Fokkersoog: Explosive Shadow, winnares Merrie-Derby en Merrie-Trofee

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 51 van 2014)

Inleiding
Zowel de Merrie-Derby als de Merrie-Trofee werden gemakkelijk gewonnen door Explosive Shadow met haar trainer Hugo Langeweg junior op de sulky. Daarmee behoort zij tot de beste merries van haar jaargang. Ze is 100 % Amerikaans gefokt. Haar moeder Turnpike Trophy was een snel koerspaard en ook haar overgrootmoeder blonk uit, want dit is de uitstekende koersmerrie Cranford, winnares van $ 300.000.

 

De Koersen
In de Merrie-Derby gingen 13 merries van start, waarbij 6 dochters van Virgill Boko. In de Merrie Trofee zaten bij de 11 deelneemsters 6 dochters van deze hengst. In bijgevoegde tabel staan de eerste zes/vijf geplaatste merries, met hun afstamming en fokkers. Ook in de uitslagen is Virgill Boko goed vertegenwoordigd. Ter herinnering: de uitslag van de Sweepstakes was Elegance Fanatic – Explosive Lane – Estonia River – Elma Alki – Etoile Occagnes. Explosive Shadow nam niet deel aan deze koers. Elegance Fanatic nam wegens ziekte niet deel aan de Derby en werd vijfde in de Hoofd Fokkers Trofee. De beste merries van deze jaargang lijken aan elkaar gewaagd, maar Explosive Shadow won twee van de drie merrie-Klassiekers en mag dus als de Klassieke koningin van haar jaargang worden beschouwd. Terwijl Easytowin, Edna Boko en Elle Boko op dit moment een hogere winsom hebben.

De Fokker
Schermereiland BV is het stratenmakersbedrijf van de familie Baron uit Alkmaar. De stal heeft al heel lang koerspaarden in bezit, die al jarenlang bij Hugo Langeweg worden ondergebracht. In de Breeders Special van 2013 stond een leuk artikel over deze familie van drafsportliefhebbers. Ooit fokten zij de Wiba-paarden, maar tegenwoordig heet de stal Shadow Stable, zijn de fokmerries internationaal gefokt en krijgen de fokproducten de achternaam Shadow mee. Dat komt mede door de betrokkenheid van een jongere generatie uit de familie, waaronder schoonzoon Bas Snijder. Na het verlies van hun fokmerrie Turnpike Trophy, vorig jaar, en de verkoop van enkele merries, zaten ze even zonder fokmerrie, maar sinds kort hebben ze op stal gekregen hun 3-jarige Italiaanse merrie Soubrette, van Goetmals Wood uit Armbro Winsome 1.13,0 van Donerail uit Sugarbear Hanover 1.14,0. Wegens een peesprobleem kwam deze veelbelovende merrie niet in de koers uit en ze zal begin volgend jaar worden gedekt. Voor de toekomst hebben ze nog hun Italiaanse Love You-dochter Sammath Naur Baba (winnares Criterium der 3-jarigen 2014) achter de hand en natuurlijk ook Explosive Shadow. De veulens zullen door de heren Baron zeker in het Nederlandse Stamboek worden gezet, waarvoor hulde!

Explosive Shadow
De merrie kwalificeerde zich als 2-jarige op 6 oktober in 1.18,6 op Duindigt en liep daarna alleen in een Stakes-koers op 29 november, waarin ze derde werd achter Elliott River en Expo Express. Dit jaar begon ze met 3 overwinningen op rij in Alkmaar, gevolgd door een zege op Duindigt in 1.18,4. Vervolgens werd ze derde in de Sweeps Trial, maar ze startte niet in de Sweepstakes. In de Merrie Derby Selectie I werd ze tweede achter Etoile Occagnes in 1.18,4 over 2.000 m. Twee weken later liep ze zelfs nog iets sneller over het 600 m langere parcours van de Merrie Derby en won deze koers met voorsprong (zie uitslag). Hierna deed de trainer het met Explosive Shadow enkele weken rustig aan en zij deed een maand later een kwalificatie in 1.17,0 als voorbereiding op het volgende doel, de Merrie Trofee op 4 oktober. Ook deze koers wist ze met een sterke eindsprint te winnen (zie uitslag).  Daarna zakte haar vorm wat weg, getuige de derde plaats in de Breeders Crown E (in 1.16,6) en de vijfde plaats in de Virgill Boko Grand Prix (1.20,1). De merrie is nu “thuis” bij Shadow Stable, waar ze overdag lekker buiten loopt te dollen met haar maatje en trainingsgenote Sammath Naur Baba, die hier ook uitrust na een sterk seizoen. Na de winter ze zullen weer teruggaan naar entrainement Langeweg.boven: Explosive Shadow "draait warm" in Alkmaar op 5 mei 2014.

boven: Explosive Shadow wint hier de Merrie Derby met Hugo Langeweg jr.
voor Estonia River.

boven: Explosive Shadow wint hier de Merrie Trofee met Hugo Langeweg jr.
"helemaal alleen".

Boven: Thuis op winterrust in de Shadow Stable: Explosive Shadow (links met Hannes Baron) en
rechts de Italiaanse Sammath Naur Baba (met Jaap Baron).


Vader Virgill Boko
We bespraken Virgill Boko onlangs al als vader van Sweepstakes-winnaar Exceptional Boko. Inmiddels is ook de Virgill Boko Grand Prix verreden, waarin alleen zijn 3-jarige producten startgerechtigd waren en waarvoor John Bootsman een forse duit in de prijzenpot had gedaan. De winnaar verdiende € 16.000! Bij de 8 deelnemers zaten 5 merries. De beste van het stel was de hengst Exceptional Boko, maar hij werd uitgeschakeld vanwege de bekende paaltjes. Fokkers Trofee-winnaar Ejakval Boko bleef deze keer niet draven, net als Ennyus Boko. De 3 hengsten werden dus uitgeschakeld en de merries verdeelden de pot. Explosive Shadow was niet meer 100 % fit en werd vijfde. Het lijkt erop dat Virgill Boko, net als Goetmals Wood, naast enkele uitstekende zoons vooral ook goede dochters brengt en dat is een sterke aanbeveling voor een vaderpaard, aangezien de helft van zijn productie uit dochters bestaat. Een fokker hoeft dus niet teleurgesteld te zijn bij een geboren Virgill Boko-merrieveulen en dat zou best nog wel eens kunnen komen door diens fantastische moeder, Ineke P Boko.

boven: Vader Vrigill Boko.Moeder Turnpike Trophy
Zij werd in 1996 in Zweden geboren. Als 3-jarige liep ze 12 koersen, waarbij ze niet verder kwam dan 2 tweede plaatsen en een record van 1.18,0. In het volgende jaar behaalde ze een vierde en een vijfde plaats in 5 koersen en verbeterde ze haar record naar 1.15,4. Halverwege dat jaar werd ze naar Nederland gehaald door Hugo Langeweg, die de merrie goed had ingeschat. Ze liep in dat jaar in ons land nog 8 koersen, werd 4 keer eerste, 2 keer tweede en een keer derde. Ook in de volgende jaren werd ze seriewinnares.  Als 5-jarige 7 zeges in 10 starts, als 6-jarige 14 zeges in 19 starts en als 7-jarige 2 zeges in 7 starts, waarna haar carrière werd beëindigd. Totaal won ze 27 koersen in Nederland in 44 starts en viel ze slechts tweemaal niet in de prijzen. Turnpike Trophy was een getalenteerde en oertrouwe merrie. Daarna werd ze fokmerrie bij de heren Baron en haar productie staat in de tabel. De eerste Yellow Shadow S was geen klassiek paard, maar won wel 10 van zijn 17 koersen. Arieaan mislukte als koerspaard, maar de volgende Dancing Shadow doet het sinds kort goed bij Barry te Pas. Explosive Shadow is echter de blikvanger. Helaas is Turnpike Trophy vorig jaar twee dagen na de geboorte van haar veulen gestorven. Het jonge hengstje Giant Shadow is daarna opgegroeid bij een Friese zoogmoeder en wordt nu beleerd bij Langeweg.

