Fokkersoog: Dex Beuckenswijk, Fokkers Trofee winnaar

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 10 van 2014)

We herinneren ons de verheugde familie Schilstra na het winnen van de Fokkers Trofee door hun Dex Beuckenswijk, waarvan de vader, de moeder en de grootmoeder allemaal uit hun eigen fokkerij komen en de naam Beuckenswijk dragen. Dat is toch uniek, zeker  voor een kleine fokker. Dex komt uit de moederlijn van de Amerikaanse Bertha E, de stammoeder van de vroegere cracks Mac Kinley, Over Again, Jojo Buitenzorg en Eibert Vryenesse. Ook de vader van Dex komt uit een Nederlandse moederlijn, te weten die van Cheerful Volo, waaruit zelfs enkele Duitse Derbywinnaars zijn voortgekomen. We rafelen de stamboom van Dex voor u uiteen.

 

De Koersen
De uitslagen van de door Dex Beuckenswijk gewonnen Fokkers Trofee en de Breeders Crown worden getoond in de bijgevoegde tabel. In de Fokkers Trofee deed Derby-winnaar Davy Boko vanwege ziekte niet mee. Domani Toscana, Dacey Boko en Derby Lobell sprongen en werden uitgeschakeld, waardoor er slechts 4 prijzen werden uitgekeerd. In de Breeders Crown deden slechts 5 paarden mee, die allemaal een mooie prijs kregen. Zulke kleine velden staan ons in de toekomst vaker te wachten nu er zo weinig veulens worden geregistreerd. De uitslagen tonen aan dat een kleine fokker met een laag budget zeker niet kansloos is in onze Klassiekers. En die kansen stijgen nog in de toekomst.

De Fokkers
Vooral door de successen van Zur en Dex Beuckenswijk is Klaas Schilstra in 2013 vice-kampioen bij de fokkers geworden. In het Kerstnummer van 2011 stond een leuk artikel over fokker Klaas, zijn zoon Hendrik en de partner van Klaas, Hinke Paulusma, met de titel “Een unieke plek vol historie…”.  En dat laatste sloeg dan op de plek waarop de boerderij van de familie staat. Daar stond vroeger Slot Beuckenswijk in het plaatsje Sondel in Friesland, gelegen tussen Lemmer en Balk. Hier fokken zij de Beuckenswijk-paarden en niet zonder succes. Dat begon met de goede It’s Beuckenswijk. Er volgden nog enkele tientallen. In de database van NDR telden we zo’n 60 paarden met die achternaam, inclusief een aantal Duits geregistreerde. De familie fokt nu onder andere ook nog met de Zweedse merrie Jaja Käll, moeder van o.a. Videx SR, alleskunner Wyard Beuckenswijk en zijn halfbroer Zur Beuckenswijk. Als fokker moet je eigenlijk de jonge fokproducten verkopen, anders krijg je er teveel. Ook Dex zou als jaarling worden geveild, maar onderweg blesseerde hij zich in de trailer, waardoor hij niet kon worden verkocht en in het bezit van de familie bleef. Een geluk bij een ongeluk…..


Dex Beuckenswijk
Dex kwam in training bij Jeroen Engwerda en kwalificeerde zich als 3-jarige op 18 april in 1.18,6. Hij debuteerde in handen van Rick Ebbinge met een derde plaats in de serie van het Criterium. In de Finale werd hij in 1.16,4 tweede achter de Italiaan Regio. Een voortvarend begin, maar in de Sweepstakes was Dex foutief. Na een overwinning in een gewoon koersje op Duindigt werd hij derde achter Dream with Me en Davy Boko in de Derby Selectie. Hij mocht starten in de Derby, maar eindigde daarin als negende. Het lijkt of Wolvega meer zijn baan is, want een maand later zagen wij een andere Dex Beuckenswijk in de Fokkers Trofee. Hij won gemakkelijk in 1.15,7 vóór Danae F Boko en Dave Dream. Na nog een mislukte koers in Wolvega, wist Dex zijn seizoen winnend af te sluiten in de Breeders Crown, vóór de heroptredende Davy Boko en Desert River.

boven: Zo won Dex de Fokkers Trofee.....

boven: Huldiging na de Fokkers Trofee: rechts Klaas Schilstra met de bloemen
en links Hinke Paulusma met de ereprijs.

Boven: .... en 2 maanden later een even gemakkelijke zege in de Breeders Crown


Vader Urban Beuckenswyk
Deze Bosphorus-zoon kreeg de Duiste nationaliteit. Hij stond in training bij Jeroen Engwerda, die hem vaak zelf reed, maar ook Fred Handelaar heeft veel met de hengst gewonnen. Als 3-jarige was Urban vierde in de Grote Unitrot-prijs. Hij deed niet mee in de Duitse Klassiekers en ontpopte zich later als een goede subtopper met uiteindelijk een winsom van € 65.300. Zijn meest aansprekende prestatie is een overwinning met Fred Handelaar in het Internationale Amateurkampioenschap 2007 te Berlijn met een eerste prijs van € 15.000. Maar ook genoemd mogen worden zijn vierde plaats op Vincennes (achter Opium) en zijn derde plaats in de Bild-Pokal van 2009, waarbij hij zijn mooie record liep van 1.12,0 over 1.609 m. Totaal won hij 21 keer in 89 starts. Urban is goed gefokt. Zijn moederlijn gaat via Tuke Janet, Krone Bert S en Tamara Norton terug naar Cheerful Volo, die ook stammoeder is van Nu Pagadi, Lotis Photo, Bagley, Ozo Idzarda, Royal en Freddy Boshoeve, etc. Klaas zette zijn hengst Urban in 2009 ter dekking, maar er werden in dat jaar alleen twee eigen merries gedekt. Dat leverde meteen Dex op en ook de merrie Dace Beuckenswyk, die in Tjechië koerst en daar tot nu toe omgerekend € 1.200 heeft verdiend. Daarna volgen 2 E-tjes, 3 F-jes en 3 G-tjes en dat is niet alleen eigen fok. Vorig jaar dekte Urban 6 Nederlandse merries en 1 Zweedse.

