Fokkersoog: Ejakval Boko, winnaar Fokkers Trofee

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 9 van 2015)

Inleiding
Bij de vijf tot nu toe besproken paarden uit de E-jaargang, gaat het nu voor de derde keer om een Virgil Boko-product en voor de tweede keer om een Boko. Zowel het vaderpaard als de fokker hadden 4 jaar geleden de meeste producten bij de E-jaargang, dus de meeste kansen, maar die hebben ze ook benut. Het bijzondere aan Ejakval Boko is dat zijn moeder een echte Française is en dat is voor een Nederlandse Boko wel heel apart.De Koers
In de Fokkers Trofee gingen slechts 6 paarden van start, waarbij 1 merrie. Het minst gespeelde paard was Ejakval Boko met een cote van 33/1. Deze vosruin nam in fors tempo de kop en bijna iedereen verwachtte bij het uitkomen van de laatste bocht dat hij zou gaan verzwakken. Hij liep echter sterk door en wist de favoriet Exeptional Boko op de finish met een halve lengte voor te blijven. Een knappe prestatie. Twee Virgill Boko-zonen dus voorop. De volledige uitslag staat in de bijgevoegde tabel.


De Fokker
John Bootsman is min of meer “vergroeid” met de Amerikaanse fokkerij. “Franse” Boko’s zijn tamelijk zeldzaam. Toch heeft John wel enkele Franse experimentjes uitgevoerd, hoofdzakelijk in Zweden. Het meest winnende Boko-product, de miljonair Yarrah Boko, is een zoon van Coktail Jet, net als de goede Amaru Boko. Nammara Boko was een dochter van Viking’s Way. Yananthin Boko’s père-de-mère is Mon Tourbillon. John heeft ook met enkele Franse fokmerries gefokt en daarvan bracht Flordalie hem de uitstekende Wellino Boko en Vala Boko. Van de 10 meest winnende Zweedse Boko’s hebben de hiervoor genoemde zes een flinke scheut Frans bloed. In Nederland heeft John weinig Frans bloed gebruikt en Ejakval Boko is een uitzondering.

Ejakval Boko
Deze vosruin werd bij de Unitrotveiling in 2012 voor € 4.100 ingehouden door John Bootsman, maar werd meteen daarna voor bijna hetzelfde bedrag verkocht aan Ralf Dekker, Marko Groot en Alko Bijkerk, die hadden meegeboden tot € 4.000. Niet veel later kocht Stable Why Not zich in en sindsdien zijn ook Cees Jan Faber, Mathieu Faber, Piet Groot en Ekko Kisjes mede-eigenaar. Ejakval Boko heeft een “grote loop” en was afgelopen jaar nog niet sterk genoeg, hetgeen nogal eens resulteerde in galop. Hij debuteerde als 3-jarige op 21 juni 2014 in Wolvega met een tweede plaats in 1.16,7 achter Easytowin. In de volgende twee koersen sprong hij weg, maar de volgende gewone koers wist hij te winnen in 1,17,3, ditmaal in handen van zijn trainer Paul Hagoort, omdat Robin Bakker Robert Bi moest rijden in de GP-UET-serie in Frankrijk. Blijkbaar was dat goed voor ieders moraal in de volgende koers, want op dag van de Fokkers Trofee won de combi Robin Bakker-Robert Bi in Rouen de Finale van de GP-UET en nam Paul Hagoort opnieuw de leidsels van Ejakval Boko in handen. Hoe het afliep heeft u hierboven kunnen lezen. In de Breeders Crown en de Virgill Boko Grand Prix kwam Ejakval er door fouten niet aan te pas.
In de eerste helft van 2015 won de ruin 2 keer in 8 starts, maar maakte ook fouten. Hij is verkcht aan K. Bijkerk.

boven: Ejakval Boko wint de Fokkers Trofee
met zijn trainer Paul Hagoort op de sulky.


Vader Virgill Boko
We bespraken Virgill Boko onlangs al twee keer, als vader van Sweepstakes-winnaar Exceptional Boko en Merrie-Derby-winnares Explosive Shadow. Ook zijn tweejarigen deden het vorig jaar goed. Hij had in 2012 een kleine jaargang met 15 Nederlandse, een Belgisch en 8 Zweedse producten. De Belgische Icon Vrijthout (die eerst Formosa Boko heette) was vorig jaar de beste van haar jaargang. Zij komt uit de Nederlandse Weacon Boko en bracht onlangs op Kerstavond het 15 jaar oude Belgische tweejarigen record naar 1.14,9. In Zweden had Virgill Boko met Facile Boko (1.14,3 – ca. € 75.000) één van de beste van de jaargang. In Nederland had hij met de merries Fame Boko 1.15,6, Faith Boko 1.15,8 en Future Boko 1.16,3 ook weer enkele goede 2-jarigen. Dit vaderpaard is een aanwinst en eigenlijk verbaast ons dat niet. De combinatie Express Ride - Ineke P Boko was 7 keer uiterst geslaagd, dus aan zijn erfelijke eigenschappen zit weinig toevalligs.


boven: Vader Vrigill Boko.

