Fokkersoog: Balamanco, winnaar van de Gouden Zweep in 2016

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 27 van 2017, auteur Hans Huiberts)


Titel: Eerherstel voor een Gouden winnaar


Vorig jaar won Balamanco de Gouden Zweep. Enige tijd later kwam de onheilstijding van een positieve dopingtest. Dat werd bijna een jaar later door de NDR teruggeschroefd en de ruin staat nu weer in de boeken als winnaar. Als ‘eerherstel’ dit Fokkersoog, met een interessante moederlijn uit Rusland.

 
 

De Gouden Zweep 2016
De Gouden Zweep is, net als het Kampioenschap der Ned. Paarden, voorbehouden aan producten uit ons eigen stamboek en dat geeft deze koersen een speciaal tintje. Een test van de binnenlandse verhoudingen. Er is een lange historie aan verbonden en deelnemers staan graag op de winnaarslijst. In de editie van 2016 kwam een prachtig veld van 10 toppers uit 6 jaargangen aan de start. Groot favoriet Balamanco wist de koers en de Zweep te winnen, voor Exceptional Boko en de met 25 m handicap gestarte titelverdediger Caen Oldeson. Na de zege in de Gouden Zweep 2016 waren vader Albert Ebbinge en zoon Rick erg blij, mede doordat de vader gezondheidsproblemen had en zo’n opkikker wel kon gebruiken. Groot was de teleurstelling over de positieve doping uitslag enige tijd later. De gevonden stof was volgens trainer Engwerda nooit toegediend en hij ging in beroep. Met succes, want er bleek ook DNA van een ander paard in de staal te zitten. Na veel gedoe werd Balamanco door de SNDR toch weer als winnaar aangewezen en gelukkig hebben de betrokkenen nog de herinneringen aan die mooie zondagmiddag op Duindigt, met de foto’s als bewijs.

De Fokker
Als fokker van Balamanco staat te boek C.S.O. BV, waarachter de heer A.J.M. van Westing schuilgaat. Hij fokte de eerste drie producten van grootmoeder Aida Oostland, alle producten van moeder High Fidelity en de eerste van Salamanca, dat was Balamanco.

Balamanco
Fokker-eigenaar Van Westing was een vaste klant bij Rob van Toor op Duindigt en daar kwam Balamanco ook in training. De ruin werd meestal gereden door Hugo Langeweg jr. Als 3-jarige liep hij 10 koersen, won er één van, maar werd ook nogal eens uitgeschakeld. Het volgende jaar ging het al veel beter met 4 zeges in 22 starts, waarvan 1 PMU-koers in Duitsland, die met € 2.500 werd beloond. Hij werd in dat jaar ook nog 4 keer 2e en 4 keer 3e. Als 5-jarige in 17 starts 3 overwinningen. Als 6-jarige werd hij in 21 starts 5 x 1e en een aantal malen geplaatst. Hij verdiende trouw zijn haver. Als 7-jarige werd het iets minder. Hij won 1 keer in 13 starts. In de augustus 2015 deed hij mee aan de Viereneenhalve Kilometer van Alkmaar met gastrijder Rick Ebbinge. Het paard eindigde ongeplaatst, maar Rick hield er een goed gevoel aan over. Hij was op zoek naar een goed koerspaard en wist Balamanco over te nemen. De ruin verhuisde naar de stal van Jeroen Engwerda. Een trainerswissel wil nog wel eens goed uitpakken bij oudere paarden; een andere stal, ander voedsel, nieuwe buren, een andere trainingsaanpak, etc. Zo ook bij Balamanco. De bruine ruin trainde volgens Rick op de strip gelijk op met zijn halfbroer van vaders kant, Your Love Lois. Dat zegt genoeg over de kwaliteiten van Balamanco en dat liet hij in 2016 ook zien in de koers. Hij won bij zijn eerste 4 starts, waaronder twee PMU-koersen in Mons, in 1.14,0 over 2.300 m en in 1.14,7 over 2.850 m. Ook in Wolvega maakte de ruin veel indruk. De Gouden Zweep was de eerste confrontatie met de nationale top en meteen ook de laatste, want daarna kreeg hij een blessure. Hij startte eind augustus nog wel een keer in Mons, maar eindigde ongeplaatst. Met alle negatieve publiciteit kun je met zo’n paard alleen maar terugkomen als hij minstens zo goed is als daarvoor. Dat lukte niet met die blessure en Balamanco is nu als rijpaard gedetacheerd. Misschien komt hij ooit nog eens terug?GPdLL

Boven: Balamanco (Rick Ebbinge) wint hier de Gouden Zweep van 2016,
voor Exceptional Boko, Caen Oldeson en Early Stardust.

GPdLL

Boven: Balamanco laat zich de krans
omhangen, alsof hij het dagelijks doet.

GPdLL

Boven: Balamanco en Rick Ebbinge tijdens
hun ereronde na de Gouden Zweep van 2016.

GPdLL

Boven: Ook de trotse vader Albert Ebbinge
en Rick's vriendin Evy de Brabander
mogen de Gouden Zweep even vasthouden.

(foto's Team Huybers - www.huybers.com)

Vader Love You
Over Balamanco’s vader kunnen we kort zijn, want goede wijn behoeft geen krans en bovendien is Love You als één van de beste vaderpaard ter wereld al vaak beschreven, ook in de Fokkersogen en in de Breeders Specials. Zijn Nederlandse tonwinnaars zijn Berry’s Boy, Zorba Oldeson, Your Love Lois, Denise F Boko (in Noorwegen) en Avanti LM (in Zweden).

Boven: In 2013 gingen 27 NL-fokkers op bezoek bij Love You.
Enkele hiervan deden dat ook al in 2004.

