Fokkersoog: Early Stardust, winnares 4-jarigen Derby

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 45 van 2016, auteur Hans Huiberts)


Titel: Stardust, toch een kwaliteitsmerk


Early Stardust won vorig jaar de Vierjarigen Derby en doet nog steeds mee in de vaderlandse top. Zij heeft daarmee ook een Fokkersoog verdiend. Beter laat dan nooit. Deze merrie stamt uit een oude Nederlandse moederlijn, die nog springlevend is en daarom hier wat extra aandacht krijgt.

 

Boven: Het pedigree waaruit blijkt dat van deze moederlijn vrijwel alles de baan heeft gehaald.


 

De Koers
De volledige uitslag van de Vierjarigen Derby 2015 staat hierboven. Er waren 11 deelnemers, waarvan Etoile Occagnes was overgekomen uit Frankrijk met haar trainer Gerard Pou Pou. Winnares Early Stardust werd gereden door haar eigenaar Cees Kamminga en de eerste prijs bedroeg € 13.000. De eerste zes paarden hebben allemaal verschillende vaders, waarvan 4 uit het Franse Stamboek. De pèrès-de-mèrès zijn Amerikaans gefokt, met uitzondering van Koos van Camstra. De helft stamt uit een oude Nederlandse moederlijn.

De Fokker
Fokker Jan Scheffer is al jaren succesvol met zijn Stardust producten. Een kwestie van goed fokmerrie materiaal verzamelen, goed passende dekhengsten uitzoeken (“liefst met Frans bloed, om wat meer lucht te krijgen”) en de veulens goed opfokken. De paarden groeien op in Boornbergum op Friese zandgrond, waar ze meestal met droge voeten buitenlopen. Alleen in de winternachten staan ze binnen. Best of All was de eerste fokmerrie van Scheffer. Na 13 veulens is hij met enkele van haar dochters gaan fokken. Nu fokt hij met de Nederlands geregistreerde Urania Stardust en de Duits geregistreerde Timely Stardust. Volle zussen, beide van Super Arnie.

Early Stardust
Omdat ze eerst nog niet sterk genoeg was, startte Early Stardust pas op 28 oktober 2014 in haar derde jaar en haalde in dat laatste kwartaal bijna € 7.000 op, met een mooi rijtje van 2e-1e-2e-2e-1e. Als 4-jarige startte de merrie 13 keer, won 7 keer en liep zich telkens in de prijzen. Ze sloot het jaar 2015 af met zeges in de Vierjarigen Derby en de Breeders Crown Merries. Jaarwinsom ca. € 25.000. Haar mooie record van 1.13,2 over 2.100 m liep ze in de Zomerfinale te Wolvega, als derde geplaatste achter Sultania. In april van dit jaar maakte ze haar jaardebuut en startte sindsdien 13 keer. Ze won één koers te Groningen in 1.15,4 over 1.700 en is vooral goed over de langere afstanden. Ze liep zich meestal in de prijzen. Zo werd ze derde in de Gouden Zweep, tweede in Wolvega’s Stayers Trofee, vijfde in het Kampioenschap van Nederland en onlangs nog derde in de Merwestaal Marathon over 3.100 m. Early Stardust is een welkome aanvulling voor onze topklasse.

import

Boven: Derby der 4-j. 2015: Early Stardust (C. Kamminga) snelt naar een
klinkende overwinning voor Exceptional Boko (Rob de Vlieger).


import

Boven: Early Stardust (C. Kamminga) snelt in ruime draf
naar de zege in de Derby der 4-jarigen 2015.

import

Boven: Cees Kamminga met in het midden mede-eigenaar Joop Bolt en
rechts fokker Jan Scheffer en zijn vrouw na de zege in de Derby der 4-jarigen.

3 foto's hierboven: Team Huybers (www.huybers.com)


Vader Orlando Vici
Deze nu 14-jarige Franse hengst won de Criteria der 3- en 4-jarigen en daarnaast nog 6 Groep-II koersen, hetgeen resulteerde in een mooie winsom van € 836.000. Hij is voor Franse begrippen nogal klein met zijn 1,58 m schofthoogte. Wel een mooie, compact gebouwde hengst, zie foto. Zijn vader Quadrophénio fokte goed en zijn père-de mère Workaholic was kampioen, net als overgrootvader Chambon P. Bet-overgrootvader Hermès D is een zoon van Kairos en Sa Bourbonnaise. Orlando is een hengst met een mooi “papier”. Uit zijn moederlijn van Divorcée is hij verreweg de beste. Uit deze lijn kennen we ook de hengst K’Unique, die in de jaren 60 in Nederland dekte en 20 producten bracht, waarbij de goede merries Fabiola Kitty en Janna.
In de fokkerij heeft Orlando Vici zich in Frankrijk al onderscheiden met Un Mec d’Héripré en hij heeft daar veel starters. In Zweden bracht hij Kriterium en Derby-winnaar Pato en de als 2e in de Derby aankomende Porthos Amok, in Noorwegen Derby-winnaar Glen Ord Superb en in Nederland heeft hij 33 stargerechtigde producten, waarvan er 24 zijn gestart, met als beste Attrape Moi, Benice Boko, Crack Summerland, Classic Lane, Explosive Lane en Early Stardust. Een uitstekende score.

draver

Boven: Vader Orlando Vici heeft in Frankrijk 12 producten met meer dan 2 ton winsom.
Un Mec d'Héripré voert met 1,5 miljoen Euro winsom de lijst aan.

Moeder Timely Stardust
Zij was geen grootheid in de koers. Als 3-jarige liep ze 3 mislukte koersen in het voorjaar en kreeg een half jaartje toe. Als 4-jarige won ze 4 keer in 22 starts en ging daarna met meer succes de fokkerij in. Ze bracht eerst 5 Nederlandse veulens en staat sinds 2013 in het Duitse Stamboek. De oudste zoon Alltime Stardust won 3 koersen alvorens tweede te worden in een Derby-selectiekoers. In de Derby eindigde hij achterin. Als 4-en 5-jarige won hij nog een viertal koersen en werd daarna naar Zweden geëxporteerd, waar hij bijna € 10.000 heeft gewonnen. Het volgende product is de uitstekende Bill Stardust. Dan volgt Daily Stardust, die naar Noorwegen is geëxporteerd, waar ze tweemaal heeft gewonnen in 14 starts. Dit is een volle zus van Early. Floyd Stardust won vorig jaar de Troost-Derby en koerst nu in België. De Duitse Goldy Stardust liep pas 3 keer en won in oktober 2 koersen. De tweejarige Pearl Stardust liep al 5 koersen en werd driemaal vijfde. De jaarlinghengst Belay Stardust werd onlangs verkocht aan Draviet Stables.

Broodmare-Sire
Vader van de moeder is de Amerikaanse superhengst Super Arnie, die we onlangs bij Facebook al hebben besproken, eveneens als broodmare-sire. Deze Zweedse Elithengst is een aanbeveling in een stamboom.

Bijzondere moederlijn
Dit is de moederlijn van de in 1869 in de USA geboren Nannie Etticoat. De basis van deze moederlijn is bijzonder goed. Dat blijkt wel uit de internationale cracks die hieruit zijn voortgekomen. Zij is de stammoeder van de Euro/dollar miljonairs Varenne, Hambo winnaar Market Share, Copiad, Mint di Jesolo, Malabar Circle As en Sevruga. In Nederland begint deze moederlijn met de in 1930 geïmporteerde Cheerful Volo.

Cheerful Volo
Zij was in de USA een zeer goed koerspaard geweest en als dochter van Peter Volo uit een dochter van Walnut Hal goed gefokt. In Nederland bracht zij in 1933 als eerste veulen Auguste Norton 1.27,6. Vernoemd naar haar vader Norton B, de Derby-winnaar van 1923. De volgende Boyke Norton 1.25,3 was de beste. Verder heeft ze niet veel bijzonders gebracht. Ze heeft acht veulens gehad, 5 in Nederland en 3 in België. Van haar twee dochters is alleen met Auguste Norton doorgefokt.

