Fokkersoog: Danae F Boko,
de Orsi-Mangelli-filly-winnares

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 08 van 2014)

Danae F Boko is een van de toppers van haar jaargang. Ze won in eigen land niet de hoofdprijzen in de Klassiekers, maar werd door twee superieure overwinningen in het buitenland wel de meest winnende van haar jaargang tot nu toe. We zetten deze mooie merrie in de schijnwerpers en gaan daarbij voor een groot deel op herhaling, want zij is een volle zus van Adonis Boko, die we 3 jaar geleden hebben besproken als Sweepstakes-winnaar. U krijgt een update van de kruising Ken Warkentin x Shae Boko.

 
De Fokkers
Zoals haar naam al verklapt, is Danae F Boko een fokproduct van Boko Stables Holland B.V.  en Titia en Sijb Iwema van de Flevo Farm. Sinds 2007 hebben zij een aantal fokmerries in gezamenlijk bezit en dat is te zien aan de letter F in het midden. Alleen geldt dit natuurlijk niet voor de in 1992 geboren John F Boko. Danae’s moeder is nu Duits geregistreerd. Ook deze professionele fokkers hebben het moeilijk met de keuze tussen het Nederlandse en Duitse Stamboek en moeten commercieel denken. Gelukkig is Danae F indertijd nog Nederlands gemaakt.

Danae F Boko
In nr. 22-2013 van dit blad stond een uitgebreide en boeiende “Derby-koorts” van de hand van Henri van Voorn over Danae F Boko. In het kort komt het erop neer dat John de merrie voor € 16.000 inhield tijdens de 2Companions Sale. Hij heeft daarna het halve deel van de Iwema’s overgenomen en de merrie bij Paul Hagoort in training gezet. Na haar kwalificatie in 1.17,5 als 2-jarige op 1 september verkocht John voor € 20.000 een half deel aan het viermanschap Cees Jan Faber en zijn broer Mathieu, Piet Groot junior en Ekko Kisjes, verzameld in de Stichting Stables Unlimited. Onder de voorwaarde dat de merrie na haar koerscarrière teruggaat naar haar fokker. Na die kwalificatie won ze de Boko Stables Talentrace in 1.16,3. In de Jofferprijs werd ze in 1.15,1 geklopt door Dacey Boko en in de Productendraverij eindigde ze in 1.15,9 als derde achter Dacey Boko en Diva Groenhof. Danae sloot haar tweejarigenseizoen af met een overwinning in de Breeders Crown (vóór Diva Groenhof) en met een jaarwinsom van € 15.840. Haar eerste koers als 3-jarige was een Stakes koers in april en die wist ze gemakkelijk te winnen in 1.16,3. Vervolgens verkoos Paul Hagoort de Prix Fama op Vincennes boven het Nederlandse Criterium en de Sweepstakes. Achteraf gezien een heel goede keus, want Danae wist na een koers op maat met Robin Bakker in 1.15,8 over 2.700 m de eerste prijs van € 29.500 weg te kapen voor de neus van de Deense merrie Tast of Bourbon (dochter van Qualita Bourbon) met Jean-Pierre Dubois. Een volgende start in Enghien, in een groep III-koers anderhalve maand later, leverde een vierde plaats op (€ 6.500!) in 1.14,3 over 2.150 m. In eigen land werd Danae daarna steeds geklopt door Dacey en Davy, met als gevolg: tweede in de Derby-Trial, derde in een Derby-selectiekoers en ook derde in de Derby. Verlost van beide tegenstrevers won ze vervolgens € 14.000 met een zege in de 2Companions Sale Grand Prix in 1.14,7. In de Fokkers Trofee werd ze knap tweede achter Dex Beuckenswijk. Drie weken later werd Danae naar Italië vervoerd om deel te nemen aan de merrie-afdeling van de Orsi-Mangelli in Milaan.  Deze koers met een eerste prijs van € 23.460 wist ze sterk te winnen in 1.13,4 over 1.609 m. Een afsluitend uitstapje naar Noorwegen bracht geen succes, waarna ze mocht gaan genieten van een welverdiende winterrust.

 


boven: De 2-jarige Danae F Boko wint de Boko-Stables Talenten Race in Wolvega.
En talent, dat heeft ze in grote mate......

