Fokkersoog: Exceptional Boko, Sweepstakes winnaar

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 38 van 2014)

De hengstenafdeling van de Sweepstakes werd gemakkelijk gewonnen door Exceptional Boko, die ook als 2-jarige de beste van zijn jaargang was geweest. Door een fout in de Selectiekoers mocht hij jammer genoeg niet in de Derby starten, waardoor we de confrontatie met Erwin Lobell misten. Hopelijk zien we beide hengsten deelnemen in de komende Fokkers Trofee, zodat de krachtsverhoudingen in deze jaargang duidelijk worden.

 
De Uitslag
In een aparte tabel staan de 5 geplaatste hengsten in de Sweepstakes, met hun afstamming en fokker erbij. Elliott River’s moeder won de Sweepstakes en Eagle Transs R’s moeder werd tweede in deze Klassieker. Enjoy Dream’s moeder Hungadream is een Canadese merrie, die een dochter is van de Franse topfokmerrie Slave. De Elitemerrie Iwema’s First heeft met Eagle B Butcher alweer een  goed product afgeleverd. Bij de moederlijnen gaan de Amerikanen voorop, gevolgd door een Franse lijn en de vierde en vijfde geplaatste paarden komen uit oude Nederlandse lijnen.

De Fokker
Met Exceptional Boko heeft Boko Stables zijn 11e Sweepstakes-winnaar bij de hengsten te pakken over de afgelopen 20 jaar. Bij de merries wisten tot nu toe 6 Boko’s te winnen. Een mooie score.

Exceptional Boko
Als jaarling werd de hengst niet op een veiling verkocht, maar met een groepje van 6 jonge Boko’s overgenomen door Klaas Bootsman en consorte. De paarden werden in training gezet bij Dion Tesselaar. Daar liet Exceptional Boko al snel zijn talenten zien en hij was in het volgende voorjaar volgens Dion de beste van zijn 15 tweejarigen. De hengst kwalificeerde zich op 7 september in 1.18,1 en werd twee weken later in 1.16,6 tweede achter Everton in een Tweejarigen Stakes. In de Jonkerprijs draaide Exceptional Boko de rollen om en hij won deze Klassieker in 1.15,5. Vervolgens werd hij verkocht aan Michel de Bruin van Merwestaal Moerdijk BV, die vlak daarna bij de huldiging na de Producten-draverij de ereprijzen in ontvangst kon nemen. Zijn paard had met een sterke eindsprint Eric W Boko en Everton op de knieën gekregen. Op 8 november 2013 won hij de Breeders Crown-E hengstenafdeling in 1.15,9 vóór de latere Duitse Derbywinnaar Expo Express. Exceptional Boko heeft zich in 2013 de beste van E-jaargang getoond met een een tweede plaats gevolgd door 3 sterke overwinningen. Zijn jaarwinsom bedroeg € 14.200. Maar het grote doel van Michel de Bruin was het winnen van de Derby-E in 2014.
Na de winterrust volgde er wat vertraging door een virusziekte en kwam de hengst pas op 21 juni weer aan de start.  Hij werd toen in de serie van de internationale Breeders Course als enige Nederlandse starter derde in 1.14,1 , omringd door 4 Italiaanse paarden. Zijn volgende koers was de gamakkelijk gewonnen Sweepstakes. Daarna sprong hij weg in de eindstrijd van de Derby-selectiekoers en werd daardoor veroordeeld tot het deelnemen aan de Troost-Derby, die hij spelenderwijs wist te winnen. In de volgende koers in Frankrijk werd de hengst uitgeschakeld. We verwachten hem nu te zien in de Fokkers Trofee.


boven: Exceptional Boko was als 2-jarige de beste van zijn jaargang.
Hier wint hij de Breeders Crown bij de 2-jarigen en klopt de latere Duitse
Derbywinnaar Expo Express.

boven: Exceptional Boko (links vooraan met nr.5) op weg naar de zege in de Sweepstakes.
Aan kop gaat Elliott River (2e), voor Eagle B Butcher (4e). Links zien we Enjoy Dream (3e).
Achteraan de kleuren van Jan van Dooyeweerd met Everton.

Boven: Exceptional Boko wint met overmacht de Troost-Derby, voor Enjoy Buitenzorg.


Vader Virgill Boko
Over de koerscarrière van Virgill Boko hoeven we niet uit te wijden. Die is algemeen bekend. Ook zijn afstamming kennen de meeste liefhebbers uit het hoofd. Zijn vader was een tophengst en zijn moeder bracht 3 Derbywinnaars plus nog enkele toppers. Als Europees Kampioen der 4-jarigen is Virgill de beste zoon van Ineke P Boko. Zijn moederlijn is sterk, ook Star’s Pride komt hieruit voort, dus alle voorwaarden voor een succesvolle carrière als vaderpaard waren aanwezig toen hij in 2010 ter dekking kwam te staan op de Flevo-Farm. Hij kreeg in dat jaar 66 Nederlandse merries te bedienen. Zijn E-tjes zijn dus de oudste en het zijn er 45. In de volgende jaren zijn 16 F-jes en 13 G-tjes geregistreerd. Met Exceptional Boko heeft Virgill meteen al een topper geproduceerd. Eric W Boko was vorig jaar tweede in de Productendraverij en nam als enige Virgill Boko-product deel aan de Derby. In de Merrie-Derby was Virgill Boko met 6 dochters beter vertegenwoordigd en ook succesvoller. Zo won Explosive Shadow deze koers, werd Elle Boko daarin derde en Elize Boko vijfde, Evi F Boko zevende, Elma Alki negende en Jofferprijs-winnares Edna Boko werd uitgeschakeld. Laatstgenoemde is met haar winsom van bijna € 18.000 de meest winnende dochter van Virgill Boko. De hengst heeft een mooie start gemaakt als vaderpaard.

boven: Vader Virgill Boko.


Moeder Uncommon Boko
We hebben haar achtergrond al kunnen lezen in dit blad (nummer 22 van dit jaar) in het Derbykoorts-artikel van Henri van Voorn. John Bootsman kocht deze merrie op een veiling in de USA in 2003 en heeft daarna haar naam veranderd. Ze toonde haar kwaliteiten met een kwalificatie in 1.14,1 maar raakte helaas na enkele starts geblesseerd. Spoedig daarna ging ze de fokkerij in. Haar eerste twee producten zijn Zweeds. Ze zijn wel in de baan gekomen, maar scoorden geen voldoende. Daarna werd de merrie in het Nederlandse stamboek ingeschreven. Candela Boko won als 3-jarige zijn eerste twee koersen in Duitsland. In zijn derde koers was hij ongeplaatst, waarna hij niet meer is gestart. De volgende is Dani Boko. Hij debuteerde pas in oktober van zijn derde jaar en wist vorig jaar drie van zijn vier koersen te winnen. Dit jaar begon hij ook weer voortvarend met 2 overinningen en een tweede plaats, maar raakte daarna in de lappenmand. Hij heeft een mooi record van 1.15,1. Vervolgens kwamen Exceptional Boko en zijn twee nog jonge, volle zusters.

Broodmare-sire
De vader van de moeder is Yankee Glide. Als koerspaard behoorde hij tot de beste van zijn jaargang en hij is uitstekend gefokt, volgens de vroegere Golden Cross: Valley Victory uit een dochter van Speedy Crown. Zijn moeder had 6 producten die allemaal zijn gestart. Van zijn overgrootmoeder Yankee Duchess stammen ook af TV Yankee, Windsong's Legacy en Muscle Hill. Yankee Glide is een succesvol vaderpaard in de USA, met Oaks-winnares Passionate Glide, Triple Crown-winnaar Glidemaster en Ken Warkentin als vaandeldragers. Vorig jaar stond hij in de USA-statistiek van de vaderpaarden achtste bij de 3-jarigen en zevende bij alle leeftijden. Als moeders vader is hij vooral bekend van Hambo-winnaar Market Share, die meer dan 2 miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn beste kleinkinderen in Zweden zijn Amaru Boko en Global Money. En in Nederland zien we naast Aida, Davy en Exceptional Boko nog Bewitched, Capone, Diamond en de gebroeders Broadway en Conway Fortuna.

De moederlijn
Stammoeder van Exceptional Boko is de Amerikaanse merrie Maggie H. Haar nafok is veelomvattend en zeer succesvol in de USA en Europa. Ik telde 18 dollar-miljonairs (o.a. Dowecheatumnhowe, Broad Bahn, Credit Winner en Self Possessed) en 5 Europese miljonairs: Passionate Kemp, Sec Mo, Igor Font, Activity en Glen Kronos. De moederlijn van Exceptional Boko loopt via de klassemerries Kashmir en Kashmary naar Lover’s Walk en we nemen deze in 1959 geboren merrie als uitgangspunt. Wij kennen haar in Nederland vooral als de moeder van Dark Legend (1.15,7 - $ 25.850), die 8 jaar lang bij Buitenzorg ter dekking stond. Hij bracht 115 producten met als beste Vip D en Speedy Sunshine. Lover’s Walk bracht verder onder meer de dekhengst Tamerlane (1.14,7 - $ 64.160) en de goede merrie Lovester (1.15,3 - $ 42.250), die op haar beurt moeder werd van Long Legend (1.11,8 - $ 80.000), ook dekhengst bij Buitenzorg en vader van 100 producten w.o. Kazan Buitenzorg en Hermelijn S. Een halfzus van Long Legend was Rosemary (1.13,0 - $ 223.650), die op haar beurt moeder werd van Hambo-winner Royal Prestige (1.11,6 - $ 1.234.000).
Exceptional Boko stamt af van de recordloze dochter van Lover’s Walk, Precious Stride, die als beste producten had Dontellmenomore (1.11,9 - $ 543.000) en Mr Wonderfull (1.13,1 - $ 121.000). Haar recordloze Nevele Pride-dochter Hugabunch zien we rechtsonder in de stamboom staan met haar productie. Die valt nogal tegen, net als die van haar recordloze dochter Warm All Over, de grootmoeder van Exceptional Boko. Ook de andere dochters van Hugabunch hebben volgens het internationale Computerstamboek van Gerard ter Schure nog geen grootheden voortgebracht. Alleen haar kleindochter American Velvet fokte goed in Zweden.

Resumé
Exceptional Boko is zuiver Amerikaans gefokt uit bekende lijnen. Vader Virgill Boko heeft met met dit product een mooie binnenkomer in de Nederlandse fokkerij. Moeder Uncommon Boko heeft een snel record en heeft het als moeder en als koerspaard beter gedaan dan haar moeder en grootmoeder, mede dankzij haar vader Yankee Glide en partner Virgill Boko. We zijn heel benieuwd naar het vervolg van de carrière van Exceptional  Boko en zien uit naar de op 4 oktober a.s te verrijden Fokkers Trofee voor een confrontatie tussen de op dit moment twee beste hengsten van de E-jaargang.

Over zijn moeder, Elitemerrie Uncomman Boko, is een Fokkersoog verschenen op deze website: click HIER

terug naar overzicht Fokkersogen