Fokkersoog: Too Fast, Elitemerrie

(gepubliceerd in het weekblad "Draf&Rensport", nr. 12 van 2015, auteur Ferry Hollander)


Titel: Nieuwe Elitemerrie Too Fast

Door de dadendrang van Dream of Renka vergaarde fokmerrie Too Fast het laatste punt om officieel gekroond te worden tot Elitemerrie. De trots van de familie Knipscheer wringt zich daarmee tussen een select gezelschap. De historie van de Nederlandse fokkerij kent inmiddels 63 merries die deze prestigieuze status hebben verworven.

Too Fast
In 1992 werd Too Fast geboren in Amerika. De ludiek genaamde merrie kende een spijkerharde loopbaan in haar vaderland. Als tweejarige kwam ze al tot haar record van 1.15,8. De jeugdige merrie kwam in de maanden juni en juli maar liefst achtmaal in actie. Op oudere leeftijd heeft ze eveneens gekoerst, maar niet met het gewenste succes. Dankzij bemiddeling van Hugo Langeweg kocht Jan Knipscheer de merrie van Alwin Schockemöhle. In 1996 maakte Too Fast haar debuut op Nederlandse bodem. Ze bleek veel te heet en er werd besloten om het geluk te beproeven in de fokkerij. Dat pakte perfect uit. Ze is namelijk ondermeer moeder van Passing Renka, één van de rijkste dravers uit de nationale drafsportgeschiedenis. Toen Too Fast steeds meer last kreeg van haar slijtage, is besloten om de kip met gouden eieren in te laten slapen. Ieder kind leert van zijn moeder dat alles waar 'te' voor staat niet goed is. Behalve bij te samen, te bed en tevreden. Graag wil ik aan deze reeks uitzonderingen nog één toevoegen: Too Fast. Het certificaat die bij de titel 'elitemerrie' hoort, zal overhandigd worden aan Jan Knipscheer tijdens de komende Jaarvergadering van de Fokkersvereniging op Duindigt.

Vader Baltic Speed
De vader van Too Fast is de Speedy Somolli-hengst Baltic Speed. Baltic Speed werd als twee- en driejarige uitgeroepen tot de beste van zijn generatie. De trainingspupil van Sören Nordin maakte in de fokkerij eveneens een verbluffende indruk. In zijn eerste lichting bracht hij reeds rasverbeteraar Valley Victory en viervoudig miljonaire Peace Corps. Daarnaast is hij tevens vader van toppers als Frisky Frazer, Bosphorus, Baltic Bet en Wall Street Banker. Jarenlang stond Baltic Speed ter dekking in New Jersey alvorens hij werd aangeboden in Italië. In de laars van Europa leverde hij paarden af als Boss di Jesolo, Zucchero OM en Extreme Aunou. Als moedersvader is Baltic Speed ondermeer bekend van Ilaria Jet, Nuke it Linsay, Italiano, Med Vac, Timetosaygoodbye, Zambesi Flash en Passing Renka. Op het complex van Orsi Mangelli overleed Baltic Speed in 2009 op 28-jarige leeftijd. Zelf heeft Baltic Speed Lady Hurd als stammoeder. De lijn is ondermeer bekend van Baltic Speed's halfbroer Crown Wood en Duitse dekhengsten zoals Chergon en O'Connor.

Moeder Fast Catch
De moeder van Too Fast is de Bonefish-merrie Fast Catch. Fast Catch is gezamenlijk gefokt door F.L. van Lennep en W.J. Sprow III. De merrie leverde 10 nakomelingen af, waarvan 6 in de baan zijn verschenen. Gek genoeg liet niemand van hen een blijvende herinnering achter op de koersbaan. De nafok van haar dochters is het wel waard om nader te belichten. De Speedy Crown-merrie Tournament Stock bracht in Amerika American Champion ($165.530 – 1.13,1) en in Zweden Crowns Diamond (€166.862 – 1.11,5). Fast Catch komt op haar beurt uit de goed fokkende Super Bowl-merrie Exciting. Dat maakt haar een halfzus van de fokhengst Nearly Perfect, die als vierjarige de Breeders Crown en de Nat Ray Trot op zijn naam schreef. Hij is onder andere vader van dekhengsten als Sierra Kosmos, King Pine en de razendsnelle merrie Imperfection. Nearly Perfect was zeker geen toevalstreffer van de recordloze Exciting. Ze bracht namelijk ook de Finse dekhengst Baltic Isle en de in Italië goed voor de dag gekomen Templar Goal.
Too Fast komt uit de vermaarde stam van Maggie H. Deze voorname moederlijn zorgt tot op de dag van vandaag wereldwijd voor puike harddravers. Als we deze familie nauwgezet bekijken komen we uit bij vierde moeder Golden Link. Deze Florican-dochter uit 1964 staat niet alleen aan de basis van Too Fast maar ook van Deweycheatumnhowe, Self Possessed, Elvis de Rossignol, Score a Success, Mellby Briolett en Gift Kronos.


Nakomelingen Too Fast
Too Fast baarde 9 kinderen, waarvan 5 de baan hebben gehaald. Op zesjarige leeftijd veulende ze voor het eerst. De hengst Passing Renka was direct een voltreffer. Zijn vader is Hambletonian-winnaar Tagliabue, die werd gekozen vanwege zijn hardheid, rustige karakter en hoge stokmaat. Door stammoeder Exciting gaf hij mooie inteelt op Super Bowl. De carrière van Passing Renka werd met beleid uitgestippeld en naar mate de jaren vorderden werd hij alsmaar beter. Klasseringen in de nationale klassiekers werden opgevolgd door sterke overwinningen te Napels, Parijs, Lille en Cagnes-sur-Mer. Het volgende product van Too Fast liet eveneens van zich horen. Speeding Renka werd voor Vibelzee BV derde in de Derby en vervolgde zijn loopbaan in Oostenrijk. Very Fast Renka deed er in de koers der koersen nog een schepje bovenop. De hengst kende een soortgelijke opbouw, kwam af als een kanonskogel en werd overtuigend tweede in de Derby achter de ongenaakbare Virgill Boko. De producten die daarop volgden kwamen om door ziekte of hadden niet het talent van hun bekende broers. Opvallend is dat de zonen van Too Fast beduidend beter hebben gepresteerd. In de laatste jaren was Too Fast helaas lastig drachtig te krijgen, met name van diepvriessperma. Er werd besloten om haar te verhuizen naar de Franse stoeterij van Erik en Loes Dragt, waar ze nog twee veulens ter wereld heeft gebracht. De Love You-ruin Dream of Renka was lang niet sterk genoeg, maar gaf meerdere malen blijk van zijn kwaliteiten. Als laatste bracht Too Fast Ellen C Renka. De merrie van Saxo de Vandel miste de slag tegen de top van de jaargang, maar liep onopvallend toch al een record van 1.16,3.

Onderstaand de producten van Too Fast per maart 2017
Click hier voor een actueel overzicht van de productie van deze Elite-merrie.

geb.jr product h/r/m vader rec. winsom pt.

1998

Passing Renka

h

Tagliabue

1.11,9

€ 364.564

8

2000

Speeding Renka

h

Incredible Crafts

1.15,2

€ 38.400

3

2002

Umber Renka

m

Uxer LB

-

-

0

2003

Very Fast Renka

h

Super Arnie

1.14,7

€ 33.315

3

2004

Winning Renka

h

Starchip Entrprise

-

-

0

2006

Zeloso Renka

h

Goetmals Wood

-

-

0

2007

Above Renka

m

Frmo Above

-

-

0

2008

Dream of Renka

r

Love You

1.14,5

€ 24.455

3

2009

Ellen C Renka

m

Saxo de Vandel

1.16,3

€ 3.660

0

-

totaal

-

-

-

€ 465.000

17

 

Passing

Boven: De al wat oudere Elitemerrie Too Fast poseert.

Passing

Moeder Too Fast krabt zich achter de oren
en haar veulen Passing Renka kijkt toe.


Nafok
In de nafok heeft Too Fast heel wat memoires om over te reppen. Zoon Passing Renka staat al jaren live ter dekking op de Flevofarm. De zoon van Tagliabue kende een vliegende start in de fokkerij. Hij bracht Derby-winnaar Zoran Lobell, Merrie Derby-winnares Zytana Promise en de Tsjechische Derby-winnaar Zazazoo. Een jaar later kwam zijn absolute grootverdiener ter wereld. Supermerrie Ariane Beemd won de Sweepstakes, Fokkers Trofee en zegevierde op oudere leeftijd in de Grote Prijs der Lage Landen. Naast een reeks goede koerspaarden, dook afgelopen jaar de klassieke Floris Baldwin op. De telg van Bas Crebas liep reeds 1.16 over de mijl en plaatste zich in zowel de Jonkerprijs als de Productendraverij. Van de dochters van Too Fast heeft alleen Umber Renka reeds kinderen voortgebracht. De recordloze merrie van Uxer LB bracht ondermeer Ziezo Renka (€300 – 1.19,5) en de in Noorwegen actieve Best of Boszorg (€27.200 – 1.14,4). Laatstgenoemde is een zoon van Incredible Crafts en zegevierde 5 maal uit 79 starts. Hopelijk houdt Passing Renka de tak van zijn moeder nog lang in leven en wie weet is Ellen C Renka straks een aanwinst voor de fokkerij. De laatste nakomeling van Too Fast is nog altijd in het bezit van haar fokker.

De beste Producten van Too Fast:

Passing

Boven: Passing Renka heeft de Grote Jubileum-prijs 100 jaar Duindigt in 2006
gewonnen en gaat na de huldiging en de ereronde terug naar
de stal, begeleid door mede-eigenaar René Knipscheeer (op de sulky)
en verzorgster Mariska Huel.


Passing

Boven: Passing Renka met de krans van de Gouden Zweep 2006.

topper

Boven: Speedy Renka (rechts met Cees Kamminga) wint de Voorjaars
Stakes voor 4-jarigen, voor Sholty Boko en Starfighter LM (links).
terug naar overzicht Fokkersogen