Fokkersoog: Victory Joe, nieuwe Elitemerrie

(gepubliceerd in de Breeders Special van het weekblad "Draf&Rensport", nr. 11 van 2016, auteur Ferry Hollander)


Titel: Nieuwe Elitemerrie Victory Joe

Afgelopen jaar heeft Victory Joe voldoende punten behaald voor de titel Elitemerrie. De trots van Jan Glas wringt zich daarmee tussen een select gezelschap. De historie van de Nederlandse fokkerij kent inmiddels 64 merries die deze prestigieuze status hebben verworven.

De Fokker
Victory Joe werd in 1996 geboren in Duits bezit van mevrouw Annemarie Weidinger. In het nieuwe millenium kruiste de merrie haar pad met dat van Jan Glas. “Victory had geen record en was ongeschikt als koerspaard. Johnny Elzinga bood haar mij aan en dat zag ik wel zitten. Het is een dochter van Park Avenue Joe, waarvan er in Nederland niet zoveel waren. Haar moeder Victoriola had bovendien 23 koersen gewonnen uit 56 starts, dus de moederlijn was ook prima.” Na vijftien jaar mag Jan Glas concluderen dat hij een goede beslissing heeft gemaakt. De dierenarts uit Diever kampte drie jaar lang met gezondheidsproblemen, maar na 35 keer bestralen is hij kankervrij verklaard. Liefhebber als hij is, heeft hij in de tussentijd blijvend geïnvesteerd in zowel het Franse als het Nederlandse stamboek.

boven: Ysvink als veulen met moeder Victory Joe en fokker Jan Glas.

Twee Derby-winnaressen
Victory Joe is moeder van twee Derby-winnaressen. Us Wowie won in 2005 op Duindigt de Merrie-Derby en Damalia schreef in 2014 op het Tsjechische Bravantice de Vierjarigen Derby op haar naam. De meest winnende nakomeling van Victory Joe is echter Ysvink. De ruin komt uit de eerste Nederlandse jaargang van Jag de Bellouet net als de eveneens door Jan Glas gefokte Ysvogel. Ysvink heeft zich in Noorwegen ontwikkeld tot een zegemachine. Zijn meest aansprekende prestatie was misschien wel die van 25 mei 2014. Op de dag dat Timoko indruk maakte in de Elitloppet werd Ysvink in het bijprogramma vierde in de Monté-Eliten. Harde koerspaarden zoals Vliegensvlug, Adelaar en Bon Ami zijn net zo belangrijk geweest voor het predikaat ‘elitemerrie’. Het certificaat, dat bij deze titel hoort, is overhandigd aan Jan Glas tijdens de Jaarvergadering van de Fokkersvereniging in 2016.

Vader Park Avenue Joe
De vader van Victory Joe is de Speedy Somolli-hengst Park Avenue Joe. Park Avenue Joe werd in 1986 geboren in Amerika en werd oorspronkelijk geregistreerd als Meadowbranch Devil. De zwarte hengst is zowel van vader als moederzijde subliem gefokt. Vader Speedy Somolli won de Hambletonian en bleek een topvererver. Moeder Delmonica Hanover won maar liefst 53 koersen, waaronder de Prix d’Amerique. Na succesvolle producten zoals Park Avenue Joe en Delmegan werd ze uiteindelijk in Zweden benoemd tot elitemerrie dankzij Easy Lover. Park Avenue Joe behoorde tot de top van een ijzersterke jaargang met onder andere Valley Victory en Peace Corps. Zijn belangrijkste overwinning was de Hambletonian, die hij in dead-heat moest delen met Probe. Na zijn koerscarrière werd Park Avenue Joe direct verkocht naar Italië, waar hij vader is van 1.629 dravers. Op de stoeterij van familie Toniatti, ten noordoosten van Venetië, stond Park Avenue Joe sinds 1990 ter dekking. Vorig jaar werd hij op zijn vaste honk geëuthanaseerd op 29-jarige leeftijd. Zijn meest verdienende nakomelingen zijn Cois Caf, Zack Real en Serena Jet. In Nederland heeft hij 5 producten, die allen geld hebben verdiend. De beste zijn Vittorio Quick, Vanity Fame B en Semper Fi Quick. Als moedersvader is Park Avenue Joe ook vooral bekend in zijn tweede vaderland. In de laars van Europa is hij grootvader van meervoudig tonwinnaars zoals Olmo Holz, Looney Tunes en Non Solo Bar.
Zelf heeft Park Avenue Joe Nelly als stammoeder. Deze springlevende lijn is ondermeer bekend van Amerikaanse cracks zoals Moni Maker, Bee A Magician en The Bank. Ook in Europa heeft deze stam zijn voetsporen nagelaten middels Panne de Moteur, Going Kronos en Teaser Elegance. Zelf is Park Avenue Joe via derde moeder Lively Lady het meest verwant aan Equinox Bi, Mosaique Face, Yourworstnightmare, Deliberate Speed, Castleton Magic en Yellow Eden.

boven: Vader Park Avenue Joe.

Moeder Victoriola
De moeder van Victory Joe is de Noble Victory-merrie Victoriola. Victoriola werd als veulen samen met haar moeder Nola ingevoerd in Duitsland. Paul Weidinger uit München importeerde het tweetal uit Amerika. Victoriola (€ 53.277) was een zeer verdienstelijk koerspaard in training bij Helmut Biendl. Als fokmerrie bracht ze 6 kinderen, waarvan niemand een blijvende indruk heeft gemaakt op de baan. Van haar 4 dochters is alleen Victory Joe ingezet in de fokkerij en met succes. Nola is niet alleen grootmoeder van Victory Joe, maar ook van tonwinnares Lass Dame. Deze dochter van Quick Pay werd in Zweden ook uitgeroepen tot elitemerrie mede dankzij jaargangtoppers als Glory and Gold en Dream Shogun. Lass Dame is tevens oma van Deense Derbywinnaar Lexus.
Noel is de moeder van Nola en dus overgrootmoeder van Victory Joe. Noel baarde als fokmerrie zelf geen opzien, maar haar nafok is spraakmakend. Ze is namelijk oma van dekhengsten zoals Dreamaster en Crowning Point.
Victory Joe komt uit de vermaarde stam van Maggie H. Deze moederlijn zorgt tot op de dag van vandaag wereldwijd voor puike harddravers. Als we deze familie nauwgezet bekijken komen we uit bij vijfde moeder Fionne. Deze High Noon-dochter uit 1933 staat niet alleen aan de basis van Victory Joe maar ook van voormalige sterren als Prix d’Amerique-winnaar Scotch Fez, Nuclear Kosmos, Oolong, Baltic Striker, Armbro Blush, Beat the Wheel, Ultrason, My Nevele en Totti Boko.

 


Producten
Victory Joe baarde tot dusver 9 kinderen, waarvan iedereen in startgerechtigde leeftijd de baan heeft gehaald. Op zesjarige leeftijd veulende ze voor het eerst. Us Wowie (v. Frisian Dragon / € 28.972 - 1.14,2) was direct een voltreffer. Vanuit de Tsjechische stallen van Alle Loman won ze de Merrie-Derby aan 23 tegen 1 en maakte ze een eervol debuut op Vincennes. Haar tweede product, Vliegensvlug (v. Nevele Cero O / € 9.005 - 1.14,7), was een hard en trouw koerspaard. Onder de hoede van de in Wassenaar woonachtige Willem Paardekooper verdiende hij zijn winsom in louter standaardkoersen. Daarna volgde Ysvink (v. Jag de Bellouet / € 86.000 - 1.12,7), die zijn loopbaan begon bij Arnold Mollema. Na twee tweede plaatsen werd hij geëxporteerd naar Noorwegen, waar hij zich ontpopt heeft als grootverdiener. In totaal won hij 20 koersen uit 125 starts. Ysvink kwam daar ook aangespannen in actie, maar was vooral onder het zadel een openbaring. Zijn record liep hij over de mijl op Solvalla.
Na Ysvink volgde Adelaar (v. Opus Viervil / € 15.080 - 1.15,6), een oertrouwe ruin die bij Caroline Aalbers zich dikwijls in de prijzen loopt. Vorig jaar was hij nog derde in de 4,5 kilometer van Alkmaar. Ook Bon Ami (v. Incredible Crafts / € 12.704 - 1.14,9) scoorde een voldoende. In handen van Alle Loman werd hij als driejarige ondermeer vierde in de Breeders Crown achter Berry’s Boy. Damalia (v. Opus Viervil / € 33.560 - 1.13,8) behaalde eveneens succes in klassieke koersen. De sterke merrie is evenals Adelaar een nakomeling van de Jag de Bellouet-zoon Opus Viervil. Ze won het Criterium der 3-jarigen Merries, verscheidene Premium-koersen in Berlijn en als vierjarige de Tsjechische-Derby. In Nederland verkoos haar omgeving de open Derby boven de Merrie Derby. Het dodenspoor verhinderde helaas een mogelijke klassering. Na Damalia volgde Femme Fatale (v. Eilean Donon / € 0 – kw 1.19,2), die door een hardnekkige longontsteking niet verder kwam dan een kwalificatie. Later bracht Victory Joe nog twee producten, die beide in het bezit zijn van Haye Glas. Dit zijn High Speed (v. Abano As) en Ijsvink (v. Abano As). “Ik heb ze weggegeven aan mijn vader, hij moet ook paarden hebben om naar uit te kijken. Het jaarling verblijft nog bij mij thuis en de tweejarige staat in training bij Age Posthumus.” De 20-jarige Victory Joe was vorig jaar vier weken drachtig van Trixton, maar verwierp helaas de vrucht. De nieuwbakken elitemerrie is nog altijd gezond, maar zal dit voorjaar (2016) waarschijnlijk niet gedekt worden.


Bovenstaand de producten van Victory Joe per 1 maart 2016
Click hier voor een actueel overzicht van de productie van deze Elite-merrie.


boven: Us Wowie (rechts met John de Leeuw) wint zeer verrassend de Merrie Derby
in 2005, voor Unlimited Power (nr.4) en Ustacia Transs R (nr.5).

boven: Ysvink was vooral succesvol in het monté-genre in Scandinavië.

boven: Adelaar (Caroline Aalbers) wint hier op 24-6-2015 te Emmeloord.

boven: Damalia en Alle Loman tijdens hun ereronde
na de zege in het Nederlandse Criterium.
Zij won ook de Tsjechische Derby.
Ook over deze merrie is een Fokkersoog geschreven
en geplaatst op deze website:
Click hier

Nafok Victory Joe
In de nafok kan Victory Joe rekenen op haar klassieke dochter Us Wowie. Eveneens in het bezit van Jan Glas bracht zij reeds 5 producten, waaronder Doutje (v. Love You, zie hieronder), Euforia (v. Muscles Yankee / €1.423 – 1.18,1), en Flair (v. Eilean Donon / €3.660 – 1.16,5). Samen wonnen deze drie merries reeds 14 koersen in Tsjechië. Stuk voor stuk zijn zij interessant om straks ingezet te worden in de fokkerij. Doutje is inmiddels verkocht aan een eigenaartrainer in Zweden nabij Axevalla. Ze doet het daar heel goed, heeft een winsom opgebouw van ca. € 25.000 en haar record verbeterd tot 1.12,7 (per september 2016). Naast Us Wowie, die voor de derde maal op rij drachtig is van Abano As, bracht Victory Joe nog drie dochters. Damalia lijkt met haar afstamming en prestaties straks een ideale opvolger.
terug naar overzicht Fokkersogen