Moeder Salamanca
De moeder was een goed koerspaard en ook gefokt en in bezit van de heer Van Westing. Ze debuteerde als 3-jarige op 14 september met een zege in handen van Hugo Langeweg jr, die haar meestal reed.  Als 4-jarige was ze één van de beste merries van haar jaargang. In dat jaar won ze 6 keer in 12 starts. Ze werd 5e in de kwart-Finale, 2e in de halve Finale (achter Starfighter LM) en 5e in de Finale van de Vierjarigen-Derby, achter Starfighter LM, Swiebertje Kes, Sjef van Camstra en Sholty Boko. Als 5-jarige won ze 1 koers en werd tweede in twee Stakes-koersen. Daarna liep ze begin 2006 driemaal in Italië, met een 4e en een 5e plaats plus € 1.250 als resultaat. In 2007 werd de merrie gedekt en 11 maanden later werd Balamanco geboren. Daarna werd ze weer in training gezet bij Rob van Toor. In 2009 liep ze nog 13 koersen, met als schamel resultaat een 3e plek, waarna haar koerscarrière definitief is beëindigd. Gezien haar kwaliteiten valt haar winsom van bijna € 16.000 eigenlijk wat tegen. De heer Van Westing verkocht de merrie en daarna bracht zij voor andere fokkers nog een niet gestarte dochter van Passing Renka en 3 nog jonge producten van Yeovani Boko.

topper

Boven: Salamanca (links met Robin Bakker) klopt Salvador S op 3-10-2004.
Derde wordt Skorpion Oldeson (midden). Dit was de Incredible Crafts-prijs,
een koers voor 4-jarige afstammelingen van dit vaderpaard, met een
eerste prijs van 1.400 Euro.

Broodmare-sire
Dit is Incredible Crafts, die al eerder is bescheven als moeder’s vader van Zandokan Eden, Berry’s Boy, Cornelia Unia, Balance Fanatic en Elegance Fanatic. In de Breeders Special van 2014 staat een Fokkersoog over hem naar aanleiding van zijn overlijden in 2013. Hij is in de afgelopen decennia één van de belangrijkste vaderpaarden van ons land geweest. Zijn Fokkersoog kunt u nog eens nalezen op de website van de Fokkersvereniging www.dutchtrotters.nl.

Orloff moederlijn
De moederlijn begint in ons land met de uit Rusland geïmporteerde merrie Ljulka. Zij was een recordloze dochter van de Amerikaan Lowe Hanover, die fantastische bloedlijnen had. Hij was een zoon van Star’s Pride uit Linda Dean 1.22,2 van Dean Hanover uit de wereldrecordhoudster Rosalind, de Hambo-winnares van 1936, die 27 races heeft gewonnen en samen met de schimmel Greyhound een wereldrecord  voor tweespannen heeft gelopen. Ook de bij ons bekende Dean Worthy en Worthy Dean hebben Rosalind als (over)grootmoeder. Lowe Hanover had een record van 1.14,0 en een winsom van bijna $ 37.000. In de jaren 60 werd hij, samen met de uitstekende Apex Hanover (ook van Star’s Pride), naar Rusland verkocht om daar het draverras te verbeteren. De moeder van Ljulka was een Russische Orloff draver met een record van 1.25,9. Lulka werd in 1976 als jaarling in ons land geïmporteerd door Joop Schoonderwoerd. Blijkbaar was de merrie niet geschikt om te koersen, want ze werd als 2-jarige al gedekt door The Black Douglas, met als resultaat het hengstveulen Udo Fortuna. Als fokkers staan te boek Schoonderwoerd en de gebroeders Hofs. Deze laatste twee fokten daarna nog 6 Oostland producten uit deze merrie. Udo Fortuna kwam niet in de baan, de Oostlandjes wel, met als beste Bianca Oostland (Hfl. 41.646 van Rising Wind) en Aida Oostland (Hfl. 21.800 van Heres). Eerstgenoemde werd moeder van de goede Joan Straus en Revanche S. Ljulka’s dochter Zjulka Oostland (Hfl. 5.000 van Nevele Impulse) werd moeder van de uitstekende Irasou Kombo, winsom € 82.177, winnares van de Fokkers Trofee en de GP Unitrot, op haar beurt moeder van de Duitsers Revilation (€ 97.000) en Socrates (€ 78.500). Aida Oostland bracht 5 producten, waarvan er 3 in de baan kwamen: Lanzarote (€ 19.800), Orly Wielinga (€ 3.664) en High Fidelity (€ 10.267). Laatstgenoemde heeft goed gefokt met 7 producten, waarvan er 5 in de baan zijn gekomen, met als beste Winston C (€ 19.800), Salamanca (€ 15.790) en Take the Lead (€ 13.430). De nafok van de geïmporteerde Russin Ljulka is niet verkeerd.

Tenslotte
Het Russische Orloff draverras is ontstaan door kruising van Deense en Friese dravers met Arabische Volbloeds. Het is vroeger anders geweest, maar tegenwoordig worden de Orloff-dravers  niet meer beschouwd als de beste. In de jaren 60 zijn er wel enkele keren Russen met hun paarden hier op bezoek geweest en ze hebben bijna alle koersen gewonnen, waaraan ze deelnamen. Het ras is sindsdien wel verbeterd met Amerikaans bloed, maar niet gemoderniseerd. Ook bij Ljulka hebben we gezien dat verbetering met goede hengsten mogelijk is. Dat zien we in het bijzonder bij Balamanco met het rijtje Lowe Hanover, Heres, Brillant H, Incredible Crafts en Love You. Allemaal rasverbeteraars, met een Gouden Zweep-winnaar als gevolg.
Tenslotte kunnen we nog melden dat het met Albert Ebbinge, na ups en downs, nu weer redelijk goed gaat.

Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen