Fokkersoog: Elegance Fanatic, Sweepstakes winnares
'Fanatic' heeft wat met de Sweepstakes

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 37 van 2014)

We gaan de afstamming van de Klassieke winnaars van de E-jaargang bespreken en beginnen met de winnares van de Merrie-Sweepstakes, die met een sterke eindsprint werd gewonnen door Elegance Fanatic in handen van catch-driver Tom Kooyman. Door deze overwinning bezorgde zij haar moeder de titel Klassieke fokmerrie na eerdere Klassieke successen van halfzus Balance Fanatic en halfbroer Cowboy Fanatic. Deze familie heeft iets met de Sweepstakes, waarin naast Elegance, ook haar grootmoeder deze koers wist te winnen en haar moeder en haar halfbroer tweede werden.

 
pl. paard tijd vader moeder père-de-mère moederlijn fokker

1

Elegance Fanatic

1.18,2

From Above

Super Fanatic

Incredible Crafts

Narrenkappe

R. Redder

2

Explosive Lane

1.18,3

Orlando Vici

Dana of Cornjum

Yankee Tornado

Tourterelle

Parklane Farm

3

Estonia River

1.19,0

Incredible Crafts

Frisia CR

Malabar Man

Midnight (USA)

A. van Schie

4

Elma Alki

1.19,3

Virgill Boko

Sarah Alki

Straussie

Klarinette

mevr. C.M. Alkema

5

Etoile Occagnes

1.19,3

Diamant Cede

Naomi November

Viking Kronos

Prudence Han. (USA)

P. JoyeuxDe Koers
In deze Sweepstakes-afdeling gingen 12 merries van start en enkele van de favorieten werden onderweg uitgeschakeld. Zo niet Elegance Fanatic, die met startnummer 1 door Tom Kooyman netjes werd opgeborgen in het veld, waarmee hij zijn kruit drooghield. En kruit heeft deze merrie genoeg in de vorm van een fenomenale eindsprint. Zij klopte Explosive Lane (Hugo senior), die lang aan de leiding had gelopen. In bijgevoegde tabel staan de eerste vijf geplaatste merries, met hun afstamming en fokkers. De eerste twee en ook de vierde geplaatste hebben oude Nederlandse stammoeders. De tweede geplaatste stamt af van Vera van Cornjum. Elma Alki werd vierde, net als haar halfzus Dame Alki vorig jaar. Estonia River is een halfzus van de succesvolle Constantia River en Etoile Occagnes is een volle zus van Derby-winnaar Amour d’Occagnes. Goed bloed verloochent zich niet. De Merrie-Derby-winnares Explosive Shadow startte niet in de Sweepstakes.

De Fokker
Fokker Roel Redder heeft zijn hobby als draverfokker meegekregen van zijn vader Klaas, met wie hij veel samen fokt: de bekende ......transs R-paarden, verwijzend naar hun transportbedrijf. Dit jaar hebben ze een Love You veulen lopen bij Bewitched. Daarnaast heeft Roel ook zijn eigen fokmerries en dat begon toen hij een alfabet geleden onder de indruk was geraakt van de jaargangstopper Fanatic Wish, die haar eerste 11 koersen wist te winnen, waaronder de Sweepstakes in 1991. Haar eigenaar René Weber fokte eerst 4 veulens uit deze merrie en de vijfde fokte hij samen met Roel Redder, die vervolgens alleen met haar doorging. Je kunt dit zien aan de achternamen van de veulens. Roel geeft al zijn eigen fokproducten de achternaam "Fanatic" mee. De heren Redder verkopen hun jaarlingen altijd, maar de beste merries komen na hun carrière terug als fokmerrie. Zo is dat gegaan met o.a. Zabatinitranss R en Balance Fanatic. Roel Redder maakt al zijn veulens Nederlands omdat hij het toch het leukste vindt om zijn fokproducten in eigen land te zien lopen.