Auguste Norton
Zij was geen grootheid als koerspaard, maar fokte beter dan haar moeder. Van haar 11 producten kwamen er 9 in de baan, waarvan 3 merries de beste waren: Kievit S (Kamp. NL Paarden 1951), Wiebeline Wip (Derby 2e) en Xissy Norton (Derby 2e).
Auguste Norton had 8 dochters, waarvan met 5 is doorgefokt en waaruit nu nog steeds nakomelingen voortkomen, met daarbij zelfs Europese toppers. Doordat een aantal Nederlandse fokkers hun fokmerries Duits hebben gemaakt, vinden we de nakomelingen in beide landen. We noemen de bekendste per dochter van Auguste Norton:

1. Juliana Hanover
ca. 300 nakomelingen, waaronder Ozo Idzarda $ 323.000 in de USA, Abrogan Veha € 135.000, Happy First, Willemarie GS, Krekboy F.

2. Kievit S
ca. 150 nakomelingen,  geen tonwinnaars, de beste is Lubertus Hanover € 52.000.

3. Marijke
ca. 600 nakomelingen, Bagley € 430.000, Duke of Greenwood € 424.000, Royal Boshoeve, Lotis Photo, Freddy Boshoeve, Kanjer Norton, King Boshoeve en Easy Way SL wonnen alle meer dan € 100.000. Iets minder wonnen Nuttert Norton, Orly Norton, Idhuna Norton, Offspring Nevele, Kyra Boshoeve, Urban Beuckenswyk en Brahms Melodie.

4. Sally
ca. 100 nakomelingen,  geen tonwinnaars, de beste is Sir Dunnigan € 71.000

5. Wiebeline Wip
ca. 170 nakomelingen,  Nu Pagadi € 637.000, Nigel Stardust € 103.000, Bill Stardust, Corrie Kort, Cruis Missile, Noblesse Oblige, Daredevil.

Wiebeline Wip had 7 producten, die allemaal in de baan zijn gekomen, met als beste de jong gestorven Productendraverij winnares Lummie Rodney. Haar volle zus Jessie Pepper won bijna 10.000 gulden en deed het in de fokkerij goed. Van de rest is weinig overgebleven. De lijn van Jessie Pepper heeft twee belangrijke takken. Die van haar naar Duitsland vertrokken dochter Apocalypse Now (v. Heres), waaruit Nu Pagadi is voortgekomen, en die van haar kleindochter Best of All (v. Heres u. Udi Pepper), waaruit de Stardust-paarden komen. Udi Pepper werd Elitemerrie dankzij Best of All en een 15-tal Frisia’s (D’Abord, Yoran, Pepper, etc.).

Best of All
Best of All (T. Smeding) was alleen als 2-jarige succesvol en won de Joffer-prijs, de Prijs der 2-jarigen en de GP der Vaderpaarden II in 1986. In de Productendraverij werd ze verrassend geklopt door haar stalgenoot Baronet O. Durk Minkema schreef later over haar: ‘Best of All is mogelijk wel de meest besproken merrie van deze jaargang. Na haar schitterende successen als tweejarige raakte ze volkomen de kluts kwijt met als dieptepunt een noodlottige valpartij in Hilversum met haar trainer Smeding. Daarna is ze nooit meer de oude geworden. Ze heeft een record van 1.17,9 en een winsom van ƒ 53.175.’ De merrie revancheerde zich in de fokkerij en vormt de basis van de Stardust-familie. Ze kreeg 13 veulens met als beste de Derbywinnaar Nigel Stardust. Haar productie staat in de tabel. Met haar dochters wordt inmiddels doorgefokt. Urania bracht de goede Evans Stardust en Fiona Stardust. Whitney bracht de goede broers Captain Rob en Daredevil. Ivasty bracht o.a. Wahinie en Yorick Stardust. Page was met 5 producten nog niet erg succesvol. Timely is hierboven besproken.

Tenslotte
Early Stardust is weer een voorbeeld van een succesvolle Frans-Amerikaanse kruising en tevens een voorbeeld van een “kleine” fokker, die uit een goede merriestam jaarlijks enkele goede tot uitstekende koerspaarden weet te fokken.
Kijken we naar de moederlijn van Cheerful Volo dan valt op dat deze lijn dankzij een tweetal merries nog steeds springlevend is, in tegenstelling tot de Nederlandse “concurrentes” Tourterelle, Volann en Hanover Bertha, die door pech wat lijken weg te zakken. Vooral in Duitsland werden grote successen behaald, met toppers als Nu Pagadi, Bagley, Duke of Greenwood, Royal Boshoeve en Lotis Photo. Paarden met een Nederlands stempel.....

Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)


terug naar overzicht Fokkersogen