Fokkersoog: Gaz Occagnes, Sweepstakes winnaar

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 5 van 2017, auteur Hans Huiberts)


Titel: Gaz Occagnes, welkome Franse gast


De Sweepstakes winnaar van vorig jaar is nu aan de beurt voor een Fokkersoog. Deels weer iets heel nieuws vanwege zijn redelijk onbekende Franse vader, deels een herhaling, want hij moet “oom” zeggen tegen Amour d’Occagnes, die we in 2010 hebben beschreven. Hierdoor heb ik de gelegenheid om enkele omissies van toen recht te zetten.

 
 

De Sweepstakes
Going Transs R was de favoriet, maar hij bleek niet in orde. General Bianco en Grift Jr namen de kop en Gaz Ocagnes, gereden door Rick Ebbinge, bleef daar eerst rustig achter zitten. Op het laatste rechte stuk nam Gaz sterk de overhand en liep een knappe 1.16,2. De uitslag staat in de tabel. De eerste vier komen uit voorname Amerikaanse moederlijnen. Alleen de vijfde geplaatste heeft een oude Nederlandse moederlijn, Eulogie.

De Fokker
De Franse fokker Philippe Joyeux woont in het plaatsje Occagnes, iets boven Argentan in Normandië. Dat is het hart van de Franse draverfokkerij. Joyeux fokte eerst onder de stalnaam "Pierre" en later met zijn nieuwe levenspartner Josiane onder de naam Occagnes. Naast het laten dekken van Franse merries door niet-Franse hengsten overwoog Joyeux al jaren geleden om ook de omgekeerde route te volgen. De Fransman ging in 2003 op bezoek bij Stall November, op doorreis naar Zweden met een Franse fokmerrie. Puur op pedigree kocht Joyeux daar in één koop de Sugarcane Hanover-dochter Karola November (moeder van de Zweedse seriewinnaar Rudy Pierre en de Nederlandse Crystal Occagnes 1.13,5) en de Viking Kronos-dochter Naomi November. Zij konden natuurlijk niet in het Franse stamboek worden opgenomen, dus moest Joyeux een alternatief zoeken. Eerst werden de merries ingeschreven in het Zweedse stamboek en daar werden enkele veulens geregistreerd. Enkele jaren later was Joyeux het reizen naar Zweden beu en hij twijfelde over het stamboek voor zijn jaargang van 2006. Patrick Davidson raadde hem aan voor Nederland te kiezen "Waar de kans groter is om de Derby te winnen dan in Zweden en de dotering van de Derby viermaal zo hoog is als België". Davidson wist op deze manier een aantal Franse fokkers naar ons stamboek te halen en blijkbaar bevalt het goed, want Joyeux zet nog steeds veulens in ons stamboek. Na zijn Derby-succes met Amour d'Occagnes wil hij nog wel eens een keer de meest begeerde koers van Nederland winnen.

Gaz Occagnes
De grote sterke voshengst kwam in training bij Henk Grift en kwalificeerde zich als tweejarige half oktober in Frankrijk. Vervolgens werd hij met G. Gelormini 4e in de Jonkerprijs en 8e in de Productendraverij.  Bij die laatste koers was hij niet 100% in orde. In het volgende voorjaar startte hij eerst drie keer in Duitsland (waarbij één zege), werd 3e in de Sweeps Trial en winnaar van de Sweepstakes. Daarna werd hij 2e achter Gusty Rhythm in de Derby-Trial en hij won een Derby-selectie koers in 1.16,8. Door deze mooie verrichtingen was de voshengst, na Goofy Greenwood (cote 1,70), tweede favoriet in de Derby met een cote van 5 tegen 1. Hij kon in handen van Locqueneux echter niet verder komen dan een 10e plaats, na een onverstandig koersverloop.  Beter deden het daarna Hugo Langeweg senior en Jos Verbeeck. Zij wisten de vos naar tweede plaatsen te rijden in een Stakes koers en in de Fokkers Trofee. Met een winsom van 19.760 ging hij op winterust. Zijn jaardebuut 2017 maakte hij al op 27 januari op Vincennes, waar hij in een monté-koers met Franck Nivard helaas werd uitgeschakeld. Daarna werd hij in 1.14,5 tweede te Wolvega achter de onklopbare Tuxeco Bi. Hij won een koers in Duitsland en op 20 mei (met Jos Verbeeck) het Criterium der 4-jarigen, de eerste poot van de Triple Crown der 4-jarigen. Zal de bonus naar Frankrijk gaan?

topper

Boven: Gaz Occagnes (Rick Ebbinge) triomfeert in de Sweepstakes
Hengsten voor Gento (nr.1 met P. de Haan).


topper

Boven: Gaz Occagnes wint in handen van M. Nimczyk de 1e serie van
de Derby Selectie 2016. Links is Going Transs R (3e met
Hugo Langeweg sr) te zien.

