Fokkersoog: Feline Boko, winnares 4-jarigen Derby 2016

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 02 van 2017, auteur Hans Huiberts)


Titel: Feline Bokois een fenomeen

Laatbloeier Feline Boko verdiende een Fokkersoog met haar zege in de 4-jarigen Derby op 17 september 2016. Ze deed tot nu toe weinig verkeerd en lijkt één van de beste paarden van haar jaargang te zijn geworden. We bekijken haar afstamming. 

De Koers
In de 4-jarigen Derby 2016 gingen slechts 7 paarden van start, waarvan Favourite Wish werd ingehouden. De 4 merries domineerden de 3 hengsten en dat is bijzonder. De volledige uitslag staat hierboven. Twee Virgill-dochters voorop. Van de eerste 6 aankomenden zijn er nu 4 besproken in een Fokkersoog. Freeway Fortuna is een volle zus van Serene Yankee ($ 60.500), Broadway Fortuna en Conway Fortuna. Ferran Convital is een van de  laatste producten van Paul Trot.

De Fokker
Fokker John Bootsman hebben we de laatste maanden al besproken bij Fame Boko en Giselle Boko. Hij blijft succesvol en is in 2016 weer kampioenfokker in ons land worden.

Feline Boko
Ze kwam in training bij Paul Hagoort, was wat groot en slap en daardoor laat. Ze debuteerde pas op 6 november 2015 als 3-jarige, maar won wel meteen. Daarna won ze nog 3 keer, werd tweemaal geklopt door goede paarden, en ging weer door met winnen. Ze lijkt meer stayer dan sprinter, hetgeen bleek bij haar 6e plaats in het Sprintkampioenschap. Ze liep daarbij wel 1.14,3 op Duindigt en hoefde zich daarvoor niet te schamen. In het Zomerkampioenschap werd ze uitgeschakeld, maar ze revancheerde zich met overwinningen in de Halve Finale en Finale van de 4-jarigen Derby. Daarna won ze nog een sprintkoers in 1.13,7 in Duitsland met een eerste prijs van € 10.000 en vervolgens ook de Breeders Crown voor merries, waarin ze Fame Boko en Future Boko klopte. Feline Boko heeft nu 10 keer gewonnen in 14 starts.

topper

Boven: Feline Boko en Robin Bakker winnen soeverein de
Trot Britain Trophy in Wolvega op 4-12-2015.


topper

Boven: Feline Boko (R. Bakker) wint afgetekend de Tjaarda.nl Stayers Trofee.

2 foto's hierboven: Team Huybers (www.huybers.com)

Vader Virgill Boko
Ook hem bespraken we al enkele malen, want hij doet het uitstekend als vaderpaard. Zijn E-tjes waren goed, maar ook in de kleinere F-jaargang zitten goede paarden, vooral merries. In de 4-jarigen-Derby liepen twee Virgill-dochters voorop en in de Breeders Crown 2016 voor merries gingen drie van zijn dochters als eerste over de finish.

draver

Boven: Vader Virgill Boko


Moeder Serena Hall
Zij heeft in de USA $ 12.000 verdiend, maar heeft niet gewonnen en er staat daarom geen winrecord achter haar naam. Haar moeder en grootmoeder waren snelle paarden en daarom leek Serena Hall interessant als fokmerrie. Ondanks dat ze werd gekruisd met uitstekende vaderpaarden zaten er tussen haar eerste 8 producten geen dravers, die een voldoende haalden. De negende en voorlopig laatste was Feline Boko en zij haalt een ruime voldoende. Serena Hall is in 2015 naar Rusland geëxporteerd.

Moeders vader
Vader van de moeder is Hambletonian-winnaar Victory Dream, die ik nog niet eerder besprak. Hij is gefokt volgens de Golden Cross van de jaren 90: Valley Victory x Speedy Crown-dochter. Hij won o.a. de Hambletonian en van zowel de World Trotting Derby als de Kentucky Futurity won hij een heat en werd hij tweede in de finale. Hij verdiende totaal iets meer dan een miljoen dollar en werd benoemd tot 3 year old Trotting Colt of the year 1994. Zijn meest winnende producten zijn Self Possessed (die nog meer won dan zijn vader), de merrie Dream of Joy, Dreamaster en Rafaello Ambrosio, die rond de $ 800.000 wonnen. Als moeder’s vader zien we hem bij o.a. Aisling ($ 700.000) en bij ons Star Groenhof (moeder van Mustang’s Sally), Yield Boko, Yassin Boko en de hoofdpersoon in dit verhaal, Feline Boko.

De moederlijn
Feline Boko komt uit de voorname moederlijn van de in 1880 geboren Amerikaanse merrie Mamie. De meest winnende Amerikaanse afstammeling is de pacer Nihilator. Dan volgt Sebastian K, die meer dan 2 miljoen Euro heeft verdiend. Amerikaanse miljonairs zijn o.a. Sugarcane Hanover, Define the World, Explosive Matter, Fresh Yankee en Banker Hall. In Europa zagen we Huxtable Hornline. Het zijn er teveel om op te noemen. In Nederland zijn de meest winnende nakomelingen Rise and Shine, Felix, Me Myself and I, Pan Fried, Yankee Rapida, Udice Boko, Jenkie Cup, Solo Fortuna, Coktail Fortuna en natuurlijk Feline Boko. Onderweg in de moederlijn zien we nog Lady Leyburn (geb. 1903) staan en zij is de moeder van de hier gedekt hebbende Silladar. Hij is de vader van o.a. de Tourterelle-dochters Casindra en Domina.

Tenslotte
Ondanks dat haar moeder verder niet veel bijzonders lijkt te hebben gebracht, heeft Feline Boko met een andere vader blijkbaar de juiste erfelijke combinatie gekregen en daarmee is ze interessant als (latere) fokmerrie. We hopen echter dat ze eerst nog een mooi vervolg aan haar carrière zal geven, liefst in Nederland, want onze sport heeft vooral goede en vertrouwde Nederlandse koerspaarden nodig. Liever dan Franse derde klassers. Dat is ook in het belang van haar eigenaar Casper Veldink.

Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)


terug naar overzicht Fokkersogen