Fokkersoog: Derby Lobell, winnares Merrie-Derby

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 09 van 2014)

Derby Lobell heeft een toepasselijke naam, want zij won vorig jaar de Merrie-Derby. En dat na een niet optimale voorbereiding vanwege een knieblessure. Haar moeder Wichita River won dezelfde koers in 2007. Laatstgenoemde heeft uitstekende Amerikaanse pedigree en komt uit de voorname Yankee-moederlijn. Haar dochter heeft een scheut Frans bloed van haar vader meegekregen. Met de afstamming van Derby Lobell komen we op bekend terrein met internationale namen.

 


De Merrie-Derby
Om uw geheugen even op te frissen staan in de bovenstaande tabel de gegevens van de geplaatste paarden in de Merrie-Derby. De eerste prijs bedroeg € 10.500. De pères-de-mères Speedy Lerom en Ferris zijn hier onbekend en zijn locale cracks geweest in resp. USA en Duitsland. Wat verder opvalt is het succes van Aad van Schie als fokker. Hij fokte de tweede en zesde aankomende en van de 6 moeders hebben er 3 de achternaam River!

De Fokker
Arie van Bellen fokt de Nederlandse Lobell-paarden en is daarmee zeer succesvol. Zijn eerste fokproduct was Yessica Lobell (Diamond Way – Rambling Rose A), die niet in de baan is gekomen. Haar halfbroer Zoran wel, hij won de Derby. Uit Us Companion fokte Arie Amazing, Bambino en Companion Lobell, waarvan alleen de eerste een goed koerspaard werd. Daarna is Arie zich meer gaan toeleggen op internationale bloedlijnen en de volgende fokmerrie werd Lightning Prayer 1.16,1 die uit dezelfde moederlijn komt als Moni Maker. Zij bracht hem Checkmate 1.17,4, Egon en Frankie Lobell. Hij wacht nu de resultaten even af voordat hij deze merrie opnieuw laat dekken, want selectie moet een belangrijk criterium zijn in de fokkerij. Zijn als jaarling aangeschafte Wichita River was zijn volgende gedroomde fokmerrie en zij heeft hem eerst als koerspaard en vervolgens als moeder al veel succes bezorgd. Drie jaar later kocht hij de jaarlingmerrie Agrippa Boko, die als koerspaard ook heel succesvol was (Breeders Crown als 2-jarige en Criterium als 3-jarige) en nu moeder is van een F-je en een G-tje. Onlangs is zijn stal uitgebreid met de jonge Italiaanse merrie Transamerica As, die voor 60 % hetzelfde bloed voert als Robert Bi. Arie van Bellen is een bevlogen fokker, die bloedlijnen uitpluist en voor zaken als exterieur, karakter en loopvermogen overleg voert met zijn beide trainers Langeweg en Engwerda. Arie vertelde mij dat hij hoe dan ook Nederlands zal blijven fokken en dat hij zijn Franse fokmerrie ook in het Nederlandse Stamboek zal inschrijven om zo NL-TF-veulens te krijgen, met de Nederlandse nationaliteit.

Derby Lobell
Net als veel andere Love You-producten, lijkt ook deze merrie veel op haar vader. Ze is imposant gebouwd en daardoor niet al te vroeg. Toch liep ze op 9 september 2012 al 1.19,4 in een kwalificatiekoers en won op 24 november haar enige koers als 2-jarige, een Stakes-koers in 1.16,9. Dat was haar visitekaartje. Men heeft haar de tijd gegeven om op krachten te komen, maar het had een haar gescheeld of ze had de Derby gemist. In het begin van 2013 moest ze worden geopereerd vanwege een los stukje sesambeen. Ze maakte haar rentree begin juni 2013 in een kwali en won een week later een gewone koers in 1.17,5. Ze bleek zich achteraf in die koers aan een knie te hebben geraakt en moest even rustig aan doen. Vijf weken later won ze weer en hoefde niet sneller dan 1.18,2. Een week later werd ze vijfde in de Derby-Trial en verbeterde haar record tot 1.16,6. De Sweepstakes liet men aan de merrie voorbij gaan. De voorbereiding voor de Derby was dus niet optimaal, anders had ze volgens haar trainer wel in de Hoofd-Derby kunnen starten. Nu won ze in augustus de Merrie-Derby-selectie en de Merrie-Derby met ruime voorsprong. Haar volgende koers was de Fokkers Trofee, waarin ze in kansrijke positie wegsprong. Op 16 november werd ze in de Breeders Crown in 1.15,0 geklopt door Delphine Flevo, die zodoende de uitslag van  de Merrie-Derby wist om te draaien. Op dit moment wordt Derby Lobell door Thijs Lange op het Katwijkse strand rustig voorbereid op haar 4-jarigen seizoen en we zijn benieuwd hoe dat verloopt.


boven: Zo won Derby Lobell haar meeste koersen, helemaal alleen aankomend.

Boven: Ereronde na de winst in de Merrie-Derby.
Hugo Langeweg junior geniet en zijn vriendin Elke ook.


Vader Love You
Over Derby Lobell’s vader kunnen we kort zijn, want goede wijn behoeft geen krans en bovendien is Love You als ’s wereld beste vaderpaard uitvoerig beschreven in de Breeders Special van 2013. Hij brengt opvallend veel goede dochters zoals bij ons You’ve got Mail, Zarina Cunera, Ave Brigitte, Agrippa Boko, Best Well, Bucky’s Girl, Caitlin Scott, Derby Lobell, Djessie Bros, etc. Ongetwijfeld zal Love You later ook een goede Père-de-mère worden.

boven: Vader Love You
het beste vaderpaard ter wereld

boven: Moeder Wichita River
Winnares van de Jofferprijs en de Merrie-Derby.

Moeder Wichita River
Zij komt uit de W-jaargang van 2004, die in het recente Kerstnummer is besproken. Dit fokproduct van Aad van Schie is de meest winnende merrie van haar jaargang geworden. Als jong paard gekocht door Arie van Bellen kwam ze in training bij Hugo Langeweg. Ze liep slechts 2 koersen als 2-jarige. Ze won de Jofferprijs en verbeterde met een km.tijd van 1.16,4 het koersrecord van haar volle zus Tennessee River. In de Productendraverij liep ze nog sneller en werd in 1.15,6 tweede achter Wicky de Viking. Als 3-jarige begon ze met een zege in een Voorjaars-Stakes, werd tweede in de Sweeps Trial, vijfde op Vincennes, en won daarna de Selectie en de Merrie-Derby. Ook de Merrie-Fokkers Trofee wist ze te winnen. In het voorjaar van haar 4e jaar werd ze 4e en 2e in Stakes-koersen. De toen bij Langeweg werkzame Ruud Pools kende de snelheid van deze merrie en wist haar trainer en eigenaar zover te krijgen dat ze aan de kortebaan mocht deelnemen. Ze werd tweede in Beverwijk en vijfde in Noordwijk. Drie dagen daarna werd ze 4e in een Stakes koers, vervolgens 2e in de Halve Finale van het Vierjarigen Kampioenschap. In de Finale werd ze negende en daarmee werd haar carrière beëindigd. Arie wilde met zijn merrie gaan fokken. Wichita River werd in 2009 als 5-jarige gedekt, met Derby Lobell als gevolg. De twee producten uit 2011 en 2012 zijn in training, zie de tabel. De beide hengstjes zijn vernoemd naar Arie’s zwagers en Erwin doet het goed in de training. Zijn jongere halfbroer Freddie sloeg als veulen over de kop in het weiland en heeft toen enkele wervels beschadigd. Het moet nog worden afgewacht of hij als koerspaard kan slagen.

