Fokkersoog: Facebook, winnaar Sweepstakes en Fokkers Trofee

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 02 van 2016, auteur Hans Huiberts)


Titel: De beste hengst van de jaargang

Subtitel: Facebook, vind ik leuk

Als we na het Klassieke 3-jarigenseizoen de balans opmaken van de F-jaargang dan springt de hengst Facebook erboven uit. Hij won de Sweepstakes, de Grote Unitrot-prijs en de Fokkers Trofee en werd, na een onderbroken voorbereiding, sterk tweede in de Derby. Zijn moeder won in 2006 de Sweepstakes. De moeder en zoon zijn de enige Klassieke winnaars van deze oude Nederlandse moederlijn, die we hieronder gaan bespreken.

 

Uitslag Sweepstakes over 2.300 m te Groningen d.d. 05-07-2015:

pl. paard km. tijd cote gesl. vader moeder moeders vader moederlijn fokker

1

Facebook

1.17,4

3,5

h

Russel November

Ventura HH

Super Arnie

Paulowna

Stal HH-Greenwood

2

Favourite Wish

1.17,4

6

h

Ganymede

Victorys Wish

Diamond Way

Narrenkappe

R.C.A. Weber

3

Frankie Lobell

1.17,7

3,5

r

Dream Vacation

Lightning Prayer

Like a Prayer

Nell (USA)

Van Bellen Beheer BV

4

Fendi Draviet

1.18,4

72,9

h

Federal Flex

Johannita

Zoot Suit

Kit (USA)

Draviet Stables

5

Fight For Polly

1.18,8

99,9

h

Passing Renka

Noellyn Boko

American Winner

Old Fanny (USA)

J. van der Pol
Uitslag Fokkers Trofee over 2.100 m te Wolvega d.d. 18-10-2015:

pl. paard km. tijd cote gesl. vader moeder moeders vader moederlijn fokker

1

Facebook

1.15,6

1,9

h

Russel November

Ventura HH

Super Arnie

Paulowna

Stal HH-Greenwood

2

Frankie Lobell

1.15,8

5

r

Dream Vacation

Lightning Prayer

Like a Prayer

Nell (USA)

Van Bellen Beheer BV

3

Flavius

1.16,1

8,6

r

Pegasus Boko

Yemaya

In Love with You

Tollkirsche

L. de Reuver

4

Fast Moi

1.16,5

22,3

h

Oiseau de Feu

Make my day pay

Atas Fighter L

Ab (USA)

B. Krom

5

Fendi Draviet

1.17,5

77,7

h

Federal Flex

Johannita

Zoot Suit

Kit (USA)

Draviet Stables
De Koersen
De volledige uitslagen van de Sweepstakes hengsten en de Fokkers Trofee staan in de bijgevoegde tabel. In de Sweepstakes waren er bij de hengsten slechts 7 deelnemers, waarvan er 2 onderweg werden uitgeschakeld. In de Fokkers Trofee zagen we 9 deelnemers, waarvan er 3 werden uitgeschakeld en de Derby-winnares werd ingehouden.

De Fokkers
Facebook heeft twee fokkers, Stal HH en Frank Bins. Stal HH staat niet voor Hanovers Hoeve en ook niet voor Henk Hamming, maar voor zijn echtgenote Ellen Hamming-Calis. Zij is formeel de eigenaresse van Stal HH en fokte ook de moeder van Facebook, Ventura HH. Toen deze was uitgekoerst wilden Henk en Ellen wegens ruimtegebrek niet meer fokken en verkochten zij hun fokmerrie aan hengstenhouder Frank Bins, met als voorwaarde dat het eerste veulen door hen samen zou worden gefokt. De merrie werd gedekt door “huishengst” Russel November en het veulen is opgegroeid bij Frank Bins.

De eigenaar
Eigenaar van de draver Facebook is de bekende oud-dierenarts Folkert van de Veen, die zijn leven lang al in de dravers zit. Hij kreeg het van huis uit mee, want zijn vader R.B. van der Veen was fokker en eigenaar. Folkert was onder andere lid van keuringscommissies en ook comité-lid. Toen mocht hij geen paarden bezitten, na zijn pensionering wel. Zijn eerste eigen paard was de in 1987 geboren merrie Eiken du Bois, waaruit hij 4 veulens heeft gefokt. Hiervan was Kidnapper 1.17,8 de beste. Hij heeft ook de goede Lex P 1.15,6 in bezit gehad. Ruim 2 jaar geleden wilde Folkert wel weer eens een paardje kopen en voor de Unitrot-veiling van 2013 had hij met trainer Jeroen Engwerda enkele jaarlingen uitgezocht waarop ze zouden gaan bieden. Zover kwam het echter niet want Folkert was meteen al zo gecharmeerd van het eerste paard in die veiling dat hij ging meebieden en ook het laatste bod had. Facebook werd hem toegewezen voor € 3.600. We gunnen hem zo’n klassepaard van harte en weten dat hij er ontzettend veel plezier aan beleeft. Helaas kon hij wegens lichamelijke mankementen niet bij de Klassieke overwinningen van zijn paard aanwezig zijn. Inmiddels is de 88-jarige Van der Veen redelijk hersteld van zijn heup-operatie. We hopen hem weer snel bij de koersen te zien.

Facebook
Facebook is al eerder beschreven in een Derbykoorts artikel van Henri van Voorn, want hij had hem na de Sweepstakes-zege als favoriet staan. We vatten het nog even kort samen. Facebook werd midden in de winter geboren, op 20 januari 2012, hetgeen mij niet gunstig lijkt, maar in dit geval niet slecht is uitgepakt. Hij kan als de eerste de beste worden beschouwd. Ga maar na. Het eerste NL-veulen van 2012, met nummer 12001, het eerste veulen van zijn moeder en ook van vader Russel November en hij werd als eerste geveild bij Unitrot. Hij kwam niet als het eerste koerspaard van zijn generatie aan de start, maar is mogelijk wel de beste. Hij kreeg de tijd van zijn eigenaar en trainer, waardoor hij pas op 1 maart 2015 als 3-jarige zijn eerste koers liep, die hij meteen won in 1.16,2. Vanwege een lichte blessure en een ontstoken kies koerste hij daarna enkele maanden niet. Zijn volgende koers was de Sweepstakes, die hij op sterke wijze wist te winnen. Een maand daarna was hij niet optimaal in de Derby selectiekoers, doordat hij wegens een grote hoefscheur forse trainingsachterstand had opgelopen. Hij moest wel aan die koers deelnemen voor een startbewijs voor de Derby en werd zesde. Toen had zijn trainer nog maar twee weken om de hengst in topvorm te krijgen en dat lukte aardig. Facebook werd knap tweede achter de snelle Fidelity Rhythm. Een maand later won hij de Grote Unitrotprijs, gevolgd door een tweede plaats in de Breeders Crown achter de Duitser Flashback. Zijn laatste koers in 2015 was de Fokkers Trofee en daarin toonde hij zich de beste van zijn jaargang. Met zijn winsom van € 40.900 is hij op dit moment de op één na de meest winnende van zijn generatie. Fidelity Rhythm won al € 69.625, waarvan bijna € 30.000 als 2-jarige.

Boven: Russel November levert zijn sperma af
voor een volgende inseminatie.


boven: Moeder Ventura HH wordt geïnsemineerd.
(foto Hans Sinnige??)

boven: Facebook als veulen.
(foto Hans Sinnige??)

boven: Facebook als jaarling bij Greenwood Farms.
(foto Hans Sinnige??)

boven: Facebook (Rick Ebbinge) wint de Sweepstakes,
vr Favourite Wish (nr.1 met Erwin Bot).
(foto Team Huybers - www.huybers.com)

boven: Facebook als jaarling bij Greenwood Farms.
(foto www.mbfotos.nl)

boven: Facebook en Rick Ebbinge bezig met de ereronde na hun fraaie overwinning
in de Fokkers Trofee 2015.jpg
(foto Team Huybers - www.huybers.com)

boven: Facebook begon als 4-jarige voortvarend met een zege in het Criterium.
(foto Team Huybers - www.huybers.com)

Vader Russel November Deze Duitse hengst kennen we natuurlijk zeer goed omdat hij als jaarling voor € 14.000 in bezit kwam van Stal Amsterdam en steeds bij Hugo Langeweg in training heeft gestaan. Gedurende zijn hele carrière is de hengst in dit blad gevolgd. Hij begon reeds als 2-jarige en koerste tot en met zijn achtste jaar. Zijn record van 1.09,8 en winsom van € 1.287.013 zeggen voldoende over zijn kwaliteiten. In 2008 en 2009 werd hij Nederlands Paard van het Jaar. Wilt u zijn hele carrière met veel foto’s en enkele filmpjes nog eens bekijken, ga dan naar de Hall of Fame op de website van het NDR-Archief. Click hier
Russel November is een zoon van de Duitse crack General November 1.11,4 wiens beste product hij is. Zijn moeder Lacoste 1.18,0 was een dochter van Joie de Vie en Ladyship Blue Chip, een recordloze dochter van Speedy Crown en Lady Jamie 1.17,1 van Jamie uit de fameuze stammoeder Lady Ann Reed 1.16,0 van wie o.a. ook afstammen Steinlager, King Lavec, Toss Out, Sj's Caviar, Allison Hollow, Tarport Frenzy, Supergill en Sierra Rapida. Moeder Lacoste bracht nog 12 producten, waarvan er 9 zijn gestart, die echter lang niet de klasse van Russel hadden. Zijn eerste jaargang bevat 14 veulens, waarvan nu de helft in de baan is gekomen. Hiervan viel naast Facebook ook de Zweed Fat Tony op.

boven: Vader Russel November.
(foto Wendy Koekoek)

Moeder Ventura HH
Zij was als 3-jarige begonnen met enkele plaatsgelden en een zege, toen ze op 2 juli 2006 heel verrassend, met een cote van 50 tegen 1, de Sweepstakes wist te winnen in 1.17,0. Na in de Selectiekoers 2e te zijn geworden, werd ze 6e in de Merrie-Derby. Daarna heeft ze in 3 koersjaren nog 5 overwinningen behaald en met veel plaatsgelden haar totale winsom op € 26.250 gebracht, waarvan de helft bestond uit de eerste prijs in de Sweepstakes. Begin 2010 liep ze haar laatste koers. In 2011 werd ze gedekt, met Facebook als resultaat. In 2014 werd een vol broertje geboren, Hidde Greenwood, die door Frank Bins in het NL-Stamboek is gezet. Hij is verkocht aan Piet Solleveld. Moeder Ventura HH bleef dit jaar (2016) gust en staat inmiddels in het Duitse Stamboek.

Boven: Sweepstakes Merries 2006:
Ventura HH (links met Henk Hamming) overtroeft in de eindstrijd
Vrouwe van Unia (nr.2 met John de Leeuw).

Broodmare-Sire
Vader van de moeder is de Amerikaanse superhengst Super Arnie. Dit in 2013 op 26-jarige leeftijd overleden vaderpaard heeft steeds in Zweden ter dekking gestaan, is daar in 2000 tot Elithengst benoemd en werd in 2006 t/m 2009 kampioen-vaderpaard. Zijn blikvangers zijn Gigant Neo, Noras Bean, Super Light, Camilla Highness, Beannie MM en Igor Brick,. Met zeer beperkte jaargangen werd Super Arnie in Nederland al vader van o.a. Top Mac 1.12,4 - Ustasia Transs R 1.13,7 - Sir Playboy 1.14,3 - Very Fast Renka 1.14,7 - Wim 1.13,4 - Zie Zo Medo 1.16,5 - Alki Flevo 1.12,8 - Avalon Tranns R 1.13,4  en Dame Alki 1.13,4. Als broodmare-sire tekent hij voor o.a. Giant Superman, Reven d'Amour, Ed You, Bobtail, Caballion en Aisle Sand en in Nederland voor Broadwaytranss R, Zycknit, Bill en Early Stardust en de kinderen van Elitemerrie Pinky. Super Arnie is een zoon van Super Bowl uit de goede merrie Arnies Likeness (1.14,7), die we enkele maanden geleden hebben besproken als de overgrootmoeder van Diamond.

boven: Grootvader Super Arnie.

Moederlijn van Facebook
De moederlijn begint hier in Nederland met de geïmporteerde Amerikaanse schimmelmerrie Lady Bird. Zij was een in 1891 geboren recordloze dochter van Henry C. Van zowel Lady Bird als Henry C zijn in het Computer-Stamboek van Gerard ter Schure als op internet verder geen andere afstammelingen te vinden dan de Nederlandse tak. Lady Bird had 4 dochters en daarvan leeft alleen Paulowna nog voort via haar afstammelingen . Van haar stammen af 154 levende producten, waarvan er slechts 75 in de baan zijn gekomen en een prijs(je) hebben gewonnen. De beste zijn Helen Mc Inally (€ 42.600), Facebook (€ 40.900) en Ventura HH (€ 26.250), en verder Mascotta (€ 29.000), Théoul (€ 27.700), Scalino (€ 27.000), Tovaritsj (€ 26.000), Stef (€ 25.600), Bastille (€ 22.200) en Vaudeville K (€ 21.000). Naast Facebook staan ook zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder (de laatstgenoemde) in deze opsomming van de 10 meestwinnende dravers uit deze moederlijn.


Waarde van een moederlijn
Vaderpaarden kunnen een moederlijn "op- of afwaarderen". Een slechte dekhengst kan een fokmerrie uit een goede moederlijn waardeloos maken. Bij Facebook is er in de laatste generaties duidelijk opgewaardeerd met achtereenvolgens Heres, Why Not, Super Arnie en Russel November. Dit zijn echte rasverbeteraars met uitstekende bloedlijnen, vooral aan hun moeder's kant. Dit is trouwens een trend: goede Nederlandse fokmerries, die worden gekruist met de beste dekhengsten ter wereld, en hun dochters ook weer, etc. Zo wordt de Europese top ook voor Nederlandse fokkers haalbaar. We zien er telkens weer voorbeelden van.


Tenslotte
Facebook is voor het overgrote deel Amerikaans gefokt. Aan moederszijde zit een vleugje Frans door Heres en Double Six M. Ik vind het heel bemoedigend dat een nakomeling uit een oude Nederlandse moederlijn de topper van zijn jaargang is geworden en ik feliciteer zijn hele achterban daarmee. Hopelijk laat de hengst ons in de toekomst nog veel mooie verrichtingen zien.


Hulpmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)
- website blodbanken.com

terug naar overzicht Fokkersogen