Fokkersoog: Fame Boko, winnares Sweepstakes

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 13 van 2016, auteur Hans Huiberts)


Titel: Het talentje van Tesselaar

U bent nog een Fokkersoog tegoed over Sweepstakes winnares Fame Boko. Half augustus 2015 werd zij knap vierde in de Derby. Daarin was ze één van de favorieten en als zodanig in juli vorig jaar uitvoerig besproken in het Derbykoorts-II artikel van Henri van Voorn. We bekijken nu haar stamboom.

 De Koers
In de Sweepstakes gingen 10 merries van start en slechts 7 hengsten. Het is nu al te merken dat de jaargangen kleiner zijn en dat zal steeds dramatischer worden. Fame Boko won met voorsprong, voor Fidelity Rhythm, Future Boko, Fiona Stardust en Freeway Fortuna. Twee van de vijf prijzenloopsters komen uit Nederlandse moederlijnen. De volledige uitslag staat in de bijgevoegde tabel.


De Fokker
John Bootsman fokt de laatste paar jaren steeds minder dravers in het Nederlandse Stamboek. In 2014 waren het er nog maar acht en in 2015 drie. John juicht het reddingsplan voor onze fokkerij toe en wil wel een aantal Duitse en Zweedse veulens in ons NL-Bijboek plaatsen. Bij de in 2012 geboren de F-jes zitten  nog 27 Boko’s en daarbij zitten toch weer een aantal goede dravers, zoals Farao F, Firenze F, Fame, Faith, Future, Fine en Flowergirl. Dit heeft hij mede te danken aan zijn eigen dekhengst Virgill Boko, die het goed doet.

Fame Boko
Henri van Voorn beschreef haar al in zijn Derbykoorts aflevering II. Bij Unitrot wilde John deze merrie niet laten gaan voor € 7.750, waarna Klaas de Groot van JS Detachering de merrie heeft gehuurd voor haar koerscarrière en haar bij Dion Tesselaar in training heeft gezet. Haar klasse viel al snel op en dat liet de trainer via dit blad ook weten. Als 2-jarige kwalificeerde Fame Boko op 13 september 2014 in 1.15,6 achter Freeway Fortuna, die zelfs 1.15,3 liep. Beide raakten in de lappenmand en moesten de eerste Klassiekers missen. Fame kreeg een ongelukje in de training en debuteerde pas op 12 november in de Breeders Crown. Ze deed dat winnend en klopte Joffer en Producten winnares Fidelity Rhythm in 1.16,4. Haar volgende en tevens laatste koers in 2014 was een non-betting Stakes koers met 2 deelnemers. Fame won € 3.750 wandelend in 1.20,6. Ze bleef nog even volop in training om eind januari 2015 te starten op Vincennes, met een 7e plaats als resultaat, na een pechkoers. Ook bij de volgende koers op 6 juni had ze pech met een uitschakeling in Wolvega buiten haar schuld. Daarna toonde Fame Boko haar echte kwaliteiten met ruime zeges in de Sweeps Trials en de Sweepstakes, beide keren met Jeffrey Mieras op de sulky. Drie weken later werd ze tweede achter de Italiaan Trillo Park, gevolgd door een zege in de Derby Selectie I in handen van haar trainer, ondanks een twee weken eerder gebroken griffelbeentje. Jeffrey reed Fame Boko in de Derby naar een mooie vierde plaats. Hiermee toonde ze haar klasse en karakter, aangezien de merrie niet optimaal kon worden voorbereid. Een week na de Derby is ze geopereerd. Haar volgende koers in 2015 was de Fokkers Trofee en die kwam te vroeg. Ze werd uitgeschakeld en ging daarna op winterrust. Haar winsom van € 25.205 had, volgens haar eigenaar, met wat minder pech veel hoger kunnen zijn. Fame is nu de op één na meest winnende merrie van deze jaargang tot nu toe, achter Derbywinnares Fidelity Rhythm met € 69.625. Na haar volgt Faith Boko met € 21.533.

boven: Fame Boko (nr.7 met Dion Tesselaar) wint als 2-jarige de Breeders
Crown 2014 F merries, voor Fidelity Rhythm (nr.5), Future Boko (rechts)
en Flirty or Dirty (nr.4).
(foto Team Huybers - www.huybers.com)

boven: Fame Boko en Jeffrey Mieras op weg naar klassieke roem in de Sweepstakes F Merries 2015.
(foto Team Huybers - www.huybers.com)

boven: Fame Boko (nr.5 met Dion Tesselaar) behaalt de zege in de
Derby Selectie I, voor Freeway Fortuna (nr.4, afgedekt),
Favourite Wish (nr.2) en Fanatic Star (nr.3).
(foto Team Huybers - www.huybers.com)

Vader Virgill Boko
We bespraken Virgill Boko al drie keer in een Fokkersoog bij de E-jaargang, als vader van Sweepstakes-winnaar Exceptional Boko, Merrie-Derby-winnares Explosive Shadow en Fokkers Trofee-winnaar Ejakval Boko. Ook Edna Boko, Elle Boko en Elma Alki zijn goede koerspaarden. In Zweden koersen de verdienstelijke Nederlands gefokte Elize Boko 1.13,4 en Express Rapida 1.14,7. Hun fokkers ontvangen daar helaas geen fokpremies. In Duitsland won vorig jaar zijn toen 4-jarige zoon Ginger Heldia de Breeders Crown in 1.12,9. De oudste jaargang van Virgill heeft het dus erg goed gedaan. Zijn F-jes deden het als tweejarige ook goed en zetten die lijn als 3-jarige in 2015 voort. Fame, Faith en Future Boko zijn de vaandeldraagsters. Zij komen uit een kleine jaargang met 15 Nederlandse, een Belgisch en 8 Zweedse producten. De Belgische merrie Icon Vrijthout (die eerst Formosa Boko heette) verbeterde het 15 jaar oude Belgische tweejarigen record eind 2014 naar 1.14,9 maar zette als 3-jarige niet door. In Zweden heeft Virgill Boko met Facile Boko (1.11,5 – ca. € 195.000) één van de beste merries van haar jaargang. Zij werd 3e in de E3-merrie-finale en 4e in de Oaks. Bij zijn 10 NL-G-tjes zien we o.a. Jonker-winnaar Giorgio Boko 1.16,7 en de snelle Gently Boko 1.15,4. Fame Boko maakt met haar halfbroers en vooral haar halfzussen veel reclame voor haar vader Virgil Boko. Het is bijzonder en ook aantrekkelijk als een vaderpaard hele goede dochters brengt. Volgens mij komt dat vooral door zijn fantastische moeder. Na enkele jaren in Zweden te hebben vertoefd, zal Virgill Boko dit dekseizoen weer live dekken bij Flevo Farm.

boven: Vader Virgill Boko.

Moeder Michaela November
Deze merrie werd in 1999 in Duitsland geboren. Zij kwam als 3-jarige in de baan, maar miste de Klassiekers. Ze kwam 22 keer aan de start en wist daarvan 14 keer te winnen, wat haar een mooie winsom van € 38.800 opleverde. In de fokkerij begon ze met de recordloze Zweedse Amber Boko, gevolgd door 6 NL-producten, die in de tabel worden genoemd. Devil Boko werd derde in de Jonkerprijs, vijfde in de Productendraverij en tweede in de Breeders Crown. Als 3-jarige viel hij niet mee. Hij won bij 2 van zijn 7 starts in Nederland en werd 7e in de Derby, waarna hij verhuisde naar België, waar hij in de laatste 2 jaar zo’n € 5.000 heeft verdiend voor zijn baas Van der Putte. Het volgende product is de goede Eric W Boko. Hij werd derde in de Jonkerprijs, tweede in de Productendraverij en vierde in de Breeders Crown. Als 3-jarige werd hij vierde in een Derby-selectiekoers en eindigde ongeplaatst in de Derby en de Fokkers Trofee. In 2015 deed hij het goed onder de hoede van Appie Bosscha en zijn eigenaar Fred Handelaar. Na Fame Boko volgen nog twee jonge dravers. Heartbreakr Boko is door John’s vriend Willem Wals gekocht als embryo, omdat de toen in zijn bezit zijnde Eric W Boko als 2-jarige veelbelovend in de training was. Michaela November bracht vorig jaar nog een volle zus van Fame Boko en is daarna helaas gestorven.

Moeders vader
Vader van de moeder is Sugarcane Hanover, die zich als lachende derde onvergetelijk maakte door Ourasi en Mack Lobell te verslaan in de Canadese March of the Dimes in 1988. Maar hij heeft veel meer gewonnen anders kom je niet aan een winsom van 1,7 miljoen dollars, o.a. een aantal klassiekers in de USA, de Oslo GP en de Olympiatravet. Zijn bekendste producten zijn Kramer Boy, Hot Tub, Good as Gold, Herr Jägermeister, Look MP, Peace Kronos en Ottey Boko. Als moeders vader kennen we hem vooral van Revenue, Triton Sund, Fairbank Gi, Gift Kronos, Yucca Boko en nu dus ook van Fame Boko. De in 1983 geboren Sugarcane heeft goede oude lijnen zonder Speedy Crown. Super Bowl is zijn Broodmare-sire.

De moederlijn
Aan de basis van deze moederlijn staat de in 1855 geboren Lady Dunn, een dochter van een Volbloedhengst. De meest winnende Amerikaanse afstammeling is de miljonair Like a Prayer. Andere bekende nakomelingen zijn Meadow Bright, Meadow Roland, Southern Newton en de Fin Jontte Boy. De zesde moeder van Fame Boko is Rosenella, die in 1937 de Zweedse Derby heeft gewonnen in 1.30,2 over 3.000 m. In de Zweedse tak zitten veel goede en nuttige koerspaarden, maar geen bekende cracks. Overgrootmoeder Plusette heeft goed gefokt. Al haar 6 producten kwamen in de baan en de laatste twee waren de beste: twee volle zussen van de goed gefokte Menhammerhengst Predominant, zoon van Speedy Crown. Eén van die zussen is de grootmoeder van Fame Boko, Flame Song. Zij ging na haar carrière naar Duitsland en bracht daar eerst 4 Novembers, waarvan Opera en Michaela de beste waren. Vervolgens fokte de familie Redder nog zeven Transs R-dravers, met als beste Action, Blackpearl en Yndigo.

Tenslotte
Fame Boko is een klassemerrie die voor later een interessante fokmerrie belooft te worden. Bij de huur heeft Klaas de Groot bedongen dat het eerste veulen van de merrie van hem wordt, voordat ze teruggaat naar Boko Stables. Maar eerst zal ze ons hopelijk nog veel moois op de drafbaan laten zien. Klaas meldde dat de merrie na haar winterrust bij Marian Vos alweer een aantal weken in training is en het heel goed doet. We zien uit naar haar rentree.


Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen