Fokkersoog: Easytowin won veel geld als 3-jarige

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 10 van 2015)

Inleiding
We beschrijven Easytowin vanwege haar derde plaats in de Derby, haar vijfde plaats in de Orsi-Mangelli, die € 9.000 waard was en vooral haar tweede plaats in het Europees Kampioenschap der 3-jarigen, die ca. € 25.000 opleverde. Ze werd hierdoor voorlopig de meest winnende van onze E-jaargang. De kenners kennen haar grootmoeder Pinky als een zeer succesvolle fokmerrie. Haar producten Ariane Beemd, Ybanos en Victory My Way zijn in het verleden in een Fokkersoog beschreven. Met Easytowin, zijn we nu een generatie verder, want zij is een dochter van laatstgenoemde seriewinnares. Haar stamboom is interessant, met een mooie mix van uitstekend Frans, Amerikaans en oud Nederlands bloed.

De Fokker
Easytowin is een eigen fokproduct van de Gerrits Recycling Group van de Helmondse familie Gerrits, die zich de laatste jaren steeds meer in de fokkerij heeft begeven. Main Wise As en Ufo Kievitshof zijn hun eigen dekhengsten. De fokmerriebestand bestaat nu uit één Franse en acht Duitse merries. De familie Gerrits fokt op dit moment niet Nederlands. Leendert vindt dat het moeilijk is om met een Nederlands fokproduct voldoende winsom op te bouwen om Europa in te gaan.

 

Easytowin
Ze kwam in training bij Dion Tesselaar en debuteerde als 3-jarige pas op 21 juni 2014 met een zege tegen Ejakval Boko, gevolgd door nog twee overwinningen in gewone koersen, de laatste tegen Erwin Lobell en gereden door Dominik Locqueneux, die haar ook in de Derby zou rijden.  In de Derby-selectiekoers klopte ze stalgenoot Erwin Boko en Eagle B Butcher. In de Derby was de merrie met een cote van 4,90 tweede favoriet na Erwin Lobell (2,90) en vóór Eric W Boko (6,00) en Easy Joe (6,30). Easytowin nam meteen de kop, werd voorbij gelopen, nam weer de kop en dat herhaalde zich nog een keer, waarbij de merrie in de laatste ronde de leiding had met Erwin Lobell naast zich. Op de laatste rechte lijn streed ze voor wat ze waard was, maar kon de hengst uiteindelijk niet tegenhouden. Door vermoeidheid verloor ze zelfs de tweede plaats aan Eagle B Butcher. Toch een sterke prestatie, die op 6 september in Malmö, Zweden een vervolg kreeg in het Europees Kampioenschap der 3-jarigen. Grote favoriet was de Finse Love You-zoon Jontte Boy. Hij nam de kop en bleef daar ook. Onze Easytowin kreeg van rijder  Johnny Takter een prima koers op de rug van de leider en werd keurig tweede in 1.13,9 over 2.140 m. Een topprestatie! Op 1 november kwam de merrie nog in Italië aan de start in de G.P. Orsi Mangelli (Italie). Jontte Boy won ook deze koers en Easytowin (met Dion Tesselaar) werd knap vijfde, in gelijke tijd (1.14,3) met de derde aankomende, hetgeen ook nog zo’n € 9.000 opleverde. De merrie is nu nog op winterrust en zal dit jaar niet teveel starten, maar wel in de Klassiekers en zal ook Europa in gaan.
In de eerste helft van 2015 kwam de merrie slechts eenmaal aan de start en werd toen in 1.15,8 vierde in het Sprintkampioenschap der 4-jarigen.boven: Easytowin en en haar trainer Dion Tesselaar.


