Fokkersoog: Dacey Boko, Sweepstakes-winnares

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr. 03 van 2014)

Met excuses voor de vertraging proberen we nu toch nog een inhaalslag maken met de Fokkersogen over onze Klassieke winnaars van vorig jaar. U bent de beschrijving van de winnaars van de Merrie-Derby en de Fokkers Trofee nog van ons tegoed. Maar we beginnen met de Sweepstakes-winnares Dacey Boko, tevens runner-up van de Derby. Zij is een achterkleindochter van onze “IJzeren Dame” Wanda Pluto, dus een exponent van een oude Nederlandse moederlijn en daarmee een “vreemde eend” in de Boko-gelederen.

 

De Sweepstakes D-merries
In een aparte tabel staan de geplaatste paarden in de merrie-afdeling van de Sweepstakes, met hun afstamming, moederlijn en fokker. Dacey Boko nam in deze koers meteen de leiding en won onbedreigd. Eerste prijs bedroeg € 8.750, terwijl die het voorgaande jaar inclusief NDR-subsidie nog € 12.500 was. Gezien de blijdschap na afloop van de winnende eigenaar en rijder Frank Crebas is de eer en de historische waarde van een zege in zo’n Klassieke koers belangrijker dan het te winnen geldbedrag. Wat foktechnisch opvalt aan de uitslag van de Sweepstakes is dat van de 5 geplaatste merries alleen Dame Alki voor (bijna) 100 % Amerikaans is gefokt. De andere hebben een behoorlijke scheut Frans. Dacey Boko en Dame Alki komen uit oude Nederlandse moederlijnen, nl. de van oorsprong Duitse merries Nelly Pluto en Klarinette, die Amerikaanse stammoeders hebben. Nelly Pluto wordt hieronder besproken en Klarinette stamt af van de moeder van Peter the Great! Ook de andere moederlijnen van de in de Sweepstakes geplaatste merries zijn Amerikaans.

De Fokker
Boko-Stables fokte met Davy en Dacey weer eens de beide Sweepstakes-winnaars van een jaargang. Beide paarden werden ook nog eerste en tweede in de Derby, gevolgd door Danae F Boko. Het jaar 2013 was daarmee uniek voor Boko Stables Holland. John heeft Dacey te danken aan een fokmerrie, die afwijkt van de rest van zijn merriebestand. Deze Watch the News is van een niet zo populaire Franse vader uit een oude Nederlandse moederlijn. De merrie was zelf een vroegrijp en uitstekend koerspaard, dat, net als haar dochter, de Sweepstakes wist te winnen. Hoe John Bootsman aan deze merrie is gekomen hebben we kunnen lezen in het door Henri van Voorn geschreven Derby-koorts artikel “Pakt Dacey Boko de draad weer op?” en we vatten het hieronder nog eens kort samen.

Dacey Boko
De jaarlingmerrie Dacey Boko werd op de 2-Companions Sale in 2001 voor slechts € 6.000 verkocht aan Netl-Racing. Bij de bezichtiging beviel deze merrie Frank Crebas zodanig dat hij afweek van de familie-afspraak om alleen hengsten aan te schaffen en daar heeft hij geen moment spijt van gehad. Dacey was als tweejarige de beste van haar jaargang. Ze begon vroeg met een derde plaats in de Zomer Stakes op 12 augustus 2012. Twee weken later won ze een Stakes-koers, gevolgd door een derde plaats achter Danae F Boko. In de Jofferprijs en de Producten draverij was ze van start tot finish iedereen de baas. Met haar in de Jofferprijs gelopen record van 1.14,7 werd zij de snelste Nederlandse merrie aller tijden en haar winsom als tweejarige bedroeg € 18.305. Het jaar 2013 begon door ziekte en pech (lekke band) minder succesvol. In de Sweeps Trials sprong ze als leidster weg door een oneffenheid in de baan. Dat probleem was in de Sweepstakes verholpen met reeds genoemd resultaat. Vervolgens koerste de merrie driemaal op Duindigt en won daar eerst heel sterk een Derby-Trial en een Derby-selectie-koers. Eigenaar Frank en trainer Bas Crebas kozen vanzelfsprekend voor de Hoofd-Derby. Hierin was Davy Boko op die dag onklopbaar, maar Dacey werd even zeker tweede, hetgeen met € 22.500 werd gehonoreerd. Twee weken later sprong Dacey in de 2Companions Sale Grand Prix in de laatste bocht weg, terwijl ze op weg leek naar de overwinning. In een kwalificatiekoers in 1.15,6 liet ze vervolgens zien dat er met haar vorm weinig mis was, maar ook in de Fokkers Trofee sprong de merrie weg. Ze sloot het seizoen af met een derde plaats in een Herfst-Stakes en geniet sindsdien van een welverdiende winterrust.