(foto's Team Huybers - www.huybers.com)

Vader Gazouillis
Gaz Occagnes is vernoemd naar zijn vader: Gaz(ouillis). Zijn belangrijkste wapenfeiten zijn tweede plaatsen achter de reus Gai Brillant in twee belangrijke monté-klassiekers (Gr-1) en enkele plaatsingen in aangespannen Gr-2 koersen. Hij heeft daarmee een mooie winsom van 4 ton opgebouwd. Deze Franse subtopper is jaren geleden aangekocht door de Franse staat en stond ter dekking op een Haras National. Sinds 2013 in het leuke stadje Saintes, ca. 125 km boven Bordeaux. Hij is de succesvolste draverhengst van de Staatsstoeterijen en stond in de afgelopen jaren bij de Franse vaderpaarden steeds rond de 10e plaats, zo ook in 2016. Hij brengt veel nuttige koerspaarden, maar (nog) geen jaargangstopper. Hij krijgt vanzelfsprekend minder kwaliteit aan fokmerries dan bijv. Ready Cash en de Dubois-hengsten. Zijn meest winnende product Vrai Voyou heeft 4 ton gewonnen. Gazouillis is een mooie hengst met een stokmaat van 1,63 m. Hij is een zoon van Wereldkampioen Lutin d’Isigny en er staat weinig Amerikaans in zijn stamboom. Hij stamt wel af van de in 1911 in de USA geboren merrie Native Ann, die ook de stammoeder is van de Franse miljonairs Nelumbo en Prince de Montfort, en verder komen ook de bekende Django Riff, Ico Kiki, My Winner en de vroegere Belgische crack Fleur d’Ann II en haar zoon Ravioli uit deze moederlijn. Wegens de reorganisatie van de Staatsstoeterijen werd de nu 23-jarige Gazouillis tijdens de laatste Prix d’Amérique-veiling verkocht voor € 140.000. Blijkbaar ziet men nog brood in deze oude bewezen dekengst.

boven: Vader Gazouillis


Moeder Rosy Pierre
Ze begon als 3-jarige met een overwinning en een tweede plaats op Wolvega en Duindigt en ging daarna naar Zweden, waar ze werd getraind door Hans Crebas op de toenmalige Zweedse dependance van Jeroen Engwerda. Ze won er driemaal op rij, maar kon dat niet continueren. Ze kwam terug naar ons land en won hier nog 2 koersen. Na 3 mislukte starts als 5-jarige in België bleek ze de ziekte van Lyme te hebben en werd haar koerscarrière beëindigd. Vanwege haar klasse en goede afstamming werd ze door Philippe Joyeux naar Occagnes gehaald en ingezet als fokmerrie. Als 6-jarige werd ze gedekt door de Podosis-zoon Mich Phily en het product van deze kruising, Fleur Occagnes, werd in het NL-stamboek gezet. Daarna volgde Gaz Occagnes. In 2014 werd een product van Ready Cash geboren en deze Happy Occagnes startte vorig jaar tweemaal, waarbij hij tweede werd in zowel de Jonkerprijs als de Productendraverij. Van hem wordt veel verwacht. In 2016 volgde nog een merrie van SJ’s Photo. Rosy Pierre is een goede fokmerrie en de Frans-Amerikaanse mix werkt bij haar goed.