Vader Offshore Dream
Deze kleine Fransman maakte zich "onsterfelijk" door tweemaal de Prix d’Amérique te winnen, in 2007 en 2008, als 5- en 6-jarige. Dat leverde ruim meer dan 1 miljoen Euro aan winsom op. Hij won ook het Criterium Continental 2006 en het Europees Kampioenschap der 5-jarigen. Andere aansprekende overwinningen heeft hij niet. Hij werd wel tweede in het Criterium des 5 Ans en derde in de Elitloppet van 2009. Zijn vader Rêve d’Udon won een half miljoen Euro meer, maar kon de Prix d’Amérique niet winnen. Hij won 28 koersen, waarbij het Criterium des 5 Ans, de Cornulier, het Wereldkampioenschap, tweemaal het Elite-Rennen, de Aby Stora Pris, etc. Hij werd tweede in de Prix de Paris 1989 en de Prix d’Amérique 1991. Rêve d’Udon was een echte wereldcrack. Zijn vader is de naamgever van Ejakval Boko, die we onlangs hebben besproken. De moederlijn van Offshore Dream is Amerikaans. Zijn Franse moeder Enfilade is van de Speedy Somolli-zoon Tarass Boulba uit de Amerikaanse Tableau, die ook een kleindochter van Somolli is. Als vaderpaard valt Offshore Dream in Frankrijk tegen. Dat is ook te zien aan het verloop van zijn veulengeld, dat de afgelopen 5 jaar is gezakt van € 10.000 naar de helft. Buiten Frankrijk heeft de hengst een aantal goede producten gebracht zoals de Zweedse topmerries Red Red Red, Backfire en Face’em, de Deense hengst Repay Merci, de Duitsers Sir Michel, Bea Kievitshof en Bonne Aparte en in ons land Caen Oldeson, Barack Flevo, Bonne Affaire, Butchers Dream, Capitole en Easytowin.boven: Vader Offshore Dream kreeg in 2010 bezoek van een 25-tal Nederlandse fokkers.

Moeder Victory My Way
Ook zij is gefokt door de familie Gerrits. Victory My Way stond in training bij Hugo Langeweg, Zij debuteerde in december van haar derde jaar en had dus de Klassiekers gemist. Ze won in de volgende twee jaar al haar 19 koersen, waaronder de Breeders Crown Merrie-afdelingen van 2007 en 2008. Daarna ging ze naar de fokkerij. Men wilde haar ongeslagen afscheid van de baan laten nemen. Haar eerste product Easytowin is een voltreffer. Daarna volgen twee Duitse producten van Main Wise As en een jaarling van Ufo, die nog niet aan koersen toe zijn.

boven: Victory My Way wint hier met Hugo Langeweg jr. haar 19e koers op rij
en gaat vervolgens ongeslagen de fokkerij in.


Grootmoeder Pinky
Pinky had als jong paard wel klasse, maar "brak ook de tent af", zodanig dat haar eigenaren, de familie Gerrits, haar als 4-jarige in een opwelling door huishengst Koos van Camstra hebben laten dekken. Zoals meer fokmerries van de familie Gerrits, kwam ze met haar veulen Victory My Way bij Jan van Veggel in Someren terecht.  Na het afspenen ging Jan de fokmerrie trainen en ze deed dat zo goed dat ze gedurende enkele maanden heeft gekoerst: van januari t/m april 2004. Ze won 6 van haar 9 koersen, liep een record van 1.16,7 en won totaal € 2.375. Daarna kreeg ze een beenblessure en werd als fokmerrie aan Jan van Veggel geschonken. Het eerstvolgende veulen was voor de schenkers en dat was Ybanos! Hij werd een van de beste hengsten van zijn jaargang en won o.a. de Fokkers Trofee. Hij verhuisde vervolgens naar Zweden, waar hij zijn record verbeterde naar 1.10,9 en zijn winsom met € 50.000 verhoogde. De eerste twee producten van Pinky waren dus al voltreffers. Vervolgens kreeg ze een dood veulen en het jaar daarop kwam de latere GP der Lage Landen-winnares Ariane Beemd, de beste van het hele stel. De in 2008 geboren Bibi Beemd was geen grootheid. In 2009 zette Jan van Veggel Pinky met haar hengstveulen Casanova in het Duitse Stamboek. Casanova werd tweede in de Duitse Derby van 2012. In 2010 kreeg Pinky een hengstveulen van Love You. Voor het volgende jaar wilde Jan van Veggel een wat vroeger veulen en hij liet Pinky op de eerste hengstigheid insemineren. Dat mislukte, waarna hij enkele embryo's van Virgill Boko liet spoelen. Daarvan is er één met succes ingebracht in een andere merrie, waaruit Zara Beemd is geboren. Donormoeder Pinky bleef toen leeg, klaar voor een vroege dekking in het volgende voorjaar, hetgeen is gelukt. Voor een overzicht van haar producten zie de tabel.

boven: Pinky wint op Duindigt met haar trainer Dion Tesselaar.
Pinky heeft inmiddels de eretitel "Klassiek merrie"
Voor de titel "Elitemerrie" zouden haar Duitse producten moeten meetellen.