Broodmare-sire
Vader van Wichita River is de Duitse miljonair General November. Een geweldig goed koerspaard dat op jonge leeftijd 15 Zucht-Rennen won en daarna in Europa zeer succesvol was. Op Vincennes won hij als 4-jarige bekende leeftijdkoersen als de GP de l’UET, de Prix Ariste Hémard en de Prix Roederer. Hij werd als prille 5-jarige zesde in de Prix d’Amérique van 1998, gevolgd door een tweede plaats in het Criterium de Vitesse. Als 6-jarige werd hij derde in de Prix de France en het Hugo Albergs Memorial. In de zomer van dat jaar won hij nog in Wolvega (1.12,6 baanrecord) en op Duindigt (1.13,3). Kort daarna was zijn carrière voorbij.
General November is een zoon van Valley Victory en de recordloze Florida Dame, een volle zus van de bekende hengsten Florida Pro en Florida Sun. Naast de General bracht zij nog 10 producten waarvan er 7 winsommen hadden tussen € 15.000 en 90.000. Hierbij de bekende November-producten Mon Amour, L’Amour en Obsession. Mon Amour November is inmiddels moeder geworden van de goede Admiral Newport.
General November is in een aantal Europese landen als dekhengst gebruikt. De beste van zijn honderden producten is ongetwijfeld de miljonair Russel November. Met ruim 7 ton winsom volgt Orso November en dan komen de Italiaanse merrie Imensite (€ 242.000), de Zweden Fantasy Broline (260.000) en Paul November (230.000, uit Ina Scot) en de Duitse Threestarlimburgia (€ 196.000). In Nederland bracht hij 83 producten, waarvan er slechts 45 in de baan zijn gekomen. De beste zijn Titus Renka, de zusjes Tennessee en Wichita River, Tornado Medo en Zico H Limburgia, die tussen € 50.000 en € 25.000 hebben gewonnen.
Als moeder’s vader is General November nog niet zo lang actief en voor zover mij bekend zijn de meest winnende kleinkinderen de Italiaan Obey Kronos (€ 100.000), de Zweed Zizou Boko en de Nederlanders Zorro Idzarda, Everton en onze Derby Lobell.

Moederlijn
Aan de oorsprong van de moederlijn van Derby Lobell staat de ergens in de 19e eeuw geboren Amerikaanse merrie Kit (by Pioneer), maar wij beginnen later in de tijd. In 1938 werd de eerste heat van de Hambletonian gemakkelijk gewonnen door de hengst McLin Hanover en met een scherpe eindsprint werd de merrie Earl’s Princess Martha tweede. McLin Hanover won de tweede heat ook gemakkelijk voor Champlain. Omdat Earl’s Princess Martha in de tweede heat 7e was geworden en Champlain in de eerste heat 10e (na een fout), werd de merrie totaal 2e in deze Hambletonian, hetgeen werd beloond met $ 7.250 aan prijzengeld. Deze Earl’s Princess Martha staat aan de basis van de moederlijn van Derby Lobell. Zij was een uitstekend koerspaard met een record van 1.15,6 en werd ook een hele belangrijke fokmerrie. Ze bracht 8 producten, die allemaal in de baan zijn gekomen, met daarbij twee uitblinkers. De eerste was de crack Rodney 1.13,0 - winnaar van diverse stakes en 2e in de Hambletonian achter Hoot Mon. Zijn volle broer Egan Hanover 1.14,0 was winnaar van diverse stakes en 3e in de Hambletonian.  Later kwam Egan naar Europa en werd nog 2e in de Gran Premio Duomo in Florence en 4e in de Prix d’Amérique van 1953. Rodney heeft als vaderpaard een groot stempel gedrukt op de Amerikaanse draverfokkerij. Hij is de vader van Duke Rodney, Elaine Rodney, Porterhouse, Tie Silk, Great Lullwater, Speedster, Sceptre, Bedevil, etc. Rodney had twee halfzusters, waarvan alleen met Burma Hanover is doorgefokt. Zij kreeg 2 dochters, waarvan de in 1958 geboren Hoot Yankee 1.21,9 de naamgeefster werd van een groot aantal Yankee-paarden in deze lijn. Ze bracht 6 zoons (wel goed, geen cracks) en 8 dochters, die deze tak wijd hebben verbreid. We noemen enkele dochters en hun nazaten, die voor ons van interesse zijn.
Dochter Sassy Yankee bracht o.a. de merrie Yankee Squaw, die in de jaren 70 door Joop Schoonderwoerd naar Nederland werd gehaald. Hieruit komen voort Zeb Fortuna, Kobus Zuydhoeve en Casino’s Wish.
Van dochter Brazen Yankee (v. Hickory Pride) stammen af de dollar-miljonairs Plesac, Muscles Yankee en Yankee Paco. Verder de bekende dekhengsten Defiant Yankee en Yankee Mustang. In Nederland o.a. Siebren Jubilee.
De derde en laatste dochter van Hoot Yankee, die we noemen, is Petite Yankee (v. Hickory Smoke). Zij kreeg 16 veulens, waarbij een aantal goede koerspaarden, echter geen cracks. Van haar 6 dochters zijn alleen de volle zussen Mod Yankee en Modern Yankee voor ons van belang geworden.
Modern Yankee bracht een serie toppaarden als Yankee Predator (dekh. België), Smokin’ Yankee (Zweedse Elithengst), Rowdy Yankee en Must Be Rambo (dekh. Zweden). Van haar stammen verder af de miljonair Sand Vic en onze Sir Groenhof en Talent Groenhof.
Mod Yankee (een volle zus van Modern Yankee) bracht 16 producten, waarvan er slechts één niet in de baan kwam. De beste qua winsom waren Yankee Tornado (1.13,3 - $ 206.000), Yankee Cougar (1.15,2 - $ 109.666) en Sundown Yankee (1.13,7 - € 73.143). Cougar stond in Duitsland ter dekking en de beide andere in Nederland. Mod Yankee had 8 dochters, waar o.a. de dollar-miljonair Pilgrims Taj en Mollema’s Unforgettable uit voortkomen. Eén van die dochters, Flaming Yankee, staat met al haar producten in de tabel. Zij bracht naast de crack Federal Yankee ook nog Yankee Ryder, die enige tijd bij Gerard van Eykelenborg in training heeft gestaan. De hengst heeft hier ook nog gedekt en van zijn 10 Nederlandse producten was Profiler (1.15,4 - € 20.650) verreweg de beste.
Zijn halfzusters Ate the Towel en Yankee Frisco brachten al voort Reinvent, Up Front Larry, Fashion Athena en Yankee Frenzy, die alle meer dan $ 200.000 hebben gewonnen.
We gaan verder met een andere halfzus, Glamorous Yankee, die door Aad van Schie werd geïmporteerd. Zij bracht 9 producten, waarvan 3 toppers (zie de tabel). De eerste topper was Tennessee River, die de Jofferprijs en de Sweepstakes heeft gewonnen. Zij heeft inmiddels 4 startgerechtigde producten, waarvan Elliot River tot nu toe de beste lijkt. De volgende crack was Unbounded River, die de Jonkerprijs won en daarna vaak achter Uriah Boko in de prijzen viel. Later heeft hij veel geld gewonnen in Frankrijk en hij werd daar een monté-specialist. Als 8-jarige ging hij naar Canada, waar hij nog ca. $ 120.000 aan zijn toch al aanzienlijke winsom wist toe te voegen. De derde topper is Wichita River, die we hierboven al hebben besproken. Moeder Glamorous Yankee heeft 1 punt te weinig verdiend voor de titel Elite-fokmerrie. Daarvoor had bijv. Zaida River € 170 meer moeten verdienen. Zo dicht zat ze erbij. We eren haar nu met dit artikel en danken Aad van Schie voor de import van zulk uitmuntend Amerikaans draverbloed.

Tenslotte
De halve Fransman  Love You weet bij fokmerries met goede Amerikaanse lijnen soms het beste boven te brengen en hij brengt vooral ook goede dochters. De moeder van Derby Lobell was een jaargangstopper en als zulke merries jong de fokkerij in gaan, lijkt de kans op succes groter. Arie van Bellen is met weinig fokproducten in korte tijd toch al heel succesvol geworden, waarmee we hem feliciteren en ook nog veel succes in de wensen in de toekomstige Nederlandse Klassiekers.terug naar overzicht Fokkersogen