Fokkersoog: Hooters USA, Derbywinnaar

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 37 van 2017, auteur Hans Huiberts)


Titel: Hooters, telg uit een bekende familie


Deze Fokkersoog gaat over onze Derbywinnaar van 2017 en tevens over zijn bijzondere moeder, want doordat haar 14e product de Derby heeft gewonnen, heeft ze, naast de al eerder behaalde titel Elitemerrie, nu ook de titel Klassieke fokmerrie behaald. Dit verhaal is extra actueel omdat de Derbywinnaar op 22 september 2017 te koop staat tijdens de EMTA-veiling in Drachten, evenals zijn vader. Een halfbroer is een maand later te koop in Wolvega.

 
 

De Derby van 2017
Ondanks de kleiner wordende jaargangen is de kwaliteit van onze dravers nog steeds hoog, alleen de kwantiteit laat veel te wensen over. Slechts 10 deelnemers kwamen in de Derby aan de start, met twee favorieten, Hambo Transs R en Hugo Lobell. Het werd een mooie en spannende koers. De favorieten kwamen niet uit de verf, vooral door koersverloop en baangesteldheid. Hooters USA kreeg van gastrijder Hugo Langeweg jr. een koers op maat en kwam als een duveltje uit de doos als eerste aan. Knap tweede werd de merrie Hillary Queen, die steeds de kop had gehad en het zware werk had gedaan op de rulle baan. Haar stalgenoot Hambo werd derde. De afstammingen en fokkers van de prijswinnaars staan in de uitslagtabel. Verder is het weer opvallend dat sommige fokmerries uit oude Nederlandse moederlijnen goed blijven presteren, ondanks de concurrentie van topgefokte buitenlandse merries. Van de eerste 6 aankomende komt de helft voort uit NL-moederlijnen en de andere 3 uit recent geïmporteerde Amerikaanse merries. Ook de vaderpaarden zijn keurig over Amerika en Frankrijk verdeeld.

What’s in a name
Natuurlijk moeten we het met deze Derby-winnaar, genaamd Hooters USA, eerst over namen hebben. Ik heb in het Fokkersoog over Keetje Tippel in de Breeders Special van 2013 de oorsprong van de bijzondere en soms sexueel getinte naamgeving in deze familie uit de doeken gedaan. Daarmee zijn Paul Bakker en zijn echtgenote, de indertijd bekende amatrice Gré Bakker-Bosch, begonnen. Zij gaven sommige van hun fokproducten, vooral de merrietjes, namen als Sexy Girl, Mannequin, Pour un Flirt, Rendez Vous, Entre Nous, Love Song, Mon Amour, Wild Woman en Josephine Baker. Laatstgenoemde merrie was vernoemd naar een zwarte naaktdanseres, die in de jaren 30 van de vorige eeuw een hoofdrol vervulde in Parijse nachtclub Folies Bergères. Zij werd beroemd over de hele wereld. De gelijknamige merrie danste in 1971 met Jaap Verhoeve naar de Sweepstakes-zege en zij is de overgrootmoeder van Hooters USA.
Toen Piet en Gieneke van der Oord een merrieveulen kregen van hun Wild Woman (een dochter van Josephine Baker), konden ze het niet eens worden over de naam. Het moest wel in de lijn liggen met de naam van de moeder en de grootmoeder en met een K beginnen. Gieneke hoorde toen op de radio de bekende smartlap over een prostituee, “Haar naam was Keetje Tippel” van de Zangeres Zonder Naam en heeft, zonder haar echtgenoot te informeren, deze naam ingestuurd naar de NDR. Piet vond het eerst maar niks, maar is later deze naam gaan waarderen en met de namen van de producten van Keetje werd hierop voortgeborduurd . Alle producten staan onder de stamboom vermeld en daarbij staan de Franse, Engelse en Duitse vertaling van pooier, respectievelijk Souteneur, Pimp en Zuhalter. De film “hoge hakken, echte liefde” (Highheels Reallove) gaat ook over dit onderwerp, net als Amour de la Rue, en Ciske de Rat’s moeder was een hoer. Het eerste fokproduct, Rapido Piper, is vernoemd naar haar vader Piper Cub, maar je kunt dit ook anders zien: snelle pijper. De laatste van Piet van der Oord heet De Lover Boy. Dan volgt een afwijkende naam, Foppe H Twietel, die is gefokt door Hans Salverda, die Keetje een jaar had gehuurd nadat zijn vriend Piet van der Oord was overleden. De volgende eigenaren van Keetje werden Jolanda en Arnold Mollema en zij hebben de namentraditie weer voortgezet. Eerst met Gigolo en daarna met Hooters, dat is Engels voor grote borsten. In de USA bestaat een restaurant-keten, genaamd Hooters en ze noemen het ook wel Breastaurant (Borstaurant). De serveersters worden aangenomen om hun mooie voorgevel en zijn daar ook trots op. Onafhankelijk van elkaar hebben Arnold, Jolanda en Jarno daar wel eens gegeten. Welnu, naar deze restaurant-keten is onze Derby-winnaar genoemd, zoals gewoonlijk na familieberaad samen met hun zoons Jarno en Yanick. Na Hooters komen nog twee Duitse producten van Keetje, Irma la Douce (film over een prostituee met die naam, een hint van Gieneke van der Oord) en Jambers, vernoemd naar de bekende Belgische TV-producent.

