Fokkersoog: Giselle Boko, winnares Sweepstakes en Merrie-Derby

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 43 van 2016, auteur Hans Huiberts)


Titel: Giselle Boko, Klassiek winnares


Giselle Boko was de enige draver, die dit jaar nog gegadigd was voor één van de 3 Triple Crowns, die door de Fokkersvereniging zijn ingesteld. Zij won de Sweepstakes en de Merrie-Derby en zou de drievoudige kroon krijgen als ze ook een Fokkers Trofee wist te winnen. Helaas voor de fokker en eigenaar is dat niet gelukt. We bespreken haar afstamming.

 
 

De Triple Crown
Als Giselle Boko de Merrie-Trofee had gewonnen, zou ze tevens Triple Crown-winnares voor 3-jarige merries zijn geworden. Daar staat op dit moment een bonus op van € 2.165 voor de fokker en € 435 voor de eigenaar. De Triple Crown-bonussen staan op een aparte rekening van de Fokkersvereniging en zullen via de NDR worden uitgekeerd als extra fokpremie en prijzengeld. Dus in het prijzengeld zit ook een percentage voor de trainer. De bonus voor de fokker komt bovenop de 20 % fokpremie, die geldt voor de Fokkers Trofeeën. Het had zo een mooi bedrag voor de fokker kunnen worden, ter stimulering van de NL-fokkerij. Alle potten blijven nu staan voor een volgende jaargang.

De Koersen
De volledige uitslagen staan in de bijgevoegde tabel. In de Sweepstakes startten slechts 8 merries. In een hectisch begin werden de mede-favoriete Governess Boko, Godiva Flevo en Grace Occagnes uitgeschakeld. Giselle Boko kon daardoor met voorsprong winnen. In de Merrie Trofee gingen 13 dames van start. De enige geplaatste merrie met ‘Nederlandse roots’ is de in beide koersen als 2e geplaatste Great Love Story. Zij stamt af van Zora, via Rexi, het soort van Udo Quick.

De Fokker
John Bootsman heeft in de afgelopen jaren zijn NL-cavallerie langzaam afgebouwd: Volgens de NDR-website zijn er 7 H-Boko-veulens en 3 I-tjes. Onlangs heeft John toch nog 4 J-Boko-veulens laten inschrijven, omdat hij nu weer wat vertrouwen in de vaderlandse sport heeft gekregen en omdat de veilingprijzen redelijk zijn. Er blijft toch vraag naar NL-jaarlingen.

Giselle Boko
Zij werd met haar moeder gekocht door eigenaar Stassen en later in training gezet bij Dion Tesselaar. In 8 starts heeft ze driemaal gewonnen en dat waren precies de belangrijkste Klassiekers voor 3-jarige merries tot nu toe. Ze debuteerde pas op 27 mei van dit jaar met een tweede plaats op Duindigt. Vervolgens werd ze in Wolvega derde achter Gustafson in haar huidige recordtijd van 1.15,0. Twee weken later won ze de Sweepstakes. Op Duindigt werd ze vijfde in de Derby-trial en derde in de Merrie-Derby-Selectiekoers, in gelijke tijd met winnares Gwendolyn Flevo. De 600 meter langere Merrie-Derby bleek in haar voordeel, want die wist ze wel te winnen. Na ruim een maand niet te hebben gekoerst won ze ook de Breeders Crown met gemak, voor Gaia F Boko en Gwendolyn Flevo. In de Fokkers Trofee startte ze als groot favoriet, nam de kop, maar werd op het laatste rechte stuk voorbij gelopen door Galante Olandese en Godiva Flevo.


topper

Boven: Giselle Boko en Dion Tesselaar zegevieren soeverein
in de Sweepstakes 2016 Merries.


topper

Boven: Giselle Boko (D. Tesselaar) wint in een spannende finish
voor Great Love Story en Godiva Flevo (nr.10) de Merrie Derby 2016.

topper

Boven: Giselle Boko, Dion Tesselaar en eigenaar Michel Stassen na de zege in de Merrie Derby 2016.

Meer foto's van Giselle Boko vind je op de website van het NDR-Archief: click HIER

(foto's Team Huybers - www.huybers.com)

Vader Virgill Boko
Hem bespraken we in de afgelopen twee jaar al enkele malen, want hij doet het uitstekend als vaderpaard. Er zijn Fokkersogen gemaakt over zijn Klassieke winnaars Exceptional Boko, Ejakval Boko, Explosive Shadow en Fame Boko. Daar komt nu Giselle Boko bij en binnenkort ook Feline Boko. Niet vreemd dat onlangs in Hamburg enkele van zijn producten voor veel geld zijn verkocht.

boven: Vader Virgill BokoMoeder Peaceful Secret
Zij was een snel koerspaard, dat SEK 863.500 heeft verdiend, hetgeen ongeveer gelijk is aan € 94.000. Net als haar moeder had ze een snel record en ze leek interessant als fokmerrie. Na haar koerscarrière werd ze eerst enkele jaren als fokmerrie gebruikt door een Zweedse fokker, die er 3 dochters uit fokte. Deze zijn al gestorven zonder producten te hebben nagelaten. In 2008 werd Peaceful Secret aan John Bootsman te koop aangeboden. Die zag er wel wat in en exporteerde haar naar Nederland. De eerste Boko, Charlize, heeft eenmaal gewonnen in 29 starts. Emerald Boko koerst in Zweden en heeft daar 4 koersen gewonnen, waarvan 2 in de afgelopen maanden. Hij had een probleem, dat onlangs is opgelost, en daardoor toont hij nu pas zijn ware kwaliteiten. Het volgende product kwam niet in de baan en daarna volgde Giselle. Vervolgens verkocht John Peaceful Secret met nog een vijftal andere fokmerries aan Michael Stassen. Hun eerste veulens werden Boko’s en daar is Giselle er één van. Vervolgens is Hannah Hazelaar in het Duitse stamboek opgenomen.

Moeders vader
Vader van de moeder is de Zweed Peace on Earth. Als 3-jarige was hij ongeslagen in 6 starts en als 4-jarige won hij 7 keer in 9 starts, waarbij de Zweedse Derby en de Sprintermästeren. Hierna is hij niet meer in de baan gekomen. De hengst was een echt toevalsproduct als zoon van een Franse vader (wereldkampioen Ideal du Gazeau) en een Amerikaanse moeder. Zij bracht verder niets bijzonders en ook de 4 volle zussen van Peace on Earth hadden geen of nauwelijks winsom. Ondanks mooi gevulde dekboeken bracht de hengst geen cracks. Zijn meest winnende product was de ruin Magnum Dela 1.12,1 die anderhalf miljoen kronen won. Bij de eerste 15 meeste winnende zitten 12 ruins en 3 merries, geen hengsten. Peaceful Secret staat op de 14e plaats. Als moeders vader is Peace on Earth vooral bekend via de crack Conny Lobell.

Grootmoeders vader
Vader van de grootmoeder is de in 1969 geboren Amerikaan Mr Regal. Hij was een goed koerspaard, maar bracht geen toppers. Vermeldenswaardig is dat hij afstamt van wereldrecordhoudster Nancy Hanks, die dus op één van de X-lijnen staat.

De moederlijn
Feline Boko komt uit de moederlijn van de in 1871 geboren Amerikaanse merrie Kate. Zij was een dochter van de volbloedmerrie Lida, naar wie deze lijn ook wel wordt genoemd. De in de stamboom genoemde merrie Young Miss was de moeder van het fenomeen Bingen. De meest winnende afstammeling uit deze lijn is de pacer Beach Towel, die 2,5 miljoen dollar heeft verdiend, maar dravermiljonairs hebben we nog niet gezien. De meest winnende draver was de merrie Koochie met $ 700.000. Ongeveer datzelfde bedrag won de uitstekende Noor Rex Rodney. Iets minder won de bekende Deen Atom Tess en in Zweden bevinden zich veel paarden uit deze moederlijn, met als meest winnende Mikado C, die omgerekend ca. € 400.000 heeft gewonnen. Ook in Nederland kenden we vooral in de vorige eeuw veel nakomelingen uit deze moederlijn en dat kwam door de Amerikaanse importmerrie Petulance. De meest winnende waren Ovatio, Zozo Nevele, Anton, Rainier Gallant, Yoboko du Bois, Donderstraal, Lord Lucky, Jacco en Jado Enzelens. De moederlijn dooft in ons land in de huidige eeuw langzaam uit. De bekendste na het jaar 2000 geboren dravers zijn Derbywinnaar Zoran Lobel, Zazou Enzelens en Alonso Meadow. Misschien brengen Giselle Boko en haar zusters daar in de toekomst verandering in.

Tenslotte
Giselle’s moeder Peaceful Secret was waarschijnlijk niet Bootsman’s droomfokmerrie, maar blijkt nu toch zoveel potentie te hebben dat ze, gekruist met de juiste partner, enkele uitstekende dravers heeft gebracht. Dat maakt onze fokkerij nu juist zo leuk en avontuurlijk.

Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)
- website blodbanken.com

terug naar overzicht Fokkersogen