Fokkersoog: Erwin Lobell, tekst

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 50 van 2014)

In 2013 won Derby Lobell de Merrie-Derby. In 2014 deed haar halfbroer er een schepje bovenop door de 3-jarigen Derby te winnen. Hun moeder Wichita River won de Merrie-Derby in 2007 en heeft haar goede eigenschappen dus al doorgegeven. Niet vreemd, want zij heeft uitstekende Amerikaanse pedigree en komt uit de voorname Yankee-moederlijn. Zij blijkt goed te passen bij hengsten met een forse scheut Frans bloed. Het Fokkersoog over Derby Lobell is gepubliceerd in nummer 9 van 2014. We maken een update en bespreken uitvoerig Erwin Lobell’s bijzondere vader.

 

De koers
Er waren 12 paarden voor de Derby ingeschreven, waarvan er twee niet aan de start verschenen. Erwin Lobell was met een cote-eventueel van 2,30 favoriet, gevolgd door Easytowin (4,50), Eric W Boko (6,00), Easy Joe (6,30) en Enjoy Dream (9,90). De uitslag staat in bijgaande tabel, met de afstamming en de fokkers erbij. Bij de vaders zien 3 Frans-Amerikanen en 3 zuivere Amerikanen. De moeders van de eerste vijf aankomende paarden waren stuk voor stuk uitstekende koerspaarden. De moeder van de tweede aankomende Eagle B Butcher, Iwema’s First, is Elite-merrie en bracht o.a. Rowdy Joe Boko, Victor Lavec en Wim. De moeder van de derde aankomende Easytowin, de ongeslagen Victory My Way, is een dochter van de Klassieke fokmerrie Pinky. De moeder van de vierde aankomende is een kleindochter van Elitemerrie Usta Oldeson. Enjoy Dream’s moeder Hungadream is een Canadese merrie, die een dochter is van de Franse topfokmerrie Slave. Hungadream bracht eerder al Dave Dream. De moeder van de zesde aankomende is een dochter van de bekende Channa Hanover, die goed heeft gefokt. Bij de pères-de-mères zien we tweemaal General November. Verder valt op Koos van Camstra, zoon van Elitemerrie Ada van Cornjum. Vier van de zes geplaatste paarden in deze Derby komen uit oude Nederlandse moederlijnen. Bij de fokkers zien we bekende namen. Boko Stables had dit jaar pech met de Nederlandse Derby en moest genoegen nemen met een zege in de Troost-Derby.

De Fokker
Over Arie van Bellen is dit jaar al veel geschreven. Hij is een bevlogen fokker, die bloedlijnen uitpluist en steeds op zoek is naar het beste. Arie heeft dit voorjaar zelf een artikel geschreven over zijn aankoop van de Italiaanse merrie Transamerica As, uit dezelfde moederlijn als Robert Bi. Deze merrie is nu 2 jaar oud en debuteerde onlangs in Duitsland met een derde plaats in 1.16,7. Hij heeft inmiddels ook haar jongere halfzus Urcana As aangeschaft, die eveneens in training is gekomen bij Hugo Langeweg. Verder heeft Arie nog een Franse merrie in training staan bij Jeroen Engwerda, namelijk Vigne de l’Ecorce. Zij won in mei een koers in Wolvega in haar recordtijd van 1.13,3 en heeft 6 keer gewonnen in 12 starts. Zij is goed gefokt als dochter van Orlando Sport en afstammend van de topfokmerrie Krille, de moeder van o.a. Jam Pridem en Carpe Diem. Al deze merries heeft Arie gekocht met de bedoeling om er later mee te gaan fokken. Voorlopig doet hij dat alleen nog met Wichita River en Lightning Prayer, die wat pech heeft gehad. Zij is wel de moeder van Egon Lobell, die ook in de Derby startte en daarin zevende werd. Zijn derde fokmerrie, de Love You-dochter Agrippa Boko, is dit voorjaar helaas bij de geboorte met haar veulen overleden. Van haar heeft Arie nog een dochter, Gini Lobell (van Infinitif), eveneens een potentiële fokmerrie.

Erwin Lobell
Arie van Bellen heeft twee vaste trainers, Langeweg en Engwerda en Erwin Lobell kwam bij eerstgenoemde in training. Als 2-jarige deed Erwin alleen een kwalificatieproef op 8 september 2013 en liep toen 1.21,3. De hengst heeft een “grote loop” en miste nog de kracht. Op 30 maart j.l. ging het iets beter met een proef in 1.20,3. Hij debuteerde in de koers op 10 mei te Wolvega en won in 1.18,1, voor Elle Boko. Een week later werd hij op Duindigt uitgeschakeld. Vervolgens liep de hengst in juni en juli 4 gewone koersen op zijn “thuisbaan” en men liet de Klassiekers, zoals de Sweepstakes, links liggen. De eerste drie koersen won hij en in de vierde werd Erwin met een hoofdlengte geklopt door de klassemerrie Easytowin. Zijn volgende start was één van de drie Derby-selectie koersen, 3 weken later. Zijn afdeling wist hij gemakkelijk te winnen in 1.18,8, voor Easy Joe en Enjoy Dream. Twee weken later was het dan zover, de Derby-E ging van start. Erwin werd weer gereden door Hugo junior en ging, zoals gebruikelijk, rustig van start en bleef een ronde lang achterin hangen. Daarna schoof hij op en lag in de laatste bocht naast de leidende Easytowin. Zij hield lang stand, maar Erwin drukte door en won de koers met enkele lengten voorsprong. De vermoeide Easytowin werd op de laatste meters nog voorbij gelopen door Eagle B Butcher. De eerste prijs bedroeg € 29.000. Hierna deed de trainer het met Erwin enkele weken rustig aan en hij deed een maand later een kwalificatie in 1.16,7 als voorbereiding op het volgende doel, de Fokkers Trofee op 4 oktober. Daarin eindigde Erwin wat teleurstellend als vierde van de 6 deelnemers, achter Ejakval Boko, Exceptional Boko en Eagle B Butcher. Erwin bleek wat last te hebben van maagzweertjes, maar verbeterde in die koers wel zijn record tot 1.15,7. De brave hengst brengt nu rustig de winter door bij Richard Hauber.

boven: Erwin Lobell wint te Wolvega.

boven: Erwin Lobell op Derby-day.

Vader Goetmals Wood Hem bespreek ik voor het eerst in een Fokkersoog, want Erwin Lobell is zijn eerste Klassieke winnaar in Nederland sinds Zuper Queen Pine, die in 2009 de Sweepstakes won. In Frankrijk staat de hengst al jaren in de top. Zijn percentage gekwalificeerde producten is elk jaar extreem hoog. Hij brengt ook veel jonge jaargangstoppers, waarbij vooral zijn aantal uitstekende dochters opvalt. Zijn absolute toppers in Frankrijk zijn de monté-cracks Singalo, Miss Castelle (m) en Scipion du Goutier, die alle drie meer dan 1 miljoen Euro hebben gewonnen. Zij worden gevolgd door Private Love (m), Surabaya Jiel (m), Prodigious, Trotting Race (m) en Popinée de Timbia (m) met winsommen tussen 850.000 en 600.000 Euro. Tussen 3 en 5 ton aan winsom zien we bekende Sam Bourbon en Royal Charm en daarnaast nog 2 zoons en 5 dochters. In deze top-17 staan 10 merries! Ook daaronder zien we meer dochters dan zoons. Bij zijn top-100 qua winsom zitten 56 merries. Dit is heel bijzonder. De vraag is nu: zijn z’n dochters nou zo goed of de zoons zo “slecht”? Ik heb de fokresultaten van Goetmals Wood nader bestudeerd en vergeleken met enkele andere tophengsten in Frankrijk en Zweden. Voorlopige conclusie is dat de dochters van Goetmals Wood over de hele linie beter zijn dan die van andere tophengsten (zoals Love You, Ganymède, Jag de Bellouet en Scarlet Knight) en de zoons gemiddeld iets minder. Verder lijkt hij in zijn thuisland beter te fokken dan daarbuiten. In de komende Breeders Special zal ik deze conclusies met getallen onderbouwen en de afstamming van de hengst bespreken. Toch zijn enkele zoons van Goetmals Wood succesvol geweest als koerspaard en nu erg populair als vaderpaard, zoals Zola Boko, Prodigious, Password, Rieussec en Sam Bourbon. In Nederland bracht hij subtoppers als Zeus Oldeson, You’re Welcome, Ajax Boko, Yours or Mine, Zico en Sweepstakes-winnares Zuper Queen Pine. Met Erwin Lobell heeft Goetmals Wood nu ook zijn Nederlandse Derbywinnaar en in Duitsland won zijn dochter Pippa Barosso dit jaar de Merrie-Derby. Hiervan kunnen we zeggen: eindelijk gerechtigheid.

boven: Bestuurslid Jan Kraak toont Goetmals Wood
tijdens de Normandië-reis in 2004.

boven: Moeder Wichita River
Winnares van de Jofferprijs en de Merrie-Derby.

Moeder Wichita River
Haar hebben we een half jaar geleden beschreven in het Fokkersoog over Derby Lobell en het heeft weinig zin om dat allemaal te herhalen. U kunt het nog eens nalezen op de website van de Fokkersvereniging (www.dutchtrotters.nl) onder de Fokkersogen. Kort gezegd komt het op het volgende neer. Wichita River was vroegrijp en liep als tweejarige twee koersen, de Jofferprijs (1e) en de Productendraverij (2e).  Als 3-jarige won ze o.a. de Merrie-Derby en de Merrie-Fokkers Trofee. Als 4-jarige kon ze niet meer winnen, maar werd nog wel tweede in de halve Finale van de Vierjarigen-Derby. Ze werd in 2009 als 5-jarige gedekt, met Derby Lobell als gevolg. Door beenproblemen is haar winsom nog niet in overeenstemming met haar klasse, maar ze is weer in topvorm gekomen. Voor de verdere productie van Wichita, zie de tabel. Erwin’s jongere halfbroer Freddie sloeg als veulen over de kop in het weiland en heeft toen enkele wervels beschadigd. Dit bleek een koerscarrière in de weg te staan en de ruin is nu gezelschapspaard. Dit jaar kreeg Wichita weer een veulen dat naar Hugo Wegbrans en naar beide Hugo’s Langeweg is vernoemd. Arie is echter van plan om dit hengstje in training te zetten bij Jeroen Engwerda.