boven: Dit zijn de 'Hooters van Hooters'.

De Fokker
Jolanda en Arnold Mollema zijn allround dravermensen, als hengstenhouder, fokker, eigenaar en Arnold vooral ook als trainer-pikeur. Als fokker zijn ze al eerder succesvol geweest met vijf Derby-winnaars: Rise and Shine, Until the End, Merrie-Derby-winnares Angel Rose en  in Duitsland de halfbroers Unforgettable (samen met Jaap Elzinga ) en Expo Express. Aan dat rijtje is nu toegevoegd Hooters USA. Totaal dus 6 en daarmee zijn de Mollema’s, na Boko Stables, de succesvolste fokkers van ons land in de laatste decennia. Arnold vindt de fokkerij de leukste hobby die er is, maar als je veel investeert moet er ook wel wat terugkomen, vindt hij. De kans daarop wordt steeds kleiner en dat is de reden dat hij zijn fokkerij-activiteiten nu vermindert. Met dekhengsten aanhouden voor 3 fokmerries per jaar is hij vorig jaar al gestopt. Hij biedt zijn hengsten nu te koop aan en hoopt dat ze op een ander adres nog kansen zullen krijgen.

Hooters USA
Deze grote, bijna zwarte hengst is als jaarling voor de helft verkocht aan Harry Slotegraaf, die ook al de oudere volle broer Gigolo bij Arnold in training heeft staan. Hooters liet al vroeg zijn kwaliteiten zien. Na een kwalificatie in 1.17,8 op 24 september 2016 debuteerde hij als 2-jarige met een 3e plaats in een serie van de Breeders Course. In de Finale was hij foutief. Hij was nog wat groen en bang voor opspattende sintels op zijn hoofd. Eind april 2017 sprong hij ook bij zijn jaardebuut in het Criterium. Na een 2e plaats in een gewone koers werd hij zevende in een serie van de Breeders Course en won vervolgens de Sweeps Trial van kop af. In de Sweepstakes werd hij uitgeschakeld. Daarna werd hij 2e in een Stakes koers achter Hugo Lobel en 3e in de Derby-Selectie achter Hambo Transs R en Humble Hill. Op papier leek hij dus de mindere van deze paarden, maar in de 500 m langere Derby was Hooters ze allemaal te snel af. Nooit hebben we een eigenaar zo extatisch zien reageren na een Derby-overwinning als mede-eigenaar Harry Slotegraaf en ook Arnold en Jolanda waren geëmotioneerd. De Nederlandse Derby blijft toch de meest begeerde koers in ons land. Arnold heeft grote bewondering voor dit paard, dat als 3-jarige zonder ijzers zo’n koers kan lopen en hij verwacht nog veel van hem. De hengst was vóór zijn Derby-deelname al aangegeven voor de EMTA-veiling en daar is dus op 22 september a.s. een Derby-winnaar te koop.
Dat bleek niet het geval doordat de eigenaren hun paard toch niet kwijt wilden. Hooters werd teruggetrokken van de veiling. Hierna won de hengst nog de Breeders Crown en hij werd tweede in de Fokkers Trofee achter Hillary Queen.