 


boven: Zo won Dacey Boko de Sweepstakes.

boven: Dacey Boko wint als 2-jarige de Joffer-prijs
met op de sulky haar blije eigenaar Frank Crebas.


Vader Quite Easy
Deze uitstekend gefokte Amerikaanse hengst werd als jaarling verkocht voor $ 125.000. Dat was een goede investering, want een jaar later was hij al succesvol met een record van 1.12,3 en een winsom van $ 211.000. Ook als 3-jarige hoorde hij bij de beste van zijn jaargang met een record van 1.11,1 en een winsom van $ 198.000. Na zijn koerscarrière verhuisde hij als 4-jarige naar Zweden, waar hij in 2008 ter dekking werd gesteld en zijn oudste producten nu net 5 jaar oud zijn geworden. Zijn meest winnende product in Zweden is de merrie MT Harmony (1.11,8 - € 150.000). In Finland bracht hij de twee beste vierjarigen van 2013 Quite An Avenger en Venice, die beide een winsom van ongeveer een kwart miljoen Euro hebben en eerste en tweede in de Finse Derby zijn geworden. In Duitsland bracht hij de beste Red Riding Hood en (Hiltje’s) Comeonhill, die beide rond de € 30.000 hebben verdiend. In Nederland bracht Quite Easy 4 C-tjes, waarbij Cruise Control en Come on Scott, en in de D-jaargang alleen Dacey Boko. Verder nog 1 E-tje en 3 G-tjes. Quite Easy heeft als vaderpaard in Noord-Europa een vliegende start gemaakt, waardoor hij vorig jaar 180 merries ter dekking kreeg. Met een veulengeld van ca. € 4.000 levert dat in 2014 voor zijn eigenaar ongeveer 6 ton op, anderhalf keer zoveel als wat hij als koerspaard heeft verdiend.
Quite Easy heeft een schofthoogte van 1.58 m en is dus aan de kleine kant. Waarschijnlijk komt dat door de invloed van zijn kleine grootvader Valley Victory. De beide grootvaders van Dacey Boko zijn 10 cm groter dan haar vader. Quite Easy heeft een prachtige pedigree. Zijn vader Andover Hall is genoegzaam bekend. Ook zijn moeder Marita’s Victory was een crack. Haar winsom als 2-jarige was bijna $ 250.000 en als 3-jarige bijna $ 400.000. Ze won o.a. de Hambletonian Oaks. Als jaarling was ze duurder dan haar zoon: $ 160.000. Van haar 7 producten hebben, naast Quite Easy, twee andere het goed gedaan met winsommen van $ 342.000 en $ 131.000. Grootmoeder Miss Marita bracht, naast de recordloze Marita’s Victory, nog 7 producten, waaronder de dekhengst Mr Vic en Passionate Glide, die meer dan 2 miljoen dollar heeft verdiend. Haar moeder Keystone Profile 1.11,6 was een crack. Zij won o.a. de World Trotting Derby, evenals haar dochter Act of Grace. De moederlijn loopt via Miss Bertha Hanover naar Medio.

boven: Vader Quite Easy.

Boven: Dacey's moeder Watch the News wint hier de Sweepstakes,
net als haar dochter 6 jaar later. Met haar trainer Arnold Mollema op de sulky.

