Fokkersoog: Goofy Greenwood, Derby winnaar

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 36 van 2016, auteur Hans Huiberts)


Titel: Hoe fok je een Derbywinnaar?


In deze Fokkersoog bestuderen we de stamboom van Derby-winnaar Goofy Greenwood. Zijn vader Russel November brengt na Facebook opnieuw een jaargangstopper. Russel is zelf goedgefokt en ook grootvader Incredible Hulk brengt mooie Amerikaanse bloedlijnen mee. Maar het meest bijzondere aan de stamboom van Goofy is zijn moederlijn. Persoonlijk vind ik het heel leuk om deze Derbywinnaar te beschrijven en aan het einde zal ik verklappen waarom.

 

Uitslag Derby over 2.600 m te Duindigt d.d. 28-08-2016:

pl. paard km. tijd cote gesl. vader moeder moeders vader moederlijn fokker

1

Goofy Greenwood

1.17,0

1,7

r

Russel November

Chatooga River

Incredible Hulk

Jessie Pepper (USA)

Bins-Oorthuijsen

2

Gusty Rhythm

1.17,5

10

r

Quit Easy

Rhythm and Speed

Tagliabue

Eulogie

Mw. T. Terpstra

3

Gideon H Renka

1.17,6

52

h

Quick Wood

Ulriek Ravenstein

Mondo Joe

Amy Lee (USA)

R. Knipscheer

4

General Bianco

1.17,7

10

h

Ufo Kievitshof

Zaskia Fortuna

Coktail Jet

Mamie (USA)

R. van der Horst

5

Going Transs R

1.17,8

9,7

h

Muscle Mass

Gyration Hanover

SJ's Caviar

Maggie H (USA)

K. & R. Redder

5

Giorgio Boko

1.17,8

99

h

Virgill Boko

Ylana Boko

Smok'n Lantern

Medio (USA)

Boko Stables NL


 

De Koers
De volledige uitslag van de Derby staat in de bovenstaande tabel. Rhythm and Speed had vorig jaar een winnende dochter (Fidelity Rhythm) en dit jaar een als tweede aankomende zoon. Een mooi succes voor fokster mevr. Terpstra. Gyration Hanover had vorig jaar een dochter die 5e werd (Florida Transs R) en haar zoon Going evenaarde nu die prestatie. Eerste 6 aankomenden zijn voornamelijk modern Amerikaans gefokt. Alleen Gideon H Renka en Generaal Bianco voeren Frans bloed. Er staat slechts één oude Nederlandse moederlijn vermeld.

De Fokkers
Goofy is na zijn Criterium-zege beschreven in nr. 21 van dit blad in de eerste Derbykoorts aflevering van Henri van Voorn. Hierin stond al dat moeder Chatooga River in bezit was van trainer Jos Oorthuijsen en door een lichamelijk probleem de baan niet heeft gehaald. De merrie ging voor de fokkerij over naar Frank Bins van Greenwood Farms, met de voorwaarde dat ze het eerste veulen samen zouden fokken. Ze werd gedekt door “huishengst” Russel November en het veulen is opgegroeid bij Frank Bins. De prijs, die werd ontvangen voor het jaarling, viel erg tegen, maar als pleister op die wond stromen nu, anderhalf jaar later, de fokpremies binnen en die van de Derby bedroeg precies het dubbele van de verkoopprijs. Waarschijnlijk komt daar nog wel wat bij. Bovendien heeft Frank nu wel een fokmerrie, waarvan de jaarlingen wat meer zullen opbrengen dan Goofy. Het is hem gegund. We feliciteren ook Jos met ‘zijn’ Derbywinnaar.

Goofy Greenwood
Goofy werd vroeg in het jaar geboren, al op 23 februari, en is als jaarling voor slechts € 1.300 verkocht aan Adrie van Rijn en Hugo Langeweg. Later namen Wim Gerrits en Robbie Offenberg elk een kwart over, waarschijnlijk voor iets meer geld. Omdat hij als 2-jarige nog wat slap was, kreeg hij voldoende tijd toe en werd hij gecastreerd. De kleine ruin debuteerde op 7 april en won in 2016 in Nederland bij al zijn 6 starts. Dat waren in volgorde: 2 Main Wise As challenges, het Criterium, de Derby-selectiekoers, de Derby en de GP Unitrot. Tussen die laatste twee koersen werd hij 5e in Frankrijk. We weten nog niet waar zijn grenzen liggen en zijn benieuwd naar zijn verdere carrière. Inmiddels is Goofy het jaar 2017 goed begonnen met een ijzersterke zege in Denemarken in 1.13,9 over 2.060 m met een eerste prijs van omgerekend € 8.000. Vervolgens won hij op Duindigt een PMU-koers en het Spintkampioenschap der 4-jarigen, waarbij hij het baanrecord op 1.12,3 bracht. In Zweden verbeterde hij in juli 2017 zijn persoonlijke record naar 1.11,2 bij een 4e plaats over 1.609 m.

