Fokkersoog: Davy Boko, Derby-winnaar

(gepubliceerd in het blad "draf&rensport" nr 42 van 2013)

Jammer genoeg start Davy Boko niet in de Fokkers Trofee, anders had hij de Triple Crown kunnen winnen. Met zijn overwinningen in de Sweepstakes en de Derby heeft hij wel laten zien dat hij tot nu toe als de beste van zijn jaargang moet worden beschouwd. Inmiddels volledig hersteld van een maagzweer komt hij op 16 november (2013) in de Breeders Crown weer in actie. We bespreken zijn afstamming.


Makkie
Zowel de winnaar van de Sweepstakes als de Derby behoren in een Fokkersoog te worden behandeld en met Davy Boko sla ik twee vliegen in één klap. Bovendien heb ik twee jaar geleden zijn volle zus Aida Boko al beschreven, dus deze keer heb ik echt een makkie. De Fokkersoog van Aida is aan de huidige situatie en voor Davy Boko aangepast en bewijst nogmaals de grote klasse van zijn moeder als fokmerrie.

 

De Uitslag
In bovenstaande tabel staan de geplaatste paarden in de Sweepstakes en de Derby, met hun afstamming en fokker. Wat opvalt is dat van de 5 geplaatsten in de Sweepstakes alleen Davy Boko in de Derby-uitslag voor komt.Vooral in de Derby ging mijn stokpaardje niet op, want de zuiver Amerikaans gefokte paarden waren daarin dominant, en dat op Duindigt!  Domani Toscana, Dave Dream, Dinand Convital, Dacey Boko en Dream with Me hebben een scheut Frans bloed. De andere vijf zijn zuiver Amerikaans gefokt en dit is vooral te danken aan de voorkeur van John Bootsman. Qua moederlijnen was het dit jaar ook wel heel Amerikaans. Alleen Dacey Boko komt uit een oude Nederlandse stam, nl. die van Nelly Pluto. Hoe anders was dat allemaal in de Duitse Derby, maar daarover een andere keer.


De Fokker
Net als vorig jaar ging de Derby-winst naar de succes-stoeterij uit de Starnmeer. Bij de Z-, A- en B-jaargang waren het andere fokkers, dus het is zeker niet zo dat de Boko’s altijd onklopbaar zijn. Gezien de aantallen heeft John meer kans, maar gezien het kwaliteitsniveau van het fokmateriaal van veel andere fokkers, moet hij er elk jaar toch goed zijn best voor doen. Dit jaar was het resultaat voor hem wel erg bijzonder, want naast de eerste drie fokte hij ook nog de zesde geplaatste in de Derby. Ook vanaf deze plaats: gefeliciteerd, John!


Davy Boko
De jaarlinghengst Davy Boko was één van de toppers op de 2-Companions Sale in 2001en hij werd voor € 42.000 gekocht door Peter Aleman en zijn schoonzoon Maup Hanemeijer, samen acterend onder de stalnaam Stal Alhadra. Davy is al enkele malen uitvoerig besproken, o.a. door Henri van Voorn in zijn mooie Derby-koorts artikel “Niemand kan om Davy Boko heen”. Net zoals zijn zusters was Davy niet vroeg. In de wandelgangen was wel bekend dat hij de beste van de D-tjes bij trainer Langeweg was, maar hij kwalificeerde zich pas op 28 april van dit jaar. Na twee eenvoudige overwinningen op Duindigt, won hij overtuigend de Sweepstakes en gaf daarmee zijn visitekaartje af. Ook de Derby-Trial won hij met voorsprong. Het was voor zijn omgeving even schrikken toen in de Derby-selectie werd geklopt door Dream with Me, maar in de Derby liet hij over 2.600 m zijn ware gezicht zien. Vanwege een maagzweer kan hij helaas niet deelnemen aan de Fokkers Trofee.


boven: Zo won Davy Boko bij zijn debuut in mei 2013.

boven: Davy Boko wint de Derby met 10 m voorsprong op Dacey Boko.


Vader From Above
Dit fokproduct van Menhammar was de beste van zijn jaargang in Zweden en won als 3-jarige het Kriterium, als 4-jarige de Derby en als 5-jarige de Elitloppet. Niet lang daarna kreeg hij een blessure. In 2004 werd hij als 6-jarige ter dekking gesteld en zijn oudste producten zijn nu 8 jaar oud. Daarbij zit de jaargangstopper Marshland (1.10,5 - € 620.000). Bij de Zweedse 7-jarigen zit Zyrano Boko (1.11,8 - € 150.000), bij de 5-jarigen Sprinter-Mäster Orecchietti (1.09,5 - € 420.000) en bij de 4-jarigen Santiago Wibb (1.12,8 - € 120.000). In Nederland bracht de hengst ook o.a. Yendi Boko en Aboy From Above.
From Above is een mooie compacte hengst met een schofthoogte van 1.59 m en hij heeft een prachtige pedigree. Als zoon van de Elithengst Zoot Suit is hij een kleinzoon van de onvolprezen Nevele Pride. Zijn moeder is de Elite-fokmerrie A Gift From Heaven. Bijzonder is dat 3 Franse hengsten er bij haar niets van terecht bracht en haar 7 producten van Amerikaanse hengsten redelijke tot zeer goede koerpaarden werden. Grootmoeder Super Nice was een topper als koerspaard en zij is een kleindochter van een andere topmerrie, Panty Raid. Zij stammen af van de merrie Expresson, net als de miljonairs Uconn Don, Elusive Desire, Giant Victory en Kosar, en verder Tagliabue, Herschel Walker, Lola's Express, Super Juan, Bonefish, Pink Diamond, Express Pride, Minnesota Viking, etc.

boven: Vader From Above.

boven: Broodmare-sire Lindy Lane.Moeder Staro Almighty
John Bootsman kocht Davy's moeder Staro Almighty als veulen op de Kriterium-veiling in 2004. De merrie was supergefokt, maar had een zichtbaar probleem met een achterbeen, waardoor John het laatste bod had met slechts 90.000 kronen (ca € 10.000). Hij wilde haar vooral om haar bloedlijnen hebben. Trainer Timo Nurmos heeft het nog wel geprobeerd, maar de merrie werd geen koerspaard. John liet haar als 3-jarige dekken en dat resulteerde meteen in de voltreffer Aida Boko, die na haar carrière volgens contract weer teruggaat naar haar fokker. Na Aida Boko kwam er geen B-tje. De volgende dochter Celestial Boko kwalificeerde zich als tweejarige in september in 1.17,5. Ze was foutief in haar enige koers in dat jaar, de Jofferprijs. Als 3-jarige werd ze tweede in het Criterium en vijfde in de Sweepstakes. Daarna heeft ze een jaar lang weinig succesvol gekoerst. Sinds de afgelopen zomer gaat het veel beter en laat ze haar klasse zien. Ze won in Duitsland in 1.14,0 en onlangs in Wolvega in 1.16,9. Na Davy Boko bracht zijn moeder een Zweedse dochter van Virgill Boko, die helaas als jaarling aan een tumor is overleden. Die telt dus niet mee in de beoordeling van haar moeder, maar er is een herkansing in de vorm van een vol Zweeds zusje, dat in oktober tijdens de Kriterium-veiling wordt aangeboden. Daarna heeft John Bootsman zijn Staro Almighty weer door From Above laten dekken en in het Nederlandse stamboek gezet, met als resultaat de hengst Gringo Boko, die als veulen al is verkocht. Natuurlijk aan de mannen van Stal Alhadra. En Staro Almighty is weer drachtig van From Above.


Broodmare-sire
De vader van de moeder is Yankee Glide. Als koerspaard behoorde hij tot de beste van zijn jaargang en hij is uitstekend gefokt, volgens de vroegere Golden Cross: Valley Victory uit een dochter van Speedy Crown. Zijn moeder had 6 producten die allemaal zijn gestart. Van zijn overgrootmoeder Yankee Duchess stammen ook af TV Yankee, Windsong's Legacy en Muscle Hill. Net als bij Davy Boko loopt zijn moederlijn via Jane Revere naar Nervolo Belle. Yankee Glide is een succesvol vaderpaard in de USA, met Oaks-winnares Passionate Glide, Triple Crown-winnaar Glidemaster en Ken Warkentin als vaandeldragers. Vorig jaar stond hij in de USA-statistiek van de vaderpaarden vierde bij de 3-jarigen en negende bij alle leeftijden. Als moeders vader is hij vooral bekend van Hambo-winnaar Market Share, die meer dan 2 miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn beste kleinkinderen in Zweden zijn Amaru Boko en Global Money. En in Nederland zien we naast Aida en Davy Boko nog Bewitched, Capone en de gebroeders Broadway en Conway Fortuna.


De moederlijn van Davy
Stammoeder is de Amerikaanse merrie Nervolo Belle. Haar nafok is veelomvattend en zeer succesvol in de USA en Europa. Hieruit komen o.a. de hengsten Muscle Hill, Donato Hanover, Windsong's Legacy, Napoletano, Kadabra, Tamin Sandy, Brioni, Market Leader, Order by Fax, Orecchietti en Supergrit, en de topmerries Snow White, Pure Ivory, Nealy Lobell, Fern, Lie Detector en Camilla Highness. In Nederland o.a. Wellborn Dean, Elma Buitenzorg, Valdez, Classic en Diva Groenhof, de gebroeders Broadway en Conway Fortuna en de in dit artikel genoemde Boko’s.


De G-tjes van Hanover
Hanover Shoe Farms gaf kinderen van merries uit bepaalde takken dezelfde beginletters.
We pakken de draad op bij de merrie Golda (geb. 1941), die een bescheiden record had van 1.19,9 als pacer, maar afstamde van goede harddravers, anders had Hanover Shoe Farms haar niet aangeschaft. Zij was een volle zus van Nora, die moeder was van Hambo-1955-winnaar Scott Frost. Golda werd moeder van een ruin met een winsom van $ 112.750 en 6 dochters die niets verdienden, maar zich deels in de fokkerij revancheerden. Van de dochters Garbo Hanover en Golda Hanover is weinig overgebleven. Van Golddust Hanover stammen o.a. af de bekende merrie Shesellseashells ($ 200.000) en haar kleinzoon, de bovengenoemde Orecchietti. Van Magic Hanover stammen o.a. af de Amerikaanse dekhengst Kadabra ($ 1.900.000) en in Nederland o.a. de fokmerrie Swedish Tart van Bob van der Kerff (Tiptronic BN etc.).
Van Gayety Hanover stammen o.a. af de Amerikaanse ruin Pensacola ($ 434.000) en in Nederland Utrecht Fortuna (1.18,1 - € 34.000), Happy Rainbow (1.16,1 - € 17.000), Duco W (1.17,6 - € 16.900), Upshot Hanover (1.19,4 - € 16.500) en Kim Rainbow (1.16,1 - € 16.000).


Gleeful Hanover
Golda's andere dochter Gleeful Hanover is de zesde moeder van Davy Boko. Zij bracht 8 producten waarvan er 4 redelijk koersten, zonder uitschieters. Daarbij 3 dochters, waarmee is doorgefokt. Van Glisten Hanover stamt af de Zweedse dekhengst Prime Prospect (€ 500.000). Van Genya Hanover stammen o.a. af de Amerikaanse merrie Jeff's Spice ($ 950.000), de Italiaan Profumo Om (€ 527.000) en de dekhengsten Garland Lobell ($ 345.000), Cumin ($ 150.000) en Buitenzorg's On the Take ($ 232.000). Uit deze lijn komt ook de merrie Fly by Kemp, waaruit Boko de Derby-tweede Trenton Boko fokte.


Glee Hanover
Een andere Gleeful Hanover-dochter is Glee Hanover, de vijfde moeder van Davy Boko. Zij bracht 13 producten waarvan er 7 redelijk koersten met als uitschieter de merrie Gutsy Lobell ($ 183.000). Van laatstgenoemde stammen o.a. af Supergrit ($ 1.487.000), Castleton Bass (€ 121.700) en Aad van Schie's fokmerrie Green Grove, waaruit o.a. Zjanti River komt. De zusters van Gutsy brachten o.a. Order by Fax (€ 500.000) en de fokmerrie Miss Frick Boko.


Glory Lobell
Gutsy's halfzus Glory Lobell is de vierde moeder van Davy Boko. Zij was recordloos en bracht 17 producten, waarvan 8 starters, waarbij 2 toppers: de hengst Gladstone Lobell ($ 155.000) en de merrie Ginger Belle ($ 227.000). Deze laatste is de derde moeder van Davy Boko. Van de zusters van Ginger Belle stammen o.a. af de crack Donato Hanover ($ 3.000.000) en de bekende merrie Snow White ($ 1.433.000). Een zeer actuele moederstam dus.


Ginger Belle
De overgrootmoeder van Davy Boko, Ginger Belle, was volgens de Amerikanen "wereldkampioene" als 2- en 3-jarige, omdat ze toen wereldrecords liep. Ze won 22 koersen, waarbij diverse bekende Stakes-races. In de Hambletonian-Oaks werd ze derde. Haar producten staan in de tabel. Ze bracht twee topmerries: Gironde Hanover (moeder van Goddess of Chaos $ 359.700) en Gingin Hanover, de grootmoeder van Davy (en Aida).


Gingin Hanover
Ook de grootmoeder van Davy Boko was een uitstekend koerspaard. Ze won een aantal Stakes-koersen, werd tweede in de Matron Stakes en derde in de merrie-finale van World Trotting Derby. Net als bij haar voor-moeders zien we in haar productie enkele goede paarden, maar ook een aantal recordloze dravers. Goede koerspaarden waren de hengsten Bombay en Boracho en de merrie Gingerly (moeder van Incredible Hulk € 254.750). Gingin's laatste product is de reeds besproken moeder van Davy Boko (en Aida), Staro Almighty.

Resumé
Davy Boko is zuiver Amerikaans gefokt met het beste bloed dat de USA te bieden heeft. Op de X-lijnen staan topmerries. We zijn heel benieuwd naar het vervolg van zijn carrière. Davy heeft pas 6 koersen gelopen en er 5 van gewonnen. Hopelijk krijgt hij een lange koersloopbaan, want zulke paarden hebben we nodig.


terug naar overzicht Fokkersogen