topper

Boven: Hooters USA is hier net 3 jaar oud.
(foto Geert Koops)

topper

Boven: Hooters USA (Hugo Langeweg jr.) op weg naar de winst in de Derby.
Links de tweede geplaatste Hillary Queen met Rick Wester.

topper

Boven: Hooters USA wordt gehuldigd na de winst in de Derby.
Links pikeur Hugo Langeweg junior met zijn moeder, vrouw
en zoontje. Rechts trainer-fokker-eigenaar Arnold Mollema
met zijn vrouw Jolanda, zoon Jarno en mede-eigenaar
Harry Slotegraaf (met korte broek).

topper

Boven: Hooters USA bij de ereronde na de Derby.


foto's: Team Huybers (www.huybers.com) en Mariel Begheyn (www.mbfotos.nl)

De vader
De vader van Hooters is Armbro Embellish. Deze hengst werd in 2008 aangeschaft door Arnold en in 2012 ter dekking gesteld. In de Breeders Special van dat jaar is een hele bladzijde gewijd aan deze hengst. Bovenaan staat “De best gefokte dekhengst in Nederland!” Met een vader als Varenne en een moeder met een record van 1.11,2 en een winsom van $ 823.000 is daar weinig aan gelogen. Moeder Aviano was succesvol als 2- t/m 4-jarige en won als 3-jarige o.a. de Breeders Crown en ze werd tweede in de Hambo Oaks. Haar volle broer Davanti verdiende $ 366.000. Ook grootmoeder Breena Almahurst was een uitstekende koersmerrie met een winsom van $ 176.000.
Armbro Embellish kwam in 2008 als prille 4-jarige met weinig winsom naar Europa en begon zijn carrière hier met 10 eerste prijzen en vier 2e plaatsen in 16 starts. Het volgende jaar behaalde hij 9 overwinningen in 15 starts. De volgende 4 jaren koerste hij in meer landen, wist nog 3 zeges te behalen en zijn record te brengen op 1.12,9. Totaal won hij 22 keer in 69 starts, waarmee hij een winsom vergaarde van € 45.000. Het is een mooie grote hengst met een stokmaat van 1,67 m.
Hij heeft hier 11 G’tjes (waarbij de goede Gigolo en Giovanni Bianco) en in de volgende drie jaargangen telkens slechts 3 nakomelingen t/m de J-tjes van vorig jaar. In 2017 stond hij niet meer ter dekking. Arnold is met zijn dekhengsten gestopt en bood ze aan op 22 september 2017 op de EMTA-veiling: Expo Bi (vader van Expo Express) en Armbro Embellish. Ze brachten respectievelijk 1.200 en 1.600 Euro op


Broodmare-sire
De vader van Keetje Tippel is de Amerikaan Hidden Kash en hij kwam al ter sprake in het Fokkersoog over Keetje Tippel en ook over Bahama Boko, die uit dezelfde goede moederlijn komt. Hidden Kash was een grote zwaargebouwde draver, die als dekhengst naar Nederland kwam en bij Buitenzorg dekte van 1988 t/m 1992. Totaal bracht hij bijna 100 producten, waarvan twee (gulden) tonwinnaars, Golden Wedeflex en In Go Buitenzorg. Slechts 19 van de 100 verdienden meer dan € 5.000. Minder dan de helft kwam in de baan. Zijn laatste product was Keetje Tippel en dankzij haar wordt hij hier nu opnieuw besproken. Weinig andere dochters van deze hengst zijn gebruikt in de fokkerij. Giralda d’Almere bracht Nicole d’Almere (1.15,8 - € 13.975) en Greet Buitenzorg bracht o.a. Yfrie Beemd (1.16,9 - € 10.900).

