Fokkersoog: Make my day Pay, Elitemerrie

(gepubliceerd in het weekblad "Draf&Rensport", nr. 50 van 2016, auteur Hans Huiberts)


Titel: Nieuwe Elitemerrie Make my day Pay

Na de in de Breeders Special 2016 besproken Victory Joe is er nu al weer een Elitemerrie bijgekomen. Het gaat om Make my day pay van Bob Krom en zijn dochter Helena. Tegenwoordig vergaren veel Nederlandse dravers hoge winsommen in het buitenland, waardoor hun moeders punten verdienen voor deze eretitel. Zo is het ook gegaan bij Make my day pay.

Elitemerries
Make my day pay is onze 65-ste Elitemerrie. Dit predikaat is ingesteld in 1996 bij het 50-jarig bestaan van de Vereniging van Fokkers van Draverspaarden voor uitzonderlijk goed fokkende merries. Dravermerries geboren na 1946 waarmee in Nederland is gefokt komen hiervoor in aanmerking. Het eerste punt wordt verdiend als een product € 5.500 heeft gewonnen. Het volgende punt komt erbij als de winsom tweemaal zo hoog is geworden. En dat gaat zo door. Als de producten van een merrie 15 punten voor hun moeder hebben verdiend, krijgt zij de titel Elitemerrie. We krijgen er jaarlijks wel 1 of 2 bij. Op de website van de Fokkervereniging (www.dutchtrotters.nl) staan ze allemaal met hun producten. Met al die buitenlandse winsommen is het wel moeilijk bij te houden, dus geef het even door als u met u merrie in aanmerking denkt te komen.

Make my day pay
Zij debuteerde pas als 4-jarige met Cees Kamminga en werd in dat voorjaar in 5 starts driemaal tweede. Daarna kwam ze een jaar niet aan de start. Na trainerswissel  won ze in de tweede helft van het jaar 2000 vier keer op rij in handen van Helena Krom (3 keer) en Margon Schlangen. Daarna heeft ze in 17 starts weinig meer kunnen winnen en ze werd in 2002 gedekt. Helena verhuisde naar Frankrijk en nam de merrie mee. Daar heeft ze 5 producten gebracht van verschillende Franse vaderpaarden. Stuk voor stuk goede paarden, die vooral veel prijzengeld in het buitenland hebben verdiend. Haar eerste product Vintage stond bij Carel Rodenrijs in training en heeft vooral op Duindigt gelopen. De volgende Zone Interdite is naar Noorwegen geëxporteerd en daar won hij 8 keer in 48 starts. Bella Donna ging naar Zweden en won daar 11 keer in 80 starts. Ze koerst nog steeds, maar is dit jaar weinig succesvol geweest. Attrape Moi won € 13.000 in Nederland en een ton in Duitsland en Frankrijk. Hij koerst nu in Oostenrijk, waar hij meedraait in de top en op 9 oktober j.l. nog derde werd in het Graf Kalman Hunyadi Gedenkrennen, achter Stark Bi en Oncoming Diamant. In 2016 heeft hij 3 koersen gewonnen en ca. € 10.000 verdiend. De grote Fast Moi deed als 3-jarige mee in de top van zijn jaargang. Hij werd derde in het Criterium, achtste in de Derby en vierde in de Fokkers Trofee. Met een Nederlandse winsom van € 10.000 is hij begin 2016 naar Oostenrijk geëxporteerd, waar hij zijn winsom inmiddels heeft verdubbeld en 4 keer heeft gewonnen. De 5 producten van Make my day pay hebben totaal al meer dan € 235.000 verdiend, maar helaas voor Bob en Helena stond daar weinig aan fokpremies tegenover. Sinds Fast Moi was Make my day pay niet meer gedekt, maar mede door de bemoeienis van Ab Zaman en de eretitel Elitemerrie heeft Helena besloten om de merrie toch weer te laten dekken. Ze is nu drachtig van Prodigious.
Onderstaand nogmaals de producten van Make my day pay per eind 2016
Click hier voor een actueel overzicht van de productie van deze Elite-merrie.geb.jr product h/r/m vader rec. winsom pt.

2003

Vintage

m

Dahir de Prelong

1.15,1

17.822

2

2006

Zone Interdite

r

Daguet Rapide

1.15,0

ca. 16.000

2

2007

Attrape Moi

h

Orlando Vici

1.11,6

124.588

5

2008

Bella Donna

m

Orlando Vici

1.12,3

ca. 58.700

4

2012

Fast Moi

h

Oiseau de Feu

1.15,1

19.500

2

2017

drachtig

van

Prodigious

-

-

0

-

totaal

-

-

-

€ 235.000

15topper

Boven: Make my day pay wint met Helena Krom op 19-8-2000.


topper

Boven: Helena Krom wordt geinterviewd na haar zege
met Make my day pay op 19-8-2000.


topper

Boven: Make my day pay in 2016 in Frankrijk bij Helena Krom.
De merrie is hier drachtig van Prodigious.


Vader Atas Fighter L
De vader van Make my day pay is de Zweedse hengst Atas Fighter L. Hij was een internationale crack, die omgerekend zo’n € 860.000 heeft gewonnen. Als 4-jarige won hij een serie van de Zweedse Derby en werd hij tweede in de Finale. Hij won in dat jaar ook de GP van de UET op Vincennes. Als ouder paard was hij winnaar van o.a. de GP van Beieren, de Finlandia Ajo, de Gran Premio Nazioni, de GP du Sud-Ouest, de Prix de France en in de USA de International Trot (WK) 1992. In 1991 is hij op punten winnaar geworden van het Grand Circuit UET.
Zijn moeder is de legendarische fokmerrie  Ata Donna Y, die 4 cracks heeft gebracht: Ata Star L, Atas Rocket, Atas Ace L en Atas Fighter L, die zijn broers overtrof qua winsom. Ata Donna Y was een dochter van Speedy Crown uit een dochter van Star’s Pride.
De Fighter heeft slechts één jaar gedekt in Zweden. Hij bracht daar in 1994 45 producten, waarvan er 27 zijn gestart met als beste de merrie Spader Madame met een winsom van ca. € 300.000. Vervolgens kwam hij in Italië ter dekking te staan, met weinig succes. In Nederland heeft hij 2 producten, te weten Make my day pay 1.16,9 en Nova K 1.18,2. Verder is hij hier de père-de-mère van Yours or Mine, Conan Boko en de producten van Make my day pay.

Moeder Bridal Arrival
Deze merrie kwam met een winsom van ca. $ 2.500 naar Nederland, waar ze nog € 5.500 heeft verdiend. In 18 starts won ze hier 6 keer. Teus Vlot fokte het eerste veulen met deze merrie en dat was meteen een voltreffer. Happy Dakota heeft bijna € 52.000 gewonnen, waarvan de helft in Nederland. De volgende producten van de merrie zijn gefokt door Bob Krom. Hij heeft er minder geluk mee gehad. De producten staan in de tabel. Vier van de zes kwamen in de baan, maar het waren geen grootheden. Gelukkig heeft dochter Make my day pay als fokmerrie revanche genomen en het tot Elitemerrie geschopt.

 

Broodmare-sire
De vader van moeder Bridal Arrival is de bekende Speedster-zoon Speedy Scott. Oud bloed, maar dat zegt niets. De hengst is geboren in 1960, werd Triple Crown winnaar en Wereldkampioen. In de fokkerij deed hij het goed en drukte definitief zijn stempel via zijn zoon Speedy Crown. Zijn volle broer Speedy Streak won ook de Hambletonian, maar was verder op alle fronten de mindere. Hun moeder Scotch Love bracht verder geen bijzondere koerspaarden, maar in haar nafok vinden we dollar-millionair Jealousy en de Zweden Revenu, Giant Diablo en haar dochter D’One.


De moederlijn
Make my day pay komt uit de Amerikaanse moederlijn van Ab en onderweg komen we veel bekende namen tegen. We beginnen bij Princess Martha, haar “vijfde moeder”, de bet-bet-overgrootmoeder dus. Zij bracht 14 producten met als beste de hengst Dazzling Speed ($ 150.000), gevolgd door de ons bekende Gallant Prince ($ 53.000), de vader van Action Skoatter. Zijn volle zus Scotch Martha bracht eerst in de USA Eno ($ 100.000) en werd daarna  naar Nederland gehaald door de heer Lourens uit de Schermer. Voor hem bracht ze o.a. de goede Scotch Oostwijck (€ 48.000) en Rusty Oostwijck (€ 22.500). Laatstgenoemde werd moeder van de crack Carisma Darby, die koerste voor rekening van Bob Krom. Geen wonder dat Bob een zwak heeft voor deze moederlijn. Rusty is ook grootmoeder van Jewel of Freedom en Pim Wielinga. Van een andere dochter van Princess Martha, Flying Princess, stammen af de Zweden Invit Broline, Geraldine Broline en haar zoon The Bad Boy, Jetstile en MT Harmony. Een andere dochter, Highland Maiden, is grootmoeder van Hambo-winnaar Alf Palema. Via dochter Victory Princess komen we bij CR Kay Suzie, CR Renegade, El Mago Pellini en Tuonoblu Rex.
Een andere dochter van Princess Martha, Floral Princess, is de vierde moeder van ons onderwerp Make my day pay. Zij werd moeder van 10 dochters en 2 zoons, waarvan er 8 in de baan kwamen met als beste de ons bekende Nevele Impulse ($ 322.000). Door al die dochters is ook deze tak wijdverspreid.  Van een volle zus van Nevele Impulse stammen af de halfbroers Tennessie Forest, Remington Forest en Vinny Kingsdeep. In de USA is uit deze lijn de ruin Daytime Torch ($ 840.000) de beste en uit de Scandinavische tak Cecena Ås (ca. € 350.000, van Ganymède).
Een halfzus van Nevele Impulse is Egyptian Floral 1.15,2. Zij had 5 weinig succesvolle producten, waarvan de merrie Ere Lobell rechtsonder in de tabel staat met haar productie.


Tenslotte Er staan in deze Fokkersoog veel bekende namen van uitstekende harddravers. De basis van de moederlijn is dus heel goed. Ook de X-lijnen zijn goed bezet. De goedgefokte Bridal Arrival viel als fokmerrie wat tegen. Zou het toeval zijn dat haar dochter Make my day pay juist met Frans-Amerikaanse hengsten zulke goede resultaten heeft geboekt? Of komt het door de opfok in Normandië?


Nafok Make my day pay
Eind 2016 is de oudste dochter van Make my day pay, Bella Donna, vanuit Zweden voor rekening van Bob Krom naar Nederland gekomen en ze zal dit voorjaar (2017) worden gedekt.


topper

Boven: Attrape Moi is naar Oostenrijk geëxporteerd
en wint op deze foto in 2016 op Trabrenbahn Krieau Wenen
met eigenaar en amateurrijder Ing Peter Sykora.
De hengst heeft al meer dan 125.000 Euro verdiend.


topper

Boven: De grote Fast Moi en Cees Kamminga tijdens het voorwerken
op Wolvega d.d. 2 mei 2015. De Oiseau de Feu-zoon is
eind 2015 naar Oostenrijk geëxporteerd,
waar hij succesvol is.


 
terug naar overzicht Fokkersogen