boven: Vader Urban Beuckenswijk met zijn trainer Jeroen Egwerda.


Moeder Vida Beuckenswijk
Zij debuteerde pas als 4-jarige. Getraind en gereden door Hendrik Schilstra heeft ze 8 koersen gelopen en er één van gewonnen. Ze ging als 6-jarige de fokkerij in en haar eerste product was de voltreffer Dex. Zie verder de stamboom-tabel.
 

Broodmare-sire
De vader van Vida is Park Ridge Lobell, die na zijn import in België nog enkele jaren in Europa heeft gekoerst. We herinneren ons nog dat grote hengst in 1988 tweede werd in de Serie van de Giganten en derde in de Finale. In het jaar daarop kwam hij niet verder dan een vierde plaats in zijn Serie. Hij was toen 5 jaar oud. De Speedy Somolli-zoon komt uit de moederlijn van Lady Pepper, waaruit ook Malabar Man uit voortkomt. Zijn moeder fokte goed en heeft nog twee andere tonwinnaars gebracht. Jarenlang heeft Park Ridge Lobell in België ter dekking gestaan en is daar ook kampioen vaderpaard geweest. Zijn beste producten in België waren Hiosco du Vivier en Orlando II en in Nederland bracht hij Liberte Hollande, Leffoartwa, Zur Beuckenswijk, Une de Muze, Vigo Ricardo, Park Kingswood en Njonja Lion, die tussen de 50 en 10 mille hebben verdiend. Mede geholpen door zijn grote aantal dochters staat Park Ridge Lobell nu in België ruim aan de kop bij de pères-de- mères.

De moederlijn van Dex
In Noord-Amerika is van deze moederlijn niets meer over, dus we beginnen met de in 1934 door Hennie de Vries en zijn zoon Buddy geïmporteerde merrie Bertha E, die in 1927 was geboren en een voor die tijd snel record had van 1.18,9. Toen ze de merrie kochten op een Sales, stond op haar boxdeur geschreven dat ze een halve mijl in een minuut kon afleggen. Dat bleek in Nederland te kloppen: ze was supersnel, maar tevens stapelgek. In het boek “Dravend door de tijd” staan nog meer mooie anekdotes over de familie De Vries en hun paarden. Voordat Bertha E in 1941 met haar veulen naar Duitsland werd verkocht, had ze het jaar daarvoor al Hanover Bertha gebracht, die de stammoeder is geworden van een hele serie toppaarden. Zelf  heeft zij niet gekoerst vanwege een beroerte als 3-jarige. Die pech compenseerde ze volledig in de fokkerij. Ze bracht om te beginnen de Europese crack Mac Kinley en de goede Over Again en daarna nog 7 andere nuttige koerspaarden. Slechts één veulen kwam niet in de baan. In de nafok zien we een hele serie toppers als Jojo Buitenzorg, Eibert en Clan Vryenesse, Prizefighter, Gazeau Skoatter, Jaspis du Bois, Robin Buitenzorg, Illya Kuryakin, Kaliman, Macabre Meadow, Yos JE en ga zo maar door. In Duitsland vinden we de tonwinnares Zarina, moeder van Derbywinnaar Zar As. Dex Beuckenswijk stamt af van de bekende merie Lorrelot (1.17,4 - € 38.000) waarmee John Swaab veel succes had. Zij bracht 3 dochters, waarvan alleen Apearing Star in de baan is gekomen. Eén van de twee recordloze dochters van Lorrelot deed het als fokmerrie goed. Deze Charming Lady bracht 8 producten, waarvan 6 koerspaarden, met als beste de merries Oriente Cortoz (1.14,6 - € 34.700, derde in de Derby) en Nuance Kades (1.14,8 - € 14.130). Verder komen uit deze lijn alleen wat mindere goden. Apearing Star staat rechts onder in de stamboom-tabel met haar productie. Van al haar nakomelingen is Dex Beuckenswijk verreweg de beste en meest winnende. Tot nu toe ..…

Tenslotte Dex Beuckenswijk komt uit één van de meest fameuze moederlijnen van Nederland, maar de nakomelingen van de klassemerrie Lorrelot zijn in het algemeen wat teleurstellend gebleven. Toch moet je niet verbaasd zijn als er uit zo’n lijn met behulp van goede vaderpaarden en veel geduld van de fokkers plotseling een topper tevoorschijn komt. Dat is met Oriente Cortoz en Dex Beuckenswijk gebeurd. Laatstgenoemde vooral dankzij het doorzettingsvermogen  en vertrouwen van zijn fokker Klaas Schilstra en consorte.terug naar overzicht Fokkersogen