Broodmare-sire
Als koerspaard behoorde Turnpike Taylor tot de betere paarden van zijn jaargang in de USA. Hij was als 2-jarige tweede in een New York Sire Stakes en won deze koers als 3-jarige, waarna hij naar Zweden werd geëxporteerd. Daar werd hij in dat jaar nog derde in de Big Noon-Pokaal en won hij als 4-jarige de Rex Rodney-prijs. Hij werd als zoon van Meadow Road en een Speedy Somolli-dochter interessant genoeg gevonden door de keuringscommissie in Zweden, alhoewel zijn moeder en grootmoeder verder niet veel bijzonders hadden gebracht. Ze stammen wel af van de goede Irene Hanover. Tussen 1996 en 2001 zijn 106 producten van de hengst geregistreerd, waarvan er 47 in de baan zijn gekomen, en dat is met 44 % niet goed te noemen. Zijn bekendste product is de crack Opal Viking, die omgerekend ca. 2,7 miljoen Euro heeft gewonnen. Hij is een toevalsproduct, want daarna volgt Matchbox met een winsom van ca. € 82.000. Op de negende plaats qua winsom staat zijn dochter Turnpike Trophy.

De moederlijn
Explosive Shadow komt uit de bekende Medio-lijn en stamt af van Miss Bertha C. Zij had 4 dochters, die een wijdverbreide moederlijn hebben gerealiseerd: Jane Dillon (haar bekendste afstammeling is Simb Chaplin), The Divorce (bekendste: Vasseville en I Saw You), Sister Bertha (voornamelijk in Zweden: Harry Haythrow en Mr Postman) en Miss Bertha Dillon, die bij Hanover Shoe Farms de 3 beroemde zusters bracht, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw de mijl binnen de 2.00 (= 1.14,7) liepen: Charlotte Hanover, Miss Bertha Hanover en Hanover’s Bertha.
Explosive Shadow stamt af van Miss Bertha Hanover, de belangrijkste stammoeder uit deze moederlijn, van wie in de USA 8 dollar-miljonairs afstammen, waaronder Peace Corps, Mack Lobell, Cameron Hall, Cantab Hall, American Winner, Muscle Massive en Chip Chip Hooray. Daarnaast ook de Hall-brothers. In Zweden o.a. Victory Tilly en Enjoy Lavec.
De moederlijn van Explosive Shadow loopt via Charm Hanover, waarvan afstammen de dollar-miljonairs Hollyhurst en Strong Yankee, naar Clorinda Hanover. Deze fokte wat teleurstellend en enkele van haar dochters deden het beter. Clorita Hanover bracht Chiola Hanover, die tweede werd in de Hambletonian van 1979. Van Clarene Hanover stamt af de uitstekende Italiaan Ghibellino. Cleo Hanover kwam naar Nederland en werd hier Elitemerrie, vooral door Whopper Oorstwyck en enkele producten met de achternaam Uithuizen: Amerie, Blitz, Elien en Geluk. Clarissa Hanover bracht 12 producten waarvan er 9 in de baan kwamen. Drie ervan wonnen meer dan $ 100.000: Hymcan ($ 152.000), Coral Belle ($ 187.000) en Cranford ($ 305.000). Laatstgenoemde was een uitstekend koerspaard en zij won 16 van haar 31 koersen, getraind door Stanley Dancer. Zij staat rechtsonder in de stamboom tabel. Haar eerste product was meteen een voltreffer, namelijk de hengst Bon Sport, die o.a. de Historic Harryman Cup won. Hij dekte later gedurende enkele jaren in Duitsland. Zijn volle zus Trophy Fish werd in Zweden geboren. Zij kwam wel in de baan, maar was geen uitblinker. Aan de gebruikte dekhengsten te zien, kreeg deze Bonefish-dochter in de fokkerij niet de beste kansen, ondanks haar prachtige afstamming. Toch bracht ze van de onbeduidende hengst Turnpike Taylor de goede Turnpike Trophy.

Tenslotte
Explosive Shadow is zuiver Amerikaans gefokt uit een goede moederlijn. Vader Virgill Boko heeft ook met dit product een mooie binnenkomer in de Nederlandse fokkerij. Moeder Turnpike Trophy had een snel record en een subliem koerskarakter. Dat lijkt ze te hebben doorgegeven aan haar dochter. We hopen dat Explosive Shadow dit nog vaak zal laten zien en we feliciteren de familie Baron met de successen van het afgelopen jaar.


terug naar overzicht Fokkersogen