Père-de-Grandmère
De vader van de grootmoeder Wild Woman wil ik hier toch weer even noemen, want dat is niemand minder dan ons aller Heres. Hij heeft veel goede dochters in ons land gebracht en we zien hem vaak terug aan de moeders kant in de stambomen van succesvolle Nederlandse dravers. Heres is père-de-mère van o.a. Yellowa, Hans Boshoeve, Salvador S, Elionora Oldeson, Zvetlana Hanover, Nigel Stardust, Leen van Camstra, Kanjer Norton en Kailash.


Moederlijn
De moederlijn van Keetje Tippel is uitvoerig behandeld in het Fokkersoog van 4 jaar geleden, die ook nog is te lezen op de website van de Fokkersvereniging (www.dutchtrotters.nl). Daar is ook de gelijknamige smartlap te horen. Hier volgt een korte samenvatting.
Het begint in Amerika op papier met de merrie Fanny Cook, een dochter van de Halfbloedhengst Abdallah I, die ook de vader is van Hambletonian 10. Ook aan haar moederskant zit veel Volbloed. Haar kleindochter Lamberta was een product van halfbroer x halfzus, want ze is 2x2 ingeteeld op Fanny Cook. Dit is de basis van deze moederlijn, waarvan in de USA niets meer is te vinden. Er is nog wel een omvangrijke  aftakking in Zweden met als beste vertegenwoordiger Zorro Tuna (1.12,8 - € 225.000). In Duitsland vinden we niets, maar in ons land des te meer.

Duits-Amerikaanse stammoeder
De moederlijn begint in Nederland met de Duitse merrie Prinzess Bertha, een dochter van Amerikaanse ouders, te weten Magowan en Bertha Prince, die in 6 generaties teruggaat op Fanny Cook. Prinzess Bertha was een kleine pittige merrie, die in 1928 naar Nederland werd gehaald door B. Bolwijn sr., de vader van notaris B. Bolwijn en grootvader van trainer Dirk Bolwijn en Oek de Nooij-Bolwijn. De merrie was toen drachtig van de Amerikaan Chautauqua Man, van wie ze in 1929 het merrieveulen W Petrosia bracht, die werd gefokt door K. Torringa te Uithuizen. In 1930 werd Prinzess Bertha voor 420 gulden verkocht aan dhr. Evers te Usquert. Ze is toen nog enkele jaren blijven koersen. In 1936 bracht ze bij A.F.M. Knijnenburg haar tweede veulen, de schimmelmerrie De Prinses Juliana. Meer producten heeft Prinzess Bertha niet gebracht.

De Prinses Juliana
Deze tweede dochter van Prinzess Bertha was een succespaard van de familie Knijnenburg en tevens de stammoeder van hun fokkerij. De beste afstammelingen van De Prinses Juliana zijn:
De halve Eurotonners: Jessy van Zuilen, Your Love Lois, Zandokan Eden en Berry’s Boy.
Klassieke/OB-1 winnaars: O Marijke, Thea Cornelia,  Hardy Regina, Fellow of Zuilen, Zandokan Eden, Your Love Lois en Berry’s Boy.


W Petrosia
Zoals gezegd was zij een dochter van de vreemd genaamde Amerikaan Chautauqua Man, een schimmelhengst met een record van 1.25,6. Ook hij stamde aan moederskant af van zuivere Volbloeds. De beste afstammelingen van W Petrosia zijn:
De halve Eurotonners: Hit Parade, Top Arden, Zorg van Boko, Amour de la Rue en Ciske de Rat.
Klassieke/OB-1 winnaars: Leeuwerik S, René M, Derbywinnaar Xuthus Hollandia, Josephine Baker, Zorg van Boko en Hooters USA.