Moeder Watch the News
Arnold Mollema bood zijn fokproduct Watch the News aan op de 2-Companions-sales in 2005 en agent P. Hagoort stak als laatste zijn hand op bij € 49.000. De merrie ging koersen op naam van Stal Lindetrek en bleef in training bij Arnold, die haar meestal ook in de koers reed. Ze werd tweede in de Jofferprijs en tweede in de Herfst-Stakes. In het volgende jaar deed ze volop mee in het 3-jarigen circuit. Zo won ze de Sweepstakes en plaatste zich in enkele andere Klassiekers. Ze sloot haar carrière in Nederland af met een derde plaats in de merrie-afdeling van de Fokkers-Trofee. Ze werd verkocht naar Zweden en kwam in training bij Joakim Lövgren, die drie keer zonder succes met de merrie startte. Daarna werd haar carrière beëindigd, maar de Zweedse eigenaar wilde niet met de merrie fokken. Uiteindelijk heeft John Bootsman Watch the News overgenomen en weer Nederlands gemaakt. Achteraf is hij daar heel blij mee geworden, want haar eerste veulen is de voltreffer Dacey Boko. Haar volgende product Elle Boko debuteerde vorig jaar als tweejarige in de Jofferprijs en was toen foutief. Daarna liep ze alleen nog in de Breeders Crown, waarin ze knap derde werd en haar record bracht op 1.17,8. Zij is een dochter van Virgill Boko en heeft nog een volle broer Falcon Boko, die in oktober 2013 voor € 54.000 werd verkocht in Hamburg. Met de fokpremies van Dacey erbij heeft John Bootsman toch nog een aardig rendement gemaakt met zijn fokmerrie Watch the News. Haar vierde product heeft John Zweeds gemaakt.


Père-de-Mère
De vader van de moeder is Arnold Mollema’s Joker de Rozoy. Hij debuteerde op driejarige leeftijd en heeft gewonnen in Le Croisé (1x), Enghien (2x), Cagnes (2x) en Vincennes (5x).  In zijn eerste Franse jaargang had Joker twee goede paarden met Quel Amour Dudel (€ 397.000) en Quampo Mondo Sy (€ 210.000). Daarna viel het zwaar tegen, waarschijnlijk mede door de mindere kwaliteit van de moeders. Hij had t/m vorig jaar 261 Franse nakomelingen, die 3 jaar of ouder waren. Daarvan zijn er slechts 72 gestart en hebben 38 nu een winsom van meer dan € 10.000. Arnold zette in 2010 de Joker in op zijn fokmerrie New Creation en dat bracht hem de goede ruin A Miracle (1.14,7 - € 48.000), die verreweg de beste is van 80 Franse A-tjes. Buiten Frankrijk is Joker op beperkte schaal gebruikt. In Duitsland heeft hij 13 producten, waarvan zijn dochter Whizz Bang 1.12,8 in Zweden een winsom van ca. € 36.000 heeft weten op te bouwen. In Nederland bracht de Joker 30 producten, waarvan er 20 zijn gestart. Watch the News is verreweg de beste en de andere (waaronder Axel Rose en Bingo) komen met hun winsom nog niet boven de € 10.000. Dat de hengst in de fokkerij is tegengevallen komt niet door zijn afstamming, want die is goed. Zijn vader Viking’s Way was top-vaderpaard in Frankrijk. Zijn moeder Nanette de Rozoy had een winsom van bijna € 140.000 en zag 10 van haar 13 producten in de baan komen,waaronder, naast de Joker, Annette (€ 254.000) en Champion (€ 117.000). Nanette dankt haar klasse vooral aan haar vader Caprior, een achter-kleinzoon van de Volbloedmerrie Dladys. Als père-de-mère kan de Joker daarom misschien nog wel eens gaan meevallen en daar is Dacey Boko het eerste bewijs van.


