Fokkersoog: INCREDIBLE CRAFTS,
een Kampioen om nooit te vergeten

gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 11 van 2014, de Breeders Special
en met toestemming overgenomen

geschreven door Ferry Hollander

Medio november 2013 blies de dekhengst Incredible Crafts zijn laatste adem uit. De Amerikaanse edelman drukte jarenlang een stempel op ons stamboek. Hij werd algeheel Kampioen bij de Vaderpaarden in de jaren 2002 tot en met 2006 en ook in 2008. Na de Tweede Wereldoorlog is het alleen Double Six M. Star Performer, Heres en Manza Buitenzorg gelukt om zo'n dominante factor te vormen in de vaderlandse fokkerij. Een eresaluut valt hem ten deel.

 Naar Nederland
Op 12 april 1987 zag Incredible Crafts het levenslicht op de Castleton Farm in Lexington. Op een jaarlingenveiling in Kentucky kruiste zijn weg met die van een bout gezelschap Nederlanders. Hennie Grift, Aad van Schie en Jan Hoefnagels trokken overzee op zoek naar ruwe diamanten. Veel potentiele kopers lieten Incredible Crafts links liggen vanwege een vermeend nauw voetje, maar Van Schie had zijn zinnen gezet op het brutale hengstje. Voor slechts 3.500 dollar kwam hij in het bezit van een aankoop die hij nimmer heeft hoeven te betreuren. Aan het eind van een geslaagde dag besloten Hoefnagels en Van Schie hun beide aanwinsten samsam te nemen. Incredible Crafts was verreweg de beste van de twee en vervulde een hoofdrol op bet Europese podium. Als tweejarige vestigde hij baanrecords op Sterrebeek, Hilversum en Enghien. Er zat echter nog veel meer moois in het vat zoals een zege in Oslo, alweer een Noorse overwinning in de Rikstotos Europamatch, tweemaal winst in het Kampioenschap van Nederland, een tweede plaats in de Grote Prijs Lage Landen en het derde geld in de Prijs der Giganten. In 1992 mondden zijn prestaties zelfs uit in de titel Paard van het Jaar. Onder de regie van vakman Hennie Grift etaleerde Incredible Crafts zich van zijn tweede tot en met zijn negende levensjaar op het allerhoogste niveau. Dankzij zijn vroegrijpheid en hardheid heeft hij het niet alleen als koerspaard, maar ook als dekhengst ver geschopt.

Vader Incredible Nevele
De vader van Incredible Crafts is de Nevele Pride-zoon Incredible Nevele. Als tweejarige was hij vaandeldrager van zijn generatie in Amerika door ondermeer het Peter Haughton Memorial te winnen. Een jaar later was hij nog altijd competitief, maar zijn dominantie verdween. Desondanks schreef hij de Canadian Trotting Classic op zijn naam. Incredible Nevele deed dienst als vaderpaard in zijn vaderland totdat hij in 1990 verhuisde hij naar Noorwegen. Zijn beste product aldaar is de Europese subtopper Robin Rags.
Aan de basis van de moederlijn van Incredible Nevele staat Nelly. Via diverse vertakkingen komen er veel goede paarden uit deze familie. Voorbeelden hiervan zijn Scandal Play, Abbey Road C, Grain of Truth, Celebrity Secret, Lindy Lane, Gigi Riva, Vasterbo Jetlag, China Pearls en onze eigen Vasterbocheckpoint.

Moeder Oh Kentucky
De moeder van Incredible Crafts is de Arnie Almahurst-dochter Oh Kentucky. Deze merrie was geen hoogvlieger, maar heeft zich in de fokkerij wel degelijk onderscheiden. Naast Incredible Crafts valt haar vijf jaar jongere zoon Tap in ook in de smaak als dekhengst. De bruin schimmel zegevierde als tweejarige in de New Jersey Sire Stakes en emigreerde als vierjarige naar Zweden. Daar presteerde hij niet onverdienstelijk bij Stig H Johansson alvorens hij dekdiensten ging verrichten. Inmiddels zijn er 810 Zweedse nakomelingen van hem geboren die samen ruim 100 miljoen kronen opstreken.

Grootmoeder Kentucky Belle
Grootmoeder van Incredible Crafts is Kentucky Belle, een crack wiens klasse zich in de nafok niet verloochent. Zij was in haar tijd recordhoudster en meervoudig Stakeswinnares. Haar volle zus is de wereldkampioene Merrie Annabelle, naar wie de meest prestigieuze tweejarige merriekoers in Amerika is vernoemd. De stammoeder van Incredible Crafts is de negentiende-eeuwse Ab. Bekende afstammelingen van deze gewaardeerde tak zijn Mark Six, Alf Palema, The Bad Boy, Digger Crown, Aviano, Jetstile, Fabrice Axe en El Magio Pellini.

Vaderpaard
Tijdens zijn koerscarriere werd Incredible Crafts slechts spaarzaam ingezet als dekhengst met uitzondering van een druk dekseizoen in 1993. Drie jaar later werd de focus geheel verlegd naar de fokkerij. De trots van Aad van Schie belandde in de goede handen van Sijb en Titia Iwema op de Flevofarm, waar hij tot aan zijn sterfbed verbleef. Incredible Crafts kende een verbluffende start als vaderpaard middels zijn allereerste veulens. Dravers als Kelly Viola, L'Espoir de BD, Le Normand, Lex P, Liquidity BP, Lubertus Hanover en Lucky Furniture zorgden direct voor optimale reclame. De populariteit van Incredible Crafts is daarna nooit meer afgenomen, omdat hij jaar op jaar hofleverancier was van puike koerspaarden. Een dekhengst kan geen beter compliment krijgen als blijkt dat zijn nakomelingen gewild zijn op de veiling. Bij Incredible Crafts is dit zeker het geval, want zijn kinderen kunnen allemaal harddraven zo stelde men. In de statistieken zien we dit inderdaad terugkomen, want 72 procent van zijn 474 nakomelingen is gestart. Samen is zijn kroost goed voor een winsom van bijna 4,5 miljoen euro, wat neer komt op ruim 9.000 per product.
Buiten de onderstaande top-5 kunnen we oneindig veel aansprekende namen nomineren zoals Upper M, Tycho of Pass, Zulaika River, Yvory Queen, Roos Weber, Zenith Rapida, Valentino Viola, Zorro Idzarda, Souteneur, Realy Furniture, Wahinie Stardust, Vesper Scimitar, Viking Furniture en Unknown Crafts.
Hieronder volgt een opsomming van zijn beste kinderen.

Optimistic ( 304.349) was jarenlang de vedette van Jan van Dooyeweerd. Nationaal liet het fokproduct van Aad van Schie meerdere malen de topklasse staan. Optimistic voelde zich vooral in Frankrijk als een vis in het water. Hij bond geduchte tegenstanders aan zijn zegekar in Parijs, Le Croise-Laroche, Cabourg, La Capelle, Toulouse, Agen, Bordeaux en Laval.

Viper Acktion ( 219.915) werd voor JDS Vastgoed vierde in de Derby van Virgill Boko. Met een winsom van 10.000 werd hij vlak na het klassieke seizoen verkocht naar Finland. Daar groeide hij uit tot een absolute grootverdiener. Viper Acktion won alweer 34 keer in het land der meren en is nog altijd volop actief als koerspaard.

Salvador S ( 178.863) behoorde tot de top van zijn jaargang met als hoogtepunt een tweede plaats in de Derby van stalgenoot Sholty Boko. Peter Strooper ging op tournee in Frankrijk met het fokproduct van zijn vader Willem Strooper, wat resulteerde in vier prachtige overwinningen. Later kwam hij uit voor Richard Westerink voordat hij in 2010 in Nederland een punt zette achter zijn mooie loopbaan.

Orlik ( 146.639) is een fokproduct van Fijn Mountain BV en Appie Bosscha. Een Tsjechische koper ging er met de hengst vandoor op de Unitrot-veiling voor 2600 gulden. In zijn nieuwe thuisland won hij aan de lopende band en wist over de grens de Slowaakse Derby te winnen. Al snel vergaarde Orlik dusdanig veel winsom dat hij ook startgerechtigd was in goed gedoteerde koersen in Italie en Frankrijk. Dat leidde tot zeges in Milaan en op Vincennes. Orlik is sinds 2005 dekhengst in Tsjechie, wat tot dusver een handvol nakomelingen heeft opgeleverd.

Topass Medo ( 97.089) is na Talent Groenhof de meest verdienende merrie van haar jaargang. De snelle pupil van Cees Kamminga plaatste zich vrijwel in alle leeftijdsklassiekers. Heugelijke overwinningen werden behaald in de Grote Unitrot-prijs en in de Grote Kerstprijs. De dochter van Jofferprijs-winnares Celeritas Medo maakte een veelbelovende start als fokmerrie middels Dasmijn Medo.

Blijvende invloed
Wie denkt dat de invloed van Incredible Crafts via de achterdeur zal verdwijnen, die heeft het goed mis. Zijn naam staat namelijk geschreven in talloze pedigrees, waardoor we reikhalzend uit kunnen kijken naar de productie van zijn dochters. Als moedersvader rijgt Incredible Crafts momenteel reeds de successen aaneen. Van de 161 kleinkinderen verdienden 26 al meer dan 10.000. We kennen onder andere Your Love Lois, Berry's Boy, Zandokan Eden, Yolly Tolli T, Cornelia Unia, Cowboy Fanatic, Alert Oldeson, Bertille va Unia, Zahier Charisma, Sarah Alki, You Wish Toscana, Balance Fanatic en Balamanco.

Hopelijk kunnen we komend klassieke seizoen ook nog genieten van de dadendrang van zijn een-na-laatste jaargang. Met Elliott River en Estonia River heeft hij sowieso twee troefkaarten in handen. Incredible Crafts, thank you!

import

Boven: de Amerikaanse hengst INCREDIBLE CRAFTS,
hier als tweejarig talent in Hilversum bezig om spelenderwijs
een koers te winnen. Pikeur Henny Grift kijkt opzij naar de fotograaf.

import

Boven: nogmaals INCREDIBLE CRAFTS,
die op latere leeftijd nog Kampioen van
Nederland werd.
(foto Wim Huybers)

import

Boven: Incredible Crafts wint hier het Cees Berg Memoriaal,
"helemaal alleen".

import

Boven: Hier wint Incredible Crafts (links) het Kampioenschap van
Nederland in 1995, vóór Paul Trot (rechts) en de Zweed Yankee
Tornado II.
(bovenstaande foto's zijn van Wim Huybers)

import

Boven: pasfoto van INCREDIBLE CRAFTS,
een topper in de koers en jarenlang
Kampioen Vaderpaarden
(foto Arndt Bronkhorst).

terug naar overzicht Fokkersogen