefokt en er stammen 7 halve Eurotonners vanaf, te weten Rabbani, Sef Hazelaar, Tivoli Hazelaar, Victrix R, Wicky Hazelaar, Annemarie Hazela en First Hazelaar.
Victrix R en haar volle broer Derbywinnaar Nimrod R zijn kinderen van Derbywinnares Diana R, die via Quassia een kleindochter is van Mixerin. De andere 6 halve Eurotonners stammen af van Quassia’s halfzus Istar. Rabbani komt van Blanchefloor en de 5 Hazelaars van de Hairos II-dochter Granida, die de eretitel Elitemerrie heeft gekregen. Zij bracht zelf Sef en Tivoli Hazelaar en haar dochters zorgden voor de rest. Deze stam heeft zo te zien een hoog Limburg-gehalte.
Granida had ook een recordloze dochter Rimi Hazelaar (van Bento Kitty), die vroeg de fokkerij in ging. Zij bracht van Heres allereerst twee topmerries, Wicky Hazelaar (Hfl. 125.000) en Sweepstakes-winnares Annemarie Hazela (Hfl. 132.000). Daarna van wat mindere hengsten enkele nuttige koerspaarden. Totaal had ze 12 veulens, waarvan er 10 zijn gestart, met als laatste Nero Hazelaar (Hfl. 60.000) van Diamond Way. Met Wicky Hazelaar is niet gefokt, wel met haar zus Annemarie Hazela, zie de tabel. Verreweg haar beste was de door Sjef Verhees gefokte Peggy Sue Heikant, die als fokmerrie niet is meegevallen, maar wel de grootmoeder is geworden van Hillary Queen.

draver

Boven: Aankomst van de Sweepstakes Merries:
Annemarie Hazela (rechts) wint voor Action Skoatter (midden),
Ada van Cornjum (met bles) en Apocalypse Now (links).
4 beroemde merries, mede door hun nafok:
Ada van Cornjum werd elitemerrie,
Apocalypse Now is de grootmoeder van Nu Pagadi.

(foto Wim Huybers)

Tenslotte
Hillary Queen heeft nog niet zo veel koersen gelopen en is in topvorm op rust gezet. We verwachten volgend jaar een mooi vervolg van haar carrière en kijken er nu al naar uit.


Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen