Fokkersoog: Diamond, Vierjarigenkampioen

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 15 van 2015, auteur Hans Huiberts)


Titel: De ruwe diamant is geslepen

Vorig jaar ontpopte Diamond zich als de beste vierjarige van de D-jaargang uit 2010. Hij was als 3-jarige nog niet sterk genoeg, maar maakte dat vorig jaar helemaal goed. Hij is een halfbroer van Sweepstakes-winnares Bewitched, die ik in 2011 heb beschreven in een Fokkersoog. Nu, vier jaar later, is dat verhaal aangepast voor Diamond.De Uitslag
In bovenstaande tabel staan de 5 geplaatste paarden in de Vierjarigen-Derby, met hun afstamming en fokker erbij. De tweede en derde geplaatste zijn merries. De Love You producten komen vaak op latere leeftijd tot volle bloei, zo ook hier met twee stuks. Dream Well’s moeder bracht eerder al de fraai genaamde Bondu Well en Crom Well, die er als koerspaard niet zoveel van terecht brachten. Delphine Flevo is de oudste van Volga River, de oomzegster van Incredible Crafts. Dave Dream’s moeder Hungadream is een Canadese merrie, die een dochter is van de Franse topfokmerrie Slave. Davy Boko is een volle broer van Aida Boko en als Derbywinnaar reeds uitvoerig besproken. Deze keer geen oude Nederlandse moederlijnen in de uitslag.


De Fokker
Stal Amsterdam kocht vroeger goed en duur fokmateriaal op de veilingen, maar is nu zelf met de beste merries gaan fokken. In de lijst met meest succesvolle fokkers van 2014 staat de stal tweede en dat is voornamelijk te danken aan Diamond. Naast Gala dei Bessi fokten de Amsterdammers o.a. met Patara Vrijthout, Armbro Groenhof en Genny di Jesolo, die één NL-product heeft: Charlie Lucky (1.15,9 - € 16.000 in Zweden).

 

Diamond
De jonge hengst werd geboren bij Jean Huls in het Limburgse heuvelland. Hij stond na de geboorte niet al te mooi op zijn benen en fokker Stal Amsterdam schonk daarom het veulen aan Jean. Ruim een jaar later was er niets meer van te zien, maar tijdens de jaarlingenveiling in Hamburg werd er volgens de inbrenger niet genoeg geboden. Hij hield hem in voor € 8.000. Later kocht bloemenhandelaar Maurice van Leeuwen van Stal Mille Fleurs het paard en hij zette hem in training bij Paul Hagoort. Diamond was niet vroeg en debuteerde als 3-jarige in mei 2013 met een overwinning in Duitsland, gevolgd door tweede plaatsen in Wolvega (in 1.15,8) en Duitsland. In de Sweepstakes en de Derby Selectie sprong hij weg. Hij had wel klasse, maar miste nog de kracht en werd voor een half jaar naar Marian Vos gestuurd. Op 31 januari 2014 begon Diamond met een zege te Wolvega en daarna ging er weinig mis. Hij zat steeds bij de eerste drie en won 8 van zijn 14 koersen in dat jaar. Daarbij een tweede plaats in het Criterium achter Robert Bi en overwinningen in de Derby der Vierjarigen en de Breeders Crown. Zijn jaarrecord van 1.13,1 liep hij in Zweden. De jaarverdienste in 2014 bedroeg ruim € 50.000.

 


boven: de grote Diamond (Robin Bakker) wint de 4-jarigen Derby te Wolvega.


Vader Classic Photo
Bij de Jaarlingenveiling in Kentucky werd Classic Photo verkocht voor $ 86.000. Als tweejarige werd hij onder andere tweede in de Valley Victory Trot. Als 3-jarige kwam hij beter tot zijn recht en hij won de American National, de Canadian Trotting Classic, de Review Stake en het Stanley Dancer Memorial. Hij werd tweede in de Hambletonian achter zijn halfbroer van vaderskant Vivid Photo. Classic Photo won 11 keer in 24 starts en behaalde een winsom van bijna anderhalf miljoen dollar. Zijn vader SJ’s Photo is genoegzaam bekend en zijn moeder was snel, won $ 72.000 en is een halfzus van de vroegere Italiaanse crack Crowning Classic. Naast Classic Photo bracht ze nog 5 producten, waaronder de kampioen der vaderpaarden 2013 in Finland, Classic Response ($ 162.420). Ze komen uit de befaamde moederlijn van Emily Ellen (bron Twilight XX), net als bijvoorbeeld Pine Chip en Raja Mirchi.
Classic Photo dekte vanaf 2006 in de USA, ging vervolgens naar Italië en staat sinds vorig jaar in Zweden opgesteld. Hij heeft al een aantal goede producten, zowel in zijn geboorteland als in Europa. In de States heeft hij 3 producten met winsommen tussen $ 500.000 en $ 900.000. Mosaique Face (1.09,5 – ca. € 870.000) is de beste van zijn Europese kinderen.


(Later toegevoegd)
Onderstaande schreef de Oostenrijker Nicolaus Matzka half september 2015 op zijn website http://www.trabrennzucht.at over de vader van Mosaique Face:

Mosaique Face stammt nicht von Viking Kronos, zu dem Kolgjini an jeder erdenklichen Stelle betont, dass sein Erfolg praktisch allein auf diesem Pferd beruhe (und dessen Sohn Joke Face – mit fast 30% Franzosenblut – etwa Vater von 28 der 52 Kolgjini-Fohlen von 2015 ist …), sondern von Classic Photo, der in Schweden auf Stuteri Broline um wohlfeile 33.000 SEK deckt. Dessen Gestütsmanager Tommy Norén teilte uns mit, dass Classic Photo ein außerst sympathischer Hengst von eher kleinerer Statur ist (auch sein Vater SJ´s Photo ist mit einer Größe von 158 cm eher kleinwüchsig), der heuer rund 75 Stuten bedeckt hat (43 in Schweden, der Rest per Gefriersamen im restlichen Europa).

Erstaunlich sind seine Erfolge als Stallion rund um den Globus: Begonnen hat der Hambletonian-Zweite von 2005 (Sieger der Wallach Vivid Photo, ebenfalls von S J´s Photo abstammend) seine Deckkarriere in seiner Heimat Nordamerika im Jahr 2006, da ist er Vater u.a. der Ausnahmestute Classic Martine (1:09,1 – 1,1 Millionen USD) oder der Wallache Take My Picture (1:09,8 – 1 Mio. USD) und Zooming (1:08,9 – 700.000 USD). Von 2007 bis 2010 (2011 kam nur mehr ein US-Fohlen zur Welt) brachte Classic Photo in den USA insgesamt 255 Fohlen, davon starteten 168, von diesen liefen 87 schneller als 1:14,6 und 28 schneller als 1:11,5. Die Gesamtgewinne seiner nordamerikanischen Nachkommen gewannen 12.509.454 USDollar, was einem Schnitt von 49.057 USD pro Nachkommen bzw. gar 74.461 USD pro gestartetem Pferd entspricht.

Quer über den europäischen Kontinent sind seine weiteren Spitzenpferde verstreut: Mosaique Face in Schweden, Pantarei Ans, Ringostarr Treb, Perkins Grif und Oibambam Effe in Italien, Arctic Model in Finnland und Diamond in den Niederlanden, um nur die bekanntesten aufzuzählen.

Drei Nachkommen von Classic Photo in Österreich wurden 2014 geboren, sie stammen aus den Stuten La Florida Cam (Muscles Yankee – Ever Lemon – Lemon Dra), Mon Amie Mic Venus (Edu´s Speedy – Mon Amie Mic – Sugarcane Hanover) sowie Star Gate (Divinator – Sarah Shane – Shane Scottseth).

Höchst interessant sind die Pedigrees von Vater (Classic Photo) und Sohn (Mosaique Face) bzw. deren Parallelen. Verblüffend, bei beiden Hengsten findet sich ein Linebreeding von 4x3 auf Super Bowl (dessen Inbreeding-Faktor ganz offensichtlich nicht hoch genug eingeschätzt werden kann). Beide Hengste haben auch eine starke US-Mutterlinie als Fundament: Classic Photo jene der 1865 geborenen Midnight (auch bekannt als jene der Morning Bells/Emily Ellen, aus dieser stammt beispielsweise auch Raja Mirchi, ein weiterer Top-Star aus dem Hause Kolgjini) , Mosaique Face jene der in den 1880ern geborenen Nelly v. Mambrino Sterley, die u.a. über ihre Tochter Delmonica Hanover und vor allem durch Moni Maker, der gewinnreichsten Traberstute aller Zeiten, Unsterblichkeit erlangte und augenblicklich durch die Dreifach-Dollarmillionärin Bee A Magician hochgradig vertreten ist.


boven: Vader Classic Photo.


Moeder Gala dei Bessi
Hugo Langeweg kocht haar samen met de topmerrie Genny di Jesolo als jaarling in Italië voor rekening van Stal Amsterdam. De talentvolle Gala kwalificeerde zich als 2-jarige in september in 1.16,9 en won een maand later op Duindigt in 1.17,3. Haar volgende koers was eind februari in haar derde jaar. Tot half juli liep ze 9 koersen waarvan ze er 6 wist te winnen, waaronder een serie van het Sprintkampioenschap en de Troost Sweepstakes. Een uitstapje in juni naar Denemarken leverde haar naast een derde plaats een record op van 1.15,6 over 2.000 m. In augustus bleef ze tweemaal ongeplaatst, waarna ze begin september in Italië achtste werd in 1.14,8 over 1.609 m. Ze werd toen niet goed genoeg gevonden voor de Italiaanse Merrie-Derby, die een maand later werd gewonnen door haar stalgenote Genny di Jesolo. Terug in Nederland werd Gala dei Bessi vijfde in Wolvega en door een blessure is dit haar laatste koers gebleken. Stal Amsterdam ging met haar fokken en heeft daar geen spijt van gekregen. Zoals gezegd won dochter Bewitched de Sweepstakes en twee weken later ook nog de Ulf Thoresen Minnelop (Memoriaal) in Noorwegen. In de Merrie-Derby werd ze achtste. Als 4-jarige zat ze in 9 koersen steeds bij de eerste vier en won driemaal, waarbij ze in Zweden een mooi winrecord liep van 1.12,1. Als 5-jarige lukte het niet meer en Bewitched is nu fokmerrie bij de familie Redder. Ze heeft vorig jaar een H-tje (Transs R) gebracht. Haar jongere halfbroer Capone won in Nederland € 7.500 voordat hij als 4-jarige naar Zweden werd geëxporteerd. Daar heeft hij zijn winsom al weten te verhogen naar € 23.500. Na Diamond werd zijn moeder verkocht aan de combinatie Boko-Flevo Farm, die de merrie Duits hebben gemaakt. Ze heeft nu twee Duitse dochters, waarvan de oudste vorig jaar als tweejarige in de baan kwam. Zie de tabel.

boven: moeder Gala dei Besi wint met Hugo Langeweg junior op Duindigt.


Broodmare-sire
De vader van de moeder is Yankee Glide. We bespraken hem onlangs al bij Exceptional Boko en dat herhalen we hier. Als koerspaard behoorde hij tot de beste van zijn jaargang en hij is uitstekend gefokt, volgens de vroegere Golden Cross: Valley Victory uit een dochter van Speedy Crown. Zijn moeder had 6 producten die allemaal zijn gestart. Van zijn overgrootmoeder Yankee Duchess stammen ook af TV Yankee, Windsong's Legacy en Muscle Hill. Yankee Glide is een succesvol vaderpaard in de USA, met Oaks-winnares Passionate Glide, Triple Crown-winnaar Glidemaster en Ken Warkentin als vaandeldragers en in Europa natuurlijk Main Wise As. Vorig jaar stond hij in de USA-statistiek van de vaderpaarden 14e bij de 3-jarigen en 8e bij alle leeftijden. Als moeders vader is hij vooral bekend van Hambo-winnaar Market Share, die meer dan 3,5 miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn beste kleinkinderen in Zweden zijn Solvato, Global Manhattan, Amaru Boko en Global Money. En in Nederland zien we naast Bewitched, Capone en Diamond ook nog Aida, Davy en Exceptional Boko en de gebroeders Broadway en Conway Fortuna.

boven: Broodmare-sire Yankee Glide.


De moederlijn
Opvallend is dat er tot aan Arnie's Likeness allemaal recordloze merries in deze moederlijn staan. Sommige hiervan brachten echter wel beste producten. We beginnen bij Pituresque, die 9 veulens kreeg, waarbij de bekende dekhengst Spectator (geb. 1958 - 4e in Hambo - 1.14,1 - $ 85.000). Haar dochter Picture Dart was een uitstekende fokmerrie, die 14 producten gaf, waarvan er slechts één niet is gestart. Haar meest winnende is de Zweedse dekhengst Arnie's Aim (1.12,7 - € 270.000). Dit is een volle broer van Arnie's Likeness, de overgrootmoeder van Diamond.


Super Arnie
Arnie's Likeness heeft eigenlijk teleurstellend gefokt. Van haar 15 producten kwamen er slechts 8 in de baan en slechts 3 hiervan behaalden een voldoende (zie tabel). Daarbij zat echter wel Super Arnie, de Elite-dekhengst uit Zweden. Daarmee is deze fokmerrie toch "onsterfelijk" geworden en is de kwaliteit van haar moederlijn bewezen. Van haar recordloze dochter Miss Pine Chip komt de dekhengst Mr. Pine Chip (1.12,7 - $ 636.000).
Uit een andere dochter Lines and Shadows heeft Wiebe Landman nog 3 Boshoeves gefokt waaronder de goede Twilight Boshoeve. Een andere recordloze dochter Chipping Image ging naar Italië en bracht daar eerst 6 dochters, die goede koerspaarden werden, maar er zit geen echte topper bij. Ook de twee laatste hengstveulens zijn nog niet succesvol. Eén van haar dochters is Gala dei Bessi, de moeder van Diamond. Zie de tabel.

boven: Super Arnie komt uit dezelfde moederlijn.


Tenslotte
Diamond is zuiver Amerikaans gefokt met uitstekende lijnen en dat geeft goede kansen op succes. Zijn moeder heeft de verwachtingen waar gemaakt en is een uitstekende fokmerrie geworden. Het getuigt van kunde en wijsheid dat zijn trainer en de eigenaar de ruin als 3-jarige hebben ontzien. Zij zijn vervolgens beloond met een mooi jaar en we hopen dat er nog veel succesvolle jaren met Diamond zullen volgen.


terug naar overzicht Fokkersogen