topper

Boven: Goofy Greenwood en Jaap van Rijn bezig met de laatste meters
van hun triomftocht in de Derby 2016.


topper

Boven: Na de Derby-zege van Goofy Greenwood staat pikeur Jaap van Rijn
omringd door de 4 eigenaren van de ruin. V.l.n.r. Wim Gerrits, Hugo Langeweg sr.
Robbie Offenberg en Adriaan van Rijn. Zij zagen hun droom uitkomen.


topper

Boven: Goofy Greenwood en Jaap van Rijn tijdens de ereronde
na hun triomf in de Derby 2016.

(foto's Team Huybers - www.huybers.com)

Vader Russel November
Deze Duitse hengst kennen we natuurlijk zeer goed omdat hij als jaarling voor € 14.000 in bezit kwam van Stal Amsterdam en steeds bij Hugo Langeweg in training heeft gestaan. Gedurende zijn hele carrière is de hengst in dit blad gevolgd. Hij begon reeds als 2-jarige en koerste tot en met zijn achtste jaar. Zijn record van 1.09,8 en winsom van € 1.287.013 zeggen voldoende over zijn kwaliteiten. In 2008 en 2009 werd hij Nederlands Paard van het Jaar. Wilt u zijn hele carrière met veel foto’s en enkele filmpjes nog eens bekijken, ga dan naar de Hall of Fame op de website van het NDR-Archief. Click hier
Russel November is een zoon van de Duitse crack General November 1.11,4 wiens beste product hij is. Zijn moeder Lacoste 1.18,0 was een dochter van Joie de Vie en Ladyship Blue Chip, een recordloze dochter van Speedy Crown en Lady Jamie 1.17,1 van Jamie uit de fameuze stammoeder Lady Ann Reed 1.16,0 van wie o.a. ook afstammen Steinlager, King Lavec, Toss Out, Sj's Caviar, Allison Hollow, Tarport Frenzy, Supergill en Sierra Rapida. Moeder Lacoste bracht nog 12 producten, waarvan er 9 zijn gestart, die echter lang niet de klasse van Russel hadden. Zijn eerste jaargang bevat 14 veulens, waarvan nu de helft in de baan is gekomen. In die kleine jaargang zien we ook nog Freedom Transs R, die in Zweden ca. € 17.000 heeft verdiend en de Zweed Fat Tony met ca. € 22.000 aan winsom. (t/m april 2017).

Boven: de 3-jarige Russel November wint op 23 mei 2006 op Vincennes.
Goofy Greenwood is het evenbeeld van zijn vader.


boven: Vader Russel November.
(foto Wendy Koekoek)


Moeder Chatooga River
Zoals gemeld kwam ze niet in de baan en ze werd als 3-jarige vroeg in het voorjaar gedekt door Russel November. Elf maanden later werd Goofy geboren, die gelukkig in het NL-stamboek werd gezet. Daarna maakte Frank Bins zijn fokmerrie Duits en hij registreerde inmiddels 2 Duitse veulens, waarbij hij de NL-beginletters aanhield. Volle zus Hanna Greenwood staat ook bij Hugo Langeweg in training en schijnt het goed te doen. Ze kwalificeerde zich als 2-jarige in 1.18,2.


Broodmare-Sire
Incredible Hulk beschreef ik enkele jaren geleden al als vader van Cornelia Unia. De Hulk was een van de jaargangstoppers in de USA. Hij won een aantal bekende Stakeskoersen en werd vierde in de Hambletonian, na een lange galoppade aan de start. Als 5-jarige liep hij nog een aantal goede koersen in Europa met Hugo Langeweg sr. De uitstekend gefokte hengst dekte hier vanaf het jaar van zijn import 2004 en in de oudste jaargang vallen vooral op Yesterday en Yalisa Limburgia. In 2005 heeft hij niet gedekt, dus er zijn geen Z-producten. Bij de A-tjes zien we o.a. Aktie, Arco Robel, Another Wish en Anotherqueenpine. In latere jaargangen zijn Buzzi Sild en Cornelia Unia de blikvangers. Sinds 2010 dekt de hengst in Oostenrijk en is daar populair bij de fokkers.

boven: Grootvader Incredible Hulk.

