Fokkersoog: Lady Celine S, Elitemerrie

(gepubliceerd in het weekblad "Draf&Rensport", nr. 24 van 2014, auteur Hans Huiberts)


Titel: Nieuwe Elitemerrie Lady Celine S

Het Bestuur van de Fokkersvereniging houdt bij welke fokmerries de titel Elite of Klassiek hebben verdiend. Dit jaar zijn er drie Klassieke merries en één Elitemerrie bijgekomen. De bijbehorende oorkondes worden in de Jaarvergadering uitgereikt aan de huidige eigenaren. De nieuwe Klassieke merries (Pinky, Realy Furniture en Staro Almighty) zijn al via hun producten in de afgelopen jaren besproken in een Fokkersoog. De nieuwe Elitemerrie Lady Celine S halen we nu voor het voetlicht. We kennen haar natuurlijk allemaal als de moeder van Starfighter LM en waren verrast dat ze nog zoveel andere producten heeft gebracht, die punten voor haar hebben verdiend.

Vader Songcan
De vader van Lady Celine S is de oude Songcan. Deze in 1969 geboren hengst won in de USA als 2-jarige 10 koersen bij 15 starts, wat totaal $ 74.200 opleverde. Hij was één van de toppers van zijn jaargang en won verschillende Stakes-koersen. Als 3-jarige startte hij niet in de Hambletonian en waarschijnlijk had hij tegen de cracks Super Bowl en Delmonica Hanover ook geen kans op succes gehad. Toch wist hij in dat jaar 9 van zijn 17 koersen te winnen, waarbij de Dexter Cup, the Battle of Saratoga en de Hanover Hempt Stakes. Zijn jaarwinsom bedroeg $ 168.680, een mooi bedrag in die tijd. Als 4-jarige startte hij nog 3 maal en won 2 races, waarbij the American National Maturity. In dat jaar won hij nog $ 46.000, waarmee zijn totale winsom op $ 289.000 kwam. Ter vergelijking: Triple Crown-winnaar Super Bowl won $ 600.000.
Songcan’s moeder Ami Song bracht 15 producten waarvan er 9 zijn gestart met wisselend succes. De beste was zijn 3 jaar jongere volle broer Songflori (1.11,6 - $ 365.000), 4e in de Hambletonian en een crack op latere leeftijd. Als zonen van Florican zetten zij de bijna uitstervende vaderlijn van Axworthy voort, later nog voortgezet door Songcan’s zoon Nearly Perfect en kleinzoon Sierra Kosmos. Bekende zonen van laatstgenoemde zijn Kick Tail en Silver Pine. Songcan dekte eerst enkele jaren in de USA en kwam later naar Zweden. Zijn bekendste producten in de USA zijn:: Nearly Perfect, Cranford, de Zweedse Elitemerrie Dominant en de hier bekende dekhengsten Riklis en Hidden Kash (vader van Keetje Tippel).
In Scandinavië zien we Lage Landen-winnaar Pride Farming en Bravo Sund, die beide ongeveer een half miljoen Euro hebben gewonnen.
Songcan is de broodmare-sire van een hele serie uitstekende paarden, zoals Sea Cove, Noras Bean, Mastery, Newmarket, Clash Hammering, Union Shark, Rydens Sensation, Mickey Viking, Gipsy Balance, Bon Sport, etc. En in Nederland natuurlijk de producten van Lady Celine S.
 
Broodmare-sire
De broodmare-sire van Lady Celine S is de in 1973 geboren Amerikaan Quick Pay, een voornaam gefokte zoon van Star’s Pride uit de Hoot Mon-dochter Spry Hanover, afstammend van Evensong. Hij was derde in de Hambletonian en won 20 van zijn 55 koersen, winsom $ 372.000. 
Quick Pay werd kampioen-vaderpaard in Zweden en bracht daar vooral goede zoons, zoals Victory Tilly, Atas Fighter L, Pay Nibs en Giganten-winnaar The Onion. In de rol van broodmare-sire is zijn bekendste kleinkind Zenit F, die ongeveer 600.000 Euro heeft verdiend.


Amerikaanse moederlijn
Lady Celine S komt uit de bekende Medio-lijn en stamt af van Miss Bertha C. Zij had 4 dochters, die een wijdverbreide moederlijn hebben gerealiseerd: Jane Dillon (haar bekendste afstammeling is Simb Chaplin), The Divorce (bekendste: Vasseville en I Saw You), Sister Bertha (voornamelijk in Zweden: Harry Haythrow en Mr Postman) en Miss Bertha Dillon, de belangrijkste, waarvan in de USA 20 dollar-miljonairs afstammen, waaronder Peace Corps, Mack Lobell, Sea Cove, American Winner, Giant Force, Passionate Glide en Muscle Massive. In Zweden o.a. Victory Tilly en Enjoy Lavec. Miss Bertha Dillon bracht bij Hanover Shoe Farms de 3 beroemde zusters die de mijl binnen de 2.00 liepen: Charlotte Hanover, Miss Bertha Hanover en Hanover’s Bertha.
Lady Celine S stamt af van hun volle zus Bertha C Hanover, die met 1.15,5 ook de nodige snelheid had getoond. Zij werd moeder van 2 zoons en 5 dochters, waarvan we Bertina Hanover vooral kennen als 4e moeder van Friendly Face (€ 1,1 miljoen) en Offen LB (€ 717.000). Een halfzus van Bertina Hanover is Lovely Hanover, de 3e  moeder van o.a. Gigant Neo (€ 2,2 miljoen), Elegantimage ($ 955.000) en Ebonita Hanover ($ 420.000). Eén van de dochters van Lovely Hanover is de recordloze Loving Hanover. Zij bracht 13 veulens, waarvan er 11 in de baan kwamen met als uitschieters Megabucks ($ 410.000) en Ebony Crown ($ 129.000, moeder van Grundy’s Ebony). Eén van haar minder succesvolle dochters (winsom $ 7.000) was Speedy Sonja, die rechtsonder in de tabel staat. Zij werd naar Noorwegen gehaald en bracht daar geen toppers, maar wel een aantal goede koerspaarden, waarbij de moeder van Lady Celine S, Bellina S.