De moederlijn van Dacey Boko
Stammoeder is de Amerikaanse merrie Maud K, maar in de USA is niets van haar overgebleven. De enige nog bestaande tak is die van de in 1934 geboren Duitse merrie Nelly Pluto, die naar Nederland werd geëxporteerd. Zes van haar 7 producten kwamen in de baan met als beste de Sweepstakes-1946-winnaar Karel Pluto 1.24,1. Met vier van haar dochters is doorgefokt. Van Marianne A stammen af Derrek Baker (€ 51.000) en Yke Baker (€ 42.000). Van Pherenice is de mooie vos Extase (€ 25.000) de beste afstammeling geworden. Van Us Jeltje Pluto stammen o.a. af Anfield Road (€ 32.000) en Gert Jan Pluto (€ 26.000). De voornaamste tak is die geworden van de Messidor-dochter Sister Pluto. Zij werd moeder van de goede Zombro Pluto 1.19,4, die tweede werd in de Gouden Zweep van 1965, achter Quicksilver S. Zijn 13 jaar later geboren halfzus Manon won nog iets meer (€ 22.000), maar toen was het prijzengeld gestegen. Ook Doriethe J was een goed koerspaard. Hun halfzus Flambeau J (dochter van de Fransman Kan Pom B) won slechts 300 gulden, maar zette wel een aantal goede paarden op de wereld. De beste was de ruin O Lamour (€ 30.000), maar ook Jay Rodney J (€ 13.000) en Karla Pluto (€ 17.000) waren goede koerspaarden. Laatstgenoemde was een dochter van de Duitse hengst Polardachs en ze werd Elite-fokmerrie. Haar beste product was Wanda Pluto (€ 220.000), gevolgd door Comrade (€ 45.000), Varna Pluto (€ 35.000), Urlow Pluto (€ 34.000), Dorothe Pluto (€ 29.000), Annfine Mountain (€ 27.000) en Zodia Pluto (€ 15.000). Behalve Urlow en Annfine waren de vijf andere ontstaan uit de gouden combinatie van Karla Pluto en tweevoudig Gouden Zweep-winnaar Kameraad. Dit veroorzaakte echt de opleving van deze tak. Varna Pluto werd net als haar moeder Elite-fokmerrie met o.a. Huggy Bear (€ 53.000), Mercedes Star (€ 24.000) en Faraway (€ 23.000). Zodia Pluto werd moeder van Hinde Buitenzorg (€ 248.000) en Go Fine Mountain (€ 26.000). Annfine Mountain gaf Kaifine Mountain (€ 25.000 van Kameraad!).

Wanda Pluto
Deze vosmerrie was net zo taai en vasthoudend als de Engelse premier Margareth Tatcher en werd daarom “de IJzeren Dame” genoemd. Ze koerste al als tweejarige en werd met de jaren steeds sterker. Gedurende enkele jaren was ze de beste merrie van Nederland; ze deed zelfs op uitnodiging mee aan het officieuze Wereldkampioenschap in de USA, waarbij ze eervol vijfde werd in 1.15,7 over 2.011 m. In de fokkerij viel Wanda tegen. Haar producten staan rechts onderaan in de tabel. Met haar dochters Joyce Pluto en Sanda Pluto W is niet gefokt. Rolinda W bracht alleen Yokidoki W (€ 12.000). Isabel Pluto daarentegen was met 11 stuks heel productief, maar wel wisselvallig.  De meest winnende is Odd’s Against, die tweede werd in de Derby en 350.000 gulden won in de Dragon Trotter Sire Stake. Until the End won de Derby na terugstelling van Uriah Boko. De derde topper van Isabel Pluto is Watch the News. Deze drie producten verdienden de titel Klassieke fokmerrie voor hun moeder.

boven: Dacey's overgrootmoeder Wanda Pluto wint hier
met haar trainer Rinus van Leeuwen.

Resumé
Dacey Boko heeft een mooie mix van Amerikaans met iets minder dan een kwart Frans. Op de X-lijnen staan uitstekende merries. We zijn heel benieuwd naar het vervolg van Dacey’s carrière en naar de andere producten van Watch the News. Hopelijk geven zij de oude moederlijn van Nelly Pluto nog een lang en succesvol vervolg.


terug naar overzicht Fokkersogen