Grootmoeder's vader
Vader van de grootmoeder is de Amerikaanse superhengst Super Arnie, die we ook al tegenkwamen als père-de-mère van Facebook. Deze hengst heeft sterk verbeterend gewerkt in Zweden waar hij de titel Elithengst heeft gekregen, maar ook daarbuiten, waaronder Nederland. Hij vormt een toegevoegde waarde in een stamboom, vooral aan moederskant.

boven: Overgrootvader Super Arnie.


Moederlijn van Goofy
Zijn moederlijn wordt genoemd naar de in 1861 in de USA geboren merrie Jessie Pepper. Het is een uitgebreide stam, die nog steeds aan de weg timmert. Jessie Pepper’s kleindochter Estabella had 6 dochters, waarvan er 3 nu nog van belang zijn. Van Queen Regent Ideal stammen o.a. af Doublemint, Fast Photo, de Italiaan Uronometro en de Duitse miljonair Lets Go. Via Queen Regent Ideal loopt een aftakking naar Zweden, waaruit onder andere de miljonair Opal Viking, Finders Keepers, de vroegere recordhouder Legolas en de in ons land bekende Bolets Creb en Smoking Pay Roll voortkomen. Uit deze lijn komt ook de Amerikaanse Merrie Belle, die in de 60-er jaren met Hennie Hylkema uit de USA naar Nederland kwam. De invloedrijkste dochter van Estabella is echter Princess Royal. Zij kreeg 10 veulens, waarvan 5 merries. Van 2 hiervan is niets overgebleven. Queenly McKinney is de moeder van bekende dekhengst Guy McKinney (vader van Evalee Hanover) en van haar stammen verder o.a. af Trade Balance, Curlew, Coleman Lobell, Speedy Pay Day en de naar Rusland geëxporteerde Apex Hanover. Van Regal McKinney stammen Pronto Don, GPdLL-winnares Judy Song, Royal Port (die ook met Hennie Hylkema naar Nederland kwam), Fulmar Jet en Warhorse B. De belangrijkste fokmerrie uit deze lijn is Roya McKinney.

Roya McKinney
Zij was geen grootheid als koerspaard. Ze vestigde in 1915 in een Time-trial haar record van 1.19,1 terwijl het wereldrecord toen op naam stond van Uhlan met 1.13,4. Als fokmerrie was Roya een voltreffer. Ze was de eerste Amerikaanse fokmerrie, die drie 2.00 producten bracht. Na haar presteerden de even beroemde fokmerries Miss Bertha Dillon (geb. 1914) en Margareth Arion (geb. 1923) hetzelfde. Roya kreeg 10 veulens, op één na allemaal van de tophengst Peter Scott. Twee ervan kwamen niet in de baan en de drie toppers waren: de pacer Highland Scott, Rose Scott en Scotland. Laatstgenoemde werd derde in de Hambletonian van 1928, achter Spencer en Guy Abbey. In de fokkerij werd Scotland een voltreffer met zijn 5 Hambo-winnaars Rosalind, Spencer Scott, The Ambassador, Hoot Mon en The Intruder. Scotland is moeders vader van Hambo-winnaars Emily Scott en Scotch Song. Hij is natuurlijk ook onsterfelijk als stamvader van Speedy Crown en Valley Victory.

Rose Scott
Ook Scotland’s volle zus Rose Scott was een crack op de baan. Als 2- en 3-jarige was ze al zeer succesvol en ze vestigde haar record van 1.14,4 als 6-jarige. In haar tijd was er nog geen Hambo, maar ze won als 3-jarige o.a. de Kentucky Futurity, de Horse Review Futurity, de Review Stakes en de Transylvania. Ze kreeg 6 bescheiden veulens, waarvan Poplar Hill 1.15,8 de beste was. Haar recordloze dochter Twilight Hanover deed het met 7 veulens niet veel beter dan haar moeder, maar 3 van haar 6 dochters zorgden voor een geweldige opleving van deze moederlijn. Zij staan aan de basis van 10 miljonairs en vele kampioenen. Misty Hanover werd moeder van de uitstekende dekhengsten Hickory Pride en Hickory Smoke en in haar nafok zien we 2-voudig miljonair Lucky Chucky en de hier bekende Golden Sund en Manus Buitenzorg. Tanya Hanover is de stammoeder van Sanity, Atas Fighter L en de vroegere wereldrecordhouder Tom Ridge. Tronia Hanover werd moeder van 5 dochters en 1 zoon en alleen haar dochter Helicopter is de moeite van het vermelden waard, ook qua doorfok.