Moeder Nicole
Deze vosmerrie werd in 2001 in Frankrijk geboren. Ze won 6 koersen, waarbij een Groep-3 koers in La Capelle en 2 koersen in Enghien. Met nog wat plaatsgelden erbij bereikte ze een mooie winsom van bijna € 132.000. Daarmee ben je in Frankrijk wel een goed paard, maar geen jaargangstopper. De merrie heeft een goed record van 1.13,6. In Frankrijk bracht ze één product, de in 2009 geboren ruin Vivien, die als 3-jarige 1 keer won bij 7 starts in de provincie en als 4-jarige 1 keer (te Graignes) bij 13 starts. Vorig jaar liep hij zich in 14 starts meestal in de prijzen, won hij 3 koersen en op 4 december j.l werd hij nog derde op Vincennes. Het volgende product van Nicole is onze Ejakval Boko. Daarna heeft John de fokmerrie Zweeds gemaakt en heeft ze nog 2 producten gebracht, die nog te jong zijn om te koersen. Zie de tabel.


Père-de-mère
Vader van de moeder is de hier tamelijk onbekende Blue Eyes America. Hij was een goed koerspaard en zijn meest opvallende prestatie is een tweede plaats in de Prix du Bourbonnais in 1994. Zijn vader is de uitstekende Fakir du Vivier. Zijn moeder is een dochter van Florestan. Zij had een winsom van ca. € 40.000 en is een halfzus van de dekhengst Ulf d’Ombree. Zijn oma Hemeveze is tevens de vierde moeder van de cracks Ni Ho Ped d’Ombree en Axelle Dark. Uit deze moederlijn komen ook Reine du Corta, Risque Tout en Brillantissime. Blue Eyes America dekte op het Haras National van Le Pin. Zijn beste producten van zijn de ruin Joyau d’Urbain (1.11,6 - € 719.000) en de merrie Pirogue Jenilou (1.11,7 - € 601.500). Als père-de-mère is hij in Frankrijk nog niet opgevallen, maar nu in Nederland wel.

De moederlijn
Aan de basis van de Franse moederlijn van Ejakval Boko staat een Volbloedmerrie met de mooie naam Chansonette. Van haar stammen af de Euro-miljonairs Malakite en Poroto. Verder wonnen meer dan een half miljoen: Draga, Vision Intense, Renommée d’Ombret, Notre Haufor, Derby du Gite en Neogotians d’Ortige. De vierde moeder van Ejakval Boko is de Kairos-dochter Juliana. Zij kreeg 1 zoon en 8 dochters, waarmee is doorgefokt. In de nafok bevinden zich geen echte toppers, maar wel een tiental paarden, die tussen de een en twee ton aan Euro’s hebben verdiend. De meest winnende is Adrienne, de grootmoeder van Ejakval Boko. Zij won 18 koersen, waarbij 4 op Vincennes, 1 op Enghien en het Criterium de Trot de Lyon. Haar winsom bedraagt bijna het dubbele van die van haar dochter Nicole: ruim € 250.000. Haar hele productie staat in de tabel. Haar vader was de Europese crack Ejakval, winnaar van o.a. de Prix de la Cote d’Azur, het Hunyadi Gedenkrennen, de Preis der Besten en de Finlandia Ajo. Hij werd tweede in de lange Prix de Paris en in enkele B-koersen. Hij is een zoon van Kerjacques en zelf de vader van o.a. wereldkampioen Rêve d’Udon en dekhengst Sébrazac. Ejakval Boko is vernoemd naar deze overgrootvader.

Tenslotte
Ejakval Boko is één van de weinige Frans-Amerikaanse Boko’s in Nederland. Zijn vader Virgill Boko past met zijn atletische bouw en economische draf mogelijk goed bij Franse merries. Moeder Nicole was zelf een goed koerspaard en heeft haar goede eigenschappen doorgegeven aan haar eerste twee producten. We hopen dat Ejakval Boko zijn 7 eigenaren nog veel plezier gaat bezorgen. En dan genieten wij mee.

terug naar overzicht Fokkersogen