Fokkersoog: Fidelity Rhythm, Derbywinnares

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 35 van 2015, auteur Hans Huiberts)


Titel: Het trouwe ritme van Fidelity Rhythm

We gaan beginnen met de Fokkersogen voor de F-jaargang. Als eerste komt natuurlijk de Derbywinnares aan de beurt. Wat hebben we genoten afgelopen zondag op Duindigt. De sfeer was goed, het weer ook, het bezoekersaantal en de toto-omzet ook. Complimenten en dank aan allen die aan het welslagen hebben meegewerkt. De Derby-overwinning van Fidelity Rhythm voelt heel goed, omdat er weer eens een merrie won, gefokt door een “kleine” fokker uit een oude Nederlandse moederlijn en in bezit van een liefhebber, die zo’n opkikker best kan gebruiken.De Koers
In de Derby gingen 12 paarden van start van start, waarvan 4 merries. De eerste 6 aankomende paarden staan in de bijgevoegde tabel met hun afstamming. Het is eervol om hier als fokker bij te staan. We hebben ook de cotes erbij gezet. Zeven paarden stonden onder 10 Euro. Flavius stond het laagste aan 3,30 en de winnares vlak daarboven. Een open koers dus, zonder een echte favoriet. Bij de eerste zes geplaatsten staan drie meries. Zijn deze merries zo goed of vallen de hengsten in deze jaargang wat tegen? Of waren zij slachtoffer van het koersverloop? Sinds Yucca Boko in 2008 wonnen alleen hengsten/ruins de Derby en zij deden dat in snellere tijden dan de 1.17,7 van de winnares. Het koersrecord is de 1.15,7 van Clint W Boko. Er staat weinig Frans bloed in de uitslag. Alleen de père-de-mère van Flavius is Frans. Bij de vaderpaarden wil ik Muscles Yankee speciaal noemen. Van hem zijn in 2012 zeven Nederlandse producten geregistreerd. Hiervan zijn er 3 in de Derby gestart en één in de Merrie-Derby. Hij krijgt natuurlijk wel goede fokmerries, maar maakt het toch waar. Klasse! Yucca Boko was trouwens ook een dochter van dit vaderpaard. Bij de moederlijnen zien we 3 oude Nederlandse bronnen en 3 Amerikaanse.


De Fokster
De fokster van de winnares is mevrouw Nienke Terpstra uit Groningen en zij was de partner van de in 2011 overleden Harrie Westerhuis. Hij fokte o.a. met Victoria Quick (volle zus van Udo Quick) en haar dochter Ha Nienke Quick en ook met Wanda Volo en haar dochter Rhytm and Speed. Na zijn dood heeft mevrouw Terpstra de fokkerij met de laatstgenoemde merrie voortgezet. In Draaf-3 staat op blz. 33 een stuk over het fokadvies dat Bas Schwarz in 2008 gaf aan Harrie Westerhuis voor zijn Rhythm and Speed, die tamelijk groot was, niet al te gemakkelijk en wat ouderwets gefokt. Het was Flirtin Man, Quite Easy of Self Possessed. Maar Harrie had al voor Andover Hall gekozen. Hij zei: “Ik hoop op een groot product. Ik heb liever een draver met een duurzame carrière dan een kleintje die in twee seizoenen is opgebrand.” Uit zijn besluit kwam Cancan Rhythm voort, een goede draver, die nu als fokmerrie nog in bezit is van mevrouw Terpstra. In 2011 gaf Bas weer een advies voor Rhythm and Speed, met Explosive Matter als eerste keuze. Zijn argumenten waren een niet al te grote hengst, uitstekend koerspaard, flegmatiek en modern gefokt met Valley Victory-bloed. Mevr. Terpstra volgde het advies op en een jaar later werd een heel klein merrietje geboren. Dat uitgerekend dit merrietje nu de Derby heeft gewonnen is een droom die uitkomt voor de fokster en een opsteker voor Bas Schwarz. Jammer dat Harrie Westerhuis dit niet meer heeft kunnen meemaken.

Fidelity Rhythm
Als jaarling werd ze bij Unitrot voor € 8.000 verkocht aan Wil van der Zwaan. De merrie oogt heel klein, maar haar schofthoogte is onlangs gemeten op 1,56 m. In het vorige nummer van dit blad is de carrière van de merrie al belicht en we vatten het nog een keer samen. Fidelity was vorig jaar de beste van haar jaargang met overwinningen in de Jofferprijs en de Productendraverij en een tweede plaats in de Breeders Crown achter Fame Boko. Ze sloot het jaar af met een spectaculaire zege in de Zweedse Breeders Crown voor 2-jarigen in 1.14,6. Haar twee starts op Vincennes eind januari en begin mei van dit jaar brachten geen succes. In Wolvega werd ze vervolgens derde achter twee Italianen, won in 1.14,9 en werd tweede achter Fame Boko in de Sweepstakes. Vervolgens werd ze in haar recordtijd van 1.14,5 derde achter een Italiaan en de razendsnelle Zweedse Fortune Boko. Op Duindigt behaalde ze twee tweede plaatsen, eerst achter Ballantine V en drie weken geleden achter Flavius in de Derby-selectie. Wie toen goed heeft opgelet zag haar steeds sterk eindigen. Dat er veel mensen goed hebben opgelet, bleek uit haar cote-eventueel in de Derby. Ze begon als “rijkste” van haar jaargang aan de Derby, is nu bijna twee keer zo rijk geworden en bovendien heeft ze eeuwige roem bereikt. En die roem is terecht, want de merrie won op eigen kracht, buitenom komend met een laatste ronde in het dodenspoor. De merrie heeft een uitstekende draf-actie, liep voor het eerst zonder ijzers en heeft een goed koershoofd. John de Leeuw heeft haar krachten goed verdeeld en kwam precies op het goede moment naar voren. Wil van der Zwaan is de eerste eigenaar-trainer die de Derby wint sinds Sjaak Sijm met zijn Zacatal du Bois in 1985 en dat is precies 30 jaar geleden. Nogmaals gefeliciteerd familie Van der Zwaan en John de Leeuw!


boven: Fidelity Rhythm (John de Leeuw) wint met voorsprong de Derby-F-2015.
De pers had het weer over "de Schreeuw van de Leeuw ",
net als 23 jaar eerder bij de zege van Elionora Oldeson met Cees de Leeuw.

boven: Huldiging van Fidelity Rhythm en John de Leeuw na de Derby-F-2015.
Links staat fokster mevr. Terpstra, daarnaast de eigenaren Wilma en Wil van der Zwaan,
die tevens trainer is. Rechts zoon en mede-trainer Daan van der Zwaan.


Vader Explosive Matter
Hij was één van de jaargangstoppers van de in 2006 geboren dravers in de USA. Als 2-jarige en 3-jarigen was hij wat de Amerikanen noemen “Wereldkampioen” op de 1.000 m banen. Hij had de pech om in zijn jaargang steeds de crack Muscle Hill tegen te komen. Toch wist hij anderhalf miljoen dollar te winnen. Om Muscle Hill een keer te ontlopen, startte de hengst in de Orsi-Mangelli te Milaan. Hij won de serie, maar werd in de finale door een Italiaan uit de koers gereden. De hengst dekt op Hanover Shoe Farms, waar hij concurrentie ondervindt van andere hengsten. Desalnietemin stond hij in de vaderpaarden statistieken van 2014 tweede met zijn tweejarigen en vijfde met zijn driejarigen. Hij is ook de vader van de Hambo-winnaar van dit jaar, Pinkman, en van de Nederlandse Faye Bros (1.13,1 in Zweden).

boven: Vader Explosive Matter.


Moeder Rhythm and Speed
De merrie werd als jaarling gekocht door Stal De Groningers. Ze debuteerde met Peter Strooper als 3-jarige met een zege in de Paas Stakes, maar sprong in haar twee volgende koersen, waarna ze in training werd gezet bij Marcel Hauber en meestal werd gereden door Ruud Pools. In november van dat jaar werd ze eerste in een Stakeskoers. Ook als 4-jarige won ze twee Stakes-koersen. Het jaar daarop won ze de Gouden Zweep, vóór Magic Rider en Passing Renka. Als 6-jarige werd ze steeds door Robin Bakker gereden en hij werd met de merrie in 2005 vierde in de Gouden Zweep en derde in het Kampioenschap Nederlandse Paarden. Een jaar later won ze het Kampioenschap van Nederland. In totaal boekte ze 15 overwinningen en bouwde ze een winsom op van bijna € 70.000. De merrie was groot en slank en leek niet gebouwd als speedpaard, maar had wel een geweldig eindschot in de benen. Na haar koerscarrière ging ze weer terug naar haar fokker Westerhuis. Haar eerste vier producten waren geen echte toppers (zie de tabel), maar de vijfde maakt alles goed! Haar laatste veulen Gusty Rhythm staat nu bij Bas Crebas en heeft zich begin juni al gekwalificeerd. Moeder Rhythm and Speed is inmiddels gestorven. Dochter Cancan Rhythm heeft het fokkerijstokje overgenomen en is nu voor gezamenlijke  rekening van de Flevofarm en mevr. Terpstra drachtig van Explosive Matter. Een begrijpelijke en goede keus.

boven: moeder Rhythm and Speed was een crack.
Hier wint ze de Gouden Zweep 2004 in handen van Ruud Pools.


Moeders vader
Vader van de moeder is Tagliabue, de Hambo-winnaar van 1995. Hij was de beste van zijn jaargang en won ook de Titan Cup en het Zweig Memorial.  Hij werd tweede achter de merrie Lookout Victory in de World Trotting Derby. In dat jaar werd hij uitgeroepen tot Draver van het Jaar. De hengst is goed gefokt als zoon van Super Bowl en de uitstekende koers- en fokmerrie Double Coverage. In de fokkerij is hij ingehaald door de Valley Victory-rage. In de USA is Lolique zijn enige miljonair. In Zweden zijn de bekendste producten Tag the Devil en Improve As. In Nederland bracht hij slechts 11 producten, waarvan er 10 in de baan kwamen met als beste Passing Renka, Rhythm and Speed en Udice Boko (€ 40.000). Wie doet hem dat na? Als moeders vader heeft hij ook slechts één miljonair in de USA, Pilgrims Taj, maar we kennen vooral zijn kleinzoon Ken Warkentin en nu dus kleindochter Fidelity Rhythm.

De moederlijn
De Nederlandse stammoeder Eulogie is een Duitse merrie, die in de jaren 1920/30 een crack was op de kortebaan en dus wel over de nodige snelheid beschikte. Eulogie was een dochter van de in die tijd bekende, maar nu vergeten Amerikaan Black Jim, die lang in Duitsland heeft gedekt. Ze bracht slechts twee producten, de volle zussen Eulogie Scott 1.28,2 en Gracia Scott 1.36,6. Met eerstgenoemde is niet gefokt. Gracia Scott bracht net als haar moeder twee dochters. Van Sun Rise 1.27,6 is niet zo veel terecht gekomen. De beste nakomeling was Opstalan (€ 37.000), gevolgd door Waldje R (€ 10.000). Halfzus Ologie Fried bracht 3 producten, met als beste de bekende Bromelia (1.19,6 - € 17.000). Deze laatste bracht 12 veulens, met als beste de tonwinnaar (in guldens) Pepiton. Zijn halfzus Yohanna is moeder van Jairzinho Lion (€ 30.750). De oudere halfzus van Bromelia, Vologie M, mislukte als koerspaard, maar bracht wel 11 veulens, waarvan er 9 in de baan kwamen. Geen grootheden, maar wel nuttige koerspaarden. Vier ervan verdienden rond de € 10.000: Eulogie II, Gregor II, Nanienke Volo en Mirjam Volo. De meest winnende draver uit deze moederlijn is de in Oostenrijk geboren Speedy Webbster (1.13,3 - € 165.500), die veel in Duitsland heeft verdiend. Bij hem komen we via Vologie M, Corrie Again M 1.30,9 en Janny P 1.20,1 naar zijn moeder Zuidster Voorne 1.17,9. Corrie Again M bracht ook de goede Immer Treu 1.18,4. Corrie’s halfzus Mirjam Volo is de overgrootmoeder van Fidelity Rhythm. Zij was met een winsom van ca. 18.000 gulden (€ 8.000) een redelijk koerspaard. Ze stond in training bij Hendrik Maring en werd nog vijfde in de Sweepstakes. Als 7-jarige ging ze de fokkerij in en kreeg uiteindelijk de titel Elitemerrie. Haar productie staat gedeeltelijk rechts onderin de stamboomtabel. Haar eerste 6 veulens werden door H. Kramer gefokt, waarna werd ze gekocht door Wim Nas, die nog 7 Buitenzorgjes met haar fokte. Van de 6 Volo’s waren er 3 van de weinig succesvolle hengst Paranoh. Het tweede product was van Brogan en dat was de beste Wanda Volo. Wim Nas kruiste zijn nieuwe aankoop natuurlijk meteen met Brogan en dat leverde de subtopper Diego Buitenzorg op, die voor Stal Westland succesvol was en een jaar later de goede Eelco Buitenzorg. In het volgende jaar was Brogan niet meer beschikbaar en met de daarna gebruikte vaderpaarden klikte het blijkbaar minder goed.
Wanda Volo is de grootmoeder van onze Derby-winnares. Zij was met een winsom van 158.400 gulden na de “IJzeren dame” Wanda Pluto en Derby-winnares White Shadow de meest winnende merrie van haar jaargang. In de Derby van 1983 werd Wanda Volo zesde achter vier merries en één hengst (White Shadow, White Honey, Wilma Star, Wellborn Dean en Welcome Jacky). Wanda won als 2-jarige met Roelof Maring de Toekomst-prijs en als 7-jarige de Mijl van Nootdorp in 1987 met Tom Kooyman junior. In haar laatste koersjaren was ze in eigendom van Ed de Haan, de vader van Patrick en Martijn de Haan, die zich Wanda Volo nog goed zullen herinneren. In de fokkerij wilde het eerst met haar niet zo lukken, misschien mede door een ongelukkige hengstenkeuze. De eerste vijf veulens werden gefokt door de combinatie Iwema/Prenger. Daarna werd Wanda verkocht aan Harrie Westerhuis, die eerst een recordloze Ideal du Gazeau-zoon fokte en vervolgens met Tagliabue in de roos schoot: Rhythm and Speed was “Lest best”!

Tenslotte
Deze moederlijn bestaat alleen in Nederland en leeft voort door toevalligheden. Het is bijzonder dat er dan toch nog een Derby-winnaar uit tevoorschijn komt, waarschijnlijk mede door de hengstenkeuzes in de laatste generaties. We hopen dat dit kleine merrietje na de winst in de 2-jarigen- en 3-jarigen-Derby nog lang niet is opgebrand en ook in de komende jaren haar partijtje zal blijven meeblazen. Wil van der Zwaan denkt dat ze volgend jaar nog beter wordt. De merrie heeft de Derby goed doorstaan en heeft deze week lekker buiten gelopen. Binnenkort moet Van der Zwaan kiezen tussen de Nederlandse en de Zweedse Breeders Crown en daarnaast lokken ook nog de Unitrot-koers en de Fokkers Trofee op 3 oktober. We zijn benieuwd!

Met dank aan Bas Schwarz en Gerard ter Schure‘s Computerstamboek.


terug naar overzicht Fokkersogen