Helicopter
Zij was een dochter van eerder genoemde Hoot Mon. De Hambletonian van 1953 was bijzonder, met de hoogste dotering (totaal $ 114.000) en de meeste starters ooit. Het ging toen nog volgens het principe ‘best of 3 heats’ met eventueel een beslissende 4e heat. En dat op 1 dag! In de 1e heat startten 23 paarden achter de auto en Helicopter kwam niet weg uit de achterhoede. De volgende twee heats wist ze met een vliegend eindschot te winnen, waardoor geen 4e heat nodig was om haar tot winnares te kronen. In de fokkerij werd Helicopter de basismerrie van de Armbro-stoeterij. Ze bracht 10 producten van 6 verschillende hengsten, waarbij Star’s Pride het beste in haar boven bracht. Haar zoon Armbro Jet ($ 226.500) werd dekhengst, maar ver boven alles uit stak haar dochter Armbro Flight.

Armbro Flight
Zij won in 1965 de derde heat van de Hambletonian en moest daarna nog een vierde heat lopen tegen de twee andere winnaars. Ze werd daarin met een neusje geklopt door Egyptian Candor en Short Stop werd derde. Als 2- en 3-jarige won ze nog een aantal andere belangrijke Stakes koersen en als 4-jarige zelfs het Wereldkampioenschap (The International Trot), waarin ze niemand minder dan Roquépine wist te kloppen. Haar winsom bedroeg het voor die tijd gigantische bedrag van een half miljoen dollar. Ook in de fokkerij deed ze van zich spreken. De 13e van haar 14 producten was Hambo-winnaar Armbro Goal ($ 1.442.000). Daarnaast bracht ze nog de uitstekende merries Armbro Ermine ($ 284.000) en Armbro Regina ($ 150.000). Haar zoon Armbro Ted kwam naar Nederland en bracht hier Koko Dijkhoeve en Ian Zorgwijk. Armbro Regina is de stammoeder van de miljonairs Pastor Stephen, Father Patrick, Yarrah Boko en Chocolatier. Daarnaast kennen we vooral Zola Boko, Ottey Boko en haar dochter Yucca Boko. Flight’s dochter Armbro Sable is de vierde moeder van de miljonair Natural Herbie. Een andere dochter is de 3e moeder van Smok’n Lantern. Er is teveel om op te noemen. Armbro Ermine is de 4e moeder van Goofy.

boven: Armbro Flight klopt Roquépine in het Wereldkampioenschap in 1966.

Armbro Ermine
Flight’s beste dochter Ermine won de Kentucky Futurity en was tweede in de Breeders Crown. In de fokkerij viel ze tegen met 10 producten, waarvan er slechts één een voldoende haalde, maar zij is wel de overgrootmoeder van de meest winnende draver uit deze moederlijn en op één na (Moni Maker) ook van de USA, Arch Madness ($ 4.800.000). Armbro Ermine’s dochter Armbro Legacy liep als pacer een km.tijd van 1.13,7 en won slechts $ 10.000. Zij werd door Aad van Schie naar Nederland gehaald en schopte het hier tot Elite-fokmerrie, vooral door haar zoon Optimistic. Haar andere producten staat rechtsonder in de tabel. Naast de andere onder de stamboom genoemde paarden brachten haar dochters en kleindochters inmiddels ook de goede Desert River (uit Proud Mary) en Farah Diba River.

Boven: Armbro Legacy, de Elitemerrie van Aad van Schie.

Persoonlijke noot
Ik heb al eens eerder gememoreerd dat importeurs van excellent merriemateriaal, zoals vroeger Ockhorst, Schuijl en Alkemade en in de recente geschiedenis Frits Maarssen, John Bootsman, Aad van Schie, Jaques Zuydervliet, Toine Schoonderwoerd, John Wolters, de gebr. Van der Klij en enkele andere ambitieuze fokkers ervoor hebben gezorgd dat onze fokkerij naar een uitstekend niveau is gegroeid. Daar zijn we hen dankbaar voor en andere “kleine” fokkers kunnen ervan profiteren, zoals ikzelf.
Ik wil hier wel verklappen dat ik nu fok met een Goetmals Wood-dochter van bovengenoemde Proud Mary en dat zij met haar Love You-veulen van 2014 op de voorpagina van de Breeders Special van 2015 prijkt. Ik heb deze moederlijn in dit Fokkersoog niet opgehemeld omdat ik met een merrie uit deze stam fok, maar ik heb deze merrie juist uitgekozen omdat ze naar mijn smaak op wereldniveau is gefokt, net als Goofy Greenwood. Bedankt, Aad van Schie!

boven: Zeebreeze River met haar Love You-veulen,
gefokt door de auteur. Helaas is dit veulen overleden.
In 2016 bracht de merrie een Timoko-dochter.Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)
- website blodbanken.com

terug naar overzicht Fokkersogen