Boven: de 3-jarige Danae F Boko (links met Robin Bakker) wint de Prix Fama op Vincennes.
Zij kloppen Jean-Pierre Dubois met zijn Deens geregistreerde merrie Tast of Bourbon,
een dochter van Donato Hanover en de beste Franse merrie Qualita Bourbon.


Vader Ken Warkentin
Deze hengst is vernoemd naar de bekende baanspeaker van The Meadowlands. Als tweejarige evenaarde hij het wereldrecord, won 8 van zijn 9 koersen, incl. de Breeders Crown en werd benoemd tot Tweejarige Draver van het Jaar. Als 3-jarige won hij nog enkele koersen, maar niet de topnummers. Desalnietemin heeft de hengst een mooie winsom van 900.000 dollar.
Hij komt uit dezelfde moederlijn als Valley Victory. Diens grootmoeder, Victorious Lou, is tevens de moeder van Louisa, die u als overgrootmoeder van Ken Warkentin rechtsonder in zijn stamboom ziet staan. Ook Chasing Tail, Kick Tail, Comets Tail en Wall Street Banker stammen af van Victorious Lou. Ken Warkentin’s moeder Jambo bracht ook de goede Holiday Road ($ 426.000).
De kleine Ken (1.56 m) dekt sinds 2006 en stond in vorige jaren rond de 17e plaats bij de vaderpaarden in Noord-Amerika. Hij staat nu ter dekking in Zweden bij Broline. In Italië bracht hij de goede merrie Prussia (1.11,3 - € 163.000) en is ons land bracht hij t/m 2010 twaalf producten, waarvan 4 toppers: Adonis Boko, Bibi Barosso, Danae F Boko en Diva Groenhof. Hierbij opvallend veel merries; ook in de USA zijn de twee meest winnende van zijn producten van het vrouwelijk geslacht. Zijn de dochters nou zo goed of zijn de zoons wat minder? Een interessant onderwerp, waar we in de komende Breeders Special op in gaan.

boven: Vader Ken Warkentin
Zijn dochter is een stuk groter dan hijzelf.


Moeder Shae Boko
De Zweedse Shae Boko is indertijd door Boko Stables voor haar koerscarrière verhuurd aan trainer Stefan Hultman.  Ze leek net zoveel klasse te hebben als haar oudere zus Rae, maar had problemen met haar milt. Ze won in 2003 als 3-jarige 2 keer uit 10 starts, had een record van 1.16,4 en een winsom van ca. € 12.000. Haar carrière werd al in febr. 2004 (net 4 jaar oud) beëindigd, waarna John haar terugkreeg om mee te gaan fokken. Ze raakte pas drachtig toen John haar begin 2006 naar Nederland had geëxporteerd en voor de helft aan Titia en Sijb Iwema had verkocht. De merrie heeft tot nu toe vijf producten (zie tabel) waarvan de laatste twee Duits zijn geregistreerd. De oudste is Adonis Boko. Hij werd als jaarling verkocht voor € 38.000 en won o.a. de Jonkerprijs, de Producten-draverij en de Sweepstakes. Vlak voor de Derby werd hij wegens ziekte geschrapt. Hij is als 4-jarige naar Denemarken geëxporteerd, maar kon daar weinig meer verdienen. Zijn halfzus Bloom Boko werd in 2009 op de 2Companions Sale voor de topprijs van € 75.000 naar Zweden verkocht, waar ze natuurlijk niet in de Klassiekers mocht starten, maar inmiddels wel bijna haar aankoopprijs heeft terugverdiend. Danae is het derde product van Shae, de vierde is als prille tweejarige aan koliek gestorven en de vijfde is vorig jaar in Hamburg als jaarling voor niet minder dan € 86.000 verkocht aan Marion Jauss.
De oudere zus Rae Boko was in Zweden de beste merrie van haar jaargang en heeft inmiddels al 6 startgerechtigde Zweedse Boko-producten gebracht. De oudste (Yurrae) startte slechts eenmaal, maar won toen wel. De volgende dochter kwam niet in de baan. De derde (Aaron) deed het goed (1.13,0 - € 70.000), gevolgd door Barack (1.17,5 - € 3.000), Chai (niet gestart), Diaz (1.14,8 - € 17.000) en de nu net 2 jaar geworden Faust Boko (van Ready Cash). In totaliteit heeft haar jongere zuster Shae het hier met haar eerste drie producten al veel beter gedaan.
 