Elegance Fanatic
Zij werd voor € 3.800 ingehouden bij Unitrot en daarna beleerd door Paul Hagoort. Het was een lastige tante, maar ze toonde al snel haar capaciteiten. Na enige tijd werd ze verkocht aan N. Vriesekoop BV, een nieuwe eigenaar in de sport. Deze BV is een kippenslachterij in Zoetermeer, die wekelijks zo’n 800 ton aan kipfilet exporteert naar voornamelijk Ierland en Groot-Brittanië. Deze nieuwe eigenaar hebben we te danken aan collega Willem Wals van Top Kip BV. Met Elegance Fanatic heeft hij meteen een schot in de roos. De merrie kwalificeerde zich als 2-jarige op 9 september in 1.18,2. In haar eerste koers werd ze uitgeschakeld, maar ze revancheerde zich twee weken later door tweede te worden in de Jofferprijs, achter Edna Boko. In de Productendraverij werd ze vijfde in 1.16,6 hetgeen nog steeds haar record is. Ze beëindigde haar tweejarigenseizoen met een vijfde plek in de Breeders Crown en een jaarwinsom van € 2.015. Dit jaar begon ze eind april met een overwinning op Duindigt, gevolgd door een zege in de serie van het Driejarigen Criterium in 1.16,7. In de Finale werd ze in dezelfde tijd zesde. Eind juni werd de merrie in Groningen getest in de Sweepstakes Trials en dat leverde een vierde plaats op. De echte Sweepstakes was voor haar, met een winnend uitbetaling van 14,70 voor 1. Ze is tot nu toe gereden door 5 verschillende pikeurs, van wie Robin Bakker, Rick Ebbinge en Tom Kooyman met haar hebben gewonnen. Helaas deed de merrie niet mee aan de Selectiekoers voor de Merrie-Derby, vanwege ziekte op stal bij Paul Hagoort.

boven: Tot en met de Sweepstakes won Elegance Fanatic driemaal, met drie verschillende rijders.
Op 27 april 2014 won ze haar eerste koers met Robin Bakker.

boven: Half mei won ze (links) de serie van het 3-jarigen Criterium met Rick Ebbinge.

Boven: .... en half juli de Sweepstakes met Tom Kooyman.


Vader From Above
Deze Zweed hebben we vorig jaar besproken als vader van Derby-winnaar Davy Boko. Hij is een fokproduct van Menhammar en won als 3-jarige het Kriterium, als 4-jarige de Derby en als 5-jarige de Elitloppet. Niet lang daarna kreeg hij een blessure. In 2004 werd hij als 6-jarige ter dekking gesteld en zijn oudste producten zijn nu 9 jaar oud. Daarbij zit de jaargangstopper Marshland (1.10,5 - € 620.000). Bij de Zweedse 8-jarigen zit Zyrano Boko (1.11,8 - € 170.000), bij de 6-jarigen Sprinter-Mäster Orecchietti (1.09,5 - € 480.000) en bij de 5-jarigen Santiago Wibb (1.12,8 - € 120.000). In Nederland bracht de hengst o.a. Yendi Boko, Aboy From Above, Dimaggio Boko en de jaargangcracks Aida Boko en Davy Boko.
From Above is een mooie compacte hengst met een schofthoogte van 1.59 m en een lengte van 1,58 m. Vierkant dus. Hij heeft een prachtige pedigree. Als zoon van de Elithengst Zoot Suit is hij een kleinzoon van de onvolprezen Nevele Pride. Zijn moeder is de Elite-fokmerrie A Gift From Heaven. Bijzonder is dat 3 Franse hengsten er bij haar niets van terecht brachten en haar 7 producten van Amerikaanse hengsten redelijke tot zeer goede koerpaarden werden. Grootmoeder Super Nice was een topper als koerspaard en zij is een kleindochter van een andere topmerrie, Panty Raid. Zij stammen af van de merrie Expresson, net als de miljonairs Uconn Don, Elusive Desire, Giant Victory en Kosar, en verder Tagliabue, Herschel Walker, Lola's Express, Super Juan, Bonefish, Pink Diamond, Express Pride, Minnesota Viking, etc.


boven: Vader From Above.


 
Moeder Super Fanatic
Zij liep alleen als driejarige en won toen driemaal uit 11 starts. Het meeste geld verdiende ze als tweede in de Sweepstakes en vierde in de Merrie-Derby. Als vierjarige ging ze de fokkerij in. Haar eerste product Young 'n Fanatic heeft in 57 starts niet kunnen winnen. De volgende Zomar Fanatic leek heel talentvol en startte al vroeg als tweejarige, maar had toen niet veel succes. Ze kwam totaal 27 keer aan de start en won als driejarige een koers in Alkmaar. Arnie's Fanatic bracht € 15.500 op bij de 2Companions Sale in 2008. Hij won 10 keer in 36 starts en een bedrag van bijna € 9.000. Hierna kwam de Klassieke koerspaarden.
Balance Fanatic bracht als jaarling bij Unitrot slechts 400 Euro op, mede doordat haar 3 oudere zussen/broer nog niet zoveel hadden laten zien. Achteraf weten we nu dat zij het koopje van de veiling was. Balance Fanatic is een vroegrijpe draver gebleken. Ze won half augustus een Tweejarigen-Stakes en werd twee weken daarna derde in een Stakes-koers in Wolvega. Een maand later won ze de Jofferprijs in de mooie km.tijd van 1.16,6. In de Productendraverij werd ze op een zware baan vierde in 1.18,8, achter Bahama Boko, Bonita en de door Klaas en Roel Redder samen gefokte Broadwaytranss R. Als 3-jarige heeft Balance niet meer kunnen winnnen. Wel werd ze tweede in de Sweep-Trial, derde in de Fokkers Trofee en vierde in de Grote Unitrot-prijs. In de Sweepstakes eindigde ze ongeplaatst als zesde. Als 4-jarige ging ze als fokmerrie terug naar haar fokker en bracht hem vorig jaar het veulen Guy Fanatic van Cantab Hall, die binnenkort naar de veiling in Hamburg gaat.
Cowboy Fanatic werd als jaarling tijdens de 2Companions Sale voor € 10.000 verkocht aan Merwestaal BV en verdiende tot nu toe al € 65.000. Hij werd tweede in de Sweepstakes en won de Vierjarigen-Derby. Dit laatste leverde 60 punten op voor zijn moeder, die met de Jofferprijs-zege van Balance Fanatic al 40 punten in de tas had. Daar zijn nu nog 60 punten voor de Sweepstakes-zege van Elegance Fanatic bijgekomen, wat haar totaal precies op de benodigde 160 punten voor de titel Klassieke merrie heeft gebracht. De oorkonde zal tijdens onze Jaarvergadering van 2015 aan de eigenaar van Super Fanatic worden overhandigd.

Broodmare-sire
Dit is Incredible Crafts, die al eerder is bescheven als moeder’s vader van Zandokan Eden, Berry’s Boy, Cornelia Unia en Balance Fanatic. In de Breeders Special van dit jaar staat een Fokkersoog over hem naar aanleiding van zijn overlijden in 2013. Hij is in de afgelopen decennia één van de belangrijkste vaderpaarden van ons land geweest. Zijn Fokkersoog kunt u nog eens nalezen op de website van de Fokkersvereniging www.dutchtrotters.nl.

Moederlijn van Super Fanatic
Super Fanatic en haar kinderen stammen af van Narrenkappe, die bekend is als de moeder van de crack Edel Scott. Ze had een aantal dochters, die in de nafok hebben gezorgd voor een moederlijn met tot nu toe 1130 nakomelingen. Hieronder staan haar dochters met hun bekendste nakomelingen, waarbij is vermeld (et) = eurotonner of (het) = halve eurotonner.
- Via Bonni Scott: Memory Lane (het), Key Jubilee, Felice Jubilee, You Winn Boszorg, Uniek Boszorg, Patrick Crown, Iron, etc.
- Via Francisca: Zantana (het), Ostar, Ramon Sammer, Hanneke V, Gambler
- Via Kappe's Dochter: Massel T (het), Georgio Faune (het), Higgins, Mario-, Lord- en Don Faune, Rembrandt en Dominica.
- Via Holly Scott: Vriend (et), Tydi Flower (et), Wikje Last (het), Savero (het), Heaven on Earth, Orpheus, Codo Lucswolle, Riesta, Young Six, etc.
- Via Narrenkappe V: Paranoh (het), Taxcoh A, Van Sickenga, Zinarro A, Ziganita, etc.
- Via Momenal: Zamzam Fortuna (het), Wicky de Viking (het) en een aantal Fanatic- en Wish-paarden, die hieronder worden opgesomd. Zie ook de moederlijn in de tabel.

Othella Fortuna is de bet-overgrootmoeder van Elegance Fanatic en zij werd moeder van 9 producten waaronder: Wishfull Fortuna (1.18,0 - € 21.278), Zamzam Fortuna  (35 ovw., 1.17,2 - € 49.180), Everyway S (1.16,9 - € 14.000) en Duran S (1.19,4 - € 12.700).
De reeds overleden Wishfull Fortuna kreeg in 2011 postuum de eretitel Elite-fokmerrie, doordat haar zoon Tombola's Wish in Noorwegen het 15e punt voor haar verdiende. Voor haar overige productie, zie de tabel. Met enkele dochters van Wishfull is doorgefokt en we noemen de bekendste afstammelingen:
- Everyone's Wish: Wicky de Viking, Rhonda Wish, Zo Super Koel en Anni Friesinger.
- Hopefull Wish: Novaciento Wish (2j. 1.15,8) en Radetsky's Wish 1.17,0.
- Killer's Wish: Unafraid Wish 1.15,5 en You Wish Toscana 1.15,2.
- Refreshing Wish: Yvet de Bellouet 1.14,6.
- Fanatic Wish: is de grootmoeder van Elegance Fanatic en haar productie staat in de tabel.

Fanatic Wish werd gefokt door de heren Weber en Oosterloo en won als tweejarige in december bij haar enige start in dat jaar. Vervolgens won ze ook haar volgende 10 starts als 3- en 4-jarige. Winst was er in de Sweepstakes met Bas Crebas voor trainer Smeding en later in het jaar verhuisde ze naar het entrainement van Bas Crebas met wie ze het Van Wickevoort won in een recordtijd. Als 4-jarige raakte ze in februari geblesseerd. Ze deed als 5-jarige nog wel een kwalificatie in Duitsland, maar werd uitgeschakeld en is daarna de fokkerij in gegaan.
Ze bracht eerst 7 Ned. Producten en vervolgens nog 5 Duitse, waarvan Yonker Fanatic de meeste verdienende is. Hij heeft inmiddels in 187 starts 70 (!) overwinningen behaald en wint nog steeds koersen. Zijn volle broer Victor Fanatic heeft het in Zweden met een winsom van ca. € 31.000 goed gedaan.
Van de dochters van Fanatic Wish bracht Redder's Wish o.a. Wennemars 1.15,8 en Kortebaankampioen Zero Option Lane 1.15,4. Paradise Wish bracht Young Yoda 1.15,7 en Wild and Fanatic bracht Cool and Fanatic 1.16,3.
Haar andere dochter Super Fanatic werd moeder van de hoofdpersoon in dit verhaal en zij staat hierboven beschreven.

Resumé
Elegance Fanatic komt uit de uitgebreide familie van stammoeder Narrenkappe. Het valt wel op dat de lijn van haar dochter Momenal tegenwoordig meer aan de weg timmert, dan die van de andere Narrenkappe-dochters. Daar heeft vooral de Elite-fokmerrie Wishfull Fortuna voor gezorgd. Haar vader Square Deal zal daar voor een groot deel debet aan zijn, want hij is een zoon van de uitstekende merrie Honor Bright 1.14,8, die o.a. de crack Elaine Rodney bracht. De broodmare-sire van Wishfull Fortuna is Carlos Pluto, en ook hij had een fantastische moeder, namelijk Olga Pluto. De X-lijnen van Elegance Fanatic zijn goed bezet.
In de stamboom zien we de bovenste driekwart uitstekend Amerikaans gefokt en daaronder een degelijke Nederlandse moederlijn met Heres dichtbij.
Er is inteelt op Nevele Pride 3x4, Star's Pride 4x5x5x5x7 en Speedy Crown 4x5.

terug naar overzicht Fokkersogen