Fokkersoog: For Sale, winnares Merrie-Derby

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 42 van 2015, auteur Hans Huiberts)


Titel: Derby-winnares met Hamming bloed

In de Merrie-Derby behaalde For Sale een sterke overwinning. Een mooi succes voor fokker Joop Visser. De merrie komt uit de oude moederlijn van Epona via Coryphee RH en haar stamboom is onlosmakelijk verbonden met de familie Hamming uit Groningen, die in dit verhaal ook nog even de revue passeert.

  paard km. tijd cote vader moeder moeders vader moederlijn fokker

1

For Sale

1.18,1

3,20

From Above

OJ Yankee

Smokin' Yankee

Epona

J. Visser

2

Fantastic Lane

1.18,2

21,70

Quaker Jet

Dana of Cornjum

Super Arnie

Tourterelle (YY)

Parklane Farm

3

Faith Boko

1.18,3

2,50

Virgill Boko

Insider Trade

Donerail

Minnehaha (USA)

Boko Stables Holland

4

Future Boko

1.18,5

25,00

Virgill Boko

Utopia Boko

Coktail Jet

Flory Messenger (USA)

Boko Stables Holland

5

Fiona Stardust

1.18,7

52,40

Git Kronos

Urania Stardust

Super Arnie

Cheerful Volo

J.W. Scheffer

6

Freule Idzarda

1.19,1

15,90

Passing Renka

Sanna Skarsk

Jain de Beval

Minnie (USA)

Y.E. v.d. Velde


De Koers
De vier beste merries van deze jaargang zijn in de open Derby gestart. Ze werden heel knap eerste, vierde en vijfde. De vierde merrie sprong bij de start. Aan de Merrie-Derby namen 10 andere merries deel. Hoe de uiteindelijke rangorde van deze F-jes zal worden, moet de toekomst uitwijzen en de eerstvolgende test zal plaatsvinden op 18 oktober a.s. in de Fokkers Trofeeën. In bovenstaande tabel staan de eerste zes geplaatste merries in de Merrie-Derby, met hun afstamming en fokkers. In de uitslag staan 3 oude Nederlandse stammoeders en 3 Amerikaanse.  Virgill Boko en Passing Renka houden zich staande tussen de buitenlandse vaderpaarden. Super Arnie zien we twee keer als moeder’s vader.


De Fokker
Joop Visser is geboren en getogen in Wolvega en dan is het niet vreemd dat de drafsport zijn hobby is geworden. Hij kan soms zijn hobby met zijn beroep combineren, want met zijn administratiekantoor heeft hij een aantal trainers als klant. Als 22-jarige kocht hij al zijn eerste koerspaard Us Laylas, die een winsom bereikte van ca. 8.000 gulden. In 2000 fokte hij zijn eerste veulen, genaamd Somethingspecial, een dochter van Crysta’s Best uit Hanna Kievitshof. Met deze fokmerrie had Joop weinig geluk. Beter ging het met de volgende Nicole van ’t Hof, de moeder van o.a. Aboy from Above. Daarna fokte hij uit Jolly Jane, de uitstekende Dream with Me, die in mei 2015 in Zweden als winnaar 1.10,1 heeft gelopen en daarmee de snelste Nederlandse draver ooit is geworden. Ook aan dit fokproduct zal binnenkort een Fokkersoog worden gewijd. Visser fokt inmiddels ook met Aleida Oldeson, de recordloze volle zus van Zorba Oldeson. Van haar staat een 2-jarige Zola Boko-zoon in training bij Hans Bot. De derde fokmerrie van Joop Visser is OJ Yankee, de moeder van For Sale, die hier wordt besproken. Joop fokt Nederlands en Duits en geeft zijn veulens geen naam. Dat laat hij aan de kopers over.


De Familie Hamming
Zonder de familie Hamming zou For Sale niet zijn geboren. De Groningse caféhouder Roelof Hamming was een groot drafsportliefhebber. Hij was eigenaar-trainer-rijder en fokker. Zijn bekendste paard was Willemarie GS, waarmee hij in 1958 de Sweepstakes won op de baan van Mereveld en twee jaar later de Gouden Zweep in zijn woonplaats, wat toen uitvoerig in zijn café is gevierd. Roelof veranderde de naam van zijn café in “De Gouden Zweep” en die naam was ongeveer een halve eeuw een begrip in Groningen. Zijn beste fokproduct was Coryphee RH, waar For Sale van afstamt. Roelof’s kinderen Miep en Wim zijn in de voetsporen van hun vader getreden, wat betreft zijn hobby. Miep fokte o.a. Thor en Vogue. Wim heeft een licentie als beroepstrainer, hetgeen hij als hobby uitvoert. Hij heeft zakelijk vooral succes met zijn lingerie- en badmodezaken in Groningen. Trainer Henk Hamming is een neef. Zijn vader Harm zat in de fouragehandel en fokte Willemarie GS, samen met broer Roelof en vader G.S. Hamming.For Sale
Zij heette twee jaar geleden nog F14 en werd bij Unitrot voor € 2.600 gekocht door Rob Offenberg, die toen dacht dat ze familie was van Dream with Me. Een vergissinkje dat uiteindelijk goed is uitgepakt. Adriaan van Rijn nam een deel van hem over en de merrie werd in training gezet bij Hugo Langeweg. Na 2 voldoende kwalificaties debuteerde For Sale half oktober 2014 in de Jofferprijs, waarin ze zesde werd in 1.17,8. In de Breeders Crown was ze foutief. In mei van dit jaar maakte ze haar jaardebuut met een zege in Groningen in 1.17,2 in handen van Junior, die vervolgens ook nog tweede en eerste met haar werd. Daarna deed Jaap van Rijn niet voor hem onder met de merrie van zijn vader. Ze won in Alkmaar en Duitsland, werd tweede in de Merrie-Derby Selectiekoers achter Faith Boko, die ze klopte in de Merrie-Derby. Op 25 september verbeterde For Sale haar record tot 1.14,2 bij een tweede plaats in Duitsland.

boven: In "gestrekte draf" en met voorsprong wint For Sale met Jaap van Rijn de Merrie Derby in 2015.
(foto Team Huybers - www.huybers.com)

Vader From Above
Deze Zweed hebben we in voorgaande jaren besproken als vader van 4-jarigen Derby-winnares Aida Boko, Derby-winnaar Davy Boko en Sweepstakes-winnares Elegance Fanatic. Van zijn 34 startgerechtigde Nederlandse producten zijn er tot nu toe 26 gestart, met als beste de Boko’s Aida, Davy, Yendi, Dimaggio en Diablo. Hij heeft hier nog 2 F-jes (waarbij For Sale), 1 H-tje en 1 G-tje. Hij fokt heel goed,maar raakt als oudere hengst wat uit de mode. Zijn meest winnende producten in Zweden zijn Marshland (1.10,5 - € 620.000), Orecchietti (1.09,5 - € 480.000), Mysterious (€ 230.000) en Melly Sambuca (€ 210.000). Die met de beginletter M komen uit zijn eerste jaargang, geboren in 2005. Van de jongste generaties hebben de 4-jarige hengst Psycho en de 3-jarige merrie Timbal al een winsom van over de € 170.000. From Above is goed gefokt als zoon van de Elithengst Zoot Suit en de Elite-fokmerrie A Gift From Heaven. Hij komt uit de moederlijn van Belle, via de Amerikaanse topfokmerrie Expresson, waar ookTagliabue, Lola's Express, Bonefish, Pink Diamond, Express Pride en Minnesota Viking van afstammen.

boven: Vader From Above.


Moeder OJ Yankee
Deze merrie is gefokt door Wim Hamming uit oud-Hamming-bloed. Zijn vader Roelof fokte de moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en bet-overgrootmoeder (Coryphee RH). Wim trainde zijn fokproduct OJ Yankee zelf en reed haar in bijna al haar 75 koersen. Hij won 11 keer met haar, waarvan 3 keer in Wolvega en 8 keer in Groningen. De merrie sprokkelde haar winsom van € 13.380 bij elkaar in gewone koersen. Na afloop van haar koerscarrière ging Joop Visser met de merrie fokken. Het eerste veulen was Buick H, die alleen als 3-jarige eenmaal is gestart en toen 1.19,4 liep. Het tweede product kwam niet in de baan. De volgende was Elisa, die als 3-jarige bij haar debuut derde werd en vervolgens tweede achter Eric W Boko. Vervolgens won ze de Merrie-Derby-Selectiekoers, maar in de Merrie-Derby werd ze uitgeschakeld. Dat was meteen haar laatste koers in 2014. Dit jaar begon ze hoopvol met een tweede plaats in Wolvega, gevolgd door een vierde plaats in 1.15,4. Dat heeft ze tot nu toe niet kunnen continueren. Na For Sale volgt nog de nu tweejarige merrie Goodluckmeerswal, die eind augustus door haar trainer Jan Willem Kromkamp wel goed genoeg werd geacht voor een kwalificatiekoers, maar daarin foutief was. Het hengstveulen van vorig jaar heeft nog geen naam en is onlangs bij Unitrot verkocht voor € 5.250.

Broodmare-sire
We bespraken hem ook op deze plek bij Caen Oldeson. De vader van moeder OJ Yankee is de Amerikaanse hengst Smokin’ Yankee. Geboren in 1978 en volgens de mode van die tijd super gefokt als zoon van Speedy Crown uit een dochter van Hickory Pride, uit een sterke moederlijn. Hij heeft nagenoeg dezelfde stamboom  als “onze “ Yankee Tornado, want hun moeders waren volle zusters.  Nu lijkt dit wat ouderwets, maar wat goed is verjaart niet. Als 2-jarige won Smokin’ Yankee 13 van zijn 20 (!) starts, liep drie wereldrecords en werd tweejarige Draver van het Jaar. Als 3-jarige won hij 10 van zijn 31 starts. Een heel goed koerspaard, dat als dekhengst naar Zweden ging en daar de eretitel Elithengst verdiende met zijn fokproducten, waarvan Big Smoker het meeste won. Hij heeft ook een jaar In Nederland ter dekking gestaan bij Flevo-Farm en hij werd hier vader van o.a. Oletta Queen, Off Limit, Only Ricardo, One Way Ticket en later Rhonda Boko, die allen meer dan € 25.000 verdienden. Smokin’ Yankee is ook de vader van de moeders van o.a. Energetic, Mr. Quickstep, Intoxicated en in Nederland van Wicky de Viking, Tempo Boy Worthy, Yankee Butcher, Topper Swagerman, Anaconda, Annie Friesinger, Caen Oldeson en natuurlijk For Sale.

Moederlijn van For Sale
Van de rond 1870 geboren stammoeder Big Ellen is in Noord-Amerika niets over. De in de moederlijn voorkomende Sorrento was in haar tijd met 2 goede zoons één van de beste fokmerries in de USA. Haar achterkleindochter Bettie Thornton werd naar Duitsland geëxporteerd en bracht daar rond 1930 bij fokker Alkemade drie dochters, te weten:
1. Volante. Zij werd fokmerrie in Zweden, maar daar is weinig van over. De meest winnende uit deze tak is de in 1991 geboren ruin Magnum Ideal (ca € 170.000).
2. Werburg, waarvan de dochter Fatum naar Nederland kwam. Deze tak is dood en de meest winnende vertegenwoordigers waren Wina Oostland (€ 81.300) en Junibes B (€ 41.800).
3. Ymuiden, waarvan de enige dochter Epona naar Nederland kwam en een belangrijke stammoeder is geworden. Ze kreeg 10 veulens, die op de jong gestorven Ursus na, allemaal in de baan kwamen. De beste was de hengst Sorento, die jarenlang in de vaderlandse top zijn graantje meepikte. Haar dochter Walkure won de Jofferprijs en de Productendraverij en van haar stammen af: Uppercut Flevo (die in Noorwegen 57 koersen heeft gewonnen), Lou Hagheweyde en Volta Rotary.

Van Epona’s dochter Racket Arion stammen af: Derby-winnaar Vancouver Cede, Ysvink K, Lissy, Hawkeye Boko, Nar Buitenzorg, Zachery Baker, Gilio R, Josje W, Flash Dennehof en Sweepstakes-winnares Emberiza S
Van Ovidia Axworthy stammen af: Yarmouth, Wardy en Noortje.
De jongste dochter van Epona, Yensy, stelde erg teleur: van de 24 nakomelingen van deze Parisien-dochter is er slechts één met weinig succes in de baan gekomen.
Epona’s oudste dochter Maaike van IJmuiden deed het veel beter. Zij bracht 10 producten, waarvan er 7 in de baan kwamen met als beste de door Roelof Hamming gefokte Coryphee RH (€ 25.000), Ammetienna van Ymuiden (€ 19.200) en Gertien WS (€ 12.000).
Ammetienna bracht de beste Usurpateur K (€ 67.200), Noblesse Oblige (€ 43.300) en Le Bonheur (€ 19.000).

Coryphee RH is de bet-overgrootmoeder van For Sale. Zij was een goed koerspaard met een winsom van omgerekend ruim € 25.000. Ze won o.a. de Grote Joh. Smitprijs, het Noordelijk Amateurkampioenschap en het G. Heikens Memoriaal. Zij was een dochter van Over Again en werd moeder van 10 producten, waarvan er 8 in de baan kwamen. Ondanks dat ze werd gekruist met kampioen-vaderpaarden zaten er geen grootheden bij. De beste was Performer’s Star (€ 16.300). Haar dochters brachten o.a. Thor (€ 56.800), Edo Stukje (€ 36.800), Vogue (€ 31.250), Sauvette (€ 24.500) en Prejudice (€ 22.700).

Coryphee’s dochter Mighty Myra bracht twee producten: de goede merrie Wario H (€ 16.500) en Volo Mighty (€ 1.400). Eerstgenoemde bracht de goede ruin Innocenti (€ 27.000) plus 5 mindere goden. Volo Mighty is de overgrootmoeder van For Sale en ze staat rechtsonder in de stamboomtabel, met haar enige product Charlotte H. Ook zij was een goed koerspaard met een winsom van omgerekend bijna € 25.000. Zij was een van de beste producten van haar vader King Hollandia. Alleen zijn zoon Briesly won meer, bijna twee keer zoveel als Charlotte H. Slechts 23 van zijn 54 kinderen kwamen in de baan. De productie van Charlotte H staat ook in de tabel. Haar dochter OJ Yankee was het enige koerspaard en met haar is doorgefokt, met For Sale als resultaat.


Boven: Coryphee RH (links met Roelof Hamming) leidt met
Bonaire (ir. J. Oosting) in de tweede serie van het Merevelds Mijlrecord
1968 en daarachter lopen de Amerikanen Satan Hanover (Jan van Dooyeweerd)
en Royal Hanover (Siem van Leeuwen). Deze koers zal worden gewonnen
door Bernadine (Jan Wagenaar junior), voor Satan Hanover en
Royal Hanover. Coryphee RH wordt 4e.
Mereveld d.d. 28 juli 1968


Tenslotte
Het voortbestaan van de moederlijn van Epona hangt al wat langer aan een zijden draad. De enige overgebleven fokmerrie is nu nog OJ Yankee en hopelijk worden enkele van haar dochters ingezet voor de fokkerij. Drie van de vier grootouders van For Sale hebben in Zweden de titel “Elite” gekregen. De vierde grootouder is de King Hollandia-dochter Charlotte H. Door gebruik van toonaangevende vaderpaarden kunnen oude moederlijnen een opleving krijgen, ook al lijkt het op papier wat ouderwets gefokt. Daar is For Sale een mooi voorbeeld van. We zijn benieuwd naar haar verdere koerscarrière en zien uit naar de Fokkers Trofeeën op 18 oktober a.s.

Naschrift
For Sale stond niet meer ingeschreven voor de Fokkers Trofee, maar won tijdens dezelfde meeting wel de Flevo Farm Trophy met een eerste prijs van 3.000 Euro. Begin 2016 is de merrie naar België verkocht en heeft al gewonnen in Duitsland en België. We blijven haar volgen.


Hulmiddelen:
- Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.
- website NDR (www.ndr.nl)
- website NDR-Archief (www.archiefndr.nl)

terug naar overzicht Fokkersogen