Broodmare-Sire
Eindelijk weer eens een Nederlandse hengst als moeders vader, te weten Koos van Camstra. Hij was één van de jaargangtoppers van de sterke K-jaargang uit 1993, met Kelsea Boko, Kim Wielinga, Koko Dijhoeve, Kailash, Kaliman en Kosmos Groenhof. Als 4- en 5-jarige won Koos het Van Wickevoort en als 7-jarige werd hij Kampioen der Nederlandse Paarden. Als zoon van Elitemerrie Ada van Cornjum was Koos natuurlijk goed gefokt, maar als vaderpaard was hij niet zo succesvol. Van zijn 29 producten zijn Victory My Way en Ybert Ling (1.18,8 - € 6.200) verreweg de beste.

boven: Broodmare-sire Koos van Camstra wint hier met Peter Strooper
het Kampioenschap der Nederlandse Paarden, voor Herbie W (rechts).

Moederlijn van Easytowin
Easytowin komt uit de moederlijn van de Duitse merrie Gretchen H, die een aantal Volbloeds tussen haar voorouders heeft. Onder haar afstammelingen vinden we de volgende halve Eurotonners: Yellow Six, Jello, Rieka Hanover, Hipparion, en Badiah Lelystad.
Pinky's grootmoeder Hertogin van Gelre was een redelijk succesvol koerspaard bij Sjeng Hendrikx. Zij werd later Elite-fokmerrie, vooral dankzij geslaagde paringen met de onvolprezen Heres. Haar beste product was Rieka Hanover, die veel won en moeder werd van o.a. tonwinnaar Hipparion 1.16,0. Een andere dochter van de Hertogin was de beste Badiah Lelystad (1.14,7 - € 58.990), die veel in Duitsland won en de eerste vijf van haar 12 producten zijn daar geregistreerd. Haar Duits gefokte grootverdieners Jovi en Komet November tellen niet mee voor de titel Elite-fokmerrie, anders had Badiah Lelystad deze ere-titel al lang verworven. In 1998 kocht Jaap Werners de fokmerrie van Stall November en voerde haar weer in Nederland in, waarna 7 producten werden geregistreerd. Net als bij haar Duitse producten was het hierbij "lest best", want Vasco en Wisse wonnen het meeste. Zie de tabel.
De oudste dochter van Badiah Lelystad, de Duitse Jenny James, bracht slechts twee producten waarvan Adam's Peak (1.14,4 - € 29.750) de beste was. De volgende dochter in de fokkerij is Pinky en zij is een volle zus van de crack Komet November, die in 2006 en 2007 ter dekking stond bij Cees Hetteling. Hij brachts slechts 5 Nederlandse producten, waarvan Baco Boy (1.17,1 - € 4.000)  de beste was. Er werd ook gefokt met de jongere halfzusters Risky (v. Houston Laukko) en Thyra (v. Felix Santana). Risky is moeder van Zaffier (1.15,5 - € 12.283) en 3 andere producten, die wel in de baan zijn gekomen, maar van mindere kwaliteit zijn. Jaap Werners fokte door met de laatste dochter, die hij uit Badiah Lelystad fokte, en dat is Thyra. Zij werd moeder van 4 producten, waarvan Badiah (1.16,3 - € 16.800) verreweg de beste is.

Tenslotte Easytowin heeft een interessante stamboom, met een mooie mix van oud Nederlands, en Amerikaans en Frans bloed. Moeder Victory My Way is 3x3 ingeteeld op Heres en dat zien we als een pluspunt. Als we de voorouders in de derde generatie bekijken zien we paarden met geboortejaren tussen 1970 (Ejakval) en 1988 (Tableau). Blijkbaar kun je zonder snelle generatiewisselingen toch een goed paard fokken. Kwaliteit, dat is waar het om draait.

terug naar overzicht Fokkersogen