Broodmare-sire
De vader van moeder Shae Boko is niemand minder dan Pine Chip. Deze oud-wereldrecordhouder wordt niet alleen als vaderpaard, maar ook als "Broodmare-sire", als uitzonderlijk goed beschouwd. Bewijzen van dit laatste zijn o.a. Snow White, Muscle Massive, Adrian Chip, Going Kronos, Order by Fax, Yarrah en Zola Boko. Ook Unforgettable is een zoon van een dochter van Pine Chip. Pine Chip staat nu ook ter dekking bij Broline in Zweden en wordt over de hele wereld met veel succes gebruikt.

De moederlijn van Shae Boko
Uit de moederlijn van Nelly komen o.a. Moni Maker, Speedy Count, Delmonica Hanover, Park Avenue Joe, Yourworstnightmare en vele andere cracks. De vijfde moeder van Danae F Boko is Claire Sampson, die we eind jaren ‘60 in Nederland al leerden kennen als moeder van de importhengst Florisam 1.18,4, die ter dekking stond bij Jaap Zuyderduin. Hij had weinig verdiend, maar werd om zijn moeder beperkt goedgekeurd. Hij fokte goed en zijn beste producten waren Praeses Hanover (fl. 49.200), Marcel Regina (fl. 48.600), Jeannine D (fl. 42.700) en Paulien Maaldrift (fl. 32.400).
Claire Sampson was een goed koerspaard met een record van 1.14,9. Ze werd vooral bekend als bronmoeder van vele uitstekende harddravers met als vaandeldraagster de wondermerrie Moni Maker 1.09,7 van wie Claire Sampson eveneens de vijfde moeder is. We kunnen het ook anders uitleggen: De overgrootmoeders van Moni Maker en Danae F Boko (Noble Nan en Noble Image) hebben precies hetzelfde bloed, nl. van Noble Victory uit resp. Floriclaire en Claircan, die volle zusters waren (beide van Florican uit Claire Sampson).
Van laatstgenoemde stammen ook af de Zweedse toppers Nordin Hanover, Panne de Moteur, Skully Gully, Le Cannibale, etc. In Nederland o.a. Teaser Elegance, Camilo Boko en Checkmate Lobell.
De bemoeienis van John Bootsman met deze moederlijn begon al ver vóór Moni Maker. Hij kocht in 1989 op een jaarlingenveiling in de USA voor $ 150.000 de merrie Noellyn Hanover, een dochter van Super Bowl en bovengenoemde Noble Image. John hernoemde zijn jaarlingmerrie tot Frances Jet Boko en beleefde grote successen met haar. Als tweejarige won ze verschillende Sire-Stakes, vaak gereden door Hugo Langeweg. Na haar tweejarigenseizoen overleed de merrie helaas aan de gevolgen van een zeldzame ziekte. Als pleister op de wonde keerde de verzekeringsmij. een fors bedrag uit en John kocht vervolgens haar één jaar oudere volle zuster Nicolette Hanover als fokmerrie. Daaruit fokte hij Jet Frances Boko, die een winrecord liep van 1.12,0 en $ 180.000 won. Beter nog was de in Zweden geboren Rae Boko, als 2-, 3- en 4-jarige de beste merrie van haar jaargang. Nicolette bracht ook nog Mae Jean Boko 1.12,8. Opvallend zijn de vele uitstekende koersmerries in deze moederlijn.

Tenslotte
De stamboom van Danae F Boko is wonderschoon. Het beste bloed van de USA komt hier tezamen. In eigen land moest ze in de Klassiekers haar meerdere erkennen in Dacey en Davy Boko, maar internationaal wist zij te winnen in het hol van de leeuw, te weten in Italië over 1.609 m en op Vincennes over 2.700 m. Met onder aan de streep de conclusie dat Danae F Boko met € 113.410 op dit moment de meest winnende van haar jaargenoten is, gevolgd door Davy Boko met € 63.100, Dacey Boko met € 55.470 en Dex Beuckenswijk met € 23.815. De Nederlandse winsom van Danae bedraagt € 53.900 hetgeen weinig verschilt met die van Dacey. Beiden merries wonnen 6 keer in 14 starts. We zijn heel benieuwd naar het verdere verloop van hun beider carrière. Wie is uiteindelijk de beste?

boven: De fameize tante van Danae F Boko, Rae Boko.

terug naar overzicht Fokkersogen