Père-de-mère
Rosy Pierre is een dochter van Love You. Nu hij als kampioen vaderpaard wordt verdrongen door de 6 jaar jongere Ready Cash, moet hij zich gaan waarmaken via zijn dochters. Zijn moeder Guilty of Love is een topfokmerrie en bovendien uitstekend gefokt, van And Arifant uit een Speedy Somolli-dochter van Nesmile. Ongetwijfeld wordt Love You een top père-de-mère en het eerste grote succes is al behaald met Bold Eagle, wiens moeder een dochter van hem is. Ook de Franse jaargangs-toppers A Nous Trois en Atlas de Joudes zijn producten van Love You-dochters.

Grootmoeder Naomi November
De in 2000 in Duitsland geboren merrie Naomi November is niet aan de start gekomen. Nadat Philippe Joyeux haar als 3-jarige had gekocht, bracht ze eerst drie producten in Zweden, waarvan de Nederlandse koersbezoekers er twee goed kennen, te weten Fleuron Pierre en Rosy Pierre. Zij hebben eerst hier gekoerst en gingen daarna naar Zweden. De derde was een zoon van Jag de Bellouet en ook hij heeft het redelijk gedaan in Zweden. Daarna werd Naomi in ons stamboek gezet en met Amour d'Occagnes had zij een vliegende start. Hij won de Derby en werd de meest winnende Nederlandse draver ooit. Vervolgens werd Naomi, zonder drachtig te worden, gedekt door de tophengsten Coktail Jet, Jag de Bellouet en Love You. In 2011 volgde de merrie Grace Occagnes, een volle zus van Amour, maar niet met zijn kwaliteiten. Dan is er nog een H-tje uit 2015. Voor records en winsommen van haar producten, zie de tabel.

Père-de-grandmère
Naomi November is een dochter van één van de beste Europese vaderpaarden, Viking Kronos, wiens moeder Conch een topmerrie was, zowel in de koers als in de fokkerij. Zij is op haar beurt een dochter van de gerenommeerde Broodmare-sire Bonefish. Viking Kronos dochters zijn gewild in de fokkerij.

Moederlijn van Gaz Occagnes
Stall November is een topstoeterij, die veel in goed merriemateriaal heeft geïnvesteerd en daarvan kunnen ook anderen de vruchten plukken, door met November-merries te fokken. Hetzelfde geldt in Nederland overigens voor bijv. Boko-, Kievitshof-, River- en Groenhof-merries. Naomi's moeder Meadowbranch Grace werd als driejarige in de USA gekocht door Stall November, nadat ze in 6 starts 3 keer had gewonnen en 3 keer was geplaatst. In Duitsland wist ze haar winsom op te voeren tot € 34.593. Ze had een record van 1.12,7 en was niet alleen een goed koerspaard. Ze was ook fantastisch gefokt, als volle zus van Hambletonian-winaar Prakas en een halfzus van de Dream of Glory-zoon Promoter (1.11,8), die in 1989 en in 1994 bij Buitenzorg ter dekking heeft gestaan. In de fokkerij viel ze niet mee, blijkens haar producten in de tabel. In de verdere moederlijn valt op dat de merries allemaal dochters zijn van uitstekende vaderpaarden. Naast Prakas zien we met deze moederlijn van Miss Sears ook de Zweed Super Light, Louise Laukko, Hot Shot Blue Chip, die omgerekend allemaal meer dan 1 miljoen Euro hebben verdiend. Verder Another Miracle, Federal Flex, Crown’s Star, etc.


Tenslotte
Rosy Pierre is voor ongeveer driekwart Amerikaans, door haar bijna half Franse vader Love You (43 % Amerikaans) en haar volledig Amerikaanse moeder. De kruising met de bijna volledig Franse Gazouillis is goed gelukt. Gaz Occagnes is dus voor meer dan de helft Frans en in de praktijk een echte Europese harddraver. Maar het ligt natuurlijk niet alleen aan de bloedlijnen. Gezien zijn successen fokt Philippe Joyeux zijn jonge dravers uitstekend op. Zal het soms ook aan de Normandische grond en heuvels liggen?


Verwijzingen:
Voor een Fokkersoog over zijn oma Naomi November: Click HIER
Voor een Fokkersoog over zijn oom Amour d'Occagnes: Click HIER
Voor een Fokkersoog over zijn oom Max Occagnes: Click HIER
Voor de Hall of Fame pagina van zijn halfbroer Amour d'Occagnes: Click HIER (op www.archiefndr.nl)


Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)
- website blodbanken.com

terug naar overzicht Fokkersogen