Josephine Baker
Deze Star Performer-dochter was een achter-kleindochter van W Petrosia. Ze won 2 koersen als 2-jarige en werd vijfde in de Jofferprijs. Als 3-jarige begon ze met 4 overwinningen op rij, waarvan de laatste de Sweepstakes 1971 was, waarin ze de latere Derby-winnares Janky Buitenzorg ruim klopte. In de Derby liep ze in het dodenspoor en eindigde ongeplaatst. Later in dat jaar won ze nog 3 koersen. Als 4- en 5-jarige was ze niet erg succesvol. Als 6-jarige liep ze 38 koersen, waarvan ze er 7 wist te winnen en 7 maal tweede werd. Als 7-jarige liep ze nog enkele koersen in januari en februari en in haar voorlaatste koers verbeterde zij haar record van 1.20,6 naar 1.19,8, waarmee ze op de zogenaamde Elitelijst kwam. Ze sloot haar koerscarrière af met een winsom van € 17.515, waarna ze werd gedekt door Arden Al. Een jaar later werd Top Arden geboren. Deze Viereneenhalve Kilometer winnaar was haar beste product. Zie de pedigree. Opvallend is dat Heres bij haar niet het beste kon bovenbrengen. Dat deed de forse Arden Al wel met Top Arden, maar hij kon dat in 2 latere pogingen niet herhalen. Twee latere producten van Josephine Baker, Dominique en Entre Nous, haalden een ruime voldoende.

Josephine’s dochters
Veruschka werd moeder van 6 producten, met als beste de merrie Clip Parade (1.18,8 - € 14.150) en de hengst Flame (1.15,2 - € 19.567). Brown Sugar had 9 producten, met als beste de volle zussen Great Parade (1.17,4 - € 17.050) en Sexy Girl (1.15,9 - € 19.567). Dominique werd moeder van 6 producten, met als beste twee Duitse Idzarda’s die ca. € 7.000 wonnen. Met de laatste twee dochters is niet gefokt, maar wel met Wild Woman.


Wild Woman
Josephine Baker’s dochter Wild Woman bracht er in de koers niet veel van terecht en ging al vroeg naar de fokkerij. Eerst fokte Huug van Dijk met haar en dat is te zien aan de 6 jaar durende relatie, die de merrie had met dekhengst Evento. Beste product van deze kruising was de ruin Hopschotch, die bijna 40.000 gulden wist te winnen. Na 5 jaar verkocht Huug zijn fokmerrie aan Wim Nas en werd de weinig succesvolle Irish Buitenzorg geboren. Niet lang daarna werd de fokmerrie op de veiling toegeslagen aan Piet van der Oord.
De oudste dochter van Wild Woman bracht 6 producten, waarvan er 3 zijn gestart en Joe Lee Evalee (1.16,6 - € 22.167) de beste was. De tweede dochter bracht alleen Purple Rain (1.16,0 - € 2.132). Met Irish Buitenzorg is niet gefokt en Keetje Tippel werd een topfokmerrie, waarvoor op papier niet echt een verklaring is te vinden. Volgens Arnold Mollema komt dat vooral door haar ijzersterke moederlijn. Het zijn de merries, die voor het grootste deel de kwaliteit van de producten bepalen.