Broodmare-sire
Ook General November is dit voorjaar besproken bij zijn kleindochter Derby Lobell. Hij was een uitstekend koerspaard dat dominant was in zijn Duitse jaargang en daarna ook in Europa succesvol was. Als zoon van Valley Victory uit een volle zus van de bekende hengsten Florida Pro en Florida Sun is hij goed gefokt.  Als vaderpaard viel General November niet altijd mee. Toch bracht hij enkele toppers als Russel November, Orso November, Paul November en Threestarlimburgia. In Nederland bracht hij 83 producten, waarvan er slechts 45 in de baan zijn gekomen. De beste zijn Titus Renka, de zusjes Tennessee en Wichita River, Tornado Medo en Zico H Limburgia, die tussen € 50.000 en € 25.000 hebben gewonnen.
Als moeder’s vader is General November nog niet zo lang actief en voor zover mij bekend zijn de meest winnende kleinkinderen de Italiaan Obey Kronos (€ 100.000), de Zweed Zizou Boko en de Nederlanders Zorro Idzarda, Zenyatta, Everton, Elliott River, Derby Lobell en Erwin Lobell.

Moederlijn
We vatten het nog even kort samen. De moederlijn van Erwin Lobell begint bij de in de 19e eeuw geboren Amerikaanse merrie Kit en loopt via Earl’s Princess Martha, die in 1938 tweede werd in de Hambletonian. Zij werd moeder van de cracks Rodney en Egan Hanover. Alleen met hun halfzuster Burma Hanover is doorgefokt. Zij kreeg 2 dochters, waarvan de in 1958 geboren Hoot Yankee 1.21,9 de naamgeefster werd van een groot aantal Yankee-paarden in deze lijn zoals Muscles Yankee, Yankee Paco, Defiant Yankee, Yankee Predator, Smokin’ Yankee, Rowdy Yankee, Must Be Rambo en Yankee Mustang.
De merrie Mod Yankee bracht 16 producten, waarvan er slechts één niet in de baan kwam. De beste qua winsom waren Yankee Tornado (1.13,3 - $ 206.000), Yankee Cougar (1.15,2 - $ 109.666) en Sundown Yankee (1.13,7 - € 73.143). Cougar stond in Duitsland ter dekking en de beide andere in Nederland. Mod Yankee had 8 dochters, waar o.a. de dollar-miljonair Pilgrims Taj en Mollema’s Unforgettable uit voortkomen. Eén van die dochters, Flaming Yankee, staat met al haar producten in de tabel. Zij bracht naast de crack Federal Yankee ook nog Yankee Ryder, die enige tijd bij Gerard van Eykelenborg in training heeft gestaan. De hengst heeft hier ook nog gedekt en van zijn 10 Nederlandse producten was Profiler (1.15,4 - € 20.650) verreweg de beste.
Zijn halfzusters Ate the Towel en Yankee Frisco brachten al voort Reinvent, Up Front Larry, Fashion Athena en Yankee Frenzy, die alle meer dan $ 200.000 hebben gewonnen.
We gaan verder met een andere halfzus, Glamorous Yankee, die door Aad van Schie werd geïmporteerd. Zij bracht 9 producten, waarvan 3 toppers (zie de tabel). De eerste topper was Tennessee River, winnares van de Jofferprijs en de Sweepstakes. Zij heeft inmiddels 4 startgerechtigde producten, waarvan Elliott River tot nu toe de beste lijkt. De volgende crack was Unbounded River, die de Jonkerprijs won en daarna vaak achter Uriah Boko in de prijzen viel. Later heeft hij veel geld gewonnen in Frankrijk en hij werd daar een monté-specialist. Als 8-jarige ging hij naar Canada, waar hij nog ca. $ 120.000 aan zijn toch al aanzienlijke winsom wist toe te voegen. De derde topper is Wichita River, die we hierboven al hebben besproken.

Tenslotte
We zijn benieuwd naar het vervolg van de carrière van Erwin Lobell. Het kan nog wel eens een international worden. De hengst is uitstekend gefokt. Zijn vader is een Europese tophengst, die dit jaar zowel in Nederland als in Duitsland een Klassieke winnaar heeft gebracht. Moeder Wichita River brengt nu al haar tweede Klassieke winnaar. Arie van Bellen is met weinig fokproducten in korte tijd toch al heel succesvol geworden, waarmee we hem van harte feliciteren en ook nog veel succes wensen in de toekomst. De Nederlandse drafsport heeft dringend meer van zulke fokkers nodig. Hopelijk weet Arie zijn enthousiasme over te brengen op anderen en werkt zijn succes aanstekelijk.


terug naar overzicht Fokkersogen