Fokkersoog: PAUL TROT,
uitschieters in de koers en in de fokkerij

gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 11 van 2014, de Breeders Special
en met toestemming overgenomen

geschreven door Ferry Hollander

Eind 1994 verhuisde de Zweedse import Paul Trot naar onze contreien. Zes jaar lang verrijkte hij de vaderlandse topklasse, voordat hij de hooggespannen verwachtingen als dekhengst waar probeer te maken. Met drie absolute cracks is een dankwoord op zijn plaats voor het karakterpaard, dat begin dit jaar het tijdige met het eeuwige verwisselde.

 


Paul Trot heeft een respectabele leeftijd bereikt van 25 jaar. Op 23 april 1989 begon het avontuur van de zwartbruine hengst. Het fokproduct van Karl en Irene Gostasson heeft in zijn gloriedagen ons koerswezen kleur gegeven. Voor de in Stal Trot verenigde eigenaren Nico Dekker en Willem van der Meer zette hij immer zijn beste beentje voor. Onder de vakkundige leiding van Hugo Langeweg ontwikkelde Paul Trot zich tot een grootverdiener. Bij zijn aankomst in Nederland stond de teller van de Zweedse klassehengst nog op omgerekend 60.000, maar in zijn periode in Schagerbrug vervijfvoudigde Paul Trot zijn winsom. Het meest lucratieve uitstapje was in maart 1997 toen hij zijn hielen lichtte in een tierce-koers op Vincennes. De eerste prijs bedroeg ruim 23.000, maar de betrokkenen hebben vast nog betere herinneringen overgehouden aan zijn optredens in de Grote Prijs der Lage Landen en Prijs der Giganten. In deze nationale hoogtepunten wist Paul Trot voor eigen publiek bewonderenswaardige klasseringen te behalen. Driemaal belandde hij op het podium in de Giganten. Hij was derde in de editie van Promising Catch en tweemaal tweede achter respectievelijk Frisky Frazer en Remington Crown. In de Lage Landen behaalde hij het zilver achter Lovely Godiva en het brons achter Black Notson.

Paul Trot's trotse Vader
De vader van Paul Trot is de Amerikaan Rosalind's Guy, die geboren werd in 1979. Deze zoon van Super Bowl maakte als koerspaard furore in Europa. Onder het bewind van de Finse trainer Veijo Heiskanen werd hij in 1985 tweede in de Elitloppet achter Meadow Road. Twee jaar later maakte hij zijn debuut als dekhengst in Zweden. Totdat hij in 2006 overleed werden er 917 Zweedse nakomelingen van hem geregistreerd. Daarvan hebben 623 producten hun kunsten vertoond op de drafbaan, wat leidt tot een mooi starterspercentage van 68 procent. Uiteindelijk hebben 10 kinderen de magische grens van 1 miljoen kronen overschreden. Dit zijn in volgorde van winsom: Landers Legend, Carl Otto, Paul Trot, Eric Trot, Cenita Girl, Cenit Guy, Vasterbo Hazard, Yamanys Guy, Inge Scoop en Guy Scoop. De moeder van Rosalind's Guy is de recordloze Speedy Count-dochter Rosalind's Girl. Zij bracht tevens Super Samantha, die in het Amerikaanse klassieke seizoen een ton dollars verdiende. Als we de moederlijn verder doorspitten komen we uit bij de `foundation mare' Lizzie Witherspoon. Zij is over diverse generaties heen verantwoordelijk voor uitstekende dravers zoals Nevele Pride, Scarlet Knight, Manofmanymissions, Duke of York, Kramer Boy, Judge Joe, Marshland en Quid Pro Quo.

Paul Trot's trotse Moeder
De moeder van Paul Trot is de Zweedse Zoot Suit-merrie French Connection, die zelf nooit aan koersen toekwam. Haar nageslacht valt wel te prijzen, want al haar negen nakomelingen wonnen tenminste een draverij. French Connection is een dochter van de elitemerrie Viva la Difference. Haar productie is af te lezen in de tabel, waarbij opgemerkt moet worden dat het eerste product Love Letter de moeder is van de dekhengst Gift Box. Dat Viva la Difference het zo goed heeft gedaan in de fokkerij is niet geheel onverwacht aangezien twee van haar jongere halfzussen tot het neusje van de zalm behoorden in Amerika. Zo zegevierde de miljonaire Duenna in de Hambletonian en werd Perfect Mate tweede in de Merrie Annabelle.

Stammoeder
De stammoeder van Paul Trot luistert naar de naam Minnehaha. Zij staat aan de basis van een der beste Amerikaanse moederlijnen bij de dravers en zelfs de beste bij de pacers. Verscheidene draffenomenen komen voort uit deze lijn zoals Hoot Mon, Speedy Somolli, Workaholic, Wesgate Crown, Mr Muscleman, Wishing Stone, Offshore Dream, Chapter Seven, Legendary Lover K, Main Wise As, Brad de Veluwe en Iceland.

Paul Trot's productie
Paul Trot maakte voor het eerst zijn opwachting als vierjarige en ook zijn nakomelingen lijken over het algemeen laatrijp. De enige nakomeling die hoge ogen wist te gooien in de klassieke koersen was Starfighter LM, maar ook hij rendeerde nog beter op oudere leeftijd. Dit gegeven gecombineerd met een relatief laag starterspercentage van 43 procent maakte Paul Trot niet populair bij de fokkers. Zijn eerste twee jaargangen waren qua omvang nog zeer behoorlijk, maar door de jaren heen daalde de interesse. Toch moeten we de naam Paul Trot met respect uitspreken, zowel vanwege zijn prestaties op de koersbanen als in de fokkerij. Waar vind je immers een live-hengst met drie nakomelingen die de Europese subtop dikwijls het nakijken hebben gegeven. Gezamenlijk hebben zijn 95 kinderen ruimschoots 1 miljoen euro verdiend en 254 koersen gewonnen uit 2076 starts. Per product bedraagt de winsom 10.906 en per gestart product maar liefst 25.270. Van zijn beste producten qua winsom kun je een mooie top vijf samenstellen. Diverse degelijke koerspaarden vallen hierbij net buiten de boot zoals Umpire Boko, Udeo Kandia, Trotting Paul, Tony Trot, Terry H, Ulco Z, Umana, Tamara LM, Alfonso Starlake, Solo G en Conrector. Hieronder volgt een opsomming van zijn beste kinderen die stuk voor stuk smaakmakers en publiekslievelingen waren.

Venividivici Joe ( 345.495) was een klasbak pur sang en een internationaal gerenommeerde stayer. Driemaal gaf hij zijn visitekaartje af in de Gouden Zweep, driemaal had hij de langste adem in de 4,5 km van Alkmaar, tweemaal kroonde hij zich tot Kampioen van Nederland en ook zegevierde hij soeverein in de Lage Landen. Over de grens won hij ondermeer in Parijs, Wenen, Berlijn, Malmo en Kopenhagen. Na venijnig blessureleed keerde hij meerdere malen ijzersterk terug.

Starfighter LM ( 282.852) werd vijfde in de Derby en tweede in de Fokkers Trofee alvorens hij zich ontpopte tot beste oudere draver van Nederland. Op zijn route was hij driemaal de sterkste in het Van Wickevoort Memoriaal, won hij de Derby der Vierjarigen, trok hij aan het langste eind in de Lage Landen en zegevierde hij in de Grote Prijs van Cabourg. In zijn nadagen emigreerde hij naar Tsjechie, waar hij voor de plaatselijke kampioen Jaromir Kotasek nog driemaal wist te winnen.

Simmie Rider ( 134.535) begon zijn carriere als een ware zegemachine. Zeventien starts op rij bleef hij ongeslagen, destijds een record wat hij overnam van John F Boko. Hij won de Gouden Zweep, de Malmo Stads Pris en griste geld weg in de Franse keuken bij Ron Kuiper.

Sammy Davis Jr ( 55.719) stond in Nederland bekend als grillig, maar talentvol. Hij won onder de hoede van Peter Strooper en later Arnold Mollema drie koersen, maar in Noorwegen brak hij pas definitief door.

Tim Trot ( 34.504) was een zeer verdienstelijke en trouwe harddraver. De pupil van Rob de Vlieger presteerde op elke ondergrond, over alle afstanden en met elke rijder. In louter standaardkoersen heeft hij zijn niet geringe winsom bijeen gesprokkeld.

Perfecte combinatie?
Toen Paul Trot zijn koerstuig in de wilgen hing in 2001, deed onze gewaardeerde wijlen fokkerij-deskundige Durk Minkema een voorspelling over welke merries het beste bij Paul Trot zouden passen. Toentertijd dweepte men met de golden cross van Super Bowl met Speedy Crown. Aangezien Paul Trot via Rosalind's Guy inderdaad afstamt van Super Bowl, verwachtte Minkema dat er vooral chemie zou zijn bij de paring met veel Speedy Crown-bloed. Hoewel we beschikken over te kleine aantallen om een goed oordeel te vellen, doen we toch een poging door de vijf beste nakomelingen van Paul Trot onder de loep te nemen. Bij Venividivici Joe en Sammy Davis Jr zien we inderdaad een bewijs voor deze bewering. Tim Trot is juist ingeteeld op Super Bowl, terwijl Starfighter LM en Simmie Rider linebred zijn op Star's Pride. Veel meer van belang lijkt dat Paul Trot zijn vechtlust vererfde en dat zijn beste producten het evenbeeld zijn van hun geroemde en gevreesde vader. Paul Trot, bedankt!

import

Boven: Paul Trot wint op Duindigt.

import

Boven: Paul Trot .

import

Boven: Paul Trot wint in Groningen.

import

Boven: Dekhengst Paul Trot wordt getoond door hengstenhouder Renco Slik.

Voor meer foto's van Paul Trot, kijk op de website van het NDR-Archief:
Click hier


de beste Producten van Paul Trot

import

Boven: Venividivici Joe.
Lijkt hij op zijn vader of niet?

import

Boven: Starfighter LM
Lijkt hij op zijn vader of niet?

import

Boven: Simmie Rider
Lijkt hij op zijn vader of niet?
terug naar overzicht Fokkersogen