Keetje nu ook Klassiek
Piet van der Oord was eigenaar-trainer en trainde zijn Keetje zelf. Zij startte 5 keer als tweejarige met als beste resultaat een tweede plaats in 1.19,4. Als 3-jarige behaalde ze in 15 starts slechts 3 vierde plaatsen, waaronder die in de merrie-afdeling van de Prijs van de Jaarlingenshow. Het jaar daarop kwam ze 32 keer aan de start en wist daarbij  3 koersen in Alkmaar te winnen en 5 keer tweede te worden, telkens op kleine banen. Als 5-jarige kwam ze zonder succes nog driemaal aan de start en ging vervolgens de fokkerij in. Piet fokte de eerste 11 producten van de merrie. De 12e was voor Hans Salverda en daarna nam Arnold de merrie over. Dat had hij zijn langdurige klant Piet van der Oord vóór zijn overlijden moeten beloven. Keetje heeft het in haar gestelde vertrouwen goed beloond.
Alle producten van Keetje Tippel staan in de tabel en de meest winnende zijn in volgorde Amour de la Rue (die nog in Zweden koerst), Ciske de Rat, Souteneur, The Black Pimp, Hooters USA, Zuhalter en Gigolo. Zij bezorgden hun moeder inmiddels 23 winsompunten voor de titel Elitemerrie, ruim meer dan de vereiste 15 punten.
Door de Derby-zege van Hooters heeft Keetje nu ook de eretitel ‘Klassieke fokmerrie‘ verdiend door de volgende puntentelling:
- 30 pt. Amour de la Rue, 2e Fokkers Trofee
- 60 pt. Ciske de Rat, 1e Breeders Crown 4 jar.
- 30 pt. Gigolo, 2e Breeders Crown 3 jar.
- 100 pt. Hooters USA, 1e Derby
Totaal 220 punten, terwijl er 160 benodigd zijn voor de eretitel. De oorkonde zal in 2018 tijdens de Jaarvergadering van de Fokkersvereniging worden uitgereikt aan Jolanda, als laatste eigenaresse. Keetje Tippel hebben ze wegens ouderdomskwalen eind 2016 helaas moeten laten inslapen. Haar laatste twee producten zijn Duits geregistreerd. Irma la Douce is vorig jaar verkocht aan de heer Mommert en Jambers is geveild tijdens de International Yearling Sale in Wolvega op 21 oktober 2017. Hij werd voor 11.000 Euro verkocht aan Harrie Slotegraaf, de mede-eigenaar van Hooters.

boven: De 20-jarige hoogdrachtige Keetje Tippel poseert bij en voor Arnold Mollema,
die deze foto nam, begin maart 2013. De merrie is hier drachtig van
Arnold's hengst Armbro Embellish. Het later geboren hengstveulen
kreeg de toepasselijke naam Gigolo.

De nafok van Keetje Tippel
Bij haar 16 kinderen zitten slechts 5 merries. De oudste dochter Rapido Piper is inmiddels fokmerrie (geweest) en haar eigenaar A. Wilderbeek geeft zijn fokproducten ook al van die aparte namen. Je moet ze snel oplezen, dan snap je wat er wordt bedoeld. Haar 4 producten zijn:
- Zijisut Well, niet gestart
- Alhoe Well (1.16,6 - € 1.940)
- Crownjoe Well (1.16,1 - € 10.285)
- Dierijik Well, nog niet gestart
Met de 3 oudste Duitse dochters van Keetje is niet gefokt.

Tenslotte
We zijn benieuwd naar de verdere carrière van onze Derby-winnaar. De Fokkers Trofee op 22 oktober a.s. zal een nieuwe confrontatie tussen de beste H-tjes te zien geven. Wij kijken er naar uit.
Door haar langdurige goede fokprestaties, in combinatie met de grappige naamgeving in de familie, is Keetje Tippel toch langzamerhand wel een fenomeen geworden. Meestal worden de producten van oude merries als minder talentvol beschouwd. Keetje heeft laten zien dat dit zeker voor haar niet geldt. Hooters USA is haar 14e product, dat ze kreeg op 21-jarige leeftijd. Gekruist met niet eens de allerduurste hengsten blijft ze ons verbazen. Haar producten blijken hard te zijn, met lange carrières. De Zangeres Zonder Naam voorspelde het al, want haar liedje eindigt met de zin “Daarom kwam Keetje Tippel aan het eind nog goed terecht.”

Verwijzing
Op de website van de Fokkersvereniging (www.dutchtrotters.nl ) vindt u de puntentelling voor de Elitemerries en de Klassieke merries, plus een overzicht van alle merries met zo’n predikaat.


Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

Voor de Fokkersoog over Keetje Tippel: ga terug naar overzicht Fokkersogen