Moeder Bellina S
Bellina S won als 3- en 4-jarige 13 van haar 20 starts. Ze begon haar carrière met 10 overwinningen op rij. Als 4-jarige werd ze tweede in de Merrie Derby. Daarna heeft ze niet meer kunnen winnen en ging ze al spoedig de fokkerij in. Daarin heeft ze goed werk verricht. Van haar 9 producten zijn er 2 jong gestorven. De andere kwamen allemaal in de baan, zie de tabel. De meest winnende Barrakuda S won de Troost Derby in Bjerke.

Lady Celine S
Als koerspaard
De Noorse Lady Celine S koerste als 3-jarige zeer succesvol in haar geboorteland en won er zelfs de Kriterium-Oaks, oftewel de Merrie-Derby der 3-jarigen. Daarna werd de merrie gekocht door Hugo Langeweg en kwam in gezamenlijke eigendom met Willem van der Meer. In april 1998 maakt ze haar debuut in Nederland met een derde plaats achter Ironie B en Hinde Buitenzorg. Dat begon dus goed. Daarna liep ze in Noorwegen ongeplaatst haar record van 1.16,5 over 2.100 m. Door een blessure startte zij in dat jaar niet meer en ze kon in 1999 niet verder komen dan een vijfde plaats in Nootdorp. De eigenaren besloten om haar te laten dekken door stalcrack Paul Trot, iets waarvan ze later geen spijt hebben gekregen.

Als fokmerrie
Als fokkers van haar eerste fokproduct staan te boek Hugo Langeweg en Willem van der Meer (LM). Na een jaar leeg te zijn gebleven kwam de merrie in bezit van Boko-Stables en in 2013 is ze verkocht aan de heer M.P.G. Stassen, die gelukkig weer als fokker is teruggekeerd in onze gelederen. We bespreken haar beste producten in volgorde van afnemende winsommen:

 - Starfighter LM: (7 punten qua winsom). Hij was een van de beste koerspaarden van Nederland en een ware ambassadeur voor onze sport. Zijn belangrijkste overwinningen behaalde hij in 2005, in de Grote Prijs der Lage Landen en de Grand Prix de la Ville de Cabourg. Hij won 30 van zijn 100 koersen.

- Zeppelin Boko: (3 punten).  Hij werd geëxporteerd naar Litouwen, waar hij als 3-jarige 8 koersen liep en er twee van won. Vanaf zijn vierde jaar heeft hij in Noorwegen gekoerst en daar een mooie winsom opgebouwd van € 43.000. Hij won 13 van zijn 54 koersen.

- Bronco Boko: (3 punten). Deze ruin van Piet Groot junior doet het goed bij Tom Kooyman. Hij heeft tot nu toe 39 koersen gelopen en won daarvan tweemaal in Nederland en 16 keer in Duitsland.

- Wellborn Boko: (3 punten). Debuteerde pas als 3-jarige in september, won zijn eerste 3 koersen, maar haalde niet de top. Een jaar later werd hij naar Zweden geëxporteerd , waar hij geen grootheid is geworden, maar wel een winsom van ca. € 22.500 bij elkaar heeft gesprokkeld.

- Yorki Boko: (2 punten). Ook hij haalde lang niet het niveau van zijn oudste broer, maar werd bij Rob de Vlieger een trouw koerspaard, dat 8 keer heeft gewonnen in 26 starts.

- Celtic Boko: (1 punt). Ook deze ruin staat bij Rob de Vlieger. Hij won 5 keer in 47 starts.

Click hier voor een actueel overzicht van de productie van deze Elite-merrie.

Om Elitemerrie te worden moet een fokmerrie via haar kinderen tenminste 15 winsompunten hebben verdiend en Lady Celine S heeft met bovengenoemde producten zelfs 19 punten behaald. De merrie is gehuldigd tijdens de recente Jaarvergadering van de Fokkersvereniging. Haar huidige eigenaar, de heer Stassen, krijgt het bijbehorend certificaat thuisgestuurd.
 
Resumé
In de stamboom van Lady Celine S staat weinig modern bloed, maar betekent niet zoveel, want ze was, net als haar moeder, een goed koerspaard en bovendien zijn er maar weinig fokmerries, die producten brengen van het niveau van een Starfighter LM. Daarnaast bracht ze van allemaal verschillende vaderpaarden nog een aantal nuttige koerspaarden. Lady Celine S heeft haar titel echt verdiend.

Verwijzing
Op de website van de Fokkersvereniging (www.dutchtrotters.nl ) vindt u de puntentelling voor de elitemerries en een bijgewerkt overzicht van alle elitemerries en klassieke merries.
Op de website van het NDR-Archief (www.archiefndr.nl ) vindt u het beste product van Lady Celine S, Starfighter LM, in de Hall of Fame, met een levensbeschrijving en veel foto's.

Starfighter

Boven: Starfighter LM (H. Langeweg jr) wint het Kampioenschap van
Nederland op Duindigt in 2005, voor Bolets Creb (buiten beeld 2e)
voor Johan (in de verte) en Lobys Tex.

terug naar overzicht Fokkersogen