Fokkersoog: Haley Vredebest, winnares Merrie-Derby

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 42 van 2017, auteur Hans Huiberts)


Titel: Haley Vredebest, exponent Boko & River


Tot nu toe liep ze slechts twee koersen en won ze allebei, de Selectiekoers en de Finale van de Merrie-Derby. Dit laatste geeft ‘recht op’ een Fokkersoog en dat doen we graag voor deze uitstekende Yeovani Boko-dochter van Daan Verschoor.
 

De Koers
In de Merrie Derby 2017 gingen slechts 7 merries van start, waarvan derde favoriet High Five Renka al snel werd uitgeschakeld. De favoriete Haley Vredebest bevestigde haar sterke overwinning in de Selectie draverij met Rick Wester op de sulky, voor trainer Jeroen Engwerda, die zelf tweede werd met Hertogin Fanatic. De rijders, die geduld hadden getoond in deze koers over 2.600 m, werden beloond. Hands Up kwam sterk terug na een galoppade. Sweepstakes-winnares Highspeed Aresy viel met een vijfde plaats wat tegen. De als vierde geplaatste Howie Star is, net als de winnares, een dochter van Yeovani Boko. Cees Roeling had twee fokproducten bij de eerste zes, te weten Howie Star en Hollister. Vier van de zes best geplaatste merries komen uit oude Nederlandse moederlijnen.

De Fokker
Fokker-eigenaar Daan Verschoor ging, zoals zovelen in onze sport, al met zijn vader mee naar de koers en is sindsdien drafsportliefhebber. Hij heeft veel dravers met de achternaam Vredebest gefokt, samen met Hans Westgeest. Drie jaar geleden gingen ze uit elkaar met hun fokkerij, maar zijn nog steeds bevriend. Haley Vredebest is, anders dan de naam doet vermoeden, alleen gefokt door Daan Verschoor en nog steeds in zijn bezit.

Haley Vredebest
De merrie is beleerd door Jan Harmsen en daarna door Verschoor een jaar naar huis gehaald. Hij wil niet met 2-jarigen koersen en zijn paarden de tijd geven. In de tweede helft van 2016 kwam ze in training bij Jeroen Engwerda, maar toen ze haar bak niet leeg at, haalde hij de merrie weer voor een half jaar naar huis. Pas als 3-jarige werd ze serieus getraind en ze liep tot nu toe slechts twee koersen, die ze allebei won: de Selectiekoers en de Finale van de Merrie-Derby. Daarna kwam ze na een tussentijdse kwalificatiekoers in 1.17,1 aan de start in de Fokkers Trofee. Hierin is ze tweede geworden achter High Five Renka.


topper

Boven: Haley Vredebest (Rick Wester) wint de Merrie-Derby,
voor Hertogin Fanatic.

topper

Boven: De families Westgeest en Verschoor en aanhang
vieren de Derbyzege van Haley Vredebest.

topper

Boven: Haley Vredebest en Rick Wester
bij de huldiging na de zege in de Merrie-Derby.

topper

Boven: Haley Vredebest bij de ereronde na de zege
in de Merrie-Derby. Namens Stal Engwerda begeleidt
verzorgster Mariska Huel de merrie.

Vader Yeovani Boko
Deze volle broer van de Derby-winnaars Paul W Boko, Virgill Boko en Willem W Boko was na zijn Sweepstakes-zege ook één van de favorieten in de Derby-Y, waarin hij wat teleurstellend als vijfde eindigde achter Yucca Boko, Yco Wollem, Yendi Boko en Yellow Eden. Maar hij won in het volgende jaar wel de 4-jarigen Derby en het Sprint-Kampioenschap der 4-jarigen. Helaas kwam hierna een einde aan zijn koerscarrière.
In de koers kwam hij zijn oudere broer Virgill Boko niet tegen, maar nu als vaderpaard wel. Zijn eerste jaargang uit 2012 bestond uit 2 F-jes, die niet zijn gestart. De volgende jaargang ook uit twee, waarvan alleen Graham Convital in de baan is gekomen (1.16,3 - € 6.140). Hij wordt waarschijnlijk Duindigt’s Paradepaard 2017. Er zijn 5  H-tjes, waarvan de merries Haley Vredebest, Howie Star, Hindy Heikant en Hayley Jet al met succes in de baan kwamen. Laatstgenoemde was vorig jaar de topper bij de 2-jarigen, met overwinningen in de Producten-draverij, de Breeders Crown en een PMU-koers. Dit jaar werd ze 4e in de Sweepstakes, 8e in de Derby en onlangs nog 2e in een PMU-koers achter Hugo Lobell. Zij heeft al ruim € 17.000 als winsom staan en is daarmee de meest winnende van het Yeovani-kroost. Er zijn nog 2 I-tjes en een J-tje. Dit jaar zal Yeovani wel meer merries hebben gedekt als gevolg van de successen van zijn H-jaargang.

draver

Boven: Yeovani Boko wint de Sweepstakes.

(foto Wim Huybers)


Moeder Sheyenne River
Deze dochter van Buvetier d’Aunou heeft niet gekoerst en werd als 4-jarige gedekt. Ze heeft 8 producten gebracht, waarvan er 6 niet in de baan zijn gekomen. Dat is een hele slechte score. De twee, die wel in de baan kwamen, maakten veel goed.  Haley’s 8 jaar oudere zus Zulaika River was een uitstekende draver, die o.a. de Action Skoatter Bokaal 2011, de Breeders Crown 2011 en het Durk Minkema Memoriaal 2012 heeft gewonnen. Zij is inmiddels al moeder van twee River-producten: Hinsdale River (m. v. Abano As) en Jungle River (h. v. Muscle Mass).

Moeders vader
Vader van de moeder is de Fransman Buvetier d’Aunou. Hij was een jaargangstopper en een zoon van de geweldig fokkende Nesmile. Zijn vader is de Amerikaan Royal Prestige. Buvetier heeft de hoge verwachtingen als vaderpaard wel waargemaakt met cracks/dekhengsten als Up and Quick, Gobernador, Ganymède, Hello Jo, Juliano Star, Otello Pierji, Hermes du Buisson, Install,  Go Lucky, Gros Gain en de klassemerries Renommée d’Obret en Oasis Gédé. In het Nederlandse stamboek zijn Avenir C en Avenue Transs R zijn bekendste nakomelingen.
Als père-de-mère staat hij te boek bij Royal Dream, Un Mec d’Héripré, Singalo, Priscilla Blue, Brillantissime, Punchy, Nijinski Blue, Ridogo Jet, Prodigious, Open the Sky en vele andere. In Nederland is hij moeder’s vader van o.a. Charming Oreau, Balzan le Blanc en natuurlijk Zulaika River en Haley Vredebest. Buvetier d’Aunou is een toegevoegde waarde in een pedigree, vooral dankzij zijn moeder Nesmile.

De moederlijn
Haley Vredebest komt uit de Amerikaanse moederlijn van de in 1877 geboren Romona, waaruit ook de Duitser Classic Grand Cru, de Zweden Gentleman, Sissela As en Lass Quick en de Amerikanen Sir Preverence, Forever Starlet en Vulcanize voortkomen. Wij beginnen hier met Carolina Rodney, de 7e moeder van Haley Vredebest. Zij was moeder van 5 producten, waarbij 4 toppers, allemaal van Star’s Pide. Hierbij zat de 6e moeder van Haley, Native Starlet. Zij won $ 172.000 en haar 2 volle broers, waaronder de hier bekende dekhengst Native Starlight, verdienden zelfs nog meer. Native Starlet had 8 producten waarvan alleen Victory Starlet meer dan $ 100.000 won: $ 203.000. Dit is de 5e moeder van Haley. Zij had 4 producten waarvan bekend zijn de topmerrie Crown Starlet ($ 626.000), de hier bekende dekhengst Ima Crown (Hfl. 126.000) en Starlet Crown, de 3e moeder van Haley, die met haar productie rechts onderin de pedigree staat. Zij maakte vooral naam met haar zoon Starchip Entrprise. Hij was een top 2-jarige en als 3-jarige winnaar van de Canadian Trotting Classic. Zijn halfzus O Starlet werd gekocht door Aad van Schie. Zij viel tegen met haar productie en ook in de nafok valt het nog niet mee, behalve dan Zulaika River en Haley Vredebest.

Tenslotte
De moeder en grootmoeder van Haley Vredebest fokten teleurstellend, maar blijken voldoende potentie te hebben om uitstekende dravers voort te brengen, zoals Zulaika River en Haley Vredebest. Er komen veel goede koersmerries uit deze moederlijn. De vader en de père-de-mère van Haley Vredebest hebben fantastische moeders, die ook hun bijdrage wel hebben geleverd via hun X-chromosoom. We zijn benieuwd naar de verdere carrière van deze merrie en wensen alle betrokkenen veel succes.


Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

Voor de Fokkersoog over Keetje Tippel: ga